feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Partnermisshandel, ett könsbundet problem


Gå till senaste inlägget#1  Partnermisshandel, ett könsbundet problem per
2005-11-04 20:56:57

Hallå!

Jag har tidigare funderat kring om misshandel av sin partner verkligen är ett strukturellt könsbundet beteende som hävdas högljutt av flertalet feminister. Detta har stötts och blött fram och tillbaka tidigare på JÄIF om jag inte minns fel.... men... är verkligen partnermisshandel ett strukturellt könsbundet beteende... eller är det helt enkelt ett symptom på en vanmaktskänsla eller andra faktorer som påverkar personer i ett förhållande oavsett kön?

Ex. http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

Jag är väldigt skeptiskt till att detta skulle vara ett undantag. Män är högst troligt överrepresenterade i statistiken (där det iofs saknas statistik kring det omvända förhållandet)... men är verkligen våld mot sin partner symptom på ett "strukturellt förtryck av kvinnor" eller är det helt enkelt så att den förklaringen saknar verklighetsförankring?

#2  Sv: Partnermisshandel, ett könsbundet problem PerEdman
2005-11-05 11:09:56

Nej, det är det inte.

Däremot finns det trender bland män och bland kvinnor, men de bör gå att komma åt genom att behandla idealen och främja ett annat beteende, inte genom att diskriminera mot förövare och offer baserat på vilket kön de tillhör.

/ Per

#3  #1 per feather
2005-11-06 05:51:57

Jag tror absolut att partnermisshandel är ett könsneutralt fenomen som uppstår av precis som du säger vanmaktskänslor och frustration från den misshandlande parten.

Jag tror också att den som vanligen drabbas av vanmaktskänslor är den som har störst kontrollbehov.

Och jag ser definitivt ett samband mellan att ha ett stort kontrollbehov och att vara man i ett samhälle där det anses höra manligheten till att vara den som bestämmer.

Jag vill träna kampsport.
Min pojkvän upplyser mig om att det är opassande för mig att hålla på och "kramas" med en massa vältränade män som BARA vill ha sex med mig, och förväntar sig att jag därmed ska avstå från kampsporten.
Jag upplyser honom om att det kvittar vad alla dessa vältränade män vill göra med mig, jag har en egen vilja och jag vill inte ha sex med dem så han behöver inte vara orolig.
Min pojkvän kräver att jag avstår ändå, för "han vet" hur män fungerar, han vet minsann att de bara tänker på sex, sex, sex och att jag bara är naiv och godtrogen om jag tror något annat.
Jag framhärdar. Jag vill inte ha sex med dem = då blir det inget sex. Jag tänker träna kampsport och jag SKITER i vad alla andra kampsportare tänker.
Min pojkvän hör "jag skiter i vad DU tänker", blir upprörd, känner sig överkörd (utan att reflektera över att det var HAN som försökte köra över MIG) och menar att jag försöker "vara mannen i förhållandet", "bestämma var skåpet skall stå", "vara den som har byxorna" mm mm.
Hans vänner häpnar över att han "låter" mig göra som jag vill, och upplyser mig (på fyllan förstås) om att de själva ALDRIG skulle "acceptera" ett sådant "beteende" från en flickvän.

Byt kön på de inblandade i den soppan. Jag kan inte föreställa mig att en kvinna med ett sådant kontrollbehov glatt skulle berätta det för sina väninnors pojkvänner.
En auktoritär man kan vara offentlig med det och på sin höjd bli definierad som just auktoritär.
En auktoritär kvinna blir hastigt och olustigt mycket oattraktiv om hon luftar sådana böjelser.

Enligt könsstereotyperna:
En man som hunsar (gör si, gör så) sin kvinna offentligt är en buffel. Hans kvinna hunsad.
En kvinna som hunsar sin man offentligt är en obehaglig styggelse. Hennes man en tönt.
Det är mannens naturligt "manliga" "plats" att vara lite lagom dominant, det är kvinnans "plats" att vara lite lagom dominerad.

Jag tror därför det är lite närmare till hands för könsrollsmannen att känna vanmakt i det sociala än könsrollskvinnan - och därför är den manliga dominansen i förövarstatistiken av partnermisshandel en följd av att dominans inom relationen anses vara mer manligt än kvinnligt.

Därför hör partnermisshandel ihop med strukturellt könsbundet beteende.

#4  Sv: Partnermisshandel, ett könsbundet problem per
2005-11-06 20:52:24

"Därför hör partnermisshandel ihop med strukturellt könsbundet beteende. "

Det var en lång röd tråd dit... men jag håller nog fortfarande inte med om att det är en förklaring... kanske förklarar varför några misshandlar sina partners, men knappast alla...

Jag tror isåfall att svartsjuka är en betydligt vanligare orsak... Och då åt båda hållen (både när män och kvinnor misshandlar sina partners).

eller nåt...

P.S... jag tror för övrigt att Sverige består till större del av toffelmän än hunsade kvinnor... iallafall om jag tolkar min närmaste omgivning rätt... (knappast statistikt säkerställt, men)

#5  Sv: Partnermisshandel, ett könsbundet problem donbullshit
2005-11-06 21:28:13

feather #3:

"Jag vill träna kampsport.
Min pojkvän upplyser mig om att det är opassande för mig att hålla på
och "kramas" med en massa vältränade män som BARA vill ha sex med
mig, och förväntar sig att jag därmed ska avstå från kampsporten."

Låter som din pojkvän är dum i huvet. Vad gäller hans upplyssningar.

#6  Sv: Partnermisshandel, ett könsbundet problem olaberg
2005-11-06 22:32:47

En jättebra insikt i hur strukturellt förtryck, könsidentiteter och individuella upplevelser av vanmakt samverkar i en människa för att trigga partnermisshandel finns i söndagens Göteborgs-Posten.

Fast det hade jag visst redan sagt.

#7  #4 per feather
2005-11-07 03:51:04

Vi kan bara gissa, eftersom statistiken för det saknas, men det kvittar väl om det är män eller kvinnor som hunsas? Ingen borde hunsas!
Jag stör mig mest på att en toffel är en man.
Säger någon "han är en riktig toffel" fattar alla genast vad som avses.

Har någon någonsin hört "Hon är en riktig toffel"...?

#8  Sv: Partnermisshandel, ett könsbundet problem olaberg
2005-11-07 10:36:13

toffla?

#9  #3 feather MartinK
2005-11-07 10:50:21

Å andra sidan så är det fullt accepterat för kvinnor att slå sina män, det finns alltså inga skäl för en kvinna att hålla igen, polisen kommer att skratta åt anmälan och eventuella vittnen kommer att utgå från att det var motiverat. Det finns alltså inga sociala spärrar som hindrar kvinnor att slå. Och det är väl därför kvinnor också slår mest, trots mäns eventuella större kontrollbehov.

Aldrig funderat på varför du drogs till en man med sånt kontrollbehov?

#10  Sv: Partnermisshandel, ett könsbundet problem bengtboman
2005-11-07 10:58:30

Samhällets generella syn är att:

-En man slår en kvinna. (Makt)

-En kvinna slår på en man. (Vanmakt)

Detta gör att vi ser kampanjer av typen "Mäns våld mot kvinnor" och att det finns separata lagar för kvinnor (kvinnorfridskränkning).

Att tänka som ovan är att befästa det. Genom att se en "könsmaktsordning" så befäster vi en "könsmaktsordning".

#11  Sv: Partnermisshandel, ett könsbundet problem suvi
2005-11-07 11:11:24

Per:
"Jag tror isåfall att svartsjuka är en betydligt vanligare orsak"

Svartsjuka är väl också ett slags kontrollbehov.

#12  Feather, PerEdman
2005-11-07 15:35:48

> Därför hör partnermisshandel ihop med strukturellt könsbundet beteende.

Bra upplägg, pedagogiskt, grundligt... men jag håller ändå inte med om slutsatsen. Ja, du målar upp något som mycket väl kan vara nidbilden av manligt och kvinnligt, men det är ändå alltid den som lider mest av vanmakt, oavsett motivation, som återfaller till våld. Det kan vara mannen, men det kan också vara kvinnan. Där tjänar vi på att i analysen isolera orsakerna till vanmakt, och identifierar vägar ut ur den.

Vi tjänar inget på att utgå ifrån att könet är orsaken.

/ Per

#13  svartsjuka... PerEdman
2005-11-07 15:37:40

...är definitivt ett kontrollbehov och ett uttryck för vanmakt. Vanmakten i oförmågan att styra en annan människas tankar, önskningar och beteende. Vanmakten i att misstänka och vara osäker på sig själv, men inte hantera detta, och förskjuta det på en annan människa.

/ Per

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?