feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skånska MÅNADENS SKALD


Gå till senaste inlägget#1  Skånska MÅNADENS SKALD ALIDA BOK
2004-09-01 00:43:56

Skalder med invandrarbakgrund avlöser varandra i Månadens Dikt, internetförlaget ALIDA BOK:s satsning på unga opublicerade skalder. September månads skald är Nathalia Toth från Helsingborg. Hennes dikt Drakens dagdröm kan läsas på förlagets hemsida http://alidabok.just.nu. Dikten avspeglar en kluvenhet i tillvaron som kanske är typisk för människor med rötter i främmande kulturer.
Nathalias föräldrar invandrade från Ungern till Sverige i mitten av 1960-talet. Men trots att hon är född i Sverige känner hon sig inte riktigt hemma här.
-Jag känner mig inte helt svensk. Hemma pratar vi en blandning av ungerska och svenska. Man kanske frågar på svenska och får svar på ungerska. Vi tänker inte på skillnaden.
Nathalia talar flytande ungerska men med viss brytning. Hennes föräldrar ville inte att hon skulle få hemspråksundervisning, vilket fanns när hon började skolan.
-Vi hade för avsikt att stanna i Sverige för gott. Därför tyckte dom det var viktigt att vi - mina två bröder, min syster och jag - lärde oss svenska. Vi pratade ungerska med våra föräldrar och svenska i skolan och med kompisarna. Det gick bra med båda språken.
Nathalia Toth arbetar i en bokhandel i Helsingborg. På fritiden läser hon ungerska på Lunds universitet. När hon inte jobbar eller pluggar skriver hon dikter.
-Min pappa uppmuntrade mitt intresse för poesi. Han sade att lyrik är en viktig del av det ungerska kulturarvet. Han hade med sig många böcker hemifrån och läste mycket lyrik.
Själv gillar Nathalia många olika sorters poesi; japansk, svensk, ungersk, engelsk.
-Jag trivs med mitt liv i Sverige. Men ofta har jag känslan att jag inte vet var jag hör hemma. Man längtar tillbaka till något som är förlorat. I Sverige är vi invandrare. Vi har inga rötter här.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?