feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Myten om manlig makt


Gå till senaste inlägget#1  Myten om manlig makt Fabian
2006-02-06 16:35:15

http://www.menweb.org/farreliv.htm

Har ar en lank till en intervju till författaren till den omtalade boken The Myth of Male power.

Ar det nagon som har last den boken? Sjalv har jag inte det, men jag hittade en del recensioner nyligen (feministiska, men anda), och ideerna verkar tacka sig ratt bra med det som, kanske med nagot mindre elokvens, diskuteras pa JAIF. Den angriper i grunden förestallningen att mannens position i det traditionella samhallet ar makt.

För er som inte orkar lasa intervjun, har ar nagra punkter jag tyckte var interessanta:

- Nastan alla recenscenter av boken var feminister! Om man utgar ifran att detta ar en bok fran en annorlunda ideologiskt riktning, ar detta ett markvardigt förhallande.
- Det motstand som mens right rörelsen ser idag ar av precis samma slag som det feminismen och civil right rörelsen mötte i början: det var inte politiskt korrekt att tala om det.
- Trots detta ar det feministerna bland de som har reagerat mest positivt till boken.
- Feminismens grundlaggande misstag ar att kalla kvinnligt uppoffrande underordning och manligt uppoffrande makt.
- Bade det traditionella samhallets och feminismens reaktion pa mansgrupper har varit förlöjligande - trots att det ar ett utomordentligt viktigt steg mot att luckra upp könsrollerna.
- Anledningen till att man inte reagerar mot feminismen ar deras instinkt att skydda kvinnor samt det faktum att de ar emotionellt beroende av kvinnor, betydligt mer an tvartom.
- Att havda att man orsakar krig ar som att saga att kvinnor skapar ungdomsbrottslingar. Det handlar inte om att de ar man eller kvinnor, utan om den roll som de tagit pa sig och tvingas ta pa sig i samhallet.

Jag haller med om det flesta, men inte om kommentaren att det motstand mens right rörelsen möter ar av samma slag som det feminismen mötte i början. Man anses idag vara i en maktposition relativt till kvinnan; feminismen började inte mot en liknande bakgrund, utan snarare mot bakgrunden av relativt lasta förestallninger om könsroller.

Vad tycker ni? Har ni last boken?

#2   Fosfolipid
2006-02-06 17:55:01

Kan du ge ett exempel på manligt uppoffrande som kallas makt?

#3  Sv: Myten om manlig makt Blindalina
2006-02-06 18:27:35

Kan du ge ett exmpel på feministiska grupper som varit negativa till mansgrupper som sak?

I övrigt håller jag med om att det är könsroller som förstör för mansrollen.

#4  Blindalina och Fosfolipid Fabian
2006-02-06 19:12:08

Ang. uppoffrande - jag tror författaren talar om att det ar ett uppoffrande att försörja familjen och att jobba för andra an sig sjalva, men att feminismen ofta har betecknat denna uppoffring som makt (medan kvinnlig uppoffring förblir uppoffring).

Ang. om feministiska grupper har varit negativa till mansgrupper: Jag har ofta last om att mansgrupper förlöjligas, men jag har inget exempel. Personligen har jag ofta gjort erfarenheten att bemötas med allt mellan förvaning och avvisning nar jag talar om mans rattigheter - bade av feminister och icke feminister.

Han pratar ju bada dessa saker i intervjun, sa las den först...

#5  Sv: Myten om manlig makt fjallyoghurt
2006-02-07 10:26:28

Bra intervju, man får nästan lust att läsa boken. Det här Warren Farrel sa om responsen från läsare tycker jag var intressant: "About a third of the women react so strongly to the title that, for them, the idea that male power is a myth just makes them angry. It means that they have to confront their victim power and their entitlement power. They don’t even want to touch it. They respond almost reflexively negatively, without reading a word of it. "

Tror jag förklarar en del av de hårda ordkrig som ibland bedrivs på jäif.

#6  Sv: Myten om manlig makt Lonny
2006-02-07 10:53:27

Fosfolipid sa:
Kan du ge ett exmpel på feministiska grupper som varit negativa till mansgrupper som sak?


Fi är ett bra exempel. Från Åsa Rosenbergs artikel "5 månader med Fi":

Redan på det första stormötet i Göteborg hade det höjts en del ögonbryn när folk insåg att vi ämnade starta en mansgrupp. ”Mansgrupp?! Varför då?”. Och vi fick förklara oss. Maskuliniteten är ett samhällsproblem som inte kommer lösa sig genom att vi exklusivt fokuserar på kvinnor. Vi måste kunna föra en dialog män och kvinnor tillsammans. Vi måste arbeta för att komma bort från polariseringen, och vara försiktiga så vi inte förstärker den. Och nej, vår grupp är givetvis inte enbart för män. Mig veterligen var vi en av de få, kanske den enda medlemsgruppen i Göteborg som hade en jämn könsfördelning.

När jag sedan var med och planerade ett stormöte på Kvinnofolkhögskolan så berättade man
att de närvarolistor som vi hade inte fick skrivas på av männen, eftersom att kvinnofolkhögskolan endast får pengar för kurser för kvinnor. ”Hur ska vi göra då?” undrade jag. ”Ska vi låta männen skriva på i alla fall och stryka deras namn efteråt?”. Jag tyckte inte det kändes helt schysst att säga åt männen att de skulle sättas på undantag. Men då fick jag en sur blick tillbaka. Det var väl inte mer än rätt åt männen, ”det får dom väl stå ut med, de som alltid kommer i första hand i alla sammanhang”. Jag suckade inombords men tänkte att några idioter, ja det finns väl överallt. Tur för mig att jag heter Åsa och inte Åke.


Jag minns inte hur många de var, men jag minns att samma ord upprepades gång på gång. Detta var en kvinnokamp, och vi måste framhäva att män kommer att förlora på jämställdhet. Män kan inte gå med i F! för mäns skull, endast för kvinnors. På kort sikt har män inget att vinna på en feministisk kamp. Jag tror ideologigruppen förstått att loppet var kört när en av dem gick upp igen för att försvara den nya plattformen. Påståendet att det också kan vara synd om män bemöttes som nog kunde ha förväntats med några hånfulla skratt ifrån läktaren.

#7  Sv: Myten om manlig makt Fabian
2006-02-09 09:05:57

Det ar just sadana utsvavelser som gör det svart för oss man, medvetna om den diskriminering som drabbar oss, att salla oss till en rörelse vars grundlaggande dogmer vi anammar.

#8  Sv: Myten om manlig makt NoManIsAnIsland
2006-02-09 14:50:26

Han tycks ha en del rätt mysko åsikter också: http://www.gate.net/~liz/fathers/farrell.htm

#9  NoMan Gullegubben
2006-02-09 16:03:46

Bry dig inte om det. Det finns många icke-feminismer och det kan mycket väl vara så att han själv företräder flera icke-feminismer, att du tycker att en del av hans åsikter är mysko, borde således sakna betydelse för vad du tycker om vad han skriver.

#10  Sv: Myten om manlig makt targash
2006-02-09 16:53:55

Boken är bra och klart läsvärd. Sätter perspektiv på saker och ting.

#11  NoMan Fabian
2006-02-10 22:24:13

Vem har skrivit denna kritik?

Författaren diskrediterar sig sjalv pa hela sajten, men har ar ett sarskilt bottennapp:

http://www.thelizlibrary.org/liz/farrell-holi…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?