feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra?


Gå till senaste inlägget#1  Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? Gullegubben
2006-05-18 15:51:19

Enligt mig är att göra karriär i den konkurrensutsatta sektorn som genererar jobb och skatteintäkter och där tillämpa de feministiska principerna genom att anställa många kvinnor, som ju är bättre och billigare än män, och ge dessa möjlighet att förena karriär och arbete, samtidigt som hon bildar familj med en lågstatusman som hon försörjer som hemmaman.

Vad mera?

Hur ser den idela feminiskvinnan som verkligen lever som hon lär ut?

#2  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? UppåtEmma
2006-05-18 16:08:20

bemöta/behandla alla människor som individer och inte könsroller. behandla barn som individer inte som föreställningar om "pojkar" och "flickor".

#3  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? meandro
2006-05-18 16:18:47

instämmer helt med uppåtemma,

sedan om hon väljer att bli karriärist eller deltidsarbetande inom vården spelar ingen roll (men sen ska hon förhoppningsvis inte bli motverkad på någon av ställena p.g.a. sitt kön.. men det är ju en annan fråga)

#4   meandro
2006-05-18 16:21:01

# inte lyssna mer på män p.g.a. att de är män
# inte se tjejer som konkurrenter om mäns uppmärksamhet

#5  Uselt Gullegubben
2006-05-18 16:22:25

Det där går inte att kontrollera och om det vore objektivt sant, så påverkar det bara de närmast berörda. I min beskrivning påverkar den kvinnliga feministen massor av människor på ett objektiv mätbart och iakttagbart sätt.

#6  Gg fjallyoghurt
2006-05-18 16:28:53

Hur folk uppträder är visserligen inte mätbart men däremot iakttagbart och definitivt påverkar det omgivningen. Jag tror precis som UppE att det viktigaste man kan göra i feministisk väg är att behandla sina medmänniskor just som människor och inte som kön.

#7  fjallyoghurt Gullegubben
2006-05-18 16:31:44

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#8  Sv: kezo
2006-05-18 19:57:09

Den feministiska idealmänniskan:

# Uppmuntrar både sig själv och andra att välja yrke och intressen efter personliga preferenser och inte förlegade könsföreställningar

# Väljer inte partners eller vänner på basis av könsroller

# Reagerar och protesterar mot alla former av sexism och könsdiskriminering

# Behandlar över huvud taget sina medmänniskor som individer i första hand, inte som kön.

#9  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? BoyNamedSue
2006-05-18 20:23:39

Jag tror de flesta feminister som hänger här är mer progressiva än din idealkvinna Gullegubben men det är kanske fördomar. Som du lägger fram det, så känns det som att du tycker det är så en feministisk kvinna SKA bete sig, annars är det mer snack än verkstad enligt dig?

Jag vet inte vad du står för men om du inte ser till att du blir statsminister och genomför det, så anser jag att du inte lever som du lär...

En del av "min feminism" handlar om att jag vill se politiska förändringar, men det mest intressanta är ju att försöka förändra både min och min närhets attityd och öka toleransnivån för oss som individer.

#10  Sussi-pojken Gullegubben
2006-05-18 20:27:41

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#11  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? Pattaya
2006-05-18 22:49:36

Leva lesbiskt av politiska skäl?

#12  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? Gullegubben
2006-05-18 23:01:43

Nytt försök.

En viktig grundläggande sak för feminister är att inte vara sexister.

Jag undviker att uttala mig om hur vanligt detta är.

#13  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? JohanS
2006-05-19 02:10:57

Har inte gullegubben en liten poäng? Om vi tycker att det är för lite kvinnor i vissa yrken borde vi (eller jag menar ni feministtjejer) föregå med gott exempel och själva söka oss till sådana yrken?

Jag frågar ibland feminister jag träffar vad de vill plugga (har inte frågat så många så det är inte vetenskapligt bevisat)
Jag: vad vill du plugga när du börjar på universitetet?
Feministtjejen: Jag vill plugga ... (sätt in valfri humanistisk utbildning)
Jag: Vill du inte hellre plugga något tekniskt så att du blir rik och kommer in i styrelserna där makten finns för att påverka samhället?
Hon: tekniskt? Skulle inte tro det.
Jag: Varför inte?
Hon: Jag är ju inte alls intresserad av teknik

Jag tänker: ok, så du är inte intresserad. då kan du ju inte heller klaga när du inte får vare sig makt eller pengar. (dock vet jag ju att det är könsrollerna som "tvingar" in henne i detta tänkande även fast hon är feminist och borde vara medveten om könsroller)

Alltså om vi klagar på att kvinnor och män jobbar i "fel" yrken så borde det bästa väl att föregå med gott exempel och söka till sådana yrken. Det är ju dock lättare för kvinnor då de "byter upp" sig till högre lön och mer inflytande.

En tanke: Är det bättre att läsa (valfri humanistisk linje som inte leder till VD tjänst och styrelseplats) eller att bli snuskigt rik och köpa sig kontrollen över ett antal dags och kvällstidningar? Vem har mest möjligheter att påverka samhället i sin egen önskade riktning?

Jag säger ju inte att det är bättre att sträva efter pengar och makt, bara att samhället i dagsläget ser ut så och att den som på allvar vill påverka behöver just pengar och makt. Alterntivt polare som har pengar och makt. Sådana skaffar man sig lättast på en teknisk/ekonomisk utbildning har jag en känsla av.

#14  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? fjallyoghurt
2006-05-20 08:31:19

Visst är fler kvinnor i chefsjobb och tekniska jobb bra för jämställdheten. Men ska det funka måste man söka sigtill såna jobb för att man vill ha jobbet, inte för att man vill bevisa något. I bästa fall blir det både och. Kan man göra karriär som chef och samtidigt behandla sina medarbetare som människor snarare än kön kan man lämna ett rejält avtryck. Men en könsrollskonservativ kvinnlig chef är ett måttligt bidrag till jämställdheten.

#15  JonasS kezo
2006-05-20 10:27:56

Om alla valde yrke efter intresse så skulle blandningen i alla yrken bli större än den är idag. Jag har träffat hur många manliga teknologer och dyl som helst som egentligen inte alls vill vara där, men de tror att de måste ha ett statusfyllt yrke och tjäna bra med pengar för att "duga". Detsamma gäller många kvinnor inom t ex vården - de har valt yrke mer på rutin och upplevd brist på andra alternativ, än utifrån vad de egentligen skulle vilja göra. Men de tror inte att de "klarar av" att plugga vidare och få någon högre post i samhället.

#16  JonasS kezo
2006-05-20 10:27:57

Om alla valde yrke efter intresse så skulle blandningen i alla yrken bli större än den är idag. Jag har träffat hur många manliga teknologer och dyl som helst som egentligen inte alls vill vara där, men de tror att de måste ha ett statusfyllt yrke och tjäna bra med pengar för att "duga". Detsamma gäller många kvinnor inom t ex vården - de har valt yrke mer på rutin och upplevd brist på andra alternativ, än utifrån vad de egentligen skulle vilja göra. Men de tror inte att de "klarar av" att plugga vidare och få någon högre post i samhället.

#17  Kezo Kruzze
2006-05-20 11:35:29

Tycker du på ett tydligt sätt bekräftar att feminism är en rörelse för de missnöjda, och att det förmodligen är därför som feministerna tilltalar de sedvanliga 10-20 % missnöjda av befolkningen. Ny Demokrati träffade huvudet på spiken med sin missnöjespolitik under 90-talet, feministerna nådde sin peak under tidigt 2000-tal. Vad kommer härnäst?

För att knyta an till trådstartarens fråga, ska en god feminist bekräfta en liten pojkes högsta önskan om att få en fotboll, en brandbil och den tuffaste cykeln i födelsedagspresent? Eller ska feministen motverka denna typ av önskemål och gå emot individens uttryckliga vilja?

#18  #13 Johan S Pattaya
2006-05-20 12:58:20

Fy fan vad bra! Bästa inlägget 2006!

#19  Kruzze kezo
2006-05-20 16:22:54

Jag förstår inte vad du menar. På vilket sätt är det fel att uppmuntra personer som på olika sätt är missnöjda med sitt yrkesval, att göra något annat? Och vad har det med barns önskemål om leksaker att göra? Jag tycker att både små flickor och små pojkar ska kunna få bilar i present om de vill ha det.

#20  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? kezo
2006-05-20 16:33:55

Den som vill bygga upp en nära relation till sina barn och få inflytande över deras vardag, bör tillbringa så mycket tid som möjligt med dem. Gärna vara föräldraledig en tid och i övrigt inte jobba eller vara ifrån barnen för mycket.

När man frågar många män som gnäller över partnerns makt i hemmet eller "makt över barnen", eller att hon fick större delen av vårdnaden vid en separation, vad de gjorde när barnen var små, blir svaret ofta:

-Jobbade... Jag var ju tvungen... Jag var mitt i karriären, det går lixom inte bara att hoppa av...

Vill man bli en fullt ut delaktig förälder, får man antingen se till att skaffa sig ett jobb som inte kräver 24/7, eller också varva ner under småbarnsåren och avstå från större karriärsteg då. Jag säger inte att det är rätt, men det är så samhället ser ut. Man kan inte alltid få båda, och barn behöver tid, närvaro och engagemang.

#21  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? Karra
2006-05-20 17:00:43

Är det bara rika kvinnor med statusjobb och hemmamän som kan vara feminister?

#22  Kruzze BoyNamedSue
2006-05-20 17:03:16

"För att knyta an till trådstartarens fråga, ska en god feminist bekräfta en liten pojkes högsta önskan om att få en fotboll, en brandbil och den tuffaste cykeln i födelsedagspresent? Eller ska feministen motverka denna typ av önskemål och gå emot individens uttryckliga vilja?"

Jag tror att det som med alla ideal man har som förälder. En stor del kompromiss och en mindre del ultimatum. Alla föräldrar har en massa idéer om hur man ska forma sina barn men bara en del av det är genomförbart utan att det gör mer skada än nytta. Jag skulle för hårddra det t ex. gärna se att min dotter lattjade cowboy och att min son sprang runt i klänning men jag skulle aldrig tvinga dem till det eller alltid vägra deras önskningar som gick emot Mina ideal. Däremot kan man ju utan problem undvika de mest tydliga fällorna som att per automatik köpa blått till pojkar och rosa till flickor t ex.

Samhällen passar ju egentligen inte någon men alla lite grann och barn är ju väldigt påverkade av sin omgivning. Det enda man kan göra är att tala med sina barn om hur man tänker men sen respektera deras egna val i så stor utsträckning som möjligt.

#23  Kezo Kruzze
2006-05-20 18:51:56

"Jag förstår inte vad du menar. På vilket sätt är det fel att uppmuntra personer som på olika sätt är missnöjda med sitt yrkesval, att göra något annat?"

Jag har inte sagt att det är fel, jag har bara ringat in vad bl a feminister gör. Missnöjesrörelser har säkert en funktion.


"Och vad har det med barns önskemål om leksaker att göra? Jag tycker att både små flickor och små pojkar ska kunna få bilar i present om de vill ha det. "

Inte så mycket, försökte bara bli lite mindre OT. Då är vi av samma uppfattning rörande att respektera barns intressen. Jag misstänker dock att det finns feminister som ser det som en av sina största uppgifter i livet att feminisera små pojkar. Har stött på en del bittra antifeminister som vittnat om snudd på psykisk terror under sin uppväxt då de påtvingats en massa feministiska ideer om uppfostran. Bra att det verkar vara lite av den varan bland feministerna här.

#24  Sue Kruzze
2006-05-20 18:52:42

Instämmer.

#25  Kruzze kezo
2006-05-20 19:22:53

Jag vet både feminister och icke-feminister som hyser en viss aversion mot t ex krigsleksaker, men i övrigt har jag aldrig hört talas om någon som vill förbjuda vare sig bilar eller dockor. Tvärtom uppmuntrar många sitt barn att leka med båda, just för att inte begränsa barnet.

Barns önskemål och preferenser är ju inte heller tagna ur luften, de kommer ju någosntans ifrån. Ofta från vuxenvärldens omedvetna förväntningar och ibland läskiga föreställningar. En pojke som bara får bilar eller monster i present, och vars far eller mor grimascherar lite lätt när han stannar vid barbie-hyllan i affären, eller kanske t om säger "det där är för flickor" (jag har hört det flera gånger, huga!) lär sig ju rätt snabbt vad han förväntas leka med.

Det handlar alltså inte om att tvinga pojkar att leka med dockor, utan att TILLÅTA dem leka med dockor. Att TILLÅTA dem ha en röd cykel etc.

När det gäller de jag känner som har försökt ge sina barn en friare (ej så könsspecifik) uppfostran, har barnen oftast också uppskattat alla typer av leksaker. Både dockor och bilar. Både fotbollar och låtsasspisar etc.

#26  Kezo Kruzze
2006-05-20 19:30:20

Jag tycker att det du säger är eftersträvansvärt också. Men att konsekvent gå emot ett barns önskemål utifrån feministiska principer är minst lika illa som att tvinga det att bara leka med "könstypiska" leksaker. Tror att båda extremerna är ungefär lika ovanliga, tack och lov. Mycket tack vare att kvinnor oftast är mer tillåtande när det gäller sånt här och eftersom kvinnor betydligt mer ofta har kontakt med barn så får barn en friare uppfostran i det här avseendet.

#27  Kruzze kezo
2006-05-20 19:36:17

Alla förbud på osakliga grunder är väl diskutabelt. Barn kan ju inte få allt. Frågan handlar väl snarare om varför de skulle få vissa leksaker och inte andra. (Om det inte skiljer extremt i pris etc).

Förresten:
Skulle du påstå att en pappa som främst uppmuntrade sin dotter att leka med bilar och spela fotboll, för att han själv var intresserad av det, "maskuliniserade" den lilla flickan?

#28  Sv: Kezo JohanS
2006-05-20 22:01:43

kezo sa:
Om alla valde yrke efter intresse så skulle blandningen i alla yrken bli större än den är idag. Jag har träffat hur många manliga teknologer och dyl som helst som egentligen inte alls vill vara där, men de tror att de måste ha ett statusfyllt yrke och tjäna bra med pengar för att "duga". Detsamma gäller många kvinnor inom t ex vården - de har valt yrke mer på rutin och upplevd brist på andra alternativ, än utifrån vad de egentligen skulle vilja göra. Men de tror inte att de "klarar av" att plugga vidare och få någon högre post i samhället.


Du har rätt. Jag fortsätter med att skriva några tankar, inte med syfte att motbevisa något eller så.

I inlägg #25 sa du
”Det handlar alltså inte om att tvinga pojkar att leka med dockor, utan att TILLÅTA dem leka med dockor. Att TILLÅTA dem ha en röd cykel etc.”


Man kan dra paralleller till det vi pratade om när det gäller yrkesval. Å ena sidan är det ju helt klart TILLÅTET för en kvinna att välja ett mansdominerat yrke och tvärtom. Däremot så bidrar nog både kvinnor och män (samhället/patriarkatet) till att motarbeta den som gör ett mindre traditionellt val. Motarbetningen kan ske på många sätt och har ju mycket med könsrollerna att göra.

Så på ett sätt kan vi ju se det som att vi faktiskt fritt väljer den yrkesbana vi har, å andra sidan kan vi se det som att detta val inte är riktigt av egen fri vilja utan att mansssamhället/patriarkatet tvingar in oss på skilda vägar oftast utan att vi är medvetna om det. (lösning: informera om könsroller så att de som egentligen vill göra något annat vågar göra det)

Så vad kan då vara problematiskt? Först och främst upplever ju de flesta att de valt att göra något som de vill göra. Sen så har ju de som är missnöjda möjligheten att ändra bana i livet. Det är ju nästan möjligt för vem som helst att byta spår i livet. Jag menar att även om du jobbat i kassan på ICA i 10 år så är det inte för sent att börja plugga. Såvida du har en partner som kan hjälpa till ekonomisk, du flyttar till en billigare lägenhet, säljer bilen, lever snålt och jobbar extra vi sidan om. Det blir en rejäl inkomstminskning under 5 år och sen har du rejäla studieskulder. Men studenter lever ju också de utan bil, i billig bostad, snålar och extrajobbar de första 5 åren då du levt på en högre standard i och med ICA jobbet.

Det är tufft och tuffare ju längre du väntar med att plugga, men omöjligt är det inte.
(okej, jag är medveten om att det är lättare sagt än gjort, särskilt med barn och så. Men är det något land där möjligheterna är supergoda att utbilda sig så är det Sverige. )

Tror man att man inte kommer att klara av något så är också sannolikheten större att man faktiskt misslyckas.


Många vill ju egentligen inte alls plugga, jobba, jobba i sin egen bransch, bo i Sverige osv. Men ofta är det ju övergående man känner så. I det långa loppet trivs väl de flesta med sitt liv.

Jag skulle gärna vara i Kina just nu istället för i Göteborg, men trots att jag skulle kunna åka dit så gör jag det inte för jag vill hellre vara här och jobba eftersom det är bättre på lång sikt.

I praktiken måste man ju alltid välja efter intresse + andra saker som till exempel inkomst i framtiden.

En tråkigt utbildning (ex. matte) leder till statusfyllt jobb och mycket stålar. En rolig utbildning (ex. måla tavlor) leder till lågstatus/inget jobb och lite stålar. Om alla valde yrke efter intresse tror jag vi skulle få många konstnärer. Alltså inget ont om konstnärer, det kan hända att jag själv blir det någon dag. Vem vet?

Om mitt förra inlägg var 2006 års bästa så var väl det här inlägget det sämsta. Ingen röd tråd och ingen poäng =)

Jag säger att vi måste döpa om patriarkatet/manssamhället/samhället till något som bättre säger vad det handlar om så att vi inte skrämmer bort 70 % av befolkningen. Vi måste också ”bygga om” patriarkatet/samhället lite grann så att det blir ännu bättre. Är det någon som vill vara med?

#29  Kezo Kruzze
2006-05-20 22:14:57

"Skulle du påstå att en pappa som främst uppmuntrade sin dotter att leka med bilar och spela fotboll, för att han själv var intresserad av det, "maskuliniserade" den lilla flickan? "

Inte så länge han förbjöd henne att börja med hästhoppning, gymnastik eller dans om hon hellre vill hålla på med det. Men självklart präglas barnen av sina föräldrars intressen, konstigt vore väl annars.

Jag ska rekommendera mina barn, när de nu kommer, att spela fotboll, tennis och hockey oavsett vilket kön de har. Men jag tänker absolut inte förbjuda dem att testa på andra saker om de hellre vill det. Sen kan inte jag rå för att jag är den rätt grabbiga kille jag är, men det tycker jag är en positiv egenskap hos en vuxen förebild.

#30  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? kezo
2006-05-20 23:45:36

JohanS

Min poäng är att alla inte tycker att matte är tråkigt. Precis som alla inte tycker att det är roligt att måla tavlor. Men jag tror inte att det är könsbundet.

Och att välja efter intresse i första hand, är inte samma sak som att gå runt och slå dank. Skiter det sig, får man ta ett annat jobb än vad man kanske först tänkte sig eller hoppades på. Tycker jag. Och vill man helst av allt tjäna pengar, är det också ett slags intresse. Min poäng är egentligen att lösningen inte ligger i att styra folks preferenser åt något håll (kvinnor borde börja välja andra yrken, eller män borde börja välja andra yrken) utan att ALLA borde börja välja de yrken de helst vill ha, av vilken anledning det nu än är.

#31  Kruzze kezo
2006-05-20 23:50:38

Du är den du är och ingen är intresserad av allt. Jag tror också att det är rätt naturligt att barnet till viss del tar efter den vuxne i intressen. Inget fel i det, bara man inte begränsar barnets möjligheter att intressera sig för andra saker också.

Att jag frågade som jag gjorde, var eftersom du uttryckte en oro för att vissa feminister försöker "feminisera" små pojkar. Hur menar du då?

#32  Sv: #30 Kezo JohanS
2006-05-21 02:04:56

Jag förstår. Inte världens mest genomtänkta text av mig.

Jag tog matte och konst som exempel på vad folk ofta brukar tycka är tråkigt och lite roligare om man ställer dem brevid varandra. De flesta tycker ju matte är lite svårt och det som är svårt brukar ju uppfattas som tråkigt.

Dessutom är matte naturvetenskap vilket brukar ses som traditionellt manligt och tekniskt och konst humnistiskt vetenska och humanistiska saker brukar ses som mer traditionellt kvinnliga.

Men det är precis som du säger, det där med traditionellt kvinnligt och traditionellt manligt är inte bra och något vi vill bort från. Kvinnor och män är naturligtvis lika bra på att både räkna och måla om de övar lika mycket och uppmuntras lika mycket.

Dock är det ofta intressantare för folk, tror jag, att välja något som är lätt om det bara gäller intresse för vad själva ämnet är. Lite svårare/jobbigare saker kämpar sig nog många igenom för att de också har en morot efter studierna. Om det är bra eller dåligt kan ju naturligtvis diskuteras.

Kezo sa:
Min poäng är egentligen att lösningen inte ligger i att styra folks preferenser åt något håll (kvinnor borde börja välja andra yrken, eller män borde börja välja andra yrken) utan att ALLA borde börja välja de yrken de helst vill ha, av vilken anledning det nu än är.


Lite tokigt är det ju att alla i Sverige har den formella rätten att välja precis den bana i livet personen vill ha. Alla väljer ju också sin studieväg och därmed sitt yrke.

Visst, det finns ett patriarkat och det kanske är svårare för kvinnor att ta sig igenom glastak osv. men så mycket svårare är det väl egentligen inte för kvinnor att ta sig fram i samhället (tror jag).

Kvinnor kan ju till exempel starta företag och anställa ett gäng kvinnor. Ja jämställdhetslagen måste ju följas så de får väl anställa ungefär lika mycket män också för att ingen ska diskrimineras. Min poäng är att av (nu gissar jag) 10 nystartade företag som män startar så är det 2 som blir riktigt framgångsrika och av 10 män som vill bli VD kanske det är 2 som lyckas kämpa sig upp dit. Män möter alltså enorma svårigheter och stark konkurrens på sin väg upp. Inte alla klarar det.

Så en kvinna som stöter på ett "glastak" eller har lite tuffare att driva sitt företag kan ju på samma gång ha det lättare än kanske 5 andra män som också kämpar på väg upp mot toppen.

Alltså till synes "väljer" ju både kvinnor och män sin väg och det resulterar i en segregerad arbetsmarknad. Till synes "väljer" mindre andel kvinnor än män att kämpa sig uppåt med alla medel.

Den djupare analysen är naturligtvis att patriarkatet "styr" in folk på speciella vägar. Snedfördelningen i företag, pengar och makt är inte bra tycker jag och vi bör diskutera vad som kan göras för att det ska bli bättre.

#33  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? Alkonost
2006-05-21 15:46:04

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#34  JohanS kezo
2006-05-21 16:01:56

Jag vill inte klyva hår, men att alla i Sverige kan välja precis den bana de vill, är kanske att ta i. Troligen är det inte heller möjligt.
En del yrken är populärare än andra, det kanske inte finns studieplatser till alla, jobb till alla etc.

Men så långt det är _möjligt_ ska alla kunna välja livsbana utan att begränsas av formella eller informella hinder.

Och ja, jag tror också att fler kvinnor behöver uppmuntras att t ex starta företag. Precis som fler män behöver uppmuntras att våga följa sina drömmar även då dessa strider mot könsnormerna. Då tror jag att vi skulle få en större blandning på alla nivåer i samhället, eftersom det trots allt finns ganska många initiativrika näringslivskvinnor som drömmer om en VD-post, och ganska många män som inget hellre vill än att ha ett mindre krävande jobb och kanske vara hemma och måla, eller hemma med barnen halva tiden.

#35  kezo Kruzze
2006-05-21 17:48:56

"Att jag frågade som jag gjorde, var eftersom du uttryckte en oro för att vissa feminister försöker "feminisera" små pojkar. Hur menar du då?"

Att inte se dem som de pojkar de är utan istället se dem som offer för den manliga könsrollen. Motmedlet blir då att tvångsmässigt behandla dem som små flickor oavsett hur de är som individer.

#36  kezo Gullegubben
2006-05-22 10:24:27

Jag haller egentligen med dig. Vad jag saknar ar den hqr "lamna utrymme"-biten som kvinnor ibland uppmanar man till. En kvinna som gor karriar och tjanar pengar och delar med zif lamnar utrymme at sin man att inte gora det.

#37  Kruzze kezo
2006-05-22 10:44:46

Hur behandlar man någon tvångsmässigt som en liten flicka? Sätter på personen klänning? Tvingar personen att bara leka med dockor? Det har jag aldrig hört talas om, men det har säkert hänt. Alla avarter förekommer, tyvärr...

Att uppmuntra barn att skrida över den traditionella könsrollen (utan att tvinga) är däremot inte samma sak tycker jag. Det du beskriver, handlar ju snarare om att man byter från en snäv könsroll till en annan, inte försöker vidga barnens vyer.

#38  Kezo Kruzze
2006-05-22 11:38:19

Jag hade en feministisk dagmamma när jag var 5-10 år och hon uppmuntrade och tjatade på oss killar att leka andra lekar (mer typiskt tjejiga lekar) men vi gjorde alltid som vi ville i slutändan ändå. Har även som vuxen sett på mina kompisars barn att de leker sina egna lekar till slut oavsett vad föräldrarna säger. Så uppmuntran tror jag inte leder till något bestående. Då är nog tvång enda lösningen om man vill ha en förändring och tvång och förbud ser i alla fall inte jag som alternativ när det gäller barns lekar (om inte lekarna är direkt hälsovådliga).

#39  Kezo RasmusS
2006-05-22 13:31:51

Kezo sa:
Och ja, jag tror också att fler kvinnor behöver uppmuntras att t ex starta företag. Precis som fler män behöver uppmuntras att våga följa sina drömmar även då dessa strider mot könsnormerna


Tror det bara var språkligt och det handlar inte om att anmärka på språket (jag är liksom inte rätt person att göra det *hehe*) men jag fastnade ändå på att männen skulle uppmuntras att följa sina drömmar och kvinnorna skulle uppmuntras till att starta fler företag.

Vems drömmar är de sistnämnda, kvinnors generellt eller feministers?

#40  Sv: Vad är det mest feministiska en kvinna kan göra? kezo
2006-05-22 14:42:14

RasmusS

Att följa de egna drömmarna och önskningarna hellre än könsmönstren, gäller naturligtvis för alla. Men som könsrollerna ser ut idag, tror jag att många kvinnor behöver extra uppmuntran att träda in i traditionellt manliga domäner och många män extra uppmuntran att träda in i traditionellt kvinnliga. Det var så jag menade.

Detta bygger dock på en föreställning att det finns informella hinder, som attityder, grad av uppmuntran etc, som gör det svårare för oss att vara könsöverskridande än att inte vara det. Samma typ av struktur som gör att föräldern grimaserar och kanske t om påpekar något, om deras lilla pojke börjar pilla på en barbie istället för en bil i leksaksaffären. Det betyder inte att man ska _tvinga_ pojkar att leka med barbie, eller kvinnor att bli chefsekonomer etc.

#41  Kruzze kezo
2006-05-22 14:49:10

Alltså, är Lisa mest intresserad av att spela fotboll så kommer Lisa naturligtvis att göra det (om hon får chansen) även om pappa eller mamma föreslår att de ska sitta och rita istället. Självklart.
Det har även jag märkt på mina vänners och släktingars barn.
Men jag har också märkt att barn kan tycka att många olika saker är kul, om vuxna bara introducerar dem i det och det görs på rätt sätt. Men tycker barnen inte att det är roligt, kommer de naturligtvis inte att hålla fast vid det.

#42  kezo Kruzze
2006-05-22 15:00:42

Summa summarum, det mest feministiska en kvinna kan göra vad gäller barnuppfostran är att uppmana barn att det är ok att testa många olika lekar/fritidssysselsättningar. Tror faktiskt att det redan ser ut så i dag i samhället, med några undantag. Ändå är samhället rätt könssegregerat vad gäller intressen och yrkesval ända från småbarnen upp till de vuxna, konstigt :p ....eller inte.

#43  Kezo RasmusS
2006-05-22 15:47:05

Misstänkte väl det, ville bara försäkra mig. =)

Håller med i stort och det vore nog väldigt bra om föräldrar uppmuntrade sina barn till att prova på olika områden av livet samtidigt som jag tror ungefär som Kruzze, dvs att det nog i mångt och mycket är så i dag. En sak som är värt att tillägga är att det inte bara är könsöverskridande uppmuntran som behövs utan även ”klassöverskridande”.

#44  Sv: #34 Kezo JohanS
2006-05-23 01:07:59

Ok, jag fattar.

Så här då: Alla kan välja yrke så länge personen i fråga är tillräckligt duktig, målmedvten och fokuserad under en lång tid. De med bäst betyg genom hela skolan kommer in på universitetet. De med bäst betyg på universitetet + engagemang vid sidan om + social kompetens får jobben. Alla de som inte fixar allt det får nöja sig med något annat jobb utan att klaga.

Obs, skämtinlägg:

Jag var i Kungsträdgården idag och kollade på hockeylandslaget. Tyckte det var lite orättvist att inte jag blev hyllad och fick ha guldhjälm. Kan det vara diskriminering att de får saker jag inte får? Varför är andelen civilingenjörer extremt låg i hockeylandslaget?

Men så insåg jag att hockeykillarna kämpat i extrem hård konkurrens ända sen de var typ 7 år gamla för att nå ett VM guld. Själv har jag inte varit särskilt intresserad av att spela hockey utan har varit intresserad av annat. Misstänker att de flesta andra civilingenjörer inte heller haft tillräckligt stort intresse av att vara på hockeyrinken 6 dar i veckan sedan 10 års ålder.

Jag har nog ingen rätt att klaga egentligen. Eller kanske har jag det, fattar inte varför de ska tjäna massor av pengar och äta middag i globen. Borde in alla hockeyproffs pengar fördelas lika till alla svenskar istället? Då skulle säkert alla svenskar få en gratis resa till globen och värsta middan. (inte samtidigt då, men globen kanske skulle fyllas varje dag i ett helt år med svenskar som skulle få fira guldet) Arbete efter förmåga, lön efter behov. Har hockeyproffsen större behov av festmiddag i Globen än jag?

Obs, det var ett skämtinlägg

All cred till hockeykillarna, de är naturligtvis värda sin middag och sina löner. Precis som företagsägare är värda att äta middag och ha sina löner. Arbete efter förmåga, lön efter prestation och en schysst stat som ser till att vi når en minsta miniminivå så att alla har det bra i Sverige.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?