feminetik.se feminetik.se

Just nu 38 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Re: Svenska killar allt vekare (eller nått)


Gå till senaste inlägget#1  Re: Svenska killar allt vekare (eller nått) Olof Öberg
2004-08-19 21:46:54

Fick intrycket att vissa deltagare i tråden tror att att det är fysiska orsaker till att många inte fullföjer värnplikten.

Jag kollade med min bror som är officer och han bedömde att max 10% var av fysiska orsaker och av dessa var majoriteten på grund av att dessa mörkat idrottsskador eller att de blivit skadade. I något fall var det någon som uppenbarligen ljög om skada, men att det var svårt att bevisa motsatsen.

Den klara majoriteten slutade på grund av psykiska orsaker och dessa berodde mest på problem hemma med till exempel flickvänner. I vissa fall är det förstås rena psykiska "störningar" som fobier till exempel.

Hans uppfattning är dock att de inryckande definivt blivit fysisk vekare än tidigare, men ingen kommer dit för att senare bli hemskickad på grund av det -- dessa blir inte ens kallade.

#2  Ok Nettan
2004-08-19 22:00:20

säg att din bror har rätt i sitt antagande. Säg att 90% av avhoppen beror på antingen problem hemma/med flickvännen eller fobier av något slag.

Är en fobi att klassa som psykisk skörhet? (det kan ju förvisso bero på hur man ser det, det är ju definitivt ett psykiskt problem men är det att vara skör?)

Är det att vara psykiskt skör att bry sig om sina hemförhållanden eller att bry sig om att förhållandet med flickvännen är på väg utför?

Även om det är så som din bror säger så har jag ändå svårt att förstå hur de ha kunnat få det till att handla om psykisk skörhet.

#3  psykisk skörhet Olof Öberg
2004-08-19 22:41:56

Du kanske skall definiera vad du menar med psykisk skörhet så vi har något att utgå ifrån.

#4  Skitsvårt Nettan
2004-08-19 23:27:38

Jag har väl en bild i mitt huvud om vad som är skört men så finns det säkert en allmän definition.

Om jag vågar mig på att gissa ungefär vad den allmäna kan innebära så skulle jag väl sammanfatta det ungefär såhär:

Skör - spröd, tunn, går lätt sönder. Typ så.

Vad man kan ha menat med psykisk skörhet har jag då satt i samband med min ovanstående tolkning. Så psykisk skörhet för mig blir då - någon som har lätt att bryta ihop, få nervsammanbrott, nära till gråten, psykiskt svag. Det är ungefär så jag tolkade det.

(Btw så var detta en mycket svårare uppgift än jag trodde. Det är skitsvårt att sätta ord på en tolkning man gör i huvudet som går snabbare än en tiondels sekund och egentligen bara är en känsla eller en bild för ens inre. Men det var en parentes som sagt...)

#5  ... Olof Öberg
2004-08-20 00:18:12

Många av de fall som min bror har berättat om har varit just värnpliktiga som fått panikångest, börjat gråta och på andra sätt brutit ihop. Orsakerna kanske jag inte dra här i ett publikt, men det har inte varit åsamkat av att de pressats extremt.

Detta är så pass vanligt att det finns psykologer på förbandet som bara sitter och väntar på telefonsamtalet från en officer. Sedan kan det gå mycket snabbt där den menige kan vara på väg hem inom några timmar. Det är mycket snabbt med tanke på att all utrustning skall lämnas tillbaka personligen av den menige.

För några år sedan fick brorsan höga betyg och beröm för att just hans soldater hade varit så välutbildade när de avslutat gröntjänsten. Men så hade 20% skickats hem också.

Sedan är det inte bara en saknad av flickvännen som det gäller utan att de till exempel aldrig (och jag menar aldrig) varit ifrån mamma en natt ens. Det ligger något i att lumpen gör män utav pojkar.

Huruvida denna psykiska skörhet är mer utbredd nu än förr vet jag dock inte. Brorsan tycker som sagt att de är fysiskt svagare än förr i alla fall.

#6  ! Nettan
2004-08-20 00:23:27

Jaha, så var det med det. Inte för att din bror är allsmäktig men han verkar ju ha klart mer insyn än jag själv.

Du skrev att du hade pratat med din bror om detta, hade han någon åsikt om vad en eventuell ökning av psykisk skörhet hos dagens killar kunde bero på?

#7  ... Olof Öberg
2004-08-20 00:59:37

Nu har jag ju inte frågat om det är en ökning, men dåliga hemförhållanden verkar vara vanligt dock.

Till exempel föräldrar och flickvänner som inte förstår att det inte är det bästa att ställa en massa krav på någon som skall genomgå värnplikten. Det är en nog stor omställning utan ytterligare press hemifrån. Denna press kommer ju förstås dessutom automatiskt om man kommer från jobbiga förhållanden som man kan påverka än mindre på avstånd.

#8   JoeHill
2004-08-20 11:57:44

Den psykiska skörheten hos unga individer i samhället beror på de ökade antalet skilsmässor.

Jag umgås nästan uteslutande med individer från "hela" familjer, jag står inte ut med psykiskt labila personer. Om jag hade ett företag så skulle jag även anställa efter det kriteriet. Klart det är ju synd om skilsmässobarn men företagets lönsamhet måste gå först och sjukskrivna personer kostar för mycket.

#9   Billy
2004-08-20 12:02:05

Det ökade antalet skilsmässor beror på de jämställda kvinnorna. Svenska kvinnor skiljer sig för struntsaker och västerländska kvinnor är agressivast och våldsammast inom förhållanden i världen eftersom de inte är rädda att avsluta förhållanden. Jämställdheten ökar skilsmässorna och feminister som Winberg tycker detta är bra.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?