feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Långt svar angående utvikstjejer


Gå till senaste inlägget#1  Långt svar angående utvikstjejer Billy Bob Thorton
2004-09-05 15:27:21

Varför viker tjejer ut sig är alltså frågan jag nu skall ta mig an och förklara någorlunda neutralt ;) För att öka förståelsen skall jag klippa in några argument nu:

"Vem är det alla dessa kvinnor vill duga för, behaga?"

"Frågeställningen "Vem är det dessa kvinnor ska behaga?" blir lite konstig när motiveringen dessa kvinnor ofta har är "jag gör det för min egen skull" eller "Det är bara en kul grej."

"hört olika motiveringar..bl a: jag är stolt över min kropp, skäms inte för att visa upp den..."

"Men då undrar ju jag en sak. Man kan vara stolt över sin kropp utan att ge hela världen tillgång till den. Plus att om man ser det större, många av dessa tjejer är förebilder för dom små tjejerna. Och om man då viker ut sig så ger man indirekt allmänheten tillträde till ens kropp"

"Vore det så att det bara var en kul grejj eller att dom är stolt. Varför ångrar sig då så många? Det har man ju faktiskt läst/hört flertalet ggr. Inte direkt men efter ett tag då det blir frågan om att ev bilda familj o dyl."

"Och lika fullt tror jag det handlar om att behaga män. För det är väl dom till störst del som köper tidningar med utvikningstjejer. Så alltså gör dom det knappast för sin egen skull egentligen..om än dom säger det"


VARFÖR viker då tjejer ut sig? Jo, jag tänker nu utgå från logik. Logiskt att anta för mig är att tjejer viker ut sig för att uppnå någon form av BELÖNING. Desto intressantare blir det dock att fundera över vilken belöning de är ute efter när de viker ut sig. Jag provar att spalta upp möjliga saker:

1) Pengar?
Svar: Nej utvik ger med få undantag inte alls mycket pengar i kassan jämfört med andra jobb (Undantaget utvik som leder till välbetalda modelljobb)

2) Berömmelse?
Svar: Många av tjejerna är redan kända. Så många tjejer viker ut sig varje år att man knappast kan tala om utvikstjejer som individuellt berömda.

3) Stolt över sin kropp?
Svar: Nej detta är medlet som gör det möjligt att uppnå belöningen, inte belöningen i sig.

4) En kul grej?
Svar: Knappast. Det är belöningen man uppnår genom utviket som är kul inte utviket i sig (även om viss sanning föreligger då ibland utvik innebär en kort gratis-semester om fotona inte tas i Sverige)

5) Behaga män ?
Svar: Nej åter igen detta är handlingen som uppnår belöningen. Det är belöningen i sig jag nu är ute efter. Dessutom finns det utvikstjejer på framsidan av cosmopolitan så uppenbarligen är utvikstjejer också till för att ge tjejer bilder att identifiera sig med också, intresset torde vara kommersiellt och inte begränsat till män eller kvinnor som möjliga konsumenter.

6) Fart framåt i karriären?
Svar: Nja, det händer men enligt de flesta som redan hade karriär när de vek ut sig är effekten minimal ooch det kan lika gärna gå åt andra hållet, Jag tror att vissa går det bättre för, andra sämre och de flesta ingen skillnad då nya ansikten dyker upp nästa månad.

MEN... vad är det då?

JO

7) Bekräftelse, Uppnår Positiv Uppmärksamhet, Blir Omtyckta, Beundrade, Åtrådda, Avundade, samt....

8) Status i andra personers ögon. (Fast frågan är om inte statusen just är en direkt bieffekt av den uppnådda bekräftelsen och ingen belöning pga utviket i sig)

JUST DET =)

Här har du hela kärnan i min tes. Utvikstjejers no 1 orsak till utvik är att de vill bli bekräftade! Det räcker inte för dem att deras närmsta tycker om dem de vill att MÅNGA MÅNGA fler människor som inte känner dem skall ge dem positiv uppmärksamhet. De vill bli sedda. Det är (den huvudsakligen positiva) UPPMÄRKSAMHETEN de får som är moroten!

Som jag ser det är ett utvik i Slitz någonting man gör av exakt samma anledning som man ställer upp i Big Brother, Man vill VARA NÅGON! i helt okända människors ögon. Man vill betyda något mer för personer man inte känner. Utvikens motiv är med andra ord samma saker som motiverar folk att vara med i Expedition Robinson, Big Brother, Baren, Farmen, etc...

Utviket i Slitz gör så att Josefine Öqvist är NÅGOT MER än bara kvinnlig fotbollsspelare när hon möter folk. Hon får STATUS som något annat än bara målfarlig anfallare o i svenska tjej-fotbollslandslaget. Samma med Lena Ph! Utviken gjorde henne till något mer hos folk än bara söt sångerska och kändis.

Då undrar många (ofta feminister) HAR dessa tidningar någon funktion i samhället?

Svar: Ja om man räknar de kommersiella funktionen. Nej om man söker nödvändigheten i sig men....

Detta bevisar bara (för mig iaf) att feminismen är helt fel ute i motiveringarna OM man börjar prata om att dessa utvikstidningar skall bort för att de inte behövs. Det är KOPIÖST mycket andra saker som inte heller behövs som ingen feminist ens tänker på i samma banor. Detta handlar om kommersialism, Vill feminismen ha bort alla kommersiella förteelser i samhäller som inte fyller någon funktion? Isåfall kan vi lika gärna plocka bort möjligheten att titta på långfilmer, spela dataspel, lyssna på musik, gå på livekonserter, och GODIS har definitivt ingen samhällsfunktion samtidigt som GODIS kostar massor för samhället i form av tandvård. Så BEHOVS-vinkeln av utvikstidningar ser jag som helt omöjlig att ta det minsta på allvar. Sålunda finns det bara en tänkbar orsak att feminismen är emot utviksbrudar:

Nämligen...

Hotet mot den sexuella makten:
Dessa utviksbrudar står till tjänst som sexuella visuella fantasier till killar UTAN att kräva relationer, omtanke, kärlek etc... allt dessa tjejer kräver för att stå till tjänst som vackra fantasier är BEKRÄFTELSE! Detta är vad jag tror feminismens ide med att vara emot utvikstjejer handlar om. Utvikstjejer försvagar kvinnans möjlighet till inflytande över mannen genom att ge mannen sexuella objekt som INTE kräver en massa känslor/prsenter/egngagemang/ensamrätt på mannen I gengäld. En av feminismens argument att vara emot utvik är att kvinnorna objektifieras. Jag tycker att detta är en ren bluff. Jag anser att oavsett vilken situation en kvinna någonsin är (flickvän, make, sambo, kk) är kvinnan OBJEKT för mannens sexualitet. Mannens sexualitet är beroende av objekt. Mannens sexualitet är betydligt mera visuell än kvinnans. Mannens sexualitet är helt enkelt BEROENDE av visuella OBJEKT.

Kommentarer ?

#2   Johanna
2004-09-06 00:38:39

Jag tycker att din analys av utvikstjejers motivation kändes rätt klockren. Däremot vill jag invända mot

"En av feminismens argument att vara emot utvik är att kvinnorna objektifieras. Jag tycker att detta är en ren bluff. Jag anser att oavsett vilken situation en kvinna någonsin är (flickvän, make, sambo, kk) är kvinnan OBJEKT för mannens sexualitet. Mannens sexualitet är beroende av objekt. Mannens sexualitet är betydligt mera visuell än kvinnans. Mannens sexualitet är helt enkelt BEROENDE av visuella OBJEKT. "

Du anser att kvinnan är objekt för mannens sexualitet i ett förhållande. Ja, så kan man se det. Där är också mannen objekt för kvinnans sexualitet. No problems. Kvinnans sexualitet är väl isåfall beroende av objekt i samma mening som mannens. Jag ser ingen skillnad där.

Problemet är inte utvikningstjejerna i sig, utan snarare de underliggande mönster som gör att just *tjejer* viker ut sig och inte män: Män är subjekt, kvinnor är objekt. Nu är det mitt i natten, så jag orkar inte gå in på hela den diskussionen, men jag tycker du missar en viktig del. Du ser bara det enskilda fenomenet.

#3  objekt Jones
2004-09-06 09:13:36

Jag tror inte problemet är att män är subjet och kvinnor objekt, problemet är efterfrågan, den finns helt enkelt inte i samma utsträckning för en tidning med manliga utvik. Kvinnor tycks inte bry sig om manliga utvik, så "inga" manliga utvik sker. Jag kan garantera att om en tidning som innehöll manliga utvik skulle börja sälja smör så skulle vi inom 1mån ha 5 ytterligare liknande tidningar, och de manliga utviken skulle få större utrymme även i andra medier. Tills dess så kommer det se ut som det gör nu.

#4  Johanna Billy Bob Thorton
2004-09-06 13:04:01

Nu har du fastnat för strukturer och det är sällan det leder til någonting. Precis som Jones säger är det så att män sällan viker ut sig eftersom kvinnor prioriterar andra saker hos män än naken hud. Män attraheras av när kvinnor visar naken hud vilket kvinnor utnyttjat i åratal MEN på kvinnor funkar det inte på samma sätt oavsett hur några arga och envisa tjejer försöker få det att låta som att det rör sig om sexism. För det är helt enkelt så att ca 95% av alla kvinnor som efterfrågar en tidning med manliga utvik skulle sannolikt aldrig köpa den. Liksom ca 95% av alla tjejer som efterfrågar drömkillen aldrig skulle falla för honom och ca 95% av alla tjejer som efterfrågar jämställda porrfilmer aldrig skulle bli upphetsade av dem.

Detta hör ihop med kvinnlig mentalitet som jag äntligen förstår till fullo. Förtrycket har inget med valet att göra, många av kvinnorna anser att de är förtryckta eftersom de inte FÅR göra något val. Sålunda kanske de alla skulle köpa Cosmopolitan ändå men känner sig förtryckta över att det inte finns manliga altermativ - som de kan låta bli att köpa. Sålunda efterfrågar många kvinnor möjligheten att göra dessa val utan egentlig vilja att göra annorlunda val. Detta utnyttjar feminister genom att hävda att massor av kvinnor EGENTLIGEN skulle vilja göra de valen om de kunde. SANNINGEN är att om det vore socialt/ekonomiskt gångbart skulle fler killar vara som drömkillen, mer jämställd porr finnas och fler manliga utvikstidningar existera. Kvinnorna verkar inte kunna acceptera det faktum att snacka räcker inte utan handling.

Seriöst tjejer, om så många av er köpte manliga utvikstidningar för 50 kr styck varje månad varför gör inget företag STORA pengar på manliga utvik just nu? Tror ni de hellre diskriminerar kvinnor än tjänar pengar eller? Jösses!

#5  Väntat Billy Bob Thorton
2004-09-08 09:56:27

Att så få personer skulle kommentera denna tråd var väntat, först får jag hur mycket kritik för den grund mina slutsatser sägs sakna och när jag sedan påvisar hela grunden är det ingen som bryr sig. Svaren är som vanligt inte intressanta när det blir "fel" svar.

#6  Billy Mattias
2004-09-08 16:07:25

Det finns en hel del brister i din argumentation.

1) Pengar
Det kan naturligtvis vara mycket pengar per timme jämfört med vad man får för annat jobb. Jag har för mig att lönen brukar ligga runt 10 000:-. Det är nästan en hel månadslön, och det tar nog inte en månad att knäppa några bilder.

Dessutom kan man hoppas på bättre pröjs i framtiden om man slår igenom. Som ex. Victoria Silvstedt. Vilket du ju också har insett så varför avfärdar du detta alternativ.

Det är ju heller inte säkert att man alls har ett jobb innan, så då kanske 10 000 extra inte är så dumt.

2) Berömelse
Många är redan kända, men inte alla. Och de som redan är kända kan ju bli ännu mer kännda.

3) Stolt över sin kropp
Ett märkligt resonemang. Hur kan det faktum att man är stolt över sin kropp vara ett medel för att få vika ut sig. Det får man för att andra tycker att man har en snygg kropp. Dvs deras uppskattning kanske gör att man blir stolt över sin kropp.

4) En kul grej
Lite svårt att veta vad de som säger att de som ser det som en kul grej menar. Jag antar att det egentligen är en kombination av de andra punkterna.

5) Behaga män
Jag fattar inte. Varför skulle en kvinna inte kunna vika ut sig för att hon vill behaga män? Motivering?

6) Karriär
Ja, men det hindrar ju inte att det finns de som tror att det är bra för karriären.

7) Bekräftelse
Det här är väldigt likt berömmelse. Om man redan är kännd, gäller det inte också då att man även fått "Bekräftelse, Uppnår Positiv Uppmärksamhet, Blir Omtyckta, Beundrade, Åtrådda, Avundade".

8) Status
Se punkt 7.

Av ditt resonemang under punkt 2 följer att inte heller 7 eller 8 kan gälla. Du förklarar heller inte varför det inte skulle kunna finnas andra anledningar. Jag kan tänka mig några.

1) Reta feminister.

2) Tycker att man har en snygg kropp och vill göra andra människor glada genom att visa upp den.

3) Vill öka sina framgångar med att förföra män.

4) Av okänd anledning. Människor gör konstiga saker, hela tiden. Man kan inte alltid veta varför.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?