feminetik.se feminetik.se

Just nu 28 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kontraproduktiva kvinnojourer


Gå till senaste inlägget#1  Kontraproduktiva kvinnojourer RasmusS
2006-02-10 09:40:51

http://www.expressen.se/index.jsp?a=522264

Snacka om stormar i ett vattenglas. Vadå sexism och opassande? Får inte en polischef lägga upp bilder på sig själv som privatperson på en dejtingsajt? Och hur sexistisk eller kvinnoförnedrande är egentligen skämtteckningen som beskrivs här? Inte värre än alla tonvis med tekningar på flickor som kysser en groda så att han sen, enbart med kvinnans hjälp, kan resa sig från groddstadiet och bli en prins.

Måste väl också säga att man undrar om inte kvinnojourerna kanske skulle lära sig att prioritera lite och lägga krutet på dem som behöver i stället för att trakassera en enskild polischef. Har de så stora resurser att de har tid att surfa runt på dejtingsiter för att leta efter någon man som man kan oja sig över i kafferummet och sedan hacka på?

Det är lätt att frågan väcks rörande om det är såna här exempel som är de värsta de kan hitta för att ”bevisa” kvinnoförtrycket. Snacka om krokat kontraproduktivt, något som också drabbar de verkligt behövande kvinnorna.

För att kvinnojourerna ska få samhällsbidrag bör man kunna kräva av dem att de inte är att de gör sitt jobb med att hjälpa utsatta kvinnor i stället för att ägna sig åt att hata män och sedan traditionellt spy galla över dem. Samhället borde nog ställa lite högre krav på de organisationer som uppbär samhällsstöd i någon form och uppfyller de inte kraven ska de inte ha något stöd heller.

(Sen har jag ju i och för sig själv nedlåtit mig att hoppa i detta stormande vattenglas men jag får i alla fall inga skattemedel för det)

#2  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer NoManIsAnIsland
2006-02-10 09:50:26

Kan bara hålla med, förstod inte heller det upprörande med teckningen, säger ju inte så mycket mer än att polischefen ifråga möjligen har dåligt ölsinne, och om detta kan en ju tycka vad en vill, men särskilt kvinnoförnedrande är det ju inte.

#3  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer NoManIsAnIsland
2006-02-10 09:51:27

Sen beträffande att hjälpa misshandlade kvinnor så är inte så mycket problemet det att kvinnojourerna gör det och får (lite) betalt för det, utan att samhället i övrigt retrierar och lämnar över frågan till dem istället för att göra något självt.

#4  NoManIsAnIsland RasmusS
2006-02-10 09:57:26

NoManIsAnIsland sa:
utan att samhället i övrigt retrierar och lämnar över frågan till dem istället för att göra något självt


Min tur att hålla med =)

Kanske är det därför såna här skumma värderingar och tankar verkar florera hos en del kvinnojourer, alltså just för att de lämnas ensamma så att det blir lite sekteristiskt av alltihop. Vad vet jag.

Någon som dock stör mig mer än detta är att jag när jag gick från datorn trodde mig radera hela inlägget eftersom jag ångrade mig. Men klantskalle som man är tryckte jag visst på skickaknappen. *garv*

#5  RasmuS NoManIsAnIsland
2006-02-10 10:04:06

Och min tur att hålla mig (värst vad vi är eniga idag). Det är väl en rimlig gissning att resurserna inte räcker till för mera ordnad "debriefing", och någonstans måste ju frustrationen ut. För visst måste det vara ett frustrerande arbete, kan bara tänka mig hur jag själv skulle låta efter ett tag där. Kvinnor kommer in sönderslagna av sin män, stannar ett tag, får ibland kraft att gå vidare, andra går tillbaka, kommer in igen, sönderslagna av samma idiot som förra gången...

#6  NoMan Gullegubben
2006-02-10 11:18:56

Put up or shut up. If you can't take the heat, get out of the kitchen. Pallar de inte trycket, är det ju bara att lämna skiten, det är ju ingen som tvingar dem. Gäller både misshandlade kvinnor och kvinnojoursarbetare. Huvudsaken är att vi slipper höra deras missriktade irrelevanta utfall, grundade i deras egna tillkortakommanden vad gäller att bryta mot könsrollerna.

#7  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer kezo
2006-02-10 11:39:01

Vad länspolismästaren gör på sin fritid har naturligtvis inte kvinnojouren med att göra, så länge det inte är olagligt. Vad jag tror de fruktar, är om det hela ska leda till att misshandlade kvinnor drar sig (ännu mer) för att gå till polisen. Det kanske inte är så lätt att sitta sitta framför en man som skämtar om att kvinnor blir sexigare efter några bärs, och berätta att ens partner brukar våldta en när han är full.

Hanteringen av offer för partnervåld ställer stora krav på så väl polis som kvinnojour, socialarbetare och andra inblandade, eftersom offren ofta är så oerhört sköra och nedbrutna när de väl går till polisen. Minsta negativa bemötande kan leda till att de tar tillbaka sin anmälan. Men detta gäller ju också i hög grad på kvinnojourerna. Dessa är till för att stötta kvinnorna och stå på deras sida, men en del har skrämt bort hjälpbehövande kvinnor med sina "alla män är onda"-attityd, plus att de skuldbelägger kvinnor som inte helt lyckas bryta med sin plågoande. Jag tror inte att de flesta beter sig så här, men jag vet att det har förekommit. (En gammal vän till mig jobbade på kvinnojour ett tag).

Så visst behövs det mer insyn i verksamheten - men också mer pengar och resurser.

#8  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer Gullegubben
2006-02-10 11:47:05

Jag är å det varmaste av åsikten att de flesta parter i ett långvarigt förhållande, inklusive regelrätta misshandels/missbruksförhållanden, är fullkomligt rätt åt varandra. Så länge en har ett faktiskt val att gå därifrån, gör en också ett faktiskt val genom att stanna kvar. Sen kan det naturligtvis finnas försvårande saker (ekonomi, förväntningar, sociala spelregler, barn) för såväl kvinnor som män att verkligen genomföra det, men det hindrar inte att en har ett eget ansvar. Alltså bara för att en tycker att det finns strukturer en måste förhålla sig till, innebär det inte att en inte menar att en har ett eget ansvar för hur en förhåller sig till dem.

#9  Gullegubben NoManIsAnIsland
2006-02-10 11:52:52

Om du absolut skall citera mig, så skall du ange källan och citera rätt, alternativ komma på egna saker att skriva.

#10  GG kezo
2006-02-10 11:53:19

Och detta kommer från någon som tycker synd om män vars kvinnor parasiterar ekonomiskt på dem, pga könsrollerna? Varför lämnar inte dessa män själviska kvinnor? De har väl ett ansvar.
Och vanligen har de nog varken blivit hotade eller misshandlade/ våldtagna av kvinnorna. Vilket offer för partnervåld har.

#11  kezo och NoMan Gullegubben
2006-02-10 12:02:43

Jag har sett ljuset. Jag delar era åsikter, men jag är mer radikal än er. Ni ser en artskillnad där jag ser en gradskillnad.

#12  GG kezo
2006-02-10 12:14:49

Jag ser också en gradskillnad. Jag tycker bara att det är intressant att när det handlar om misshandlade kvinnor, pratar du om varje persons ansvar och fria val, men när det handar om ekonomiskt utsugna män, är plötsligt de förtryckande könsrollerna mycket viktigare att belysa.

För mig är lixom gradskillnaden åt andra hållet än vad den verkar vara för dig. I båda fallen påverkar säkert könsrollerna, tvåsamhetsnormen mm, vilka val vi egentligen har. Men i det ena fallet finns dessutom kontrollmedlet hot och våld med i bilden.

#13  Gullegubben NoManIsAnIsland
2006-02-10 12:21:32

Vad du egentligen försöker säga är att du är lika begåvad som empatisk, hatten av!

#14  NoMan Gullegubben
2006-02-10 14:16:46

Jo, jag försöker undvika selektivitet i både empati och logik. Det känns skönt att höra att du tycker att jag är på rätt spår.

#15  kezo Gullegubben
2006-02-10 14:26:09

Alla vet att hot och våld är fel, hot och våld är lätt att identifiera, hot och våld är inte accepterat, att acceptera hot och våld kan inte tolkas som en dygd.

Den situation som jag har beskrivit skiljer sig eftersom få ser något fel med den, den är svår att identifiera, den är accepterad och att acceptera den som en dygd (generositet, ansvar etc.).

Jag anser därför att den situationen är viktigare att uppmärksamma, om man tycker att det är viktigt att arbeta med könsrollerna. Att vara mottaglig för att intressera sig för denna situation även enligt en icke-traditionell "tycka synd om"-modell är ett sätt att arbeta mot könsrollerna.

Uppmärksamhet på hot och våld enligt traditionell "tycka synd om"-modell ingår snarare i en agenda för att förstärka könsrollerna. Jag menar att en "tough love"-inriktad betoning av det personliga ansvaret är en mycket bättre väg. "Vad har jag gjort för att bjuda in detta i mitt liv?"

#16  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer Gullegubben
2006-02-10 15:07:19

I övrigt håller jag förstås med dem som tycker att misshandlade kvinnor förtjänar bättre än att mötas av kvinnojourare. Alla människor förtjänar bätte än att mötas av kvinnojourare.

#17  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer FiaMia
2006-02-10 15:54:39

Med risk elda på nåt som det vore bättre att lämna därhän, MÅSTE jag ändå få säga att det faktiskt inte bara är kvinnojourerna som har problem med polischefen i fråga, och det kanske finns mer bakom än det som ligger på ytan?

POLISEN har ju kritiserat honom förr, liksom kvinnojourerna. När Expressen skriver om "uppmärksammat familjegräl" med upprepning borde den vakne läsaren kanske kunna ana något? Tyvärr bemödade sig inte Expressen med att söka bakgrunden till polisens negativa syn på honom, då hade en ju kunnat fråga sig om det handlade om lite mer än en enstaka teckning?

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_56760…
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&…
http://home.swipnet.se/kvinnofronten/Nyhetsbr…
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

#18  MiaFia RasmusS
2006-02-10 16:07:07

Fast nu får du det att låta som bland annat kvinnojourernas attack på honom bara handlar om simpel hämnd, alltså om att trycka till honom. Tror du att de är så småaktiga?

#19  FiaMia Gullegubben
2006-02-10 16:11:29

Här tycker jag faktiskt att norrlandspolisen har en förståndigare inställning än lagstiftaren.

#20  GG kezo
2006-02-10 18:14:01

Jag tycker att det är konstigare att lägga ansvaret på en individ som genom våld och hot kanske har skrämts till tystnad och lydnad, än att lägga ansvaret på en individ som har uppfostrats på ett visst sätt, men i övrigt inte är under tvång eller svävar i fara. Oavsett vad man vill "uppnå".

Det betyder inte att alla inte har ett ansvar.

#21  kezo Gullegubben
2006-02-10 23:14:14

Det ar inget ovanligt att tanka som du och jag brukar ocksa gora det for det mesta, men jag har kommit pa att det ar bade fantasilost och verkningslost. Prova ett lagga din "tough love" och din "tycka synd om" precis tvartom vad du brukar i en manad och se vad du far for resultat. Du kan ju inte saga att nagot ar fel som du aldrig har provat.

#22  GG kezo
2006-02-11 12:14:10

?

Vad jag får för "resultat?"

Jag jobbar varken på kvinnojour eller familjerådivning för försmådda män (om det nu finns någon sådan). Det handlar om vilka atityder jag har till människor som råkar illa ut.

På vilket sätt har du själv hjälpt några drabbade med din omvända inställning?

#23  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer kezo
2006-02-11 12:16:52

Förövrigt har samhället redan provat din "omvända" attityd länge, i alla fall vad gäller misshandlad kvinnor. Att de får "skylla sig själva" om de stannar kvar, att de säkert provocerade mannen osv.

Med bedrövligt resultat för de drabbade.

#24  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer CeNedra
2006-02-11 13:25:22

Det är inte bara att gå.

För det första är det inte så enkelt att han bara slår, tidigt i förhållandet och utan orsak. Hade det varit så simpelt så hade nog nästan alla gått.

Det handlar om en succesiv nerbrytning (är nog inte ens medveten sådan från hans sida). I början av deras förhållande medans förälskelsen är stark och man fortfarande vill visa sig från sin bästa sida anmärker han kanske på hennes korta kjolar, hon är kär och anser att det har inte så stor betydlelse och använder andra kjolar. Nästa grej är när de är på krogen och hon snackar med en massa killar, snubben blir sotis och sur och hon tycker väl att även om det inte var så farligt så är hon ju kär och snubben underbar och tja äsch hon måste ju inte snacka med en massa främmande killar. Sen escalerar det, handlar om andra kläder, sminket, killkompisarna, tjejkompisarna, familjen osv.. När hon redan börjat vika sig är det så lätt att fortsätta och han har brytit ner hennes självförtroende, nästintill nollställt hennes umgänge, bundit henne till sig stenhårt långt innan första slaget.

Efter första slaget är han ångerfull, mår dåligt, känner sig som en skit och väldigt väldigt romantisk. Hon förlåter honom. Kanske känner sig ha en viss skuld i slaget sen så var det ju bara en örfil. Det går ett tag innan han slår igen. Samma visa. Går snäppet kortare innan nästa slag. Samma visa. osv osv Det är inte så att han misshandlar henne det första han gör. Första gången hans slår så pass hårt att hon hamnar på sjukhus eller själv inser vars det kommer att bära hän så hotar han henne. Lämnar hon honom så kommer han att döda henne eller hennes barn. Skvallrar hon för någon kommer han att döda henne, hennes barn eller den hon berättade för.

I det här läget handlar det ofta mycket om rädsla, ensamhet (utan honom har hon ingen), dåligt självförtroende (utan honom är hon ingen och ingen annan vill ha henne) och en massa andra känslor varav den starkaste är just rädslan av att han ska gå till handling och döda henne eller någon annan.

Sen att erkänna sanningen för sig själv är nog jobbigt, att erkänna den för någon annan är så mycket värre. Hon valde att använda andra kjolar, hon stannade vid första slaget, hon är den som brytit med omvärlden. Det där är en svår sak att svälja och en ännu svårare sak att berätta. Varför förstod hon inte, är hon dum? Varför gick hon inte, hon måste vara korkad eller sjuk? Varför förlät hon honom gång på gång? Blanda frågor som dessa med noll självförtroende, en känsla av att vara ensam i världen och en jävla mängd skuldkänslor så kanske det klarnar lite. Det är inte så jävla lätt att söka hjälp och dumförklara sig själv så totalt inför en annan människa.

Just att känlsorna är så tjupa, så totala och så jävla svåra att bearbeta och att själv kunna acceptera gör att kvinnojourerna är viktiga. Inte bara som skydd eller en plats att gömma sig på utan för stöd och förståelese. Många kvinnojourskvinnor har varit där själv, de förstår kvinnans känslor, tankar och tillväga gångssätt. De har varit där själva och vet hur och varför man hamnar där. Där är kvinnojourernas styrka och det är det som gör att jag anser att de behövs.

Dock så är det för mig fullkomligt obegripligt hur en kvinnojour kan dra alla män över en kam och lura denna stackars hjälpsökande kvinna att alla män är monster. Nu har jag haft tur och jouren som jag är med och arbetar i består inte av manshatare utan de flesta är gifta eller sambo. Jag har själv aldrig råkat ut för något men att höra dessa kvinnor berätta säger iaf mig att det inte bara är att gå.

#25  CeNedra Gullegubben
2006-02-11 19:11:59

Som sag, det ar bara fraga om gradskillnader, mekanismerna ar desamma. Skillnaderna ligger i omvarldens attityd.

#26  kezo 23 Gullegubben
2006-02-11 19:14:29

Om det ar din asikt, vad betyder det for din syn pa man som stannar i forhallanden som begransar dem?

#27  GG #26 kezo
2006-02-11 19:48:48

Det trodde jag att jag redan hade skrivit? Båda har ett ansvar, men båda är också påverkade av könsroller och förväntningar, samt i det ena fallet hot och våld.

#28  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer kezo
2006-02-11 20:01:52

CeNedra verkar beskriva problematiken i ett nödskal.
Först hjärntvätt, sedan våld och hot. Det sistnämnda leder till samma sak som gör att många vittnen inte vågar vittna i rättegångar o dyl. Dödsot, hot om förföljelse mm, är ett mycket effektivt sätt att behålla makten över någon. Särskilt någon som redan är nedbruten.

När jag hör en del misshandlade kvinnors historier, tycker jag snarare att de är modiga och starka som tillslut lyckas gå! Med
tanke på allt många av dem har utsatts för.

#29  Sv: Kontraproduktiva kvinnojourer Gullegubben
2006-02-13 08:44:36

Jag har ändrat mig. Jag tror inte det handlar om gradskillnader heller. Jag börjar mer och mer bli övertygad om att alla människor som har problem, har samma problem, och att de få människor som inte har problem, beter sig likadant för att undvika att få problem. Fast det här är inte rätt forum att gå in närmare på det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?