feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion)


Gå till senaste inlägget#1  Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) RasmusS
2006-05-03 15:02:24

Har inte hunnit läsa alla inlägg på diskussion men en intressant sak är att av det jag hann läsa så är feministerna på diskussion väldigt milda i sina domar mot en våldtäktsman som dels har erkänt dels våldtagit flera människor och dessutom gjort det på ett extra rått sätt. Varför?

Är det vänstervärderingar som lyser igenom?

Det skulle var intressant att se om svaret på rubriken skiljer sig här inne på JÄIF från svaren inne på Diskussion.

Så…

Hur skulle du straffa Hagamannen?

Mitt blygsamma förslag är fängelsestraff på livstid och om, vilket är ett synnerligen tveksamt om, han någonsin ska få ynnesten att släppas ut och ges en ny chans så är en förutsättning att han underkastar sig någon form av kastrering, antingen kemisk eller den gamla hederliga varianten. Utan kastrering ingen frihet för en sådan man med en sådan brottshistorik som han har.

#2  Egentligen... RasmusS
2006-05-03 15:14:44

...så kan frågan ställas:

Hur ska samhället straffa en bevisad våldtäktsman enligt dig?

#3  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Faktum
2006-05-03 15:16:27


Mitt blygsamma förslag är fängelsestraff på livstid och om, vilket är ett synnerligen tveksamt om, han någonsin ska få ynnesten att släppas ut och ges en ny chans så är en förutsättning att han underkastar sig någon form av kastrering, antingen kemisk eller den gamla hederliga varianten.


Oj vad hård du är, no mercy. Jag är intresserad av vad som har utlöst allt detta. Kommer det fram t.ex. att han blivit sexuellt utnyttjad och våldtagen under sin uppväxt av far och manliga släktingar så anser ju jag att detta har betydelse för bedömandet av straffet.
Men det verkar som att alla bara inriktar sig på det som han gjort och inte varför.

#4  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Faktum
2006-05-03 15:18:14


Hur ska samhället straffa en bevisad våldtäktsman enligt dig?


Det beror på bakomliggande orsaker och kontext. Du kan inte ställa frågan utan att ta med omständigheterna runt omkring.

#5  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) fjallyoghurt
2006-05-03 15:23:34

Man är ansvarig för sina handlingar, åtminstone så länge man inte är så förvirrad att man inte vet vad man gör. Jag är på RasmusS linje, men tycker att han också bör få vård under sin lååånga strafftid.

#6  Faktum RasmusS
2006-05-03 15:34:06

Eftersom han visat att han inte är beredd att ge någon ”nåd”, vid upprepade tillfällen dessutom, så har jag svårt att se varför han ska få något till skänks han själv inte varit beredd att ge. Dessutom så våldtog han förmodligen inte offren som ett straff för något fel just offren begått, alltså är han dessutom skyldig till att vara den som startat och skapat den situation han nu befinner sig i. Detta kan man inte lasta offren med skuld för. Bland annat därför önskar jag betydligt hårdare tag mot den här typen av brott.

Men det viktigaste är inte hämnden för hans oförrätter mot kvinnorna utan för att skydda både dem och andra från att han våldtar igen, ännu en gång eller flera, vilket han har bevisat att han gärna upprepar. Därför bör han hållas inlåst och ska han släppas ut någon gång så bör samhället ge kvinnorna ett annat skydd och det är att göra honom oförmögen till att våldta. Inte bara för kvinnornas skull utan för allas.

Givetvis har du rätt i att samhället ska jobba preventivt och därför är det intressant att ta reda på varför någon gör på detta sätt. Men ens bakgrund vare sig urskuldar eller legitimerar en våldtäkt (jag vet, jag är en smula rigid nu). Så det preventiva arbetet bör inrikta sig på att samhället försöker att motarbeta situationer där monster skapas.

Men straffet borde inte påverkas åt vare sig det ena eller andra hållet om han blivit våldtagen under hela sin uppväxttid. Varför?

För att det i så fall kommer att bli en evighetsspiral. Vi kan ju knappast se det som okej om nuvarande våldtäktsoffer får stora spelet och tar ut sin hämnd och frustration som egentligen skulle riktas mot förövaren på första bästa oskyldiga man genom att sticka kniven i honom. Inte heller är det acceptabelt att dessa offer börjar våldta sina bar som exempel och försvarar det med att de blivit våldtagna.

Självklart ska vi arbeta preventivt och i det arbetet ingår att ta reda på orsak och verkan men inte att urskulda ett redan begånget brott som har en så pass allvarllig karaktär som våldtäkt och mord.

#7  RasmusS Faktum
2006-05-03 15:51:52


Men straffet borde inte påverkas åt vare sig det ena eller andra hållet om han blivit våldtagen under hela sin uppväxttid.


Men det är tur att det faktiskt påverkar domen och att domstolarna inte följer din skola.


utan för att skydda både dem och andra från att han våldtar igen, ännu en gång eller flera, vilket han har bevisat att han gärna upprepar. Därför bör han hållas inlåst och ska han släppas ut någon gång så bör samhället ge kvinnorna ett annat skydd och det är att göra honom oförmögen till att våldta.


Jag anser att vård ska gå före inlåsning. Att samhället låser in folk och inte kritiskt granskar varför beteendet finns i samhället så tar allt väldigt mycket längre tid. Genom att vårda brottslingar så får samhället kunskap och information om hur samhället orsakar beteendet hos individerna i det.

Hagamannen är för mig ett ytterst starkt bevis för att samhället har misslyckats med dess uppgift.

Men visst lås in honom för alltid, blunda för orsaken och invänta nästa dåre. Samhällets ansvar slängs över på enskilda individer när det passa samhällets normer.
Samhällets ansvar sträcker sig längre än til latt låsa in personer som bryter mot lagen.

#8  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Sthlmjesper
2006-05-03 16:26:41

Mitt förslag är att man binder Hagamannen och kittlar honom under fötterna !

Ärligt talat så är jag också på RasmusS linje. För sådana grymma upprepade brott som Hagamannen begått så tycker jag att det bara är livstid som kan komma ifråga.

Jag håller inte riktigt med om det faktum skriver :
Faktum sa:

Hagamannen är för mig ett ytterst starkt bevis för att samhället har misslyckats med dess uppgift.

Men visst lås in honom för alltid, blunda för orsaken och invänta nästa dåre.


Att analysera psyket hos en en djupt störd individ som Hagamannen är naturligtvis viktigt för att förstå hur han kunnat motivera sig till att begå dessa ohyggliga brott.
Det kan också ge viktig kunskap om liknande fall dyker upp i framtiden.

Dock håller jag verkligen inte med om att Hagamannen är ett tecken på att samhället misslyckats med sin uppgift.
Om serievåldtäktsmän var mycket vanliga skulle jag vara benägen att hålla med, men här har vi ju ett mycket ovanligt, näst intill unikt, fall.
"Samhället" har inte haft något med det hela att göra utan det hela är ett exempel på en ensam mans tämligen unika galenskap.

Man kan omöjligen skapa ett fritt samhälle där den samhällelliga påverkan skulle vara så kompakt att inga avvikande/brottsliga individer skulle kunna finnas.
Det enda sättet det eventuellt skulle kunna fixas vore om vi alla utrustades med nån sorts avancerade hjärn och tankekontrollsmaskiner styrda av någon dator.

Det är helt naturligt att avvikelser, även extrema sådana, förekommer då och då.
Vi kan inte stoppa avvikelserna, men vi måste vara vaksamma på dem och medvetna om att de existerar.

Jag håller för övrigt med om att straffets längd inte ska bero på om Hagamannen själv blivit våldtagen eller inte.
Varför skulle mindre fel av honom att våldta oskyldiga bara för att han själv utsatts av någon annan ?
Om han utsatte sina eventuella tidigare förövare för samma brott så kunde jag förstå argumentet.

#9  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Faktum
2006-05-03 16:39:06


"Samhället" har inte haft något med det hela att göra utan det hela är ett exempel på en ensam mans tämligen unika galenskap.


Jag menar på att denna ensama mans tämligen unika egenskaper är resultat av social påverkan.


För sådana grymma upprepade brott som Hagamannen begått så tycker jag att det bara är livstid som kan komma ifråga.


Jag tycker vård är det enda som kan komma ifråga. Jag tycker det är omänskligt med fängelser. Allt som görs av människor är inte nödvändigtvis i alla situationer deras egna ansvar.

Ett samhälle där det förekommer denna typ av människor är misslyckat. Ett samhälle där individerna inte kan känna sig trygga har misslyckats.

#10  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Sthlmjesper
2006-05-03 17:03:50

Faktum sa:

Jag menar på att denna ensama mans tämligen unika egenskaper är resultat av social påverkan.


Ok. Jag menar motsatsen. Dvs att det knappast har något alls med social påverkan att göra.
Hagamannen har tydligen, vad jag läst, levt ett harmoniskt liv med många vänner och fru och en lycklig barndom och varit omtyckt av alla osv. Den sociala påverkan hade knappast kunnat vara mer positiv.
Hade han själv utsatts för en massa jäkelskap under livet så hade jag kunnat hålla med om att det kunnat spela in.

Jag tror helt enkelt att han är född med nån sorts hjärndefekt, nån sorts variant av psykopati och sympatilöshet, likgiltighet för andras känslor.
Sådana störningar uppstår säkert ibland och är upenbarligen mycket svåra att upptäcka.

Faktum sa:

Jag tycker vård är det enda som kan komma ifråga. Jag tycker det är omänskligt med fängelser. Allt som görs av människor är inte nödvändigtvis i alla situationer deras egna ansvar.


Visst kan man försöka vårda honom, om det nu är möjligt. Är störningen genetisk blir det ju dock svårt.
Inlåst bör han dock vara för att skydda allmänheten från honom tycker jag.
Jag håller med om att allt som görs av människor inte nödvändigtvis är deras eget ansvar. Detta gäller dock endast om de agerar i svår psykos så att de inte förstår vad de gör.
Annars är alla människor helt ansvariga för sina egna handlingar.
Vi är alla individer med en egen fri vilja.

Faktum sa:

Ett samhälle där det förekommer denna typ av människor är misslyckat. Ett samhälle där individerna inte kan känna sig trygga har misslyckats.


Håller åter definitivt inte med. Det är inte samhällets fel om någon tex föds med en hjärnskada som orsakar total avsaknad av sympati och medkänsla.
Det enda samhället skulle kunna göra för att förhindra sådant är att abortera alla foster som har oönskade genetiska egenskaper. Dock så har vi inte kommit så långt i utvecklingen än att vi förstår oss på hur vårt arv påverkar många känsliga hjärnfunktioner.

Kanske vi tusentals år in i framtiden kan producera genetiskt perfekta individer utan några som helst avvikelser, men idag är det inget alternativ.

Att det är samhällets uppgift att skapa trygghet åt individerna håller jag däremot med om i stort. Trygghet är dock något subjektivt och det kommer alltid att finnas tex svårt paranoida personer som inte känner sig trygga någonstans.
Men att ha som mål att majoriteten av alla ska känna sig trygga är inte orealistiskt tycker jag.

#11  #3 Pattaya
2006-05-03 17:08:45

Du är fördomsfull för det kan ju varit så här:

Han kan ju ha blivit sexuellt utnyttjad av sin mor och andra kvinnliga släktingar...

#12  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Faktum
2006-05-03 17:15:28


Du är fördomsfull för det kan ju varit så här:

Han kan ju ha blivit sexuellt utnyttjad av sin mor och andra kvinnliga släktingar...


Jo jag är fördomsfull, so what? Är det dåligt eller?

#13  #10 sthlmjesper Faktum
2006-05-03 17:18:36

Vi har fundamentalt skilda tankar här. Jag stannar vid det konstaterandet och nöjer mig med det.

#14  #13 Faktum Sthlmjesper
2006-05-03 17:24:16

Visst. Det kan nog bli svårt att förstå varandra om man ligger för lång ifrån varandra i syn på det hela.

#15  #14 Sthlmjesper Faktum
2006-05-03 17:28:27

Det är ju inte så att jag inte förstår dig, utan snarare att jag faktiskt förstår dig. Jag har inget behov av att hävda att du har fel och jag rätt, därför lämnar jag det hän.

#16  Det vore intressant.. Sjodin
2006-05-03 17:34:33

...att läsa hur diskussionen skulle gå härinne om han verkligen dömdes till vård? Låt säga att han dömdes till rättspsykiatrisk vård och var tillbaks på jobbet i umeå efter ett par år vilket vore ett fullt möjligt scenario.

Jag anar att tonen inte skulle vara lika mjuk från feministhåll då.

#17  #15 Faktum Sthlmjesper
2006-05-03 17:38:57

Ah, ok.
Då säger vi att jag hade rätt och avslutar diskussionen !
;-)

#18  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) targash
2006-05-03 17:58:09

I de flesta fall hjälper inte straff. Rättpsykiatrisk vård samt fotboja och husarrest han blir "frisläppt".
Personligen tycker jag straff är ganska meningslösa. De motverkar i de flesta fall inte brott.

#19  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Sthlmjesper
2006-05-03 18:07:48

Nja, fast långa fängelsestraff gör ju att personen inte kan begå brott förrän han eventuellt släpps ut iallafall.
Sedan tror jag att hårda straff i viss mån är avskräckande.
Om man vet att man inte riskerar så mycket så begår nog fler brott, som annars inte skulle göra det.

Men visst är endast hårda straff inte något som effektivt motverkar brott. Inlåsning fast med behandling vore kanske det bästa.

#20  Alla Fabian
2006-05-04 09:15:21

Nar jag studerade i USA i början pa 90-talet (PK - rörelsens höjdpunkt) var en av feministernas mest högljudda klagomal att valdtakt bestraffades för milt. De ville dessutom bredda den juridiska definitionen av valdtakt till att innefatta sex med berusade personer, lattare fall av s.k. 'date rape', och till och med att vidröra könsorgan utan motpartens explicita tillatelse.

Jag kan inga detaljer, men valdtakt pa den tiden gav sakert flera ars fangelse. Och amerikanska fangelser för man kanner vi ju alla till. Aven om ibland annat antyds: valdtakt har genom historien bestraffats mycket hart, ibland till och med hardare an mord. Drakonisk bestraffning av valdtakt ar i högsta grad könsrolsskonservativt.

Vanstervridningen inom amerikansk högskolefeminism pa den tiden liknade den svenska; kanske en aning liberalare pa en del punkter. Vad galler fangvard i allmanhet var de relativt milda. Av denna anledning ar jag lite förvanad över att lasa Feminetisternas reaktioner pa detta forum. Vard skall ga före straff, och straffet skall vara relativt milt.

Det problem jag ser ar följande: för oss vanliga man (och kvinnor) skulle ett fangelsestraff förstöra vart liv. Jag skulle förlora mitt jobb, min karriar, mitt umgange, förmodligen ocksa min fru. Fangelsevisten skulle, med tanke pa den laga status sexförbrytare har, vara ett rent helvete; jag kanske skulle bli valdtagen sjalv. Jag skulle bli ett psykiskt vrak; och samhallet skulle förlora den relativt produktiva medlem jag ar idag.

Lat oss anta att den valdtakt jag begick var mot min flickvan i en situation som sparade ur. Ett grovt misstag. Annars har jag ett bra liv med vanner och ett bra jobb med goda utsikter. Jag döms till tva ar och skadestand, och min flickvan skiljer sig fran mig. Fangelset bryter ned mig totalt: jag blir valdtagen, nedslagen, anvander droger, och har inget annat umgange an det kriminella.

Vad kommer att handa nar jag kommer ut? Kommer jag att vara mindre eller mer benagen att bega brott?

#21  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Sopasopa
2006-05-04 09:40:54

Faktum skriver att våldtäckt beror på social påverkan. Denna inställning är också många andra feministers. Saken är den att en stor del av landets alla genusforskare också uppfattar saken så.

Då skulle jag vilja belysa två saker. För det första så har den s.k. hagamannen låg empati, vilket hans arbetskamrater och vänner kan intyga. Han har slagit och hotat folk för småsaker och en del är rädda för då de uppfattat honom som psykopatisk. Att det tog så lång tid att hitta honom anser polisen bero på att han var folkskygg, liten, tillbakadragen och helst var för sig själv. För det andra så anser i stort sett all vetenskapliga forskning att våldtäcktsmän ofta har en krimminell bakgrund, alla lider mer eller mindre av en psykotisk sjukdom, de har liten eller noll empati och de har oftast själva blivit förgripna som barn. De påstående som feminismen hävdar - att våldtäckt har en social grund stöds alltså inte. De har inga belägg för detta. Ändå så ser vi gång efter gång hur denna myt sprids.

#22  Faktum #7 RasmusS
2006-05-04 10:26:42

Faktum sa:
Att samhället låser in folk och inte kritiskt granskar varför beteendet finns i samhället så tar allt väldigt mycket längre tid…. Men visst lås in honom för alltid, blunda för orsaken och invänta nästa dåre.


Personligen kan jag inte se att det ena utesluter det andra och förstår därför inte varför man skulle vilja blunda för orsaken. Var jag otydlig med att jag anser att samhället ska jobba preventivt och att det i detta arbete ingår att ta reda på bakomliggande orsaker?

Att låsa in en seriemördare eller serievåldtäktsman på livstid _med_ vård och allt vad det innebär betyder att samhället dels skaffar sig kunskap om bakomliggande orsaker, ser till att offret får upprättelse _och_ skyddar samhället från att samma förbrytare ska upprepa sitt brott och skapa nya offer.

Om samhället visar sig så pass storsint och förlåtande att exempelvis Hagamannen släpps fri från fängelset så ska han underkasta sig någon form av kastrering. Varför? För att straffa honom ytterligare? Nej, för att skydda samhällets medborgare samtidigt som man visar honom en stor nåd med tanke på vad han själv valt att utsätta sina offer för.

En sak jag inte förstår av ditt resonemang än så länge är att trots att Sverige har tillämpat den metod du verkar förespråka under de senaste decennierna så ploppar det upp nya våldtäktsmän, hela tiden. Och många av dem som straffats för våldtäkt och sedan släppts ut från fängelserna återfaller och upprepar sitt beteende trots terapi och vård. Så vad har den lett till, alltså vården?

I bästa fall får vi lite kunskap om varför de våldtar och att de inte våldtar igen. Men tyvärr bevisas det med all tydlighet att det inte fungerar så tillräckligt ofta eftersom det är statistiskt bevisat att alldeles för många av dem som döms till vård återupprepar sina brott. Varje gång vi släpper en bevisad mördare eller våldtäktsman och denne återfaller och begår mord/våldtäkt igen så har samhället misslyckats att skydda sina medborgare från någon som man faktiskt _vet_ är farlig för omgivningen. Är en bevisad våldtäktsmans/mördares rätt till frihet och ett normalt liv mer värt än deras offer?

Aldrig om en frågar mig! Aldrig någonsin eftersom offret är oskyldigt och har inte haft något val medan förövaren är skyldig just pga att denne gjort ett eget val, ett val att antingen våldta/mörda eller att avstå från det.

#23  Faktum #7 RasmusS
2006-05-04 10:29:04

Faktum sa:
Hagamannen är för mig ett ytterst starkt bevis för att samhället har misslyckats med dess uppgift. Samhällets ansvar slängs över på enskilda individer när det passa samhällets normer. Allt som görs av människor är inte nödvändigtvis i alla situationer deras egna ansvar.


Jo, visst har samhället misslyckats på så många sätt. Men vem är mest offer Hagamannen eller Hagamannens offer? Vem har störst ansvar för att Hagamannen våldtog hans offer eller Hagamannen själv?

”Samhället” består av alla medborgare i ett samhälle, dvs både offer, förövare och alla andra. Vem har mest ansvar ur denna grupp för att Hagamannen valde att våldta?

Om vi fråntar Hagamannen hans faktiska skuld och lägger den på samhället, vad har vi vunnit då? Vem ska stå till svars för att det hände och vem ska se till att det inte händer igen och _hur_ ska det gå till?

Poängen är att hittills när jag pratat med folk som skuldbelägger samhället för en enskilds persons val att agera på ett speciellt sätt är att denna inställning inte lett till speciellt mycket klarhet vad jag kunnat se. Vi har fortfarande den här typen av brott, det är vanligt den här typen av brottslingar återupprepar sina brott. Så med andra ord är vårdens värde relativ om vi ser på den som ett samhällsskydd mot återfall och en kunskapskälla. Det betyder inte att vi ska sluta att ge vård men det betyder att vi inte kan lita på att den hjälper och bete oss som om den gjorde det.

En sista fråga.

Om vi inte alltid kan ansvara för våra egna val och gärningar och jag därför mördar någon och samhället straffar mig till vård på ett fängelse så har samhället tagit det ansvar som jag själv inte kunde ta. Om samhället sen släpper ut mig och jag mördar återigen så har samhället släppt ut en människa trots att samhället vet att jag inte kunde ta ansvar för mina gärningar. Har inte samhället då gjort ett medvetet beslut att inte ta sitt ansvar eller är samhället lika aningslöst och ansvarsbefriat som mördaren/våldtäktsmannen?

#24  Fabian RasmusS
2006-05-04 10:40:01

Fabian sa:
Lat oss anta att den valdtakt jag begick var mot min flickvan i en situation som sparade ur. Ett grovt misstag


Om vi utgår från att en våldtäkt är en våldtäkt och att man inte gör begreppet ännu mer otydligt och luddigt än det redan blivit så undrar jag hur sjutton man kan våldta någon av misstag?

Sen om du kommer att vara mer eller mindre benägen att begå brott… Tja, det beror nog på vad du är för en personlighet men det är väl därför vi inte ska ha fängelser som bryter ned internerna totalt, de ska inte bli våldtagna, misshandlade, finnas droger och umgänget… tja, det kommer vi nog aldrig ifrån att begår man brott som man straffas för så kommer man att få dela liv med andra som också gjort valet att begå brottsliga handlingar.

#25  RasmusS Fabian
2006-05-04 11:33:41

Inte av misstag. Lat oss saga att vi bada var fulla. Vi har sex, och hon ar med pa noterna. Sedan andrar hon sig. Sager sluta, sluta. Men jag ar full och tar det inte pa allvar och fullbordar samlaget.

Ett grovt misstag som raknas som valdtakt och leder till flera ars fangelse.

#26  Targash RasmusS
2006-05-04 11:44:45

targash sa:
I de flesta fall hjälper inte straff. Rättpsykiatrisk vård samt fotboja och husarrest han blir "frisläppt".Personligen tycker jag straff är ganska meningslösa. De motverkar i de flesta fall inte brott.


Nej, straffet hjälper inte något speciellt som prevention, möjligen för de fegaste men de som planerar ett brott brukar oftast räkna med att inte få stå till svars för det utan räknar med att undkomma rättsväsendet. Annars skulle det nog inte sitta så pass många människor i t ex USA som väntar på sina dödsdomar.

Men fängelse ”hjälper” definitivt såtillvida att den dömde inte kan utsätta oskyldiga samhällsmedborgare för nya brott så länge brottslingen sitter i skyddat förvar, precis som sthlmsjesper skriver. Dessutom så har straffet ett annat värde också och det är att offret får en viss upprättelse och kan in bästa fall släppa eventuella hämndbegär.

#27  Fabian #25 RasmusS
2006-05-04 11:49:54

Men om en människa struntar i att ta hänsyn till en annan människas uttryckliga nej till sex eller fortsatt sex så är det väl våldtäkt per definition (eller sexuellt utnyttjande i alla fall) oavsett hur påverkad man än är, eller?

#28  Angående feministisk myt Faktum
2006-05-04 12:44:02


De påstående som feminismen hävdar - att våldtäckt har en social grund stöds alltså inte. De har inga belägg för detta. Ändå så ser vi gång efter gång hur denna myt sprids.


Rape per 100,000.
1. United States 34.20
2. England and Wales 14.69
3. France 13.38
Taiwan 8.82
South Korea 4.38
Spain 3.23
Japan 1.48

http://answers.google.com/answers/threadview?…

#29  RasmusS targash
2006-05-04 13:19:40


Men fängelse ”hjälper” definitivt såtillvida att den dömde inte kan utsätta oskyldiga samhällsmedborgare för nya brott så länge brottslingen sitter i skyddat förvar, precis som sthlmsjesper skriver. Dessutom så har straffet ett annat värde också och det är att offret får en viss upprättelse och kan in bästa fall släppa eventuella hämndbegär.

Fängelse "botar" inte. Sätta folk i fängelse en viss tid för att de i många fall ändå ska begå brott när de kommer ut igen anser jag vara helt korkat. Bara skjuter fram händelserna. Varför inte kalla det hela vid sitt rätta namn, karantän?

#30  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Sthlmjesper
2006-05-04 13:20:52

Hmm, påstår feminismen att våldtäkt har en social grund ?
Jag trodde snarare att många feminister stod för åsikten att alla män kan våldta oavsett bakgrund.

Jag tror definitivt att en taskig uppväxt och övergrepp kan vara starka riskfaktorer för att någon ska bli en våldtäktsman.
Sedan tror jag också att det medfödda arvet i många fall kan påverka starkt. Vissa föds med störningar i vissa hjärnfunktioner och kanske inte alls känner någon medkänsla för andra.

Samhället kan vara mer eller mindre tryggt och mer eller mindre rustat att för att folk ska känna sig trygga ifrån våldtäktsmän osv.
Dock så kan man aldrig få till ett såpass säkert samhälle att inga dårar skulle kunna utföra våldtäkter, utan att införa ett starkt styrt storebrorssamhälle med övervakningskameror överallt.

Statistiken Faktum visar på, visar att våldtäkter förekommer i alla samhällen trorts deras skillnader.
Man kan också se att USA ligger i topp, vilket kanske inte är så märkligt eftersom man där betonar individens frihet framför allt starka regleringar och lagar. Där ses storebrorsfasoner som något kommunistiskt otyg.
Skulle misstänka att våldtäkter är mycket ovanliga i USAs motsats, Nordkorea.

#31  Fabian och RasmusS bengtboman
2006-05-04 13:25:55

"Inte av misstag. Lat oss saga att vi bada var fulla. Vi har sex, och hon ar med pa noterna. Sedan andrar hon sig. Sager sluta, sluta. Men jag ar full och tar det inte pa allvar och fullbordar samlaget.

Ett grovt misstag som raknas som valdtakt och leder till flera ars fangelse.".

Vem ska egentligen bevisa vad som hänt i den ovan refererade situationen? Teknisk bevisning måste vara fullkomligt uteslutet. Flickvännens utsaga kan inte vara mer trovärdig än pojkvännens. I den bästa av världar finns ju aldrig några tveksamheter, men heller inte några fel. Att döma någon till ovanstående utan denna persons uttryckliga samtyckande är inget annat än justitiemord.

#32  #29 Targash Sthlmjesper
2006-05-04 13:29:37

Targash sa:

Sätta folk i fängelse en viss tid för att de i många fall ändå ska begå brott när de kommer ut igen anser jag vara helt korkat. Bara skjuter fram händelserna. Varför inte kalla det hela vid sitt rätta namn, karantän?


Ja, det är ett annat bra ord som beskriver samma sak.
Jag är inte så säker på att man bara skjuter fram händelserna genom att sätta brottslingar i karantän. Förhoppningsvis har de hunnit bli så gamla att de inte är förmögna att begå allvarligare brott. Dessutom kan de ju få behandling i fängelset samtidigt och mogna till.

#33  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) bengtboman
2006-05-04 13:49:29

Vissa brott (eller serier av brott) måste nog ändå vara kvalificerade för att förövaren inte ska få en ny chans att göra fler illa. Inte dödsstraff, men livstidskarantän.

#34  RasmusS Faktum
2006-05-04 14:29:38

Jag har inget större intresse av denna tråd igentligen, jag postade inget i tycka i samma tråd och ångrar lite att jag gjorde det här.
Hur hagamannen ska straffas är inte så relevant för min feminism att göra, du fattar.
Jag gillar att snacka med dig ,men i just den här frågan så är jag inte laddad.
Men vi lär ju stöta på varandra igen.

#35  Faktum Sopasopa
2006-05-04 18:35:08

När jag sa att våldtäckt inte har en social bakgrund så kontrade Faktum med:

Rape per 100,000.
1. United States 34.20
2. England and Wales 14.69
3. France 13.38
Taiwan 8.82
South Korea 4.38
Spain 3.23
Japan 1.48Men detta säger bara i vilken typ av samhälle där våldtäcktsmän, dvs. de människor med psykopatiska besvär, krimminella läggning eller svåra förytryckta trauman, har störst chans att utföra sitt brott. Samhället kan i och för sig göra det mer eller mindre lätt för våldtäcktsmän, men samhället som sådant skapar inte våldtäcktsmän. Det är stor skillnad på detta.

Kosovo då säger någon. Det beror på att det är ett land som varit i krig där våldtäckt är s.k. vedergällningar, utrensningar och dylikt, vilket väl inte kan betraktas som normalfallet.

Hagamannen och de andra våldtäcktsmännen vi läser om kan delas in i tre grupper: psykopater eller andra psykiskt sjuka som våldtar sin sambo eller någon annan i sin närhet (mest frekventa), psykopater som våldtar främmande på ödsliga platser (de minst frekventa) å så de s.k. gängvåldtäckterna beståendes av yngre krimminella pojkgäng.

#36  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Karra
2006-05-04 19:08:25

Bengtboman: Bara för att ett brott är svårt att bevisa gör inte att brottet blir mindre begått.

#37  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) Teiresias
2006-05-04 19:21:30

Tre saker är väsentliga:

Att oskadliggöra Hagamannen (put him out of harm's way)

Att hjälp hans offer, och

Att lära det som finns att lära om hur man kan göra sådant mindre möjligt.

***

Om man sedan straffar Hagamannen si eller så, tror jag inte spelar så stor roll. Exakt hur många tankar ägnade han åt det tänkbara straffet när han begick sina brott? Vilken nyttokalkyl gjorde han med avseende på sannolikheten att åka fast?

Ont skall med ont fördrivas, fungerar så tillvida att det kan tillfredsställa hämndbegär just nu, som preventiv åtgärd är dess effekter, lindrigt sagt, tveksamma.

#38  targasah #29 RasmusS
2006-05-05 10:37:17


#39  targash #29 RasmusS
2006-05-05 10:37:38

targash sa:
Fängelse "botar" inte


Sant, men de kan ha en avskräckande effekt på vissa.

targash sa:
sätta folk i fängelse en viss tid för att de i många fall ändå ska begå brott när de kommer ut igen anser jag vara helt korkat


Så vad är din lösning? Hur ska men behandla en bevisad våldtäktsman?

Om det var med fotboja och husarrest undrar jag på vilket sätt du anser att det skiljer sig mot fängelserna och om det innebär tillräcklig säkerhet för samhället så att våldtäktsmannen inte våldtar igen?

targash sa:
Bara skjuter fram händelserna. Varför inte kalla det hela vid sitt rätta namn, karantän?


För att man inte bara ska förvara dem där utan även forska på och vårda dem. Forska för att försöka utröna varför de väljer att handla som de gör och vård för att de eventuellt någon gång kanske ska släppas ut. Därför kallar vi det inte karantän. Men människor som genomgått vård men som ändå återfaller _bör_ sättas i karantän för deras frihet kan aldrig vara mer värd än andras.

På vilket sätt skulle fängelsevård ”bara skjuta upp händelserna” mer än husarrest med vård?

#40  Bengtboman #31 RasmusS
2006-05-05 10:41:51

bengtboman sa:
Vem ska egentligen bevisa vad som hänt i den ovan refererade situationen?


Beviset i detta exempel finns redan i och med att Fabian skrev som han gjorde, dvs ”hon ar med pa noterna. Sedan andrar hon sig. Sager sluta, sluta. Men jag ar full och tar det inte pa allvar och fullbordar samlaget.”. Här är ju ett solklart fall, om än fiktivt, av en erkänd våldtäkt eller sexuellt utnyttjande vilket innebär att det är lätt att döma.

Men jag förstår var du vill komma (tror jag) och håller med om att finns inga bevis ska ingen dömas oavsett brott.

#41  Faktum #34 RasmusS
2006-05-05 10:52:35

Faktum sa:
…du fattarAbsolut, visst gör jag det och respekterar självklart det. Man brinner helt enkelt inte alltid för alla typer av diskussioner. =)

Det som gjorde att jag ställde frågan är att jag är lite nyfiken på hur det kommer sig att så förhållandevis få feminister (kan ha missat en hel del dock) verkar vara beredda på att göra det enda vi verkligen vet hjälper mot en bevisad våldtäktsman vilket är att hålla vederbörande borta från möjligheten att våldta igen, antingen genom kastrering* eller fängelse.

Man verkar hellre vilja testa och experimentera (vilket inte är fel så länge ingen kommer till skada) med olika metoder för att få dem att ändra på sig men utan att ha några bevis på att det fungerar vilket gör att jag anser att man iså fall ”leker” med medborgarnas säkerhet.


*(Kastrering ska vara frivillig såtillvida att man kan välja att inte kastrera sig och där bli tvungen att fortsätta vara fängslad eller så underkastar man sig kastreringen efter fullföljd fångvård och fängelsestraff för att på så sätt få åtnjuta ynnesten av en ny chans i samhället.)

#42  Karra #36 RasmusS
2006-05-05 10:55:24

Karra sa:
Bara för att ett brott är svårt att bevisa gör inte att brottet blir mindre begått


Helt sant, det innebär bara att man inte kan göra några fällande domar om allt går korrekt till.

Hur tycker du att vi ska hantera våldtäktsmän som bevisats vara skyldiga?

#43  Teresia #37 RasmusS
2006-05-05 10:59:32

Kan inte annat än att applådera inlägget. Håller med fullständigt men har en fråga.


Vad betyder ”ont skall med ont fördrivas” i ditt fall?

#44  RasmusS Faktum
2006-05-05 12:30:42

Respekt!

#45  Karra bengtboman
2006-05-05 13:22:49

"Bara för att ett brott är svårt att bevisa gör inte att brottet blir mindre begått."

Bara för att någon anser ett brott vara begånget är det inte säkert att det verkligen förhåller sig så.

#46  Sv: Hur skulle du straffa Hagamannen? (diskussion) feather
2006-05-12 04:58:09

Vad civiliserade alla är!
:-O
Vård...?
Ha förståelse för att HAN kanske var ett offer själv som barn...?

Öh.
Nä.
I dessa dagar är våldtäkt samma sak som mordförsök i min bok.
Lås in fanskapet och släng bort nyckeln.
Killen tackade "ja" till sina egna destruktiva drifter. Klarar man inte av att tacka "nej" för egen maskin ska man inte gå fri i samhället.
Punkt slut.
Och jag tycker lagen borde stödja dem som försvarar sig, även om försvaret råkar gå "för" långt och våldtäktsmannen råkar dö i processen. Precis som det absolut borde vara lagligt för mig att sänka en inbrottstjuv när han står och bryter på min bil!
Jävla fjant-Sverige.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?