feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från Tycka! Confession to make!


Gå till senaste inlägget#1  Från Tycka! Confession to make! suresh
2006-02-16 15:11:55

Tråden hadlar om att upptäcka sexism hos sig själv, tillfällen då man utan att tänka på det nedvärderat någon annan på grund av dess kön.

Antingen är jag fullkomligt omedveten om mitt eget handlande, eller så står jag helt enkelt över de mekanismer som det diskuteras om i tråden. Jag särbehandlar kvinnor när jag är sexuellt intresserad av dem, inte när jag överväger om de är kapabla att ta emot växelpengar eller byta ut växellådan på en Volvo.

Detta kanske underlättas av att jag i mitt yrke är beroende på att kunna blåsa folk på deras pengar. Jag har inte tid att fundera på om det är en man, kvinna, arab eller arier jag blåser. Hens stålar skall ner i min ficka och det finns ingen anledning att fundera över kön, ras eller religion i det sammanhanget, annat än för att möjligtvis försöka luska ut ett system vad gäller medspelarens svagheter.

Däremot har jag varit med om att försvara kvinnor mot andras fördomar mot dem. Min största triumf var nog när jag lyckadees få ett par lärare på en fordonsmekanisk utbildning att lägga ner sina protester mot ta emot en tjej som elev - något som de i det längsta motsatte sig med en mängd irrationella argument. Till slut drämde jag till med:

- Men herregud gubbar, tror ni att hon skall laga bilar med brösten?

Efter det argumentet var saken klar och tjejen accepterad som elev. Argumentets tyngd förstärktes av att hon hade H-kupa (fråga mig inte över hur jag vet det). Jag misstänker att det var den som gubbarna egentligen var nervösa över, snarare än farhågan att hon inte skulle fungera som bilmekaniker.

För att understryka att jag inte är helt besatt av förträngningsmekanismer vill jag påpeka att jag ofta märker rasistiska reflexer hos mig själv, vilket är märkligt med tanke på att jag arbetat som invandrarläarare i nästan ett decennium, rest länge i Asien och uppskattar människor från andra kulturer. Som exempel blev jag riktigt paff när jag på TV såg att min gamla gymnasieskola i Norrbotten hade en iransk elevkårsordförande.

Ur det drar jag slutstsen att rasism är genetiskt betingad, men att eventuella sexistiska reaktioner är inlärda.

I vart fall vad gäller min egen del.

#2  Sv: Från Tycka! Confession to make! fjallyoghurt
2006-02-16 15:53:47

suresh sa:

Jag särbehandlar kvinnor när jag är sexuellt intresserad av dem


Varför det? Jag brukar nog behandla alla personer jag är sexuellt intresserad av på ungefär samma vis oavsett kön. Fast de brukar ju vara av det ena (eller om det är det andra) könet förstås.

#3  Sv: Från Tycka! Confession to make! DavidM
2006-02-16 22:00:33

fjallyogurt:

Han menar nog att han särbehandlar (positivt) de kvinnor han är intresserad av. Det gör jag nog alla.

#4  #3 suresh
2006-02-16 22:22:02

-----------
Han menar nog att han särbehandlar (positivt) de kvinnor han är intresserad av.
-----------

Var inte så säker på det du, David.

Det kan lika gärna bli så att jag ställer hårdare krav på dem. Och är mer formell och mindre generös mot dem i situationer där det är opassande att visa sitt personliga intresse.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?