feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Boktips


Gå till senaste inlägget#1  Boktips Henrik E
2004-09-09 23:32:52

Vilken bok tycker ni feminster på denna sida representera eran feminism? Är det den omtalade "Under det rosa täcket"? eller har ni någon annan egen favorit som tilltalar er?

#2  Henrik E Kerstin
2004-09-10 10:26:35

Hej Henrik!

Först måste jag påpeka att på denna sida finns många olika feminister, både likhets- och särartsfeminister, radikalfeminister och annat gott och blandat. Så du kommer nog att få många boktips som pekar åt olika håll.

För mig var "Under det rosa täcket" en väckarklocka, och jag tycker fortfarande att den har massor med poänger, även om jag inte kan skriva under på allt hon skriver. Men det kan man ju sällan med någon... Det samma gäller Sara Arrhenius "En riktig kvinna", som kanske är lite mer lättviktig men också belyser samma problematik.

Jag gillar även queerteoretiker som Tiina Rosenberg.
Judith Butler är också en favorit.

Det var lite tips från mitt håll.
Har du något tips på en bok som representerar DIN syn på feminismen?

#3  Henrik E Nettan
2004-09-10 11:06:05

Jag har lite svårt att placera mig i något feministiskt fack. Jag vet inte helt säkert under vilken feminism jag hör hemma. Därför är det lite svårt för mig att välja _en_ bok som representerar det jag står för. De flesta feministiska böcker jag har läst innehåller något som jag kan skriva under på, vissa mer, andra mindre.

Men vad gäller min feministiska väckarklocka, det som fick mig att inse att jag är feminist, var faktiskt en kompisrelation med en antifeminist. Jag insåg helt enkelt att jag tyckte precis så som han inte tyckte. När jag sedan läste Gerd Brantenbergs Egalias döttrar så insåg jag hur sjukt jag tycker att det är att dela upp mänskligheten i manliga och kvinnliga sysslor/egenskaper/områden/personlighetsdrag/o.s.v.

Så, Egalias döttrar få väl vara den bok som har betytt mest för mitt feministiska tänkande. Det är oftast det som fungerar bäst för mig, att vända på steken. Om det ses som absurt om man gör på ena sättet hur kommer det sig då att man ska acceptera det motsatta som allmän sanning i ett "såhär-ska-det-vara"-tänkande?

#4  På tal om böcker Alvunger
2004-09-10 11:15:22

Två av de nämnda böckerna ingår i feminetik.se.s pockypaket. Det skulle vara kul om lite A/I-feminister beställde paketet så kan vi diskutera dessa böcker gemensamt?

(Och nej, jag tjänar inga pengar på att paketet beställs så det är inte så att jag ber er beställa för den sakens skull.)

Jag vet inte heller riktigt vad som skulle representera "min" feminism. Men det finns en bok som betyder massor för mig.

Den heter "The second wave" och är redigerad av Nicholson. I den ingår texter av i princip alla storheter ifrån den andra vågens feminism och där kan man läsa ståndpunktsfeminism, särartsfeminism, likhetsfeminism, black feminism, psykoanalytisk feminism, marxistisk feminism - ja you name it. Det är ett bra sätt att få koll på hur mycket av feminismen som man inte håller med om, samtidigt som man får en mängd härliga nya infallsvinklar. Den boken är helt enkelt ett måste.

Och så är jag kär i Egalias döttrar som flera är ovan. Kanske inte så mycket för innehållets skull (även om det naturligtvis är bra, men jag tycker det är trist att boken saknar etniskt perspektiv samt att den är så marxistiskt influerad, men den är ju helt klart ett barn av sin tid så det är lite kul ändå) men vad gäller just för att få koll på språkbruket så är den fantastisk. Att vi har ett manligt kodat språk tycker jag är tydligt, och språk är ju nära sammankopplat med kultur - de är i princip oskiljaktiga. Har ni tänkt på hur beroende vår beskrivning av verkligheten är av vilka ord vi har för att beskriva verkligheten? Det var ett sidospår sorry. Men i allafall, I Egalias döttrar får man känslan av hur orättvist det är att alla ord utgår ifrån en kvinnlig världsordning. Men i det vardagliga livet reflekterar vi inte över det.

#5  Egalias döttrar Johanna
2004-09-10 11:29:09

... läste jag just ut. Jag gillar den verkligen!

Den största behållningen för mig med den boken är alla gånger (på ungefär varannan sida) när jag kommer på mig själv med att tänka "haha, men det är är ju helt absurt/bisarrt/fånigt", för att sedan tvinga mig själv att vända på scenariot vad gäller kön och genus, och då inse att den speglade varianten av scenariot inte alls ter sig konstigt för mig, utan snarare självklart...."Men så var det ju förr. Klart att nmän/kvinnor kan vara på det här sättet".

Kort sagt, trots att jag ser mig som väldigt medveten vad gäller föreställningar om kön och genus så hade jag inte insett riktigt hur indoktrinerad i könstänkandet jag är!

#6  en rolig David M
2004-09-11 00:01:39

grej att notera här är att INGEN bok bygger på förnuft utan på känslor.

Själv så köper jag bara vetenskapliga argument och ingen så-här-tycker-jag tjafs. Så mitt råd till dig är att läsa vetenskapliga böcker i ämnet. T ex om könsidentitet mm. Låt inte åsikterna styra förnuftet, gör tvärtom.

#7  Eh Alvunger
2004-09-11 00:15:25

Har du läst böckerna, David M?

#8  Alvunger David M
2004-09-11 01:26:32

Nä, inte alla. Men däremot så vet jag att när det gäller t ex "under rosa täcket" att den inte innehåller många åsikter som är vetenskapligt grundande. Mest tyckanden.

Och jag anser fortfarande att facklitteratur är det enda som duger. Allt annat är åsikter.

#9  Hmmmm... MrG
2004-09-11 09:47:18

Är all facklitteratur strikt objektiv?

För då både ju också till exempel genusvetenskapliga fack-skrifter också vara strikt objektiva. Eller?

MrG

#10  Tycker du inte att det Alvunger
2004-09-11 10:06:11

är lite märkligt att uttala sig om ett gäng böcker, säga att det grundar sig på känslor, och inte ens ha läst dem?

Vidare, jag anser att den som tror att det finns någon vetenskap om människor som är sann och objektiv är ute på helt fel spår. Inom vetenskaperna grälar forskarna om vad som är sant, inom naturvetenskap som inom genusvetenskap. Det enda vi kan ta till oss som lärdom utav det är att vi strävar efter sanningen, och vi kan finna slutsatser och metoder som är närmare och närmare det som vi kallar verklighet, men vi kan aldrig vara säkra på att vi nått det yttersta svaret.

Jag tror nog att du för din egen skull skall vidga dina vyer lite, och inte köpa ett budskap bara för att det är insnärjt i statistik och "så här funkar hjärnan". Jag menar inte att man måste köpa budskapet i de olika böckerna ovan, men att döma ut ett gäng böcker för att de grundar sig på "känslor" tycker jag känns lite väl förhastat. Det finns inte en forskare om människor i hela världen som är objektiv. Det finns inte ett enda vetenskapligt resultat som är objektiv.

Dessutom skall vi inte glömma bort, när vi talar om kunskapsproduktion, att den vetenskapliga arenan är nedsnårad med politiska intressen. På samma sätt som du säkert observerat att genusvetenskapen numera får mer pengar än förr, är vissa grenar inom naturvetenskapen mer påkostad och betrodd än andra. Allt det där handlar om intressen, allt det där är ett krig mellan människor som månne söker sanningen, men vi skall inte tro att de är fria från jakt efter makt och status.

Människor har i alla tider slagits om makten att få definiera sanningen om världen. Så sker även idag. Inom naturvetenskap som inom genusvetenskap.

Facklitteratur är i allra högsta grad åsikter DavidM. Jag förstår inte riktigt hur man tänker när man väljer ut en aspekt av ett vetenskapligt fält och fastslår: här är sanningen. Inom just det fält där vi har våra favoriter existerar ett antal motteorier och människor som hävdar att det är totalvajs. Det finns inte en enda teori om mänskligheten som står oemotsagd. Självklart kan man själv läsa en mängd litteratur eller diskutera en mängd infallsvinklar och komma fram till att "det där tycker jag liknar en bra beskrivning av verkligheten". Men man bör inte stänga dörren för övriga förklaringar, eller tillskriva resultat objektivitet. Framförallt skall man inte tillskriva sina egna åsikter objektivitet...

#11  Skulle David M
2004-09-11 10:56:01

aldrig påstå att det finns nåt som är helt "sant" och helt objektivt.

Men däremot så tycker jag man ska undvika rena tyckanden från journalister och författare.

Jag vet också att all vetenskap inte är strikt.
T ex så avfärdar jag vetenskaper där endast metoden är vetenskaplig men slutsatserna känslomässiga. T ex konstvetenskap, filmvetenskap. Genusvetenskap snuddar vid den linjen.

#12  Jasså Alvunger
2004-09-11 11:23:39

Men du avfärdar inte evolutionspsykologi, och du avfärdar inte undersökningar som stödjer att män o kvinnor är biologiskt olika o därmed socialt olika?

Du, man skulle nästan kunna tro att du är lite selektiv i vad du väljer att tro och inte tro på...

#13  Jag.. JoeHill
2004-09-11 12:51:49

..läste nyligen "The natural superiority of women" av Ashley Montagu, och den var värdelös.

Den innehöll alla argument som radikalfeministiska-särartsfeminister använder sig av.

Rekommenderas dock för goda skratt.

#14  David M Kerstin
2004-09-11 14:12:02

"T ex så avfärdar jag vetenskaper där endast metoden är vetenskaplig men slutsatserna känslomässiga. T ex konstvetenskap, filmvetenskap. Genusvetenskap snuddar vid den linjen."

Får jag fråga: Vad har du för utbildning? Du behöver självklart inte svara, men jag tycker att det vore väldigt intressant att få reda på.

#15  Under det rosa täcket Mats L
2004-09-11 20:01:36

Lustig feministklassiker med tanke på att den inte är feministisk.

#16  alvunger, kerstin David M
2004-09-12 13:33:43

Visst är man selektiv. Det skulle jag inte förneka. Det är ju alla. Alla har ju sin definition av vad som är värt att ta till sig.

Läst mest statskunskap.
Har dock även läst filosofi, psykologi.
Just nu läser jag retorik och får även snart 10p i kön & media.

#17  Retorik. Alvunger
2004-09-12 13:47:56

Det läser jag åxå nu. Skall skicka in ett tal ikväll med en massa fula retoriska figurer? Lust att kolla det åt mig?

Var det inte du som hade läst kvinnovetenskap också förresten?

#18  Alvunger David M
2004-09-12 13:55:58

Får ni också sånna uppgifter? :)
Vilken kurslitteratur har ni?

Själv så har vi fått filma varandras tal och så.

Jag har läst små delkurser i kvinnovetenskap, kön & makt hette den kursen.

#19  David M Karra
2004-09-13 03:31:57

Hej David, jag håller på att läsa "Åtrå och Otrohet" just nu. Och den må vara halvintressant men särskilt objektiv är den inte. Jag har en massa frågor om den sen.

#20  Karra David M
2004-09-13 12:18:15

Objektiv är ett ord som är totalt oanvändbart.

Sedan så är det mesta som sägs där baserat på empiriska fakta. Sen kan man ha olika uppfattningar vad "faktan" beror på.

#21  Jo Karra
2004-09-13 12:26:11

Jag syftade mest på att du sa att du enbart byggde dina åsikter på facklitteratur och inte på böcker som ägnar sig åt tyckande. Enligt min mening ägnar sig Buss åt några hundratal sidor tyckande. Men som sagt, jag ska sammanfatta lite synpunkter och funderingar kring boken när jag är klar, så kanske du är villig att ta diskussionen då?

#22  borttappad bok uppåt_emma
2004-09-13 14:07:31

Läste en samling av antropologiska (?) uppsatser om hur manligt och kvinnligt skapas i olika kulturer. Kommer fasiken inte ihåg vad den hette, och jag hittade den på nån obskyr hylla på Gbg universitetsbibla.
Den inleddes med en uppsats om könsstympning, sedan manlig och kvinnligt i nån liten stam i nån djungel - där bäbisar anses så fyllda av "kvinnlighet" så män vågar inte ta i dem utan petar på dem med pinnar för att visa sin ömhet...
Den tog även upp manligt och kvinnligt i svenska, eller var det franska?, bondesamhället på 1800-talet...

Är det nån som har nån aning om vilken bok jag pratar om? den är bra i alla fall.

#23  uppåt_emma Kerstin
2004-09-13 14:34:29

Kan det vara Pierre Bourdieu's "Den manliga dominansen"?

#24  ringer inga klockor uppåt_emma
2004-09-13 16:20:46

Nä, det känner jag inte igen. Och det var flera författare då det var en samling. Och den var röd, paper-back...

#25  Karra David M
2004-09-13 18:23:25

Det finns grader på allt. Det är jag medveten om.

Maila gärna dina synpunkter till mig.
Kan bli intressant.

davidmohsen@yahoo.se

Ps, jag håller inte på allt där heller men det är tanken jag vill åt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?