feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminister 1, feminismkritiker 0


Gå till senaste inlägget#1  Feminister 1, feminismkritiker 0 Linus
2006-02-04 12:51:22

De kraftiga reaktionerna på yttranden så som von Wachenfeldts "män är djur" måste ses i sammanhanget av tidigare feministiska idéer. Exempelvis förespråkar många feminister överkänslighet mot sexistiska skämt och annat som antyder (eller kan tolkas som en antydan) att män och kvinnor är olika, dramatiskt större frihet i att tolka olika uttalanden eller företeelser som kränkande, samt ett större fokus på form istället för innehåll. Med den det sistnämnda syftar jag främst på slutledningar baserade på språkliga fenomen av typen "Aha! Det heter ombudsman och inte ombudskvinna eller ombudsperson; ännu ett bevis på att samhället fortfarande är könsdiskriminerande.", ogillande av utelämnande av subjekt i meningar, och annat som enbart handlar om form och inte innehåll.

Att folk kommer på tanken att bli rejält upprörda över exempelvis uttalandet "män är djur", och uppriktigt hävdar att de blivit kränkta av det, beror på att de har assimilerat några av de ovan nämnda feministiska idéerna. (Det finns fler exempel, men detta är nog det allra tydligaste.) Visserligen riktades upprördheten mot feminism eller radikalfeminism, men bara det att kritiker så villigt efterliknar feministers sätt att bli upprörda ser jag som en liten seger för feminister.

Så hur ser ni på detta?

#2  Sv: Feminister 1, feminismkritiker 0 Fosfolipid
2006-02-04 14:30:58

Jag är benägen att i svaga stunder tycka att form är viktigare än innehåll, vilket antagligen skulle betyda att folk som blir upprörda av Wachtenfeldt har blivit NÅGONS bitch, men jag kan inte svara på vems. Å andra sidan är det fullständigt bortom mig hur man över huvud taget kan bli upprörd över något man ser på teve, så jag är nog fel person att uttala mig.

#3  Sv: Feminister 1, feminismkritiker 0 suresh
2006-02-04 16:45:19

Jag är inte upprörd över uttalandet "män är djur".

Jag är ett djur! *Ylar*

Jag är upprörd över den implicerade undermeningen, att kvinnor i n t e skulle vara djur utan, ja vadå?

#4  Linus tmpRegistr
2006-02-04 16:49:50

Ditt resonemang går även att vända på. Dvs att människor i allmänhet kanske har blivit mer känsliga med tiden, varför feminismen har blivit så populär.

#5  Sv: Feminister 1, feminismkritiker 0 targash
2006-02-08 16:22:22

Som en satirskrivning skrev när debatten begav sig, eller nåt liknande iaf.

Om män är djur och kvinnor motsatsen, är kvinnor då odjur?

#6  Sv: Feminister 1, feminismkritiker 0 RasmusS
2006-02-09 08:54:30

Det kan ju även vara så att man försöker närma sig feministerna språkligt genom att använda termer och formuleringar de känner igen sig i. Du vet, ”att prata med bönder på bönders vis” osv. Men också att man vill visa på att väldigt många av de fall de pekar på för att "bevisa" att kvinnor diskrimineras också drabbar män.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?