feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor vill dominera, män vill leda.


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor vill dominera, män vill leda. Robert
2004-08-09 09:30:21

Jag tänkte härvid ge mig ut på hal is. Men ett fenomen som jag tycker mig notera är som följande. Detta behöver kanske inte vara sannt, men det är i alla fall någonting som jag upplevt i mitt liv.

Kvinnor med någon form av makt utövar den oftare genom att på olika sätt dominera de som de har makt över. Med dominera så menar jag att på ett manipulativt sätt försöka påverka personen genom plötsliga aggressioner och vredesutbrott, eller genom orubblig bestämdhet.

När jag skriver detta vet jag att många män väldigt högt upp i samhällshierarkin ocskå besitter den manipulativa och dominerande egenskapen, jag har sett flera av dessa. Men faktum är att jag ofta betraktar dessa män som kvinnliga i många avseenden. Det skulle inte förvåna mig om deras hjärnor ser ut som kvinnors.

Men tänk istället på de allra flesta människor man möter. Utav alla lärare som man haft genom skolåren, är det kvinnorna eller männen som är mest manipulativa? Jag har i alla fall alltid upplevt att manliga lärare försöker att peppa och inspirera sina elever snarare än att försöka dominera dem, vilket ger eleverna möjligheten att själva välja om de vill följa. En ledare är nämligen någon som människor väljer att följa, och jag tror att många män hellre är en ledare än någon som dominerar. Jag tycker mig också ha sett många tecken på motsatsen där kvinnliga lärare på olika sätt försöker att betvinga eleverna, till exempel genom att försöka skapa och förstärka skuldkänslor hos dem när de inte gör som fröken vill.

Män är i mycket högre grad grupporienterade än kvinnor(biologiskt?). Männen enas i en grupp genom att främst enas kring idéer och ideal, och jag tror att vi därför har svårare med att acceptera dominanta personer. Dominanta personer i männens värld har alltid omgärdats av en skyddande idé, som "Kungen". Kungens lojala livvakter skyddar altså inte en dominant man, de skyddar ett ideal om en kung.

Mitt liv har varit fullt av kvinnor som försöker dominera mig och min omgivning på olika sätt, och de allra flesta män jag mött har tvärtom varit idéeinriktade och icke dominerande. Detta är en svag hypotes än så länge, men jag tror att kvinnors behov av att dominera är deras största svaghet i näringslivet. Jag tror helt enkelt att de flesta män ser dominanta kvinnor i sin närhet, inte minst deras mödrar, och därför ser kvinnor som ett hot i största allmänhet. Männens svar på hotet är att sammarbeta, vilket feminister kallar för patriarkat.

Om så är fallet så tycker jag inte att det är så konstigt att feminismen möter hårdnackat motstånd bland män. Vilken man skulle vilja byta en idé och sammarbetskultur mot en domineringskultur?

Notera att föreställningen om mäns rädsla för dominerande personer också passar in i studier om varför män klarar sig sämmre i dagens skola. En förklaring brukar vara att många unga killar hatar auktoriteter, och att de därför väljer att ställa sig utanför undervisningen. Att andelen kvinnliga lärare ökat skulle kunna förklara varför killar plötsligt upplever skolan som så mycket mer auktoritär, trots att alla former av fysiska diciplinära straff avskaffats.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?