feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Individualiserad föräldraförsäkring


Gå till senaste inlägget#1  Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-03 23:02:49

Individualiserad föräldraförsäkring kommer inte att förbättra pappornas situation ett förbannade dugg såvida inte pappa stannar hemma första halvan av föräldraledigheten. Jag tycker vi skall ställa krav på att den första halvan _skall_ gå till pappan för att bryta det traditionella mönstret och _verkligen_ öka jämställdheten.

Annars blir det så här befarar jag:

Mamma kommer att stanna hemma första halvlek för att amma. Mamma får en djupare kontakt och blir bebisens trygghet nr ett. Mamma behåller sin status som den förälder som har bäst anknytning till barnet = mamman blir boendeförälder vid ev separation. Mamma sätter standarden eftersom hon får förmånen att växa in i föräldraskapet från början. Mamma får en bättre sits på arbetsmarknaden.

Pappa får ta andra halvlek. Pappa känner sig osäker då barnet redan hunnit fästa sig mer vid mamma och föredrar mamma. Pappa får försöka härma mammas sätt att göra saker för att bebisen skall bli nöjd. Pappa får finna sig i att bli umgängesförälder vid ev separation (umgänge med mycket små barn handlar inte ens om varannan helg). Pappa får en sämre sits på arbetsmarknaden. Pappa förblir andra klassens förälder i allas ögon.

#2  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring metamorfos
2005-11-04 01:29:02

Det tror inte jag. Min erfarenhet av individuell (delad) föräldraledighet är att barnet tyr sig till båda föräldrarna.

#3  metamorfos clintan
2005-11-04 05:27:25

HUR man delar har avgörande betydelse. Inte minst för maktförhållandet i föräldraskapet.

förnekar du att:

Mamman får en djupare kontakt om hon stannar hemma första halvlek för att amma?

Mamma behåller därmed sin status som den förälder som har bäst anknytning till barnet (i samhällets/rättsväsendets/socialtjänstens ögon) = mamman blir boendeförälder vid ev separation?

Mamma sätter därigenom standarden eftersom hon får förmånen att växa in i föräldraskapet från början?

#4  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring metamorfos
2005-11-04 09:54:40

"Förnekar du" är ett bra sätt att döda fortsatt diskussion.

"Ta avstånd från" också.

#5  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-04 10:13:09

jag radar upp ett antal olika påståenden och potentiella viktiga problem.

du svarar "Det tror inte jag."

jag har inte ens ifrågasatt att barnet tyr sig till båda föräldrarna utan att anknytnigen blir olika stark,
något som har avgörande betydelse vid utredningar i tvister om boende/vårdnad

#6  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-04 18:20:21

Jag förstår att detta inte är intressant att diskutera för feminister.
Antagligen för att det handlar om att släppa ifrån sig makt. Då är det inte lika viktigt att analysera och problematisera maktförhållanden mellan könen.

#7  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 13:00:11

eller hur?

#8  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 13:29:32

Jag tror inte att det är helt kört för pappan att vara förälder om mamman stannar hemma första halvåret. Han lär ju ha nån sorts kontakt med barnet även första halvåret, för det första. För det andra lär man sig, både barn och förälder. Att han skulle behöva härma morsan håller jag inte heller med om. Som sagt, både barn och vuxna lär sig.

#9  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 13:32:34

ni undviker maktförhållandet hela tiden.

#10  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 13:34:29

"Att han skulle behöva härma morsan håller jag inte heller med om. " Prova att gå in och mata och lägg ett spädbarn som vårdats huvudsakligen av en annan person.

#11  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 13:45:27

""Att han skulle behöva härma morsan håller jag inte heller med om. " Prova att gå in och mata och lägg ett spädbarn som vårdats huvudsakligen av en annan person."

Jamen herregud! Det blir säkert ovant för både barn och far, men båda vänjer sig!

Min poäng är att eftersom det inte är kört att vara farsa efter ett halvår kommer det inte att krascha alla utsikter för gemensam vårdnad osv om mamman är hemma och ammar första halvåret. Jag tror inte heller att pappan kommer att ses som andra-förälder bara för att han inte tar ut föräldraledigheten från dag noll.

Själv tycker jag att det skulle vara en bra idé om båda föräldrarna hade en eller två månaders ledighet tillsammans från det att barnet fötts. Då kan man växa in i föräldrarollen, lära sig hur barnet funkar så att säga, utarbeta rutiner, hitta lösningar på eventuella problem som uppstår osv.

#12  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 13:48:27

Alla som läst genusvetenskap måste väl ha läst mycket forskning om maktförhållandet inom kärnfamiljen och vår lagstiftning/rättspraxis/normer/roller/förväntningar och dess effekter på nämda maktförhållande.

#13  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 13:51:26

du talar om idealfamiljen. så som du beskriver fungerar det redan idag i vissa familjer.

MEN

under ytan ligger vetskapen om vem som kan ta barnet och jävlas med umgänge etc om hon vill.

DET ÄR MAKT.

och det ängnar feminismen absolut noll intresse. Skumt, minst sagt.

#14  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 13:54:12

Jo, men nu pratar vi ju inte lagstiftning och rättspraxis utan delad föräldraledighet (jag har för övrigt inte läst genusvetenskap, har du?).
Jag tror som sagt inte att det är totalkört för farsorna om de inte delar från första dagen (även om jag tycker att det låter som en bra idé).

Vad gäller lagstiftningen skulle jag gärna se att vi inför automatisk gemensam vårdnad då barnet föds (om inte någon av föräldrarna visar sig olämplig förstås), att barnbidrag betalas ut till båda föräldrarna (man måste dock kunna bestrida detta om den ena föräldern har till exempel missbruksproblem el dyl vilket ger en risk att h*n använder barnets pengar till sig själv) osv osv.

#15  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 13:56:04

"du talar om idealfamiljen. så som du beskriver fungerar det redan idag i vissa familjer.

MEN

under ytan ligger vetskapen om vem som kan ta barnet och jävlas med umgänge etc om hon vill.

DET ÄR MAKT.

och det ängnar feminismen absolut noll intresse. Skumt, minst sagt."

Nu fattar jag inte riktigt vad du menar. En kvinna kan väl jävlas med en man om vårdnaden även om han tagit ut föräldraledighet från första dagen?

#16  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 13:57:24

Hur pappan skulle få en sämre sits på arbetsmarknaden av att ta ut lika mycket föräldraledighet som mamman fattar jag inte heller.

#17  Karra clintan
2005-11-05 13:57:36

Jag tycker du skall ta och läsa Vårdnad - Boende - Umgänge. Barnets bästa, föräldrars ansvar
SOU 2005:43
http://www.regeringen.se/sb/d/5073/a/45564
riktigt ordentligt och verkligen sätta dig in i hela problematiken.

Man talar där HELA tiden om vad som är BÄST FÖR BARNET.

Feminismen talar hela tiden om vad som är BÄST FÖR KVINNAN.

#18  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 13:58:48

"Hur pappan skulle få en sämre sits på arbetsmarknaden av att ta ut lika mycket föräldraledighet som mamman fattar jag inte heller."

Sämre mot idag. Utan att få en bättre sits i familjelivets maktförhållanden.

#19  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:03:24

"Nu fattar jag inte riktigt vad du menar. En kvinna kan väl jävlas med en man om vårdnaden även om han tagit ut föräldraledighet från första dagen?"

Hon kan inte vara säker på att få bli boendeförälder då BÅDA har lika god anknytning.

NU är socialtjänekvinnor inte fria från fördomar så mannen skulle behöva ytterligare stöd i lagen som tvingar utredarna att VERKLIGEN se till vad som är bäst för det aktuella barnet i det aktuella fallet.

#20  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:04:00

Clintan, om en karl går från att ta ut 0 dagars föräldraledighet till att ta ut 182,5 har jag svårt att se att ingenting som helst skulle förändras i familjelivets maktförhållanden.

Att man talar om BARNETS BÄSTA vad gäller vårdnad och umgänge är väl inte så konstigt heller? (Jag hinner inte läsa det du länkade till just nu, men det var intressant så jag ska kolla upp det sen.)

#21  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:05:31

"Hon kan inte vara säker på att få bli boendeförälder då BÅDA har lika god anknytning."

Ja, jag tror som sagt att pappan kan få lika god anknytning som kvinnan, även om han inte är hemma halva tiden från första dagen.

#22  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:10:24

"Ja, jag tror som sagt att pappan kan få lika god anknytning som kvinnan, även om han inte är hemma halva tiden från första dagen."

Vad du tror har ingen relevans. Det är vad socialtjänstens utredare, domstolar, och därmed föräldrar tror om sina eventuella chanser i en eventuell tvist som har någon betydelse.

Och när det gäller anknytning och spädbarn så är feminismen skrämmande ointresserad av fakta. Här duger det att tro plötsligt.

#23  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:18:38

"Vad du tror har ingen relevans. Det är vad socialtjänstens utredare, domstolar, och därmed föräldrar tror om sina eventuella chanser i en eventuell tvist som har någon betydelse."

Men snälla du. DU tror att mamman får bättre kontakt med barnet, skriver du i första inlägget. Nu börjar du plötsligt prata om lagstiftning och socialtjänstemän.
Jag tror att det lika gärna kan bli så här: Pappan tar ut halva föräldraledigheten. Han får bättre kontakt med sina barn och får en mer självklar roll som förälder, tar även ut mer vård av sjukt barn-dagar, går tidigare för att hämta på dagis osv osv. Detta kommer att tas med i beräknignen vid en ev separation och mannens chanser vid en vårdnadstvist kommer att vara avsevärt förbättrade jämfört med om han inte tagit ut ledighet, varit hemma med ungarna då de var sjuka osv.


Om du kunde tipsa om lite litteratur vad gäller anknytning vore det kul. De jag känner med barn har inte haft några problem med detta då pappan varit hemma då barnet är ett antal månader gammalt. Inte heller mina kompisar vars fäder varit hemma med dem har berättat om sådana problem.

#24  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:19:13

Sen duger det väl alltid att tro?

#25  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:20:24

Jag har varit minst lika nära vårt barn som mamman från dag 1. (Vi växlade och jobbade halva veckan var under hela föräldralediheten.)


en liten episod om hur känsliga barn kan vara och hur viktiga vissa perioder är:

Under en period när barnet var 3-4 månader gammalt blev modern inlagd på sjukhus (jag misshandlade henne inte är det väl bäst att tillägga i dagens samhällsklimat) och var konvalecent i sex veckor mer förhållningsorder att inte lyfta något överhuvutaget. att ta hand om ett spädbar utan att lyfta går inte som alla förstår. Jag vårdade alltså knodden helt sjäv under ca 8 veckor. Mamman var hemma under nästan hela tiden. När hon sedan skulla börja vårda honom igen skrek han bara. Det tog flera veckor innan barnet accepterade henne. Än idag fördedrar han mej när han är ledsen, sjuk osv.

#26  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:22:38

Från #1: Mamma behåller sin status som den förälder som har bäst anknytning till barnet = mamman blir boendeförälder vid ev separation.

#27  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:24:29

" (jag misshandlade henne inte är det väl bäst att tillägga i dagens samhällsklimat)"

Så otroligt onödigt!

Men du, du har en historia om det funkade för dig och mamman till ditt barn, och det handlade om en period då barnet hade noll kontakt med mamman som jag förstår det. Och er son accepterade ju mamman till slut, eller hur?

Jag har en historia om en pojke vars föräldrar delade ledigheten. Pappan var hemma efter 5 månader. Det gick lite knöggligt i början (med rutiner osv) men sedan var det inga problem. Än idag (pojken är 2) går pappa lika bra som mamma när han är ledsen, sjuk, osv.

#28  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:25:33

"Om du kunde tipsa om lite litteratur vad gäller anknytning vore det kul."

Fråga dina vänner som läst genusvetenskap och hävdar att kvinnor är generellt underordnade män. De måste rimligtvis forskat igenom även detta för att kunna fastställa detta.

#29  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:27:43

Jag har inga vänner som har läst genusvetenskap. Däremot verkar ju du ha lite koll på det här med anknytning, så jag tänkte att det var enklast att fråga dig om tips. Men det kanske funkar att gå till psykologihyllan på Akademibokhandeln?

#30  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 14:28:59

Men se där Clintan, vad foert det gick att knyta an till dig då.

Dåså.


Jag tror inte att det är idealiskt att dela ledigheten i två hälfter efter varandra. Det blir lång tid borta från jobbet i ett sträck, det blir lång tid med den ena föräldern i ett sträck, och det blir två så radikalt olika perioder i barnets liv. Jag vill hellre se växlingar - väldigt täta växlingar kan vara svårt att få ihop med jobbet, men 3 månaders intervall borde väl funka.

Tre månader behövs ofta för att få igång amningen, så att mjölkproduktionen funkar.

#31  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:32:17

"Det gick lite knöggligt i början." Ja visst går det. Men är det det bästa för barnet?

Men som jag säger: DET ÄR VAD SOCIALENS "EXPERTER" OCH DOMSTOLARNA TROR/TYCKER SOM AVGÖR HUR MAKTFÖRHÅLLANDET INOM FÖRÄLDRASKAPET BLIR.

#32  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:38:19

MEN VAD ÄR DET SOM SÄGER ATT SOCIALENS EXPERTER KOMMER ATT ANSE ATT PAPPORNA HAR LIKA BRA ANKNYTNING BARA FÖR ATT ALLA FÖLJER CLINTANS MODELL?

Jag håller annars med Peggy (och Clintan), att ha täta växlingar låter som en bra idé.

#33  Peggy clintan
2005-11-05 14:39:24

"vad foert det gick att knyta an till dig då." Jag var ju redan anknyten när hon blev sjuk.

Våra arbetsgivare hade inga problem med att vi vat bort några dagar i veckan. Jag jobbade tre vardagar varannan vecka och fyra varannan. Hon jobbade helger och en eller två vardager i veckan. Det går att lösa om man vill. Men det bästa vora att lagstiftningen ändrades till att aktivt stödja växelvis vårdande från dag 1. Vårt barn är uppfött med flaska liksom mina tre syskonbarn. Det går utmärkt om man gör det från början. Bröstmjölk via pump eller omdet inte går ersättning.
Jag gav vårt barn första måltiden (akut kejsarsnitt). En supergo barnskötare på BB sa: ta av dej tröjan och håll barnet mot ditt bröst när du ger honom flaskan. Funkar utmärkt.

#34  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:41:03

"MEN VAD ÄR DET SOM SÄGER ATT SOCIALENS EXPERTER KOMMER ATT ANSE ATT PAPPORNA HAR LIKA BRA ANKNYTNING BARA FÖR ATT ALLA FÖLJER CLINTANS MODELL?"

Inget. Därför vill jag att alla som vill öka jämställdheten börjar intressera sig för denna problematik och ställa krav på lagsiftning etc.

#35  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:46:39

"Därför vill jag att alla som vill öka jämställdheten börjar intressera sig för denna problematik och ställa krav på lagsiftning etc."

Men puh. Du får ju bestämma dig för vad det är du diskuterar.

#36  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 14:47:06

Nej, allt går inte för att man vill. Alla har inte fasta jobb, t ex. Går du på ströjobb kan du inte vara ledig halva veckan, du får ta det som ges. Och alla har inte samma värderingar om amning som du. Jag och min man ser amning som oerhört viktigt. (där vet vi väl var vi står, och detta är väl inte platsen för amningsdiskussionen)


Men jag tycker att du är väldigt motsägelsefull. Du menar att den som är hemma de första 6 månaderna får makten. Alltså vill du att pappan ska vara det, så att han får makten. Så långt fattar jag. Även om jag tycker det är sjukt att vilja det.

Sen hyllar du hur du själv har gjort - om det var så bra, varför ska inte andra få göra så då?

#37  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:48:56

Jag diskuterar maktförhållandet inom föräldraskapet. Och vad man kan göra för att det skall bli jämställt. Och hur lösa det så att det blir bäst för barnet.

#38  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 14:54:29

Konstigt, för du nämner inte barnets situation eller fördelar/nackdelar för barnet i din trådstart.

Varför vill du ge makten till pappan?

#39  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 14:55:30

"Du menar att den som är hemma de första 6 månaderna får makten. Alltså vill du att pappan ska vara det, så att han får makten. Så långt fattar jag. Även om jag tycker det är sjukt att vilja det."

det är inte någon ideallösning utan en nödlösning för att väga upp samhällets modersförhärligande. Om pappan är hemma den första perioden får han och mamman ungefär lika mycket makt eftersom mamman har fördomarna med sig och pappan fördomarna emot sig.

Växelvis i mycket korta perioder (dagar) eller att båda är hemma tillsammans hela föräldraledigheten är vad jag förordar.
OM det finns ett riktikgt starkt stöd i lagen går det att lösa för alla föräldrar. det är en fråga om prioriteringar och vilja.

"Nej, allt går inte för att man vill." Jo det gör det, förr eller senare.

#40  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 14:59:50

" Jo det gör det, förr eller senare."

Men ändå kom du med invändningen "allt går. Men är det det bästa för barnet?" när jag berättade om min pappaledige vän.

#41  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 15:05:51

OK, Clintan, då vill jag att du ska förklara för mig hur:

jag ska få mindre fötter

jag ska få fast jobb inom humaniora i januari när jag blir klar

man delar föräldraledigheten till varannan dag när man bara vet dagen innan om man får jobb på nästa dag

jag ska få min bror att sluta knarka
Är slutsatsen att jag inte vill något av dessa?

#42  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 15:07:46

du blandar ihop olika sammanhang. Visst överlever barnet och pappan, men varför skall vi kämpa för att genomföra en halvdan reform som inte gör pappan helt jämställd och inte ger barnet bästa möjliga start i livet och kontakt med båda föräldrarna.

hela "Individualiserad föräldraförsäkring" verkar från feminismens sida vara ensidigt inriktat på att förbättra karriärkvinnors situation

#43  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 15:11:12

Varför är bästa möjliga start i livet att pappan tar hand om barnet?


Detta är fan kvinnohat.

#44  Peggy clintan
2005-11-05 15:13:47

"jag ska få mindre fötter"

bind dem som japanskorna gjorde,

"jag ska få fast jobb inom humaniora i januari när jag blir klar"

i januari kan jag inte lova, jag sa förr eller senare, kämpa och använd din intelligens och kreativitet så löser det sig, förr eller senare


"man delar föräldraledigheten till varannan dag när man bara vet dagen innan om man får jobb på nästa dag"

kämpa för en bättre lagstiftning som värdesätter barn och deras föräldrar, anpassa levnadstandarden så det går osv

"jag ska få min bror att sluta knarka" det var värre, OK det mesta går, förr eller senare

#45  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 15:16:25

Japanskorna band inte fötterna vid 21

att kämpa för en bättre lagstiftning ger ingen cash

om du såg min levnadsstandard skulle du svälta ihjäl av bara åsynen

det där med intelligens och kreativitet sätter igång både skratt- och gråtmusklerna.

Varför är det bästa för barnet att pappan stannar hemma?

Varför hatar du kvinnor?

#46  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 15:17:25

"Varför är bästa möjliga start i livet att pappan tar hand om barnet?" Jag säger ju att jag förordar växelvis från första dagen, men om inte det går att pappan tar första perioden för att väga upp samhällets modersförhärligande. Om pappan är hemma den första perioden får han och mamman ungefär lika mycket makt eftersom mamman har fördomarna med sig och pappan fördomarna emot sig.
"Detta är fan kvinnohat." ?

#47  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 15:22:41

Förresten, det var la kinesiskorna som band fötterna, nu lurade du mig.


Vad grundar du det på att pappan och mamman får lika mycket makt? Vad har fått dig att komma fram till dessa sex månader? Vem hart makten om båda är hemma?

#48  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 15:23:05

"Varför hatar du kvinnor?" jag hatar inte kvinnor. jag känner ett antal livs levande kvinnor och jag hatar ingen av dem. jag giller de flesta av dem mycket, några är jag bara neutral inför.

Jag hatar däremot hyckleri. Och feminismen framstår för mej som en rörelse som hycklar i många avseenden.

#49  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 15:27:27

Jo, jag tror du hatar kvinnor, eller snarare ser ner på kvinnor. Eftersom du skriver att bästa möjliga start på livet är att vara enbart med en man.

#50  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 15:27:35

Makten grundar sig mycket på vem som har ett övetag i något avseende. Om modern när som helst kan säga: "Näe nu tar jag barnet och flyttar. Du kan glömma det där med umgänge för jag kommer fytta till Kiruna, där får du inget jobb." har modern ett övertag i förhållandet (om fadern älskar sitt barn och inte vill förlora kontakten med det).

#51  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Peggy
2005-11-05 15:28:29

Du vill att pappan ska säga det istället, alltså.

#52  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 15:32:33

"Eftersom du skriver att bästa möjliga start på livet är att vara enbart med en man."

Skulle det vara bättra att vara enbart med en kvinna?

#53  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-05 15:33:34

jag skrev:

Om pappan är hemma den första perioden får han och mamman ungefär lika mycket makt eftersom mamman har fördomarna med sig och pappan fördomarna emot sig.

#54  Peggy elu
2005-11-05 19:21:00

Trollstav Påstå inte så att andra har åsikter som de inte uttryckt och lägg ord i deras mun, det är inte god debattsed! Alltså inte "varför hatar du kvinnor?" om de inte själva sagt de gör det.

Som vanligt kommenterar du inte i denna tråd.

#55  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring metamorfos
2005-11-05 20:06:23

clintan, menar du att pappan över huvud taget inte vistas i samma rum som barnet de första sex månaderna? Eller hur menar du?

För övrigt är de tre-fyra första månaderna med ett spädbarn mest mata-rapa-byta blöja-sova. Inte speciellt mycket kontakt där inte.

#56  metamorfos clintan
2005-11-05 20:42:49

om du läser mina inlägg i denna tråd ser du att jag talar om maktförhållandet i föräldraskapet mellan och hur det påverkas av hur socialtjänstens utredare och domstolarn ser på anknytnig och vad som är bäst för barnet i en eventuell tvist mellan föräldrarna om boende/vårdnad.

"För övrigt är de tre-fyra första månaderna med ett spädbarn mest mata-rapa-byta blöja-sova. Inte speciellt mycket kontakt där inte."

Då är vi överens då om att det är bäst om papporna tar första halvan?

#57  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-05 22:24:14

Hur länge skulle mamman få vara hemma efter förlossningen? Den kan väl ta lite på krafterna, om jag inte har fel. Särskilt om man måste snittas eller har andra komplikationer.

#58  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 08:24:02

"Hur länge skulle mamman få vara hemma efter förlossningen? Den kan väl ta lite på krafterna, om jag inte har fel. Särskilt om man måste snittas eller har andra komplikationer."

Kvinnan kan redan idag bli sjukskriven om hon inte kan jobba pga av sviter efter graviditet/förlossning. Det skall betalas via sjukförsäkringen och inte av föräldraförsäkringen. Dvs om den ena föräldern är sjuk skall den sjukskriva sig och den andra föräldern tar ut föräldradagar och tar hand om barnet.

#59  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 11:12:12

Fast man blir väl inte sjukskriven efter förlossning idag? Eftersom man räknar med att mamman är mammaledig...

Jag tycker det låter konstigt att mamman inte ska få göra något överhuvudtaget den första tiden. Papporna får ju faktiskt vara hemma 10 dagar i samband med att de får barn. Varför skulle inte mammorna få det enligt clintans modell?

#60  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 11:21:26

mammorna får också vara hemma, men inte ensamma

i allafall inte så länge vårdnadsutredningar, politik, myndighetsutövning genomsyras av föreställningar om att modern är mer lämpad att avgöra vad som är bäst för barnet

#61  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring metamorfos
2005-11-06 11:30:28

Vid en normal graviditet och förlossning blir inte kvinnor sjukskrivna. Om sjukskrivning skulle behövas, kan hon i dag kanske bli sjukskriven men det är inte självklart - det är olika i olika landsting och olika försäkringskassor bedömer det olika.

#62  metamorfos clintan
2005-11-06 11:40:05

"kanske bli sjukskriven" jag har barn med en kvinna som var sjukskriven både före och efter förlossningen. men du har rätt i att det florerar mycket fördomar kring mödraskap och att det gör att det kan vara svårt att få gehör för att pappan skall ta hand om barnet och mamman skall få läka och ta det lungt.

Desto större anledning för alla som vill se ett jämställt föräldraskap att kämpa för att sådana hinder skall undanröjas, eller hur?

#63  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 11:56:46

sen krävs det en hel del självinsikt och mod hos kvinnan att våga släppa taget och lita på mannen hon skaffat barn med

#64  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 13:00:53

Jag fattar överhuvudtaget inte varför man skaffar barn med någon som man inte tror kan ta hand om ungarna. Många kvinnor tycks ha inställningen "bara jag vet hur man gör". Men det är klart-det är svårt att ge ifrån sig makt. Det ser vi t ex på arbetsmarknaden, där män är ovilliga att släppa ifrån sig makt till kvinnorna. Varför skulle det vara olika för kvinnor?

#65  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 13:13:28

"det är svårt att ge ifrån sig makt."

precis. det är här det ligger, från båda håll. därför funkar inte feminismens konfrontations taktik.

En stor del av vår identitet är knuten till könsrollerna och den trygghet de ger oss.

Talet om att kvinnorna har ändrat sig mycket ger jag inte mycket för då det nästan uteslutande handlat om att utvidga sina domäner.

det är när det handlar om att ge ifrån sig makt det svider.

och då går det inte att jobba ensidigt utan det måste ske ett givande och tagande, ömsesidigt och under förtroendefulla former.

tvärt emot hur ROKS mfl lagt upp sin taktik

#66  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 13:19:43

Samtidigt har inte män ändrat sig, och visst-det har säkert att göra med att kvinnor inte vill släppa ifrån sig makten på det enda område där de har någon. Men det har också att göra med (tror jag) att det som ses som traditionellt "kvinnligt" har låg status. Män aktar sig också för att ses som "kvinnliga", då kvinnligt ses som någonting dåligt.

#67  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 13:36:44

män har tvingats ändra sig, tvingats släppa in kvinnor på alla tidigare enbart manliga domäner. män har uteslutande fått ge ifrån sig makt. att de stretat emot är bara naturligt då det enbart handlat om försämringar hitintills.

det finns massor av män som bryr sig jättemycket om sina barn och ägnar en stor del av sitt liv åt att sörja för att de skall ha det bra. om de fick chansen skulle många av dem gärna ta mer ansvar, det är inte bara männens fel allting

#68  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 13:42:16

"män har tvingats ändra sig, tvingats släppa in kvinnor på alla tidigare enbart manliga domäner"

Jo, men samtidigt har de inte ändrat sig på så sätt att de kommit in i kvinnliga domäner.

"det är inte bara männens fel allting"

Öh... nej? Har jag sagt det? Jag menar bara att det inte är kvinnornas fel allting, vilket du clintan verkar vara inne på.
Det är många värderingar som måste omprövas, helt enkelt. En av dessa är värderingen av modern som uberföräldern, en annan den som säger att kvinnligt=dåligt.

#69  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 13:48:35

på mitt jobb finns det på min avdelning ett 50-tal män och en kvinna. kvinnan är har den näst högsta positionen i hierarkin, är yngst av samtliga och har den modernaste/högsta utbildningen.

hon är respekterad och hon driver flera projekt. många av de äldre mänen har fullt upp med att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen.

enligt feministisk analys är hon underornad och den enda makt hon har är att kunna behålla vårdnaden om sitt barn om hon vill separera, låter det troligt. samhället har förändrats sedan 1800-talet.

#70  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 13:57:23

" samhället har förändrats sedan 1800-talet."

samma argument kan förstås användas på din pappa-analys.

Men jag tycker faktiskt inte att din enda kvinna är nog statistiskt underlag för att dra en slutsats om alla kvinnor i samhället. Jag tycker nog ändå att hemmasfären är den enda sfär där en kvinna automatiskt ses som den som vet mest och bäst, bara för att hon är kvinna.

Nu var det kanske inte det vi diskuterade här, eller? Jag får en känsla av att du byter samtalsämne hipp som happ bara för att kunna säga "där ser ni, feminister är dumma och har fel!"

#71  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 13:58:01

att uppfostra och vårda barn är inte kvinnligt i mina ögon.
det är ett av det viktigaste projekt en människa kan ge sig in i.
och en av de absolut störtsa utmaningar en människa kan ta sig an. att det skulla vara kvinnligt håller jag inte med om. det är en liten parantes i människans historia när industriarbetarna tvingades jobba utanför hemmet. inom överklassen har alltid fäderna ägnat tid och möda åt att fostra sönerna tex.

#72  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 13:59:55

"samma argument kan förstås användas på din pappa-analys."

hur mycket har pappornas roll ändrats sedan 1800-talet?

#73  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 14:01:28

"hur mycket har pappornas roll ändrats sedan 1800-talet?"

Rätt mycket, skulle jag väl vilja säga. Du själv är väl utmärkt exempel på det.

#74  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 14:02:15

"att uppfostra och vårda barn är inte kvinnligt i mina ögon."

Inte i mina heller, men let's face it, vi två utgör inte hela världen.

#75  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 14:02:23

"Jo, men samtidigt har de inte ändrat sig på så sätt att de kommit in i kvinnliga domäner."

Är det männen som skall ändra sig för att kvinnorna skall släppa in dem i föräldraskapet? Hur skall de ändra sig?

#76  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 14:08:11

"Är det männen som skall ändra sig för att kvinnorna skall släppa in dem i föräldraskapet? Hur skall de ändra sig?"

Det handlar inte ENBART om att kvinnor ska släppa in männen, lika lite som det ENBART handlar om att män ska släppa in kvinnorna. Visst-många kvinnor vill inte ge ifrån sig föräldradagarna, ville inte dela med sig av föräldramakten. Men påfallande många män är av åsikten att "vi har ju inte råd", "det naturliga är att mamman är hemma", "jag-skulle-så-gärna-vilja-men-det-är-tyvärr-omöjligt-att-ta-tid- borta-från-jobbet-nu".

Som sagt: Det är många värderingar som ska ändras på, hos både kvinnor OCH män.

#77  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 14:08:44

Eller är det så clintan att du anser att allt är kvinnornas fel?

#78  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 14:14:32

"Eller är det så clintan att du anser att allt är kvinnornas fel?"

Självklart inte. Men just i detta spcifika fall, föräldaskapet är kvinnan i en nyckelposition. En man kan inte ta makt här. Kvinnan måste släppa in honom. Så som samhället fungerar idag.

Om inte mitt barns mor hade varit så modig och klok som hon är hade jag aldrig kunnat ta det ansvar jag gjort hur mycket jag än velat.

#79  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 14:25:21

"Visst-många kvinnor vill inte ge ifrån sig föräldradagarna, ville inte dela med sig av föräldramakten. Men påfallande många män är av åsikten att "vi har ju inte råd", "det naturliga är att mamman är hemma", "jag-skulle-så-gärna-vilja-men-det-är-tyvärr- omöjligt-att-ta-tid-borta-från-jobbet-nu"."

Jag anser att männens undanflykter i mångt och mycket handlar om att de inte vill bli drängar/barnflickor utan fullvärdiga föräldrar med lika stora rättigheter och skyldigheter. Lika stor chans att få vårdnaden/bli boendeförlder om förhållandet spricker.

#80  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 15:08:42

"Jag anser att männens undanflykter i mångt och mycket handlar om att de inte vill bli drängar/barnflickor"

eller också beror det på att de vill ha gratis hembiträde och barnflicka...

#81  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 15:12:21

Karra: ibland ja, ibland inte vem vet

Om man kvoterar föräldraförsäkringen så att pappan får halva antalet dagar och mamman halva antalet dagar borde man också lagstifta om att domstolen singlar slant om vem av föräldrarna som skall få bli boendeförälder vid eventuell separation om igen är olämplig och båda vill bli det.
Idag fungerar det så att kvinnan blir boendeförälder om hon vill och mannen inte kan visa att hon är direkt olämplig. Som boendeförälder kan kvinnan avgöra om hon avstyra växelvis boende om hon känner för att göra så.
Enligt den nya utredningen Vårdnad - Boende - Umgänge SOU 2005:43 skall boendeföräldern dessutom kunna flytta oberoende av vad den andra vårdnadshavaren samtycke.

#82  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 15:20:08

Kan inte båda föräldrarna bli boendeföräldrar? Alltså barnet/barnen bor halva tiden hos mamman och halva hos pappan. Självklart ska det inte vara så att den ena föräldern ska kunna avstyra växelvis boende osv bara för att h*n vill.

Men min poäng är att både män och kvinnor är färgade av de värderingar vi har idag, som säger att föräldraskapet är obligatoriskt för mamman och frivilligt för pappan.

#83  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 15:22:13

Enligt utredningen http://www.regeringen.se/sb/d/5073/a/45564 är en förutsättning för att växelvis boende överhuvudtaget skall komma ifråga att föräldrarna kan samarbeta mycket väl. Ett villkor är även att föräldrarna bor nära varandra. Det säger sig självt att det då är en enorm fördel att vara boendeförälder. Särskilt som boendeföräldern kan flytta med barnet dit den behagar när den så behagar.

#84  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 15:24:54

Ja det är klart att det är en fördel, är det nån som sagt nåt annat?

#85  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 15:25:29

boendeförälder = den förälder som barnet är mantalskriven hos
(och som får bostadsbidrag mm mm.) bernet kan bara vara skrivet hos den ena föräldern, även vid växelvis boende, något som utredningen inte vill ändra på

växelvis boende= barnet bor halva tiden hos vardera föräldern

#86  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 15:28:26

Tack, men det förstod jag faktiskt själv du

#87  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 15:29:45

tex så gäller barnolycksfalls försäkring bara för ombyggad till handikappanpassning hos den förälder som barnet är skrivet hos, oavsett vem som betalar försäkringen, och oavsett att barnet bor lika mycket på båda ställena

#88  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-06 15:31:25

OK. Jag lämnar dig att hålla den här monologen i fred.

#89  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 15:33:44

#85 var menat som svar på din fråga i #82. Inte som någon elakhet. #83 postade jag innan jag läste #82. ber om ursäkt, det var inte meningen att skriva dig på näsan eller nåt

#90  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring DavidM
2005-11-06 15:35:37

Andra kanske redan sagt det. Inte igenom allt.

Men varför inte förlänga försäkringen upp i åldrarna? Det skulle innebära mer pappaledighet tror jag. Det är faktiskt lika viktigt att vara närvarande förälder när barnen är 14 som 1.

#91  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 15:42:17

Visst är det viktigt att vara närvarande förälder hela tiden, inte minst i tonåren.

Men feministisk politik inriktar sig främst på vad som är bra för kvinnorna och då främst karriärkvinnor. Då funkar Individualiserad föräldraförsäkring bra eftersom det ställer män i samma sits på arbetsmarknaden (potentiellt barnlediga).

#92  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring DavidM
2005-11-06 15:49:09

Om poängen är att göra det bättre för kvinnorna men inte för barnen. Ja då är jag glad att jag hoppat av tåget.

#93  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 15:49:28

jag fattar inte att inte feminister med snopp bry sig mer om boende/vårdnad mm. är ni bara hejarklack åt karriärkvinnorna och stöd i svåra stunder? har ni ingen egen agenda och ett eget intresse av att föräldraskapet blir jämställt?

har ni överhuvudtaget läst utredningen? http://www.regeringen.se/sb/d/5073/a/45564
den berör alla i detta samhälle som säger sig arbeta för jämställdhet.

#94  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring metamorfos
2005-11-06 15:56:16

clintan, jag skrev NORMAL förlossning och graviditet. Jag vet att alla inte har sån tur att de går igenom graviditet och förlossning utan komplikationer. Men jag vet också att det inte är självklart att bli sjukskriven i samband med graviditet och förlossning (t.ex. för foglossning)!

#95  metamorfos clintan
2005-11-06 16:00:14

Om du tycker kvinnan behöver vara hemma efter förlossningen/graviditeten så plädera då för att kvinnor skall få rätt till det. Men det skall inte tas av föräldraförsäkringen som är till för att BÅDA föräldrarna skall få möjlighet att knyta an till och ta hand om barnet.

#96  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 19:36:38

Det syns tydligt att den onyanserade och populistiska "mäns våld mot kvinnor" propagandan gjort skada när man läser http://www.regeringen.se/sb/d/5073/a/45564 Vårdnad - Boende - Umgänge. Barnets bästa, föräldrars ansvar
SOU 2005:43.
På ett flertal punkter backar man när det gäller jämställdheten i lagstiftning/praxis kring föräldraskapet för att som de heter skydda barnet från övergrepp. Feministiska organisationer har lobbat framgångsrikt för att värna om kvinnans makt inom familjedomänen.

#97  clintan metamorfos
2005-11-06 19:40:39

Va?

#98  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring clintan
2005-11-06 20:17:15

"Va?" Feministiska organisationer har lobbat framgångsrikt för att värna om kvinnans makt inom familjedomänen.

Har du läst utredningen?

#99  clintan olaberg
2005-11-06 22:51:25

Jag har läst utredningen.

Vad i utredningen är knas tycker du?

#100  Sv: Individualiserad föräldraförsäkring Karra
2005-11-07 15:21:24

"Om poängen är att göra det bättre för kvinnorna men inte för barnen. Ja då är jag glad att jag hoppat av tåget."

Utesluter det ena det andra?
Varför är det dåligt att förbättra för kvinnorna?
Är det dåligt för män att vara hemma med barn?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?