feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är inte feminister intresserade av politik?


Gå till senaste inlägget#1  Är inte feminister intresserade av politik? Sjodin
2006-04-03 15:31:58

Nu är det dags att damma av min gamla tråd om feminister och dersa hatkärlek till pragmatism och praktisk politik.

F! har etablerats som parti. De har lagt fram ett valmanifest och de har mycket klart lagt fram sitt mål; minst 4% i riksdagsvalet.

Feminetik.se klappar sig ofta för bröstet som en i sammanhanget stor och genomslagskraftig site med många läsare och seriösa debattörer.

Varför är det då inga feminister som debatterar politik på feminetik.se? Och med feminetik.se menar jag då naturligitvis på JÄIF där alla har möjlighet att bemöta, ställa frågor och debattera? Jag ser feminetister på diskussionssidan ibland, så jag vet att ni finns. Men när det ställs konkreta frågor här på JÄIF så kommer inte-ett-enda-svar.

Vill ni inte ha in F! i riksdagen?
Är inte feminism och praktisk politik förenliga?

Det går inte längre att skylla på att man inte vet vad F! står för eller om de ens ska bilda parti. Vi har partiprogrammet, en vallista och en valrörelse framför oss. 4% är runt 300 000 röster.

Dags att spotta i nävarna.

#2  Sv: Är inte feminister intresserade av politik? Sopasopa
2006-04-03 15:42:10

Det finns inget ämne som debatterats så mycket som feminism. Det satsas miljardes skattemedel på utbildning, jämställdhetsplaner, könsprojekt, tv-program om genusfrågor, mässor etc. Ändå har FI bara ca 4% av rösterna. Jag tycker att detta säger en hel del om vad folk egentligen tycker om feminism överhuvud. Man är olidligt trött på det.

#3  Jo då! soledad
2006-04-03 15:46:30

Sjodin sa:

1. Varför är det då inga feminister som debatterar politik på feminetik.se?
2. Vill ni inte ha in F! i riksdagen?
3. Är inte feminism och praktisk politik förenliga?


1. Det är det. Men det är många som inte gör det, utan som föredrar andra aspekter av Feminetik än debatten på Jäif. Feminetik är ju också ett community och en plattform för praktiskt feministiskt arbete, och många fokuserar på umgänge och praktiskt arbete snarare än på debatt. En bidragande faktor kan nog vara att många feminister är utleda på att debattera feminism, eftersom debatten följer dem vart de än går, och att de ser Feminetik som ett ställe där de för en gångs skull är normen och inte avvikarna. Är man utled på att debattera IRL, i synnerhet på att svara på frågor av typen "Är du lesbisk manshatare?" och "Vill du förbjuda sex?", ja, då kanske man inte dras just till Jäif när man en gång hittat en plats för likasinnade.

2. Jag kommer inte att rösta på F!, så jag är nog inte rätt person att svara på frågan. Jag tror att feminismen vinner på att föras fram i de etablerade partierna, snarare än att koncentreras till ett parti som av allt att döma verkar bli ganska litet. Lite inkonsekvent tycker jag däremot att det är bra att F! finns, eftersom de bidrar till att föra upp de feministiska frågorna på dagordningen. Men jag tycker inte att de är tillräckligt bra, jämfört med alternativen, för att jag ska lägga min röst på dem.

3. Jo, absolut. Jag tycker att det är alldeles för mycket snack och för lite hockey på sina håll, t.ex. på mig själv och andra feminister som debatterar på Jäif. ;-) Men jag tycker nog att den feministiska rörelsen som helhet är väldigt praktiskt fokuserad, både den delen som är parlamentarisk (i partier som s, v och fp) och den icke-parlamentariska feminismen. Det händer ju saker hela tiden, kolla bara i Utblick. Det är också politik.

#4  hmm.. Sjodin
2006-04-03 15:47:49

Sopasopa sa:
Ändå har FI bara ca 4% av rösterna


eehh... 4%?

Säger vilket opinionsinstitut då?

#5  Sv: Är inte feminister intresserade av politik? Sopasopa
2006-04-03 15:54:29

Felskrivet av mig. Enligt TEMO skulle ca 7% kunna tänka sig att rösta på FI om det vore val idag. Men det förändrar inte vad som redan är uppenbart. Alla verkar vara less på feminism, även feministerna själva om vi ska tro Soledad i tråden ovan.

#6  #3 Sjodin
2006-04-03 16:02:48

1. Det är det. Men det är många som inte gör det, utan som föredrar andra aspekter av Feminetik än debatten på Jäif. Feminetik är ju också ett community och en plattform för praktiskt feministiskt arbete, och många fokuserar på umgänge och praktiskt arbete snarare än på debatt. En bidragande faktor kan nog vara att många feminister är utleda på att debattera feminism, eftersom debatten följer dem vart de än går, och att de ser Feminetik som ett ställe där de för en gångs skull är normen och inte avvikarna. Är man utled på att debattera IRL, i synnerhet på att svara på frågor av typen "Är du lesbisk manshatare?" och "Vill du förbjuda sex?", ja, då kanske man inte dras just till Jäif när man en gång hittat en plats för likasinnade.Det där resonemanget om att feminister är utless på att debattera på grund av drevet efter dem skulle jag kunna köpa om det inte vore för följande:

1. Det är val om inte fullt ett halvår och det finns ett uttalat feministiskt parti som satt som mål att nå riksdagen. Om feminister är trötta på att behöva svara på frågor och bli ifrågasatta så är jag ledsen för det. Men då är det dags att vakna upp och dofta på kaffet, ty det är politikens vardag.

2. Tydligen inte tillräckligt trötta eftersom aktiva inom F! titt som tätt syns flitigt debatterande i diskussionsdelen. Detta är ett modererat forum där troll och ohövliga åker ut om de går över gränsen. Chansen för en saklig debatt är stor härinne. Vad är de rädda för?

#7  Sv: Är inte feminister intresserade av politik? soledad
2006-04-03 16:29:32

Jag kan förstås inte tala för de tre personer som du talar om. Men en gissning skulle vara att de kanske bedömer att deras tid och ansträngningar gör större nytta på annat håll än på Jäif. De kanske rentav ser en större chans att påverka någon med sina åsikter på en annan plats än här. Men vad vet jag. Jag gör ju uppenbarligen en helt annan analys.

#8  Sv: Är inte feminister intresserade av politik? Sopasopa
2006-04-03 16:39:21

Min erfarenhet är att feminister inte tollererar att bli emotsagda. Alla dessa jämställdhetsplaner på arbetsplatser, egna universitetsdiscipliner, tv-program etc. Och nu också ett eget politiskt parti. Vad är detta om inte att få torgföra sina idéer konfliktfritt. Jag tror det knappast finns några andra idéer under historien som fått så mycket uppmärksamhet och fått genomsyrat samhället så mycket som feminismen. Åter igen: att bara 7% kan tänka sig rösta på FI säger ju en hel del om vad folk egentligen tycker om feminism.

#9  Sv: Är inte feminister intresserade av politik? Benjamin
2006-04-03 16:46:05

Sifo i Januari visade att FI hade 0% stöd

http://sv.wikinews.org/wiki/DN-Temo_bekr%C3%A…

#10  Sv: Är inte feminister intresserade av politik? meandro
2006-04-03 20:02:42

feminism är inte detsamma som fi

#11  Utan att vara kontroversiell... Fabian
2006-04-03 23:23:57

...tror jag nog att de flesta feminetister haller med om att det finns en viss TENDENS till dogmatism inom feminismen, en ovilja till debatt utanför vissa ramar.

Detta kan man nog saga om flera olika ideologier. Men vad tror ni detta beror pa? Vad kan man göra at det?

#12  meandro Sjodin
2006-04-04 16:48:01

feminism är inte detsamma som fi


Med all respekt, men det där argumenten är ju så uttjatat att jag bara satt och väntade på det.

Visst, "din" feminism kanske inte överensstämmer helt med F!'s. Men min liberalism stämmer inte helt överens med folkpartiets heller. Ändå kanske jag röstar på dem för att de iallafall är närmast mig?

Det vore uppfriskande om vi kunde lämna det argumentet bakom oss.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?