feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Manliga och kvinnliga patienter inom aldreomsorgen


Gå till senaste inlägget#1  Manliga och kvinnliga patienter inom aldreomsorgen Fabian
2006-02-09 09:54:36

Vid nagot tillfalle skrev jag att jag tyckte man diskrimineras negativt inom aldreomsorgen. Jag fick rejalt med mothugg, men gick inte in pa detaljerna.

Sa som ett första utkast till ett meningsutbyte om detta amne, lat mig beratta hur jag uppfattade det under min korta tid som hemsamarit (sommarjobb).

Det var nastan bara kvinnor som jobbade, förutom sommarvikarierna dar det var ratt jamnt mellan könen (jobbet var trots allt för en 16 aring ratt lukrativt). Jag slogs av hur nedlatande folk pa jobbet pratade om Arvid och Oskar jamfört med Emma och Olga. Nar jag sjalv gick med i början, stannade vi 15 minuter hos Oskar och 30 minuter.

Visst kan man förklara en del med hur patienterna sjalva betedde sig, och det fanns en del undantag. Men tendensen var tydlig.

Vad kan detta bero pa? Med den medvetenhet jag har nu, kan jag tanka mig följande förklaring: Man skall vara starka. Patienter inom aldreomsorgen ar inte starka. Alltsa ar de betydligt mindre varda. Kvinnor skall/kan vara svaga. Som patienter ar de svaga. Alltsa förblir de trogna sin roll, och ar mer varda an man som inte ar trogna.

Later brutalt, men hur skall man annars förklara det?

Sadar. Nu vantar jag pa era erfarenheter. Far se om vi kan hamra in dem i ovanstaende förklaringsmodell.

#2  Sv: Manliga och kvinnliga patienter inom aldreomsorgen Fosfolipid
2006-02-09 10:41:29

Gubbarna och gummorna jag jobbat med verkar inte passa in i ditt mönster. Bland den fast anställda personalen (kvinnor allihop om nu det är intressant) var det inte något särskilt kön bland gamlingarna som nedvärderades. De som behandlades och omtalades sämst var snarare de som upplevdes som äckliga, d.v.s. runkande gamla gubbar (och en gumma), gamlingar med diarréer och flytningar, osv. På det hela taget kan det ha varit en viss övervikt åt männen faktiskt, men det tror jag beror på att flera av dem var både starka och förtjusta i att utnyttja detta till att göra ovälkomna närmanden på personalen.

Seså. Hamra.

#3  Sv: Manliga och kvinnliga patienter inom aldreomsorgen Michea
2006-02-09 13:24:35

Mina erfarenheter av äldreomsorgen är begränsade till en praktikperiod på äldreboende under skoltiden, men utifrån det jag har sett så känner jag bättre igen Fosfolipids beskrivning. En annan sak som jag tänkte på då var de kvinnliga vårdtagarnas benägenhet att inte vilja vara "till besvär" medan männen oftare såg det som mer självklart att bli "uppassade" på. Men trots detta märkte jag faktiskt inte av så stora attitydskillnader hos personalen, mer än när det gällde patienter som var extra krävande/griniga/våldsamma. De var oftast män, men visst fanns det kvinnor också.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?