feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Landskamp utan kvinnor


Gå till senaste inlägget#1  Landskamp utan kvinnor DavidM
2006-01-17 08:08:29

När Sverige snart mötet Saudi Arabien i fotboll så kommer inte kvinnliga åskadare finnas bland publiken. Orsaken är att arenan inte förmår skilja på könen rent placeringsmässigt.

Om detta kan man tycka vad man vill. Att vi tycker det är befängt är självklart. Det beror helt enkelt på att vi lever i olika kulturer. Inte på att vi är bättre, eller dem är sämre.

Men detta för upp en annan intressant fråga till dagordningen. Nämligen den att hur långt man ska acceptera andras seder och bruk.

Jag såg en dokumentär i Söndags om en familj i quatar och hur de levde. Det intressanta i sammanhanget var att frun kom från USA och var inflyttad "muslim".

Varje gång de pratade om t ex deras seder kring dejting, giftemål etc så sa dem bara "Det är så det är". Vi kan tycka vad vi vill men det är så det är. Här kallar vi det "bortgifte" men där kallar dem det frivilligt och "det är så det är".

Jag har själv i min närhet en person som träffat en arabisk tjej på ett sätt som vi skulle kalla "bortgifte". Han åkte hem till henne och famlj med bådas vetskap att om det känns bra så går dem vidare. Det är hon som är den troende ska sägas. Det kändes bra dem emellan och nu måste han förlova sig med henne för att få lära känna henne på tu man hand och hitta på saker. Sex är däremot inte att tänka på. I Sverige festar man, dricker sprit, knullar och sen kanske man blir kär och sen gifter sig. Sen så slutar det i många fall i skillsmässa etc etc. I arabländer ser man däremot på partnerskap som något praktiskt. Det viktiga är inte att partnern gör en kåt, är snygg eller annat ytligt som är viktigare här. Där är det mer viktigt att familjerna passar ihop, att kvinnan klarar av att uppfostra barn, att mannnen kan ta hand om en familj etc.

Så det jag vill säga är. Hur kan vi veta om vårat sätt att hantera könen är bättre än deras? Vi kan skratta åt arabländernas sätt att särskilja på könen. Inte värderingsmässigt utan mer geografiskt. Men saken är ju den att de gånger jag besökt arabländer så har jag inte sett en bråkdel av de samhällsproblem som vi i väst har.

Nu spelar det för mig personligen ingen roll om ens det särskiljda samhället skulle bli paradiset på jorden. Jag är inte för det iallafall. Av en anledning. Nämligen att jag vill att människor ska få göra vad dem vill. Kosta vad det kosta vill ungefär. Men ska vi döma dem så snabbt som bakåtsträvande idioter när de faktiskt i många fall lever lycligare än vad vi gör?

#2  Sv: Landskamp utan kvinnor Fabian
2006-01-17 08:34:29

I en artikel i Economist nyligen (som jag inte ids leta fram) beskrevs de framsteg som kvinnor i Saudi Arabien har gjort under den senaste tiden.

Kvinnor utgör nu mer an halften av alla nyutexaminerade. De far nyligen köra bil, flyga flygplan, och ta upp högre tjanster inom den civila förvaltningen. Valdtakt inom aktenskapet har förbjudits (med dödsstraff...!!). Och för nagra ar sedan flyttade de första kvinnorna in i riksdagen, dar de idag utgör nastan 10%.

Inte mycket, kanske ni tycker - men kom ihag var Saudi Arabien kommer ifran.

#3  Sv: Landskamp utan kvinnor kezo
2006-01-17 09:58:02

Dels handlar det väl om vad man har för värden.

Demokrati är inte alltid det mest EFFEKTIVA sättet att sköta en stat. Det är på många sätt mycket enklare och mindre byrokratiskt om en liten elit sköter allt och alla andra bara håller klaffen och lyder. Och detta faktum har många diktatorer stött sig på genom historiens gång.

Ändå tycker vi att demokrati är en självklar del av mänskliga rättigheter - så viktig att vi är beredda att stå ut med rätt mycket byråkrati och "krångel" för att få den att fungera någorlunda.

Jämlikhet och jämställdhet, dsv att alla har samma rättigheter och skyldigheter, är kanske inte heller det mest ekonomiska/ praktiska för befolkninge som helhet, alla gånger. "Alla har sin plats", sade man i Sverige förr. Män har sin och kvinnor har sin, fattiga har sin och rika har sin osv. Och det blir "effektivare" om alla vet sin plats. Det behöver inte heller betyda att man är underställd någon annan egentligen, men att man inte gör intrång i den andras "sfär". (T ex att kvinnor sköter hushållet medan männen sköter försörjningen).

Ändå tycker vi i Sverige idag (de flesta) att det är förtryckande att dela in människor så. Alla ska behandlas som individer i första hand, inte kön. Osv. Jag tycker inte att det är sprciellt gynnsamt för ett samhälle med t ex könsapartheid eller att män har försörjningsplikt bara för att de är män eller att kvinnor måste ha tillstånd från sina män för att få arbeta utanför hemmet, etc. Men även om det vore det skulle jag aldrig förespråka det.

Vissa världen och mäskliga rättigheter väger tyngre än det mest "praktiska".

I många samhällen har man dock en annan syn på det här, och det får man som utomstående naturligtvis respektera när man är där. Ta seden dit man kommer, som det så vackert heter. Men man kan ju också välja att t ex inte stödja ett land ekonomiskt/ politiskt, eller lägga ett sportarrangemang där, om man tycker att landet diskriminerar något av könen, eller på andra sätt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det finns en anledning till att Turkiet inte är med i EU... än.

Sedan när det gäller giftermål och partnerval... Jag tror inte det finns några rätt och fel, så länge ingendera part tvingas eller pressas till något mot sin vilja. En del träffar sin livskamrat på krogen, andra på släktmiddagen, åter andra träffar aldrig någon. Och vi har alla olika krav. Det gäller nog i Sverige också.

En gammal gymnasiekompis till mig, med rötter i Kurdistan, blev bara "ihopföst" med sin kusin, som hon inte ens kände. De hade bara skakat hand innan bröllopet. Efter några år blev det dock skilsmässa.

Hade de fått lära känna varandra i lugn och ro, hade det kanske funkat. Jag tror inte heller att den "stora passionen" alltid är nödvändig, eller så kommer den med tiden. Men känner man alltför stora påtryckningar från familj och släkt, är det nog dödsdömt från början. Och tyvärr är det väl vanligt i länder där arrangerade äktenskap förekommer i hög utsträckning.

#4  Sv: Landskamp utan kvinnor DavidM
2006-01-17 10:06:15

Fabian:

Ligger nog mycket i det. De arabiska tjejer jag träffat är alla mycket välutbildade. Arabiska oljeländer har ofta mycket bra ekonomi och kan därför erbjuda väldigt bra utbildningar gratis till alla. Både inhemsk och utländsk.

Nåt jag märkt är att kvinnor i arabiska länder oftare studerar till det vi kallar "status" jobb än vad kvinnor gör i Sverige. Vårdjobb och liknande upptas ofta av utländsk personal i arabiska länder medan kvinnorna bland de inhemska invånarna ofta läser till advokater, läkare och dylikt.

Däremot är klassklyftorna i en del länder enorma. Och även om de utbildar sig jobbar de ofta inte. Och sen så tror jag faktiskt många arabiska kvinnor har det enklare än svenska. I sverige tar en kvinna hand om allt. Både karriären och barn. Där får de ofta hjälp med att ta hand om familjen. Fler har råd med det helt enkelt. Då pratar jag om länder som dubai, förenade arabemiraten och Qatar.

Finns mycket jag inte gillar med arabiska länder. De är för styrda och ifrågesätter för lite. Kulturen tas ofta för given och inte som nåt föränderligt. Det är inget jag kan leva med.

Kezo:

Håller med. Spelar ingen roll som jag sa om det blir paradiset på jorden. Principen om t ex demokrati etc är viktigare.

#5  Sv: Landskamp utan kvinnor kezo
2006-01-17 10:15:32

Det är som du skriver DavidM, att i grunden måste alla få göra som de vill (så länge de inte skadar någon annan). Sedan är "lycka" ett svårdefinierat begrepp. Det finns lyckliga och olyckliga människor i alla länder. Men jag tror inte att en diktatur t ex, någonsin kan bli "paradiset på jorden". Och många icke-demokratiska samhällen har problem som inte syns. Rent och fint på ytan ofta. Viktigt att hålla fasaden (särskilt de få gånger de bjuder in utländska journalister, t ex i Nordkorea för några år sedan). Men skrapar man lite på fasaden, så sricker det.

För något år sedan, läste jag en insändare från en muslimsk man, som menade att det var synd om svenska män som måste gå till prostituerade för att "deras fruar inte kan tillfredsställa dem", och han hävdade på fullaste allvar att i muslimska länder förekommer inte prostitution. Vilket naturligtvis är bullshit. Enda skillnaden är att det inte syns.

Vad mannen sedan tyckte om svenska män och kvinnor, är ju hans sak...

#6  Sv: Landskamp utan kvinnor kezo
2006-01-17 10:50:41

Det som snarare är ett problem idag, och som kanske var det du egentligen ville komma åt i ursprungsinlägget, är att många västerlänningar har en så onyanserad bild av muslimska länder. "Allt är dåligt där och allt är bra här", ungefär. Vilket naturligtvis inte är sant. Och vilket i sin tur leder till att många muslimer går i försvarsställning, och så blir "allt" dåligt i västvärlden istället. Och så håller det på.

11 september och all "terroristbekämpning" sedan dess, har knappast gjort saken bättre. Många muslimer i Europa känner sig trängda. En del söker sig till extrema rörelser, och så ökar misstron ännu mer.

Jag tror att vi sedan några år är inne i en ond spiral, som vi måste försöka bryta.

Nu ska jag inte skriva fler serieinlägg i den här tråden : )

#7  Sv: Landskamp utan kvinnor Gullegubben
2006-01-17 10:52:57

Jag har en positiv inställning till arrangerade äktenskap. Enligt mitt sätt att se på institutionen tar det bort trycket från kontrahenterna att lyckas med äktenskapet och de får dela på det ansvaret med de som beslutat om äktenskapet. Detta under förutsättning att arrangörerna tar sin del av ansvaret att se till att skapa goda förutsättningar och ge bra vägledning.

Vad gäller fotbollsmatchen är det en riktigt löjlig storm i ett vattenglas.

#8  GG kezo
2006-01-17 11:06:37

Om du med arrangerade äktenskap menar att någon annan än jag och min blivande man har rätt att "besluta" om vi ska gifta oss eller inte, så håller jag inte alls med. Det är förtryck.

I ett äktenskap förväntas man bo ihop, ligga med varandra och kanske även skaffa barn. Det kan ingen annan besluta om man ska vilja göra med varandra eller inte.

Visst, man kan skippa allt ovanstående och bara vara gift "på pappret". Men vad är då meningen med att gifta sig? (Om det inte är för att få medborgarskap eller dylikt, som en del gör).

#9  Sv: Landskamp utan kvinnor Michea
2006-01-17 11:29:32

För att dra till med en kliché i debattsammanhang...

Hade det handlat om att endast vita fick komma och se matchen medan mörkhyade personer fick stanna hemma... då hade inte Roland Andersson stått och sagt "De mörkhyade kan se det på TV". Då hade vi inte sett något svenskt landslag spela imorgon.

Men det är fortfarande lite sådär hyfsat okej när kvinnor diskrimineras.

#10  Sv: Landskamp utan kvinnor Peggy
2006-01-17 11:53:31

vad hade du tyckt, david, om det hade varit män som blev uteslutna?

Jag är rädd att vi hade fått se en klagovisa då.

#11  Sv: Landskamp utan kvinnor SophieG
2006-01-17 12:57:29

Jag anser att Sverige borde bojkotta matchen.

Om man hade uteslutit folk pga. ras så hade man nästan säkert gjort det.

Det är ingen skillnad här.

#12  Sv: Landskamp utan kvinnor kezo
2006-01-17 13:23:07

Håller med ovanstående talare. Varför har matchen öht lagts där, om de nu har såna "regler"? Och även om man får ta seden dit man kommer, bör man inte uppmuntra en sån syn genom att frivilligt låta sitt landslag spela där. Sorry, Ljungbergs och Zlatans flickvänner etc, ni får stanna hemma den här gången.

Som sagt: hade det gällt hudfärg, hade det förmodligen blivit ramaskri.

#13  kezo Gullegubben
2006-01-17 13:49:21

Jag menar en situation där myndiga personer ändå litar till någon annans omdöme, under förutsättning att arrangörerna också tar ansvar för att skapa bättre förutsättningar.

#14  Sv: Landskamp utan kvinnor DavidM
2006-01-17 13:52:34

Peggy:

Har du varit i ett arabiskt land nångång? Om du varit det så skulle du veta att det oftare är män som "diskrimineras" med våra termer. Om du är kille i t ex jordanien får du inte ens åka och bada om du inte har en tjej med dig. Du är inte välkommen på olika restuaranger och nattklubbar om du inte har tjej med dig etc etc. Killar är portförbjuda på flera ställen. Det är däremot inte tjejer.

Och hittils har jag inte skrivit nån klagovisa om det.

Och förresten, var har jag sagt att det är bra att kvinnor inte får titta? Och glöm inte heller bort att det finns ställen i Sverige som män inte är välkomna till.....

#15  Sv: Landskamp utan kvinnor DavidM
2006-01-17 13:53:23

Kezo:

haha inte mycket koll va ;) Det är en träningsmatch utan proffsen...därför är dem ändå inte där hehe

#16  Sv: Landskamp utan kvinnor DavidM
2006-01-17 13:56:44

Och jag håller med er som säger att det hade blivit ramaskri om det gällt hudfärg. För hudfärg är mer politiskt inkorrekt. Tyvärr är det mer korrekt att särskilja pga kön, åt båda hållen.

#17  Sv: Landskamp utan kvinnor Gullegubben
2006-01-17 13:57:41

Jag tycker inte att det är konstigt med kvinnoförbudet. Män och kvinnor beblandar sig inte i det offentliga livet, verkar det som. Här finns det ingen möjlighet att göra sådan uppdelning. Jag antar att lag från muslimska länder spelar på arenor där det görs saker som strider mot islam och att detta kritisieras av en del rättrogna i de länderna också. Fast bojkott? Nej tack, det är för extremister.

#18  Sv: Landskamp utan kvinnor Sthlmjesper
2006-01-17 14:18:20

Kezo sa:

Som sagt: hade det gällt hudfärg, hade det förmodligen blivit ramaskri.


Kanske. Vet eller minns någon hur det var under Sydafrikas apartheidsystem ? Bojkottade Sverige matcher där då ?

För övrigt håller jag med om att det vore vettigt för Sveriges del att inte ställa upp under sådana diskriminerande förutsättningar.
Jag tycker inte att man ska acceptera vad som helst bara för att det hör till något lands "kultur".

Antag istället att sedvenjan häxbränning vore en del av deras kultur.
Skulle vi då anpassa oss och accetera tex en invigning av matchen där några bränns på bål ?

Jag tycker det är fel att säga att alla kulturer är lika bra, eller dåliga oavsett innehåll.
Ytligt kan det verka som en vacker tanke. Men om vissa drabbas hårt av de negativa aspekterna av ev viss kultur kan man inte bara sitta tyst och låtsas att det hör till, tycker jag.

#19  Sv: Landskamp utan kvinnor Fabian
2006-01-17 14:53:11

Hyfsat ok nar kvinnor diskrimineras...

I största allmanhet har diskriminering inte samma dynamik nar det galler kön som nar det galler hudfarg. Vi kanske tycker att det ar helt uppenbart att svarta har en underordnad position, medan denna underordning inte ar lika stark och entydig mellan könen.

Det ar alltsa mer ok att diskriminera mot kvinnor an det ar att diskriminera mot svarta. Precis som det ar mest ok att diskriminera mot man (med det möjliga undantaget av sportevenemang...).

Denna tendens ser jag bevis pa överallt.

Det finns en klar hierarki bland underordnade grupper - men en flytande sadan. T.ex. har bögar flyttat upp vasentligt pa den hierarkin.

#20  Sv: Landskamp utan kvinnor DavidM
2006-01-17 16:35:37

Och inget land bojkottar Israel.....trots att de särskiljer på judar och icke-judar.

#21  DavidM #31 RasmusS
2006-01-17 17:07:32

DavidM sa:
Tyvärr är det mer korrekt att särskilja pga kön, åt båda hållen.


Helt korrekt och härligt att se formuleringar som ”åt båda hållen” som så ofta förbises där endast en sida beskrivs =)

Det är en intressant frågeställning det där om när ”vi” har rätt att fördöma ”dem” oavsett vilka vi pratar om. Samtidigt är den nästa omöjlig, åtminstone för mig, att besvara med ett enhetligt konsekvent svar.

Nej, vi ska inte vara så snabba på att fördöma.
Nej, ”vår” kultur är inte nödvändigtvis bättre än de kulturer vi inte förstår.

En sak är dock tämligen allmängiltig tror jag, det är att man ser till sina närmaste först. Först familj och nära vänner, sedan vänner och bekanta, sedan ytligt bekanta och arbetskamrater osv sov. Det där sträcker sig till rikets gränser kan man väl i viss mån hävda. Det är nog då det blir farligt nära krig när en nation talar om för en annan att den är en idiotisk bakåtsträvarnation om den inte underkastar sig besserwissernationens moraliska regelverk.

Så hur långt ska vi acceptera varandras seder och bruk?

Funderade länge och känner mig lätt uppgiven att jag inte kunde besvara frågan bättre. *garv* Nåja, jag tror att vi i princip alltid bör ha en dialog, inte en monolog, speciellt med dem vi har svårast att förstå. När jag säger ”vi” menar jag kulturer emellan. Om du på fullaste allvar tror dig veta att jag skadar mitt barn allvarligt om jag inte t ex döper det så skulle det vara väldigt kallt av dig att inte åtminstone försöka förklara på vilket sätt jag skadar mitt barn.

Samma sak om jag nu tror mig veta att en viss kulturs beteende skadar en viss grupp ur kulturen, t ex apartheid, så skulle det vara fel av mig att inte försöka förklara på vilket sätt denna grupp skadas.

Det handlar inte om att fördöma, det vinner man sällan på om man vill förändra, men att ifrågasätta utan att idiotförklara. (Något som är lättare sagt än gjort)

#22  Sv: Landskamp utan kvinnor Michea
2006-01-17 18:01:59

Kvinnorna får komma på matchen ändå...

http://www.tv4.se/nyheter/438121.html

#23  DavidM #15 kezo
2006-01-17 18:19:47

Så det är bara proffsen som har flickvänner?

#24  Michea kezo
2006-01-17 18:23:46

OK.

Hur svårt hade det varit att "fuska" sig in som kvinna genom att ex klä ut sig? Eller kollar de leg/pass?

Mina tankar går osökt till Monty Pythons "Life of Brian":
-Are there any women here?
"NO!" skriker alla med lösskägg och lådsad basröst : )

Det är lätt att driva med sådana fåniga bestämmelser :D

#25  Om Saudiarabien Fabian
2006-01-18 11:58:19

...för de som ar interesserade (kvinnoförtryck och annan extremism sasom handavhuggning diskuteras, men det talas ocksa mycket om ekonomin och politiken och varför Saudiarabien trots alla odds vaxer sa det knakar):

http://www.economist.com/surveys/displaystory…

#26  Sv: Landskamp utan kvinnor DavidM
2006-01-18 14:21:52

Kezo:

Men just de nämnda flickorna hehe

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?