feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tukta töntarna


Gå till senaste inlägget#1  Tukta töntarna Fosfolipid
2006-02-01 11:44:16

Det här är så jävla lysande: http://www.expressen.se/index.jsp?a=517264

Affärsidén är rätt smart: Utnyttja datanördarnas ofta lite väl stora machismo för att tjäna en hacka. Det är förstås lite lågt gjort, men samtidigt förtjänar man nog en läxa om man är beredd att betala pengar bara för att brudar spelar CS. Nu fattas bara ett sammarbete med Betson eller liknande så skulle det hela bli kul på riktigt.

Vet inte om det är så mycket att diskutera, men kul är det i alla fall.

#2  Sv: Tukta töntarna Sthlmjesper
2006-02-01 11:50:36

Jag läste också det där. Har själv sedan år tillbaka just haft samma ide och undrar varför ingen börjat med detta.

Fast är datanördar machismo ?
Är det inte snarare dess raka motsats ?

Tycker att CS och dataspel online för pengar låter som en lysande kul ide. Man får dock se upp så att inte fel målgrupper attraheras, tex barn som spelar bort en väldig massa pengar.

Jag skulle nog kunna tänka mig att ställa upp och ge dom vad dom tål i Quake...
Att de är tjejer skulle jag inte bry mig det minsta om. Det är deras strategi som avgör hur jag skulle bemöta dem, inte deras kön.

Men visst är det trevligt med fler tjejer inom spelvärlden..

#3  Sv: Tukta töntarna Fosfolipid
2006-02-01 11:59:22

Datanördar, i den utsträckning de lyckas hålla sig till datorer, verkar ofta ha ett enormt machismo i bemärkelsen att de försöker göra allt det Schwarzenegger gör i film på nätet.

Det fina i kråksången är just försäljningsargumentet "kom och spöa en tjej i tevespel", inte att någon tjänarpengar på dataspel i sig. I min egen, oändligt ödmjuka uppfattning då förstås.

#4  Sv: Tukta töntarna Kaiser
2006-02-01 14:50:33

Det skojiga i kråksången är ju att 'kom och spöa en tjej i tv-spel' underförstått betyder att tjejer är BÄTTRE på tv-spel :o)

Att de är bättre i armbrytning vet jag av egen (smärtande) erfarenhet. Eller så borde jag kanske börja lyfta skrot :O

#5  Inga nördar, men kanske töntar TKU
2006-02-02 15:23:58

Min upplevelse av CS-spelare är att de inte är särskilt mycket nördigare än medel-Sven.

En nörd är någon som inte bryr sig om att bli populära i mainstreamsamhället, för att kunna syssla med saker som är viktiga på riktigt. De flesta CS-spelare spelar av samma orsak som att de spelar hold'em, dricker öl och har kalsonghäng på byxorna, nämligen för att alla andra gör det. Riktiga gamernördar har redan tröttnat på CS.

Är de töntar då? En tönt är någon som trots försök misslyckas med att bli populär i mainstreamsamhället. Eftersom alla inte kan bli populära så är i alla fall några av CS-spelarna töntar.

#6  TKU UppåtEmma
2006-02-02 15:35:26

en äkta nörd förstår inte att hen inte är mainstream, så det är omöjligt för en nörd att bry sig eller inte om att bli populär i de kretsarna...

#7  #6 Fosfolipid
2006-02-02 19:33:07

Jag älskar när jag får hjälp av oemotsägliga argument.

#8  Sv: Tukta töntarna vitastjerna
2006-02-02 22:01:04

Brorsans ungar (pojkar) spelar bara WoW nu. Det handlar visst också rätt mycket om pengar förstod jag. Av någon anledning fick jag för mig att även många tjejer spelar det. Men det har jag givetvis ingen aning om ifall det stämmer. Fick som vanligt känslan av att jag skulle vilja leva fyra parallella liv för att hinna ta reda på alla intressanta saker som finns därute (när ska jag hinna lyssna på Frank Zappas alla skivor?).

Undrar om spelet klassas som bra ur ett feministiskt perspektiv? Funderar på att köpa det till min äldsta dotter så jag slipper se sims ett tag.

#9  Sv: Tukta töntarna TKU
2006-02-15 15:24:37

Har skrivit en del om nördar på http://torekullgren.blogspot.com

#10  Sv: Tukta töntarna Escapist
2006-02-15 15:40:54

Äkta nörd är man definitivt inte om man säljer sig så här, eller om man nappar på deras erbjudande. Då är det nog töntvarning. En äkta nörd utmanar de bästa för spelets och utmaningens skull.

Hur som helst, det finns tyvärr tillräckligt många manliga spelare som antingen inte klarar av att förlora mot en kvinnlig spelare, eller gör en stor grej av att spela mot en kvinnlig spelare, för att få det här att gå runt.

Och nej, WoW är inte särskilt nördigt, även om jag själv pysslar med det. Spelet har typ 5 miljoner spelare över hela världen och har beskrivits som den nya tidens golf som folk pratar om på jobbet under rasterna.

#11  Sv: Tukta töntarna kezo
2006-02-15 15:46:41

Nörd är för mig någon som är insnöad på något, och inte verkar ha så många andra intressen. T ex datanörd, fotonörd, mattenörd.
Ofta, men inte alltid, gör detta nörden smått social inkompetent på andra områden. Därav "töntstämpeln" tror jag - men jag håller med TKU om att det inte är samma sak.

Därtill verkar (det kanske någon nämnde?) det finnas betydligt fler manliga än kvinnliga nördar. Varför, kan väl de lärde tvista om.

#12  Sv: Tukta töntarna Karolina
2006-02-15 16:08:02

Tillskillnad från Kaiser så ser jag bara en "lose/lose situation" för tjejer med såna här grejer. Slår de killen heter det "Han förlorade mot TJEJER, ha ha!" (underförstått: han måste vara sjukt dålig om _till och med_ ett par tjejer lyckas slå honom). Slår han tjejerna heter det "Ja vad var det vi sa, tjejer är helt enkelt inte lika bra på dataspel som killar". Alltså, vilket resultat man än får så är det väldigt lätt att använda för att cementera könsroller istället för att bryta dem.
D

#13  Sv: Tukta töntarna Karolina
2006-02-15 16:11:56

Tillskillnad från Kaiser så ser jag bara en "lose/lose situation" för tjejer med såna här saker. Slår de killen heter det "Han förlorade mot TJEJER, ha ha!" (underförstått: han måste vara sjukt dålig om _till och med_ ett par tjejer lyckas slå honom). Slår han tjejerna heter det "Ja vad var det vi sa, tjejer är helt enkelt inte lika bra på dataspel som killar". Alltså, vilket resultat man än får så är det väldigt lätt att använda för att cementera könsroller istället för att bryta dem.
Det allra bästa ur ett feministiskt perspektiv måste ju ändå vara att se dataspelande tjejer som något fullständigt normalt, inte att tjejerna hela tiden måste bevisa sig?
Iofs tar kanske det positiva, att locka fler tjejer till att spela, ut det negativa i längden.

#14  Sv: Tukta töntarna Fosfolipid
2006-02-15 16:29:58

Jag håller med dig om att det nog skulle vara önskvärt om datorspelande tjejer sågs som något normalt, men jag tycker inte det verkar vara någon lose/lose-situation just för tjejer. I ditt exempel förlorar ju tjejer bara i ett av fallen. I fallet med killen som är så lite man att han torskar mot en brud återspeglas väl detta knappast negativt på tjejen, även om hon kanske inte nödvändigtvis får det erkännande hon borde få?

#15  Fosfolipid Karolina
2006-02-15 16:49:43

Jag tycker nog tjejen förlorar på det, eftersom hennes skicklighet enbart mäts i relation till killens prestation. Är han dålig och inte tillräckligt mycket "man" säger det ju inget om hur duktig hon egentligen är, utan bara något om hur pass dålig han är.
Dessutom är det absolut negativt om man ska skratta åt killen som förlorat, och mena att han är mindre av en "man"- det är ju defenitivt att förstärka könsrollsmönstret att mena att killar måste vara bäst på "manliga" saker hela tiden, annars är de "kärringar"? Och kärringar är ju som vi alla vet kvinnor och därför automatiskt sämre, ser du var jag försöker komma? Vet att jag kanske inte är helt solklar :-P
Det jag vill peka på är iaf att _både_ killar och tjejer förlorar på det (även om det nu var tjejer det handlade om), eftersom det snarare förstärker könsroller åt bägge håll - tjejer är kanske bra, men bara i relation till att en kille är sämre, och killar som inte lever upp till "manliga" ideal ska hånas och mobbas, för att uttrycka det kort.

#16  Sv: Tukta töntarna Karolina
2006-02-15 17:11:04

Försöker mig på nån sorts förtydligande också:
Det hemska är alltså inte att killen _inte_ lyckas leva upp till det "manliga" idealet.
Det negativa är att hånet han får utstå för att han inte gör det blir ett tydligt sätt att tala om att det han misslyckats leva upp till (visa sig macho genom att vara bäst på dataspel i detta fall) är önskvärt och något bra.
Och det är såklart något som gäller för både tjejers och killar könsroller, vare sig det är det vi pratar om nu eller om det handlar om en kvinna som blir sedd på som konstig för att hon hellre arbetar än är mammaledig, osv. För varje gång vi säger att något är dåligt, fel eller konstigt så måste det ju finnas en motsats till det som istället anses vara det bra och önskvärda.

#17  Sv: Tukta töntarna pjucko
2006-02-15 17:41:35

eye.female är precis som alla andra tjejer helt värdelösa på counter-strike.

#18  Sv: Tukta töntarna targash
2006-02-15 22:29:59

Var i helsike tog mina inlägg vägen?
Får ta och skriva om dem senare.

#19  Sv: Tukta töntarna kezo
2006-02-15 22:40:34

targash

Något har hänt med servern, många inlägg verkar ha försvunnit. Få se om crew kan rätta till det.

#20  Sv: Tukta töntarna targash
2006-02-15 22:46:47

Störande när man skriver längre inlägg och de bara försvinner framför ögonen på en.

#21  #14 fosfolipid feather
2006-02-16 05:34:01

Joooooo, komigen!
Om jag är bättre än en man på något blir jag skitförbannad om de andra männen avhånar honom för att han fått stryk av en tjej. och jag vet att det är precis SÅ det funkar! Iallafall initialt innan alla inblandade vet vad jag går för, och att det kanske inte är så patetiskt omanligt att få stryk av just MIG.

Men varför skulle jag tycka att det är okej att min prestation nedvärderas...?

När en kille spöar en kille får primärt vinnaren ryggdunkar.
När en tjej spöar en kille är hon ingen vinnare - hon är "näst sämst" istället... Och det är bara en bisak som inte ens är särskilt intressant - det enda som är intressant är killen som blev sämst och hur omsorgsfullt man kan tråka honom för det.

Och hur tror du den besegrade killen primärt reagerar...?
Jo, genom att hata TJEJEN och ge sig FAN på att hon ska få igen, och helst förnedras som hämnd för den förnedring han anser att HON utsatt honom för! Att det var de ANDRA MÄNNEN som stod för förnedrandet slår honom inte ens.
Sånt där kan bli SÅ jävla ugly.

#22  Sv: Tukta töntarna fjallyoghurt
2006-02-16 08:20:04

feather sa:

När en kille spöar en kille får primärt vinnaren ryggdunkar.


Som med alla könsroller handlar det förstås om förväntningar. Minst lika illa som om en tjej vinner är det när "fel" kille vinner. Losern, outsidern. Han får inga ryggdunkar men gott om ilskna blickar för sitt osportsliga tilltag.

#23  Feather Fosfolipid
2006-02-16 09:15:58

Ja, det har du nog rätt i.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?