feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vem i hela världen ska man lita på?


Gå till senaste inlägget#1  Vem i hela världen ska man lita på? fjallyoghurt
2006-03-30 16:01:26

Det verkar vara ganska många feminister som är överens med ordboken om att feminism är en rörelse för kvinnors intressen. En del feminister avfärdar försök till diskussion om mäns probelm med könsroller med argument som att kvinnorna har kämpat i decennier för sina mål, vill männen åstadkomma något får dom väl göra det på egen hand. Sen finns det förstås också många feminister som anser att feminism motverkar könsroller lika mycket för bägge kön. Vem har rätt?


Kommer feminism att utvecklas till den könsblinda rörelse som förenar alla som vill avskaffa könsroller, eller kommer den att gå mot ordboksdefinitionen, eller kommer den att försöka vara både ock? Kan den vara både ock?


Ifall feminism är en rörelse för kvinnors intressen, kommer det att finnas utrymme för en annan rörelse som vill motverka könsroller och de olägenheter de för med sig både för män och kvinnor?


Mardrömsscenariot i mitt tycke vore två könssegregerade rörelser som bägge påstod sig motarbeta könsroller.

#2  Sv: Vem i hela världen ska man lita på? Sthlmjesper
2006-03-30 16:54:43

Mja. Det bästa vore nog om folk slutade vara så förbannat fokuserade på kön hela tiden (om det nu inte har med sex att göra..).
Vad jag har mellan benen sk-ter jag fullständigt i i mitt dagliga liv. Det är helt betydelselöst.

Jag förstår inte varför så många ska vara så fascinerade av det att de ska behöva starta en massa rörelser för en sådan petitess som i allmänhet inte har ett dugg med vårt vardagliga liv att göra (annat än i sängkammaren).

#3  Sthlmjesper Zwitter
2006-03-30 16:57:54

Om alla resonerade som du, tyckte att det vi har mellan benen var en petitess som inte har med vårt vardagliga liv att göra, då skulle det inte heller behövas "en massa rörelser" som feminismen, som jag antar att du syftar på... Oh, ljuva tanke.

#4  Sv: Vem i hela världen ska man lita på? Sthlmjesper
2006-03-30 17:04:06

Jovisst är det främst feminismen jag syftar på.

Men jag undrar om inte just feminismen bidrar till att folk blir mycket mer fokuserade på kön än tidigare ?
Visst, det kan ju vara positivt om man förutsätter att könsdiskriminering förekommer i stor skala. Då krävs insikt om missförhållandet naturligtvis.
Men det kan ju också bidra till motsatsen, även om det inte är avsiktligt.
Personer som levt jämställt kanske börjar tänka i termer man mot kvinna och göra jämförelser och kanske konstruerar könskonflikter som inte fanns där från början ?

#5  Sthlmjesper Zwitter
2006-03-30 17:07:52

Hm, jag ser det inte alls så. I mina ögon så är samhället redan _oerhört_ fokuserat på kön, i allt från vilka kläder vi bär till hur människor beter sig, behandlar varandra och uppfattar sig själva. Jag tror knappast att feminismen gör det värre, bara annorlunda.

#6  Sv: Vem i hela världen ska man lita på? fjallyoghurt
2006-03-30 19:03:16

Jag håller med om att samhället är fokuserat på kön. Däremot ser jag det inte som så självklart att inte feminismen gör det värre. Den feminism som är en rörelse för att tillvarata kvinnors intressen tror jag den ökar polariseringen och fokuseringen på kön. Däremot den feminism som verkligen vill avskaffa könsroller kanske kan bidra till att minska den här fokuseringen. Jag vet vilken feminism jag vill ha mer av...

#7  Sv: Vem i hela världen ska man lita på? targash
2006-03-30 21:08:59

Människan kommer alltid fokusera på kön, män och kvinnor. Det är vad vi är. Som jag ser det så ska de lagar vi skapar vara könsneutrala könsrollerna kommer att finnas kvar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?