feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

LEVA: Göteborgs-Posten söndag 6 november 2005


Gå till senaste inlägget#1  LEVA: Göteborgs-Posten söndag 6 november 2005 olaberg
2005-11-06 17:41:01

Dagens GP har en bra artikel. En familj där maken/fadern slog, och där han nu tagit sig ur det. Den exemplifierar på ett tydligt sätt hur individuella faktorer som barndomstrauman och oförmåga att hantera ilska samverkar med könsroller, ideer om manligt/kvinnligt osv. Kort sagt: hur det inte finns någon motsättning mellan könsmaktordningen som källa till våld i nära relationer, och individuella förklaringar.

Newsflash: Skit hänger ihop.

#2  Sv: LEVA: Göteborgs-Posten söndag 6 november 2005 Fosfolipid
2005-11-06 23:14:03

Newsflash: Det gör de inte alls.

Föreställningen att tendensen man liksom typ kan se nödvändigtvis måste vara sann år uttjänt. Om jag har cancer i min familj och kommer från ett arbetarhem är detta inte detsamma som att Marx hade rätt. Visst kan han ha haft det, men i såfall vill jag veta hur. Annars tänker jag säga att han har fel bara för att hålla mig på rätt sida om den vita linjen.

Så: Har du något skäl att tro att skit hänger ihop?

#3  Sv: LEVA: Göteborgs-Posten söndag 6 november 2005 olaberg
2005-11-07 00:56:51

Hur skit ibland hänger ihop, i detta fall könsstereotyper/makt/våld:

Killen i artikeln försökte bryta sitt våldsamma beteende själv. Men drog sig för att söka hjälp, eftersom mansbilden i hans hjärna sa att det var fjolligt och omanligt med terapi. Varför det gick ytterligare X antal slag innan han kom till skott och kunde göra sig våldsfri.

Efter misshandelstillfällena ursäktade han det med att han bara fostrat. Dvs tog sin tillflykt till en tanke om könsmakt, alltså att han öht hade rätt/plikt att fostra sin hustru.

En av de saker som triggade honom att slå, var när hustrun klagade på att huvudansvaret för hemmet var för tungt. Killen tyckte att det var hennes plikt, och lackade ur på klagomålen. Själv gjorde han inte många knop hemma, och hade därför noll koll på hur slitsamt det kan vara.

Naturligtvis fanns det trauman i botten. Individuella faktorer som styrde. Artikelkillen var ingen frisk man. Men största traumat: en inpiskad känsla av vanmakt, orsakad av en dominant och auktoritär och våldsbenägen far...

Så skit hänger tydligen ihop. Även i Egalien kommer det finnas våldsamma traumatiserande och traumatiserade människor.

MEN...

utan tramsiga ideer om att det är "omanligt att söka hjälp",
utan kulturell grogrund för resonemang kring nödvändigheten av att tukta sin hustru,
utan ringaktning för tyngden i hemarbetet (vilket med nödvändighet måste delas för att mäktas med och för att inse hur tufft det kan vara)
och utan auktoritära och våldsbenägna fäder

...så hade förmodligen inte artikelkillen blivit en hustyrann, eller åtminstone slutat upp med att bli det långt tidigare.

The happy end and moral of the story:

Hustrun var lyckligtvis inte så inkörd i normaliseringsprocessen, hon mäktade med att ställa ett ultimatum: Sök hjälp eller så drar jag.

Mannen var inte hustyrann i den högre skolan: han utövade inte ständig kontroll eller totalterror utan var mer sporadisk.

Vägen ut gick via kriscentrum för män och terapi, samt att hemarbetet fördelades mer jämställt.

Uppgörelse med manlig könsroll, kvinnlig könsroll, fadersbilden osv stod naturligtvis på programmet. Och självklart aggressionshämmande tekniker: dra dig undan, andas djupt, nu kommer adrenalinpåslaget i hjärnan, rid ut det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?