feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

feminism och strukturalism


Gå till senaste inlägget#1  feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 21:18:34

Hur många feminister här har ett strukturalistiskt synsätt (patriarkatet, könsmaktordningen etc)? Hur ställer ni då er till följande artikel, som menar att strukturalism är förlegad?

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_101040…

Finns en feministisk syn på världen utan strukturalism?

mvh

hampus

#2  Sv: feminism och strukturalism kilgore_trout
2006-01-04 21:33:56

Jag skulle säga att inom genusvetenskapen är ett poststrukturalistiskt/postmodernt synsätt mycket vanligare.

Sen vet jag inte om "SvDs ledarsida bashar saker de inte tycker om m h a saker de inte bryr sig om att försöka ge annat än en högst raljerande beskrivning av" är det som får mig att täna "shit, den där strukturalismen är ju helt ute". Men jag är väl en hopplös akademiker.

#3  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 21:35:55

Vad är poststrukturalism?

mvh

hampus

#4  Sv: feminism och strukturalism kilgore_trout
2006-01-04 21:40:33

IANYG/WS

Ny populär förkortning. Uttydes "I am not your Google/Wikipedia slave". Kolla i ett uppslagsverk.

#5  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 21:45:10

Förlåt mig, men jag har sökt på google och finner

1) otydliga definitioner, flera har sina egna tolkningar

ex http://www.ur.se/campus/239

2) de stöder inte tankesätt som patriarkat/könsmaktordning

ex http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194…

Så hur ska jag kunna veta vilken definition du syftar på?

mvh

hampus

#6  Sv: feminism och strukturalism Luxemburg
2006-01-04 22:03:24

Det är rätt märkligt att borgerligheten med alla sina pengar och alla sina tidningar trots det måste leta bland det absoluta bottenskrapet i begåvnings….. nej det är nog bäst att inte reta upp den överväldigande majoriteten av liberaler som hänger på bägge sidor här.

Jag föredrar faktiskt SvD framför DN men ledarsidan är nästan lyteskomik. ”Dags för en lektion i filosofi.” tycker Roland Poirier Martinsson, sen kommer alla missförstånd på en och samma gång.

Han har faktiskt missförstått allt så grundligt att det inte blir så mycket kvar att diskutera. Claude Lévi-Strauss och hans strukturalism är verkligen inte någon viktig del av svensk feminism. När moderaternas partisekreterare säger att något har en strukturell förklaring syftar han knappast på Lévi-Strauss.

Lévi-Strauss lever förresten fortfarande. Han måste vara hur gammal som helst. Rätt märkligt förresten att den stora strukturalisten lever men poststrukturalisterna har dött ut (som individer).

Jag har nog lite svårt att hålla mig till ämnet. Men det beror på att jag blev lite förvirrad av ledarens kompakta dumhet.

#7  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 22:09:14

Hehe, luxemburg, jag kan förstå dina känslor. Men är det inte så att de flesta mediarepresentanter i sverige är vänsterideologiska? Var inte just detta som orsakade rabalder för ett par år sedan när journalisthögskolan gjorde en undersökning vad gäller verksamma journalister politiska tillhörighet?

mvh

hampus

#8  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 22:11:10

Vidare, luxemburg, jag är mycket intresserad av att höra dina invändningar mot strukturalismens död när du sansat dig ;)? Jag är här för att lära mig.

mvh

andreas

ps. kilgore, du är mig svar skyldig

#9  Sv: feminism och strukturalism kilgore_trout
2006-01-04 22:21:08

För det första, ja - flera har sina egna tolkningar - precis som med SvD-artiken du hänvisade till.

För mig är poststrukturalismen/postmodernismen ett ifrågasättande av de stora berättelserna och tanken om en uppnåelig objektivitet. Vilket för med sig användbara verktyg som dekonstruktion.

Sen anser jag inte att en måste lämna begrepp som patriarkat och könsmaktordning bakom sig. Jag förstår inte riktigt hur du uppfattar de termerna, men det verkar nästan som om du ser dem som determinerande snarare än deskriptiva? De flesta som använder patriarkat säger inte att det är evigt och de som pratar om könsmaktsordning ser den inte som statisk.

Och bara för protokollet: Jag är inte skyldig någon här ett dugg.

#10  Sv: feminism och strukturalism Luxemburg
2006-01-04 22:30:35

Jag är alldeles för trött för en seriös diskussion om strukturalism och strukturella förklaringar. Ärligt talat är jag nog ofta för trött för det. Nästan alltid om jag tänker efter.

Det är nog sant att många journalister är så där lite lagom vänster. Men vad spelar det för roll när de får skriva byggdenyheter för tidningen Smålänningen, om de nu får något jobb alls när de är färdigutbildade.

Men även om det finns många vänsterjournalister så måste det väl gå att hitta någon som är smartare än Roland Poirier Martinsson till Sveriges ledande konservativa tidning. Man kan nästan förstå att en del vänder kappan efter vinden (ex. Skytte). Tänk så skönt det måste var på SvD, ingen konkurrens alls. Allt man skriver måste framstå som riktigt smart.

Jag vet att det kan verka lite OT att skälla på SvD men jag tycker faktiskt att ledaren var för korkad för att fungera som en seriös utgångspunkt.

Ja just det.. Strukturalismen kan ju inte vara död. Den gamle lever ju fortfarande.

#11  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 22:39:04

Tack för ditt svar kilgore.

Din definition av poststrukturalism är väldigt bred och passar bl a in på en över hundra år gammal naturvetenskaplig tradition i sökandet efter sanning. Vetenskapsteoretiskt sett.

Vidare, jag har inte uppfattat något som något alls, men att tala om determinism eller statiska företeelser passar inte in i detta sammanhang. Eller så har i a f jag inte uppfattat det som sådana utan snarare som axiom för en teoribildning, vilket jag ifrågasätter.

Jag menade aldrig något illa. Jag anser att om feminismen ska kunna vinna styrka, så är det positivt om den förankrar sig vetenskapligt, med vad dagens filosofer, samhällsvetare, naturvetare har att säga. Eftersom tanken om patriarkat/könsmaktordning otvivelaktigt ses av de flesta som strukuralistiskt var jag nyfiken på vad feminister hade att lära mig om detta.

mvh

hampus

#12  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 22:41:06

luxemburg :) ok, jag får väl bjuda på några öl o pumpa dig :P

mvh

hampus

#13  Sv: feminism och strukturalism kilgore_trout
2006-01-04 22:47:01

Den naturvetenskapliga hundraåriga traditionen handlar väl ändå om precis det motsatta - den stora berättelsen om den objektiva forskaren och dennes sökande efter Sanningen (t ex i form av en GUT). Post-whatever slänger sig inte med "sanningen" som ett begrepp.

#14  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 22:58:07

Du har rätt, sanning är ett svårt begrepp, men den finns vetenskapsteoreitskt problematiserad. Den hundraåriga tradition som jag jämförde din definition med är t ex inte längre vedertagen som den riktiga, men utöver det vet, vet jag lite. Jag ber om ursäkt för att slänga mig med ord som sanning, om du ska hårddra det så; mitt ursprungliga syfte med frågan var naivare än så.

Jag vill bara upptäcka en feminism som tar hänsyn till aktuell vetenskaplig tradition (OBS! jag är inte förmäten så att jag säger att den inte gör det, jag vill bara få en ev förklaring till det strukturalistiska tänkandet, eller till mina ev tankefel som förutsätter, i likhet med de flesta, att feminismen med patriarkatet/könsmaktordningen bygger sin teori på det som ett axiom).

Jag trodde att det låg i ditt intresse som feminist.

mvh

hampus

#15  Sv: feminism och strukturalism hampus
2006-01-04 23:39:39

Andra feminister är mer än välkomna att svara, jag kommer inte att slänga ur mig vetenskapsteoretiska definitioner som svar. Jag förbehåller mig dock rätten att värja mig mot nedlåtande kommentarer om att googlesöka själv när jag alltid gör detta. Min fråga är uppriktig och jag upplever den som fundamental. Om inte, förklara gärna varför.

mvh

hampus

#16  Hampus LostTranslation
2006-01-05 10:03:16

Intressant tråd, hampus!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?