feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Lars "En sexists bekännelser" Engström


Gå till senaste inlägget#1  Lars "En sexists bekännelser" Engström FemAspirant
2005-12-08 09:01:32

Jaga kommer att höra på ett föredrag av Lars Engström, som precis har givit ut boken "En sexists bekännelser", idag. Vet inte om det finns tillfälle för frågor, men om det gör det:

Är den någon som har någon fråga de vill ha svar på?

#2  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström bengtboman
2005-12-08 09:07:07

Ja jag skulle vilja veta om han tror på den medvetna könsmaktsordningen och i så fall vad han tror dess drivkraft är.

#3  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-08 09:10:25

Jag är väldigt nyfiken på varför han i boken starkt tar ställning till att kvinnor själva måste ta tag i sin underordning och vara de som agerar, samtidigt som han som man är den som då berättar för kvinnor hur de skall göra det och varför de skall göra det. Det finner jag som en paradox i hans bok.

#4  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-08 09:10:53

O du, om du får tillfälle, bjud in honom hit =)

#5  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström suvi
2005-12-08 09:11:59

Ja, be honom vidareutveckla tanken bakom att skicka en sexistisk skämt via e-mail till en grupp av kvinnor är lika med mobbning och inte sexuell trakasseri och vad enligt honom är skillnaden mellan "mobbning" och "trakasseri".

Och naturligtvis tacka honom från mig för att ha skrivit en av dom viktigaste böckerna på länge ;-)

#6  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-08 09:19:33

Och en jättejättebra trådstart Femaspirant. Så här borde vi ju alla göra när vi skall på ett föredrag. Det är ju inte alltid en själv har frågor, men andra kanske har. *noterar*

#7  # Alvunger LostTranslation
2005-12-08 09:33:19

Varför är det en paradox (har inte läst boken)?

#8  #7 LostTranslation
2005-12-08 09:33:51

Riktat till #3

#9  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-08 09:37:03

Läs boken ;)

Nä men just den punkten gav mig lite huvudbry. Han återkommer ständigt till att män har inte i feministisk kamp/jämställdhetskampen att göra, annat än möjligen som stöd, men även om män är där som stöd så har de förmodligen inte fattat vidden av det ändå, så kvinnorna är de som måste ta tag i det. Göra uppror, säga ifrån. Han är väldigt tydlig på den punkten.

Och det blir lite underligt att läsa en sådan sak i en bok av en man. För han har ju i allra högsta grad lagt sig i som man, inte bara lagt sig i, instruerat!

Observera att jag inte lägger några värderingar i hans åsikter här, jag bara undrar hur han ställer sig till att han som man skriver en bok som skall handla om hur vi får ett jämställt samhälle, med budskapet att män inte har med det att göra. Starkt förenklat.

#10  #9 LostTranslation
2005-12-08 09:42:50

Att säga att det i första hand måste vara kvinnorna som tar ansvar för den struktur de anser vara orättvis ser jag som en åsikt, inte en instruktion. Jag ser inte paradoxen.

Jag ser heller ingen paradox i att säga att jag är medveten om att den kvinnliga genomsnittslönen är lägre än den manliga, men att jag tror lösningen i mångt och mycket ligger på individnivå. Tycker du att det är en paradox?

#11  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-08 09:49:23

Där finns ett kapitel t ex som heter "Till dig som är kvinna" där Engström beskriver hur kvinnor på bästa sätt kan agera.

Det känns faktiskt lite löjligt att försvara en fråga jag vill ställa till författaren, för nån som inte har läst boken. Läs den och så kan vi ju diskutera innehållet i den sedan.

#12  Alv LostTranslation
2005-12-08 10:08:33

Ok, att döpa ett kapitel "Till dig som är kvinna" är väl kanske lite övermodigt av honom, om han inte är jävligt insatt.

Jag högg bara instinktivt på ordet "paradox". I det här fallet då jag uppfattade det som att kvinnors underordning per definition måste vara självklar för att det ska kunna uppfattas som en paradox. Men jag kan vara ute och cykla.

För mig är det inte en paradox att säga: "Känner du dig förfördelad? Utsatt för förtryck? Underbetald? Hunsad? Kräv då din rätt!". Men detta kanske inte var det boken handlade om. Var det inte det så ska jag hålla tyst. Men snälla, tvinga mig inte att läsa boken... Jag orkar bara inte... :-)

#13  #1 FemAspirant vitastjerna
2005-12-08 10:27:44

Jag tycker det skulle vara interssant att få veta hur Lars ser på den gruppen självförverkligande kvinnor som inte berörs eller tar år sig av hans förtryckande sexism?

#14  att: Suvi FemAspirant
2005-12-08 16:00:25

Alltså, är du säker på att han verkligen gör någon distinktion mellan trakasserier och mobbing? Det här citatet som jag hittade på nätet tyder ju på att han anser att det är trakasserier att skicka porr iallafall:

"–Jag tänkte att jag ska berätta det här och säga att det är sant, säger Lars. Jag har jobbat med sexuella trakasserier som konsult och sett hur manliga chefer skickar porrbilder till kvinnliga kollegor som skämt. "

#15  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Gullegubben
2005-12-08 16:16:41

Jag skulle bara framföra min beundran för att han, enligt egen uppgift, först utnyttjat kvinnor och inte belönat dem efter förtjänst och sedan lyckas med att sälja böcker till främst kvinnor där han berättar om det.

#16  Gullegubben olaberg
2005-12-08 23:12:08

He he. Cyniskt sagt, och orättvist, men inte desto mindre roligt!

#17  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström olaberg
2005-12-08 23:14:33

Alvunger: Men ger han inte själv svaret: du kan bara förändra från toppen, så här gör du för att ta dig dit...

Att nedmontera karriärstegen och näringslivets strukturer verkar inte vara hans mål, bara att män och kvinnor bör ges lika möjlighet att armbåga sig upp.

#18  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström suvi
2005-12-09 07:38:22

"..någon distinktion mellan trakasserier och mobbing?"

Ja du det är ju den stora fråga som jag tillsammans med HR, BUM, DM och fackrepresentanten stöter och blöter just nu, vi går genom företagspolicyn för att uppdatera dom, jag är med för att jag är den enda uttalda feministen på jobbet :-/
Inte för att jag är en expert i jämställdhetsfrågor, men det tycks finnas en fördom om att så fort en säger att en är feminist så vet en allt om hur en jämställdhetspolicy ska se ut, inte för jag har nåt emot att vara en "expert", får ju vara med på möten och diskutera med dom "stora cheferna". ;-)

Det är skitsvårt att definiera skillnaden mellan mobbning och trakasserier.

#19  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-09 09:34:37

Olaberg

Mjae. Han talar om uppror också. ("Kvinnornas uppror") Om det bara hade varit tips till kvinnor kring hur de armbågar sig fram så hade jag inte reagerat.

Det är konstigt bara. Vem är han att berätta för "oss" hur vi skall gåtillväga, när han enligt egen uppgift som man inte ens har fattat vad det gäller och egentligen inte till fullo bryr sig om att det förändras.

#20  Alvunger olaberg
2005-12-09 09:36:16

Mmm, du kan ha rätt.

Man kanske skulle skriva till honom och fråga?

#21  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-09 09:47:05

Näe, jag tänkte att Femaspirant skulle ställa frågan åt mig =)

#22  Alvunger olaberg
2005-12-09 09:48:56

OK. Så om jag får svar, så berättar jag inget för dig? :-)

#23  Föredraget FemAspirant
2005-12-09 12:37:18

Hej, jag har det lite körigt på jobbet idag så jag hinner inte skriva en så lång rapport om gårdagens föredrag. Lars var busy busy, kom alldeles innan han började prata och försvann innan jag hann fram till honom efteråt så jag lyckades inte tipsa om feminetik dessväre.

Föredraget var väl sådär intressant. Han kom inte med särskilt mycket nytt utom möjligen de här specifika råden på slutet som han hade till dels kvinnor och till företag.

Han började rätt avväpnande med att säga just det. Att det här han sa inte var nytt, och att massor av kvinnor redan hade skrivit och tänkt massor av kloka saker i de här frågorna tidigare. Efter att han sagt det la han upp en OH med de medier han hade fått komma med i under första veckan efter bokens utkomst: det var typ en lista med 20-30 tidningar + massor av radio och tv-program både i Sverige och Norge. Hans poäng var att han var fullt medveten om att den uppmärksamhet han rönte var för att han var man och näringslivskille, inte för de himlastormande nya saker han sa eller skrev.

När han la på råden till kvinnor så sa han att ”när jag lägger på de här så brukar en del bli arga på mig” och sedan underströk han att de här råden faktiskt inte kom från honom. Den ”forskningsinsats” han gjort inför skrivandet av boken var att han hade intervjuat ca 30 kvinnliga chefer om hur de hade gjort för att spränga sig upp genom glastak och in i manliga hirearkier. Råden till kvinnor, underströk han, kom från dessa kvinnor –inte från honom.

Det är möjligt att det inte framgår i hans bok (som jag dessvärre inte har läst) men det kändes lite konstigt att ställa din fråga, Alvunger, eftersom det verkade som om han inte hävdade det jag förstod att du hävdade att han hävdade (puh).

Det är väl problemet med att försöka ställa andras frågor, man måste verkligen förstå både frågeställaren och svararen bättre än vad jag kanske gjorde i det här fallet.

Frågan om trakasserier och mobbing förstår jag fortfarande inte. Som jag upplever det är Lars ingen jurist eller överdriven språkpurist, utan som de flesta vardagsanvändare kan han använda båda orden för att beskriva en man som skickar porrbilder via e-post till kollegor.

De förslag som han hade som var intressantast tyckte jag var dels ett förslag om att företag skulle ha en ung, manlig påläggskalv i ledningsgruppen som enbart arbetar med jämställdhetsfrågor. När jag frågade om varför ung och varför man så svarade han typ: Ung för att det behövdes någon som var hungrig och ville slå sig fram och man för att män dessvärre fortfarande hade lättare att få män att lyssna till sig än vad kvinnor har. Jag tyckte det lät som det inte riktigt gick ihop. Vill man ge frågan tyngd enligt de hirearkier som råder i dagsläget så skulle de väl vara bättre att kombinera två sådana egenskaper och sätta en äldre man, vill man å andra sidan ha hungriga människor så kan man väl lika gärna sätta en ung kvinna. Så egentligen kan man väl sätta vilken kombination som helst av ung/ äldre och man/ kvinna. Fördelarna nackdelarna finns ju med alla kombinationer (motsättningen hungrig - få folk att lyssna på en). Men den viktiga poängen som jag förstod och höll med om var att ge en post i ledningsgruppen till den ansvariga. Då finns frågan med på högsta nivå, och en av de få som tillsammans bestämmer över företaget kopplar sin egen karriär till utvecklingen av jämställdheten på företaget.

Dels ett förslag om att inga mellanchefer fick lönesamtal om de inte hade jämställda arbetsplatser. Det var lite intressant. Han berättade att han arbetat på Canon Europe (tror jag det var) där de hade gjort så för alla mellanchefer som inte haft utvecklingssamtal med alla sina underlydande och det hade blivit ett jävla schvung med utvecklingssamtalen. Incitamentsstrukturen var tydlig helt enkelt.

#24  trakasserier och mobbing Bokmalen
2005-12-09 13:19:48

Enligt JÄMO så finns det dels trakasserier p.g.a. kön (typ det där mejlet) och sexuella trakasserier (typ tafsande, sexuella förslag m.m.).

Båda företeelserna kan väl ibland ingå under termen mobbing.

#25  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström vitastjerna
2005-12-09 13:30:19

Så det är egentligen 30 kvinnor, som har sprungit förbi Lars i karriären, som ska ha cred för dessa råd? Skriver han om dom i sin bok?

#26  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström LEE
2005-12-16 17:54:21

Mobbing och trakasserier är samma sak.
Nej d 30 kvinnorna ska inte ha cred. Dessutom 30 intervjuer är betydligt fler än vad vissa genus forskare orkar genomföra. Nej jag skriver inte om kvinnorna, citerar några stycken.
Lars var inte busy busy, kom 3 timmar innan jag pratade och satt i salen. Jag berättar inte om hur någon ska gå tillväga och jag visste att den synpunkten skulle komma upp. Har du samma syn när Barbro Dahlbom Hall talar om hur män ska leda kvinnor? Gullegubben, jag har alltid belönat kvinnor efter förtjänst, vad har du fått edin åsikt ifrån?
Lars Einar

#27  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström PerEdman
2005-12-16 18:00:11

Välkommen!

/ Per

#28  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström LEE
2005-12-16 18:00:26

Jag ska iväg på julmiddag, svarar gärna på frågor och debatterar imorgon efter 14.00.
Lars Einar

#29  LEE Gullegubben
2005-12-16 21:34:09

Varför kallar du dig då sexist? Vad har du gjort för ont egentligen?

#30  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström LEE
2005-12-17 14:04:19

En bra fråga kanske eller ironisk? Enl ordboken är en sexist någon som tycker att han eller hon är bättre enbart pga kön och kompetens kommer i andra hand, och så har jag tyckt och agerat.

#31  LEE Gullegubben
2005-12-18 02:13:40

Och det tycker du ar sa spannande att "bekanna" att du skriver en bok om det och folk ar beredda att betala for den boken?

Du skriver att du har belonat kvinnor efter fortjanst. Det later som en ganska trakig bok att lasa. Jag hade hoppats att den handlade om lite harlig kvinnofornedring och kvinnofortryck i verklig handling.

Hur ska du ha det egentligen?

Finns det nagra intressanta bekannelser att lasa eller inte?

#32  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström PerEdman
2005-12-18 02:33:36

Att vara sexst behöver inte innebära att man har förnedrat och förtryckt - det räcker gott med att ha agerat sexistiskt. Att särbehandla människor på kön, det är också sexism.

/ Per

#33  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Alvunger
2005-12-18 10:00:47

Jag blir förvånad över att LEE skriver ovan att han alltid behandlat kvinnor efter förtjänst, då det ju framgår tydligt i boken att de inte ens fått en chans.

Men boken är faktiskt jäkligt spännande, inte minst för att den är så unik. En kul detalj är i sluet av boken då kommentarer på boken postas. En annan uppsatt chef... minns inte vem just nu, men iallafall han tycker inte att LEE har rätt i så särskilt många frågor och avslutar med att han vill ju att hans dotter skall bli en kvinna med alla dess fördelar, och inte en dålig version av en man.

Hysteriskt tydligt. Kvinnor kan inte vara män lika bra som män kan vara män. Bara sådär.

#34  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Gullegubben
2005-12-24 05:52:19

Men att sarbehandla pa grund av kon gor ju alla. Ge mig namnet pa nagon som inte sarbehandlar pa grund av kon?

#35  #34 jenslandberg
2005-12-25 23:40:03

ge mig namnen på alla som särbehandlar pga kön?. ;)
sorry, men det var lite väl mycket linda skugge över den första meningen för att jag skulle släppa den helt utan invändningar. måhända använder du en överstrikt definition av särbehandling?

#36  Gullegubben android
2005-12-27 10:26:04

Jag hade hoppats att den handlade om lite harlig kvinnofornedring och kvinnofortryck i verklig handling.


Tycker du att kvinnoförnedring är härligt?

#37  Sv: Lars "En sexists bekännelser" Engström Gullegubben
2005-12-28 09:51:48

jenslandberg
Ursakta, ville du nagot?

#38  android Gullegubben
2005-12-28 09:52:46

Jag tycker det ar harligt med bekannelser som ar bekannelser.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?