feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Brottsbekämpning


Gå till senaste inlägget#1  Brottsbekämpning Cosmo
2005-11-02 03:35:57

Nu talar jag främst om våldtäkter eftersom det är det som diskuteras här. Igår hörde jag att nån blivit våldtagen vid medborgarplatsen och en annan vid gamla stans tunnelbanestation, vi skulle kunna göra mycket för att förhindra sånt.

Jag föreslår att det sätts upp en miljon kameror på ställen där folk passerar, kanske varje kamera skulle kosta ca 20.000 kr att sätta upp, det blir totalt 20 miljarder kr, vilket är rätt dyrt initialt men kanske kan vi på sikt driva systemet för en kostnad av 5-6 miljarder kr per år. Alla kameror ska naturligtvis vara kopplade till en fet databas, när ett brott sker kan man leta efter ledtrådar i de sparade filmerna.

En väldigt massa brott skulle kunna lösas och brottslighetens skulle förmodligen minska drastiskt. Förmodligen är det samhällsekonomiskt lönsamt, men frågan är om folk ställer upp på ett sånt här system? För min del är det självklart att vi måste göra mer för att skydda individer och egendom.

#2  Sv: Brottsbekämpning bengtboman
2005-11-02 09:03:02

Det finns tendenser att vi är på väg åt det hållet du pekar. samtidigt ska vi inte glömma bort att just denna typ av "övervakningssamhälle" alltid stått på listan över "skräcksamhällen". Frågan är dock vilken "skräck" som är värre "våldet" eller "övervakningen".

#3  Sv: Brottsbekämpning UppåtEmma
2005-11-02 09:19:27

who watches the watchmen....

#4  UppåtEmma bengtboman
2005-11-02 09:58:17

...or watchwomen?

#5  Sv: Brottsbekämpning billie
2005-11-02 11:20:59

En annan variant kan ju provas. Punktbevakning av de som återfaller i brott.

Leif GW Persson brukar säga att ... glömt exakta siffror men ni minns dem säkert :) som jag minns var det antingen 2000 eller 20000 individer som stod för 50% av alla våldsbrott.

Det betyder att majoriten av alla våldsbrott görs av en liten grupp män som återfaller i brott. Så fort som någon ny gör ett sådant brott så bör den registreras som en som bör punktbevakas. allt detta kan självfinansieras med att den övervakade jobbar av sitt straff oc halltså själv betalar för övervakningen.

Dessa har då en speciell mobiltelefon som inte kan stängas av och som fungerar som en "färdskrivare". Den övervakar vad personen gör. Detta lagras i en databas som bara utredande efteråklagarbeslut har tillgång till.

Ett slags utökad fotboja. Istället för att vara låst till hemmet oc harbetsplatsen så sker en övervakning Europa runt med GSM nätet.

Ev om det inte blir för dyrt med GPS så man vet exakt var den varit vid vilken tidpunkt men GSM kommer att få mycket bra upplösning också. Redan nu inom några hundra meter.

Ev kan det kompletteras med sensorer som mäter hur agressiv personen är. och att man då kan avlyssna vad som händer honom.
Man kan också dirigera dit personal som kollar läget och naturligtvis
koppla upp sig mot de kameror som ev finns över det området.

Går också att ringa upp telefonen och koppla på dess kamera.

Istället för att ha personer inlåsta på obestämd tid så får de frihet under ansvar men är ständigt övervakade.

#6  Sv: Brottsbekämpning targash
2005-11-02 13:30:26

Det är underligt. Förr hade man färre brott och mindre övervakning. Nu fler och grövre brott och mer övervakning.
Mer övervakning skapar falsk trygghet och leder till missbruk.
Bättre skola, uppfostran och att göra något åt problem barn tidigt är enklaste och kostnadseffektivaste lösningen.
I många fall ser man vilka som kommer bli brottslingar redan när de går på lågstadiet och tidigare.

#7  targash bengtboman
2005-11-02 13:39:32

När du säger förr så tror jag du menar 1900-talet. Tänker vi oss tillbaka ännu längre så var ju samhällena i sitt ursprung nästan barbariska. I och med 1900-talet började civiliseringen att sammanfalla med mekanisk, teknisk, elektornisk och sedermera digital utveckling. Infrastrukturen har helt ändrat karaktär och strukturomvandlingarna har avlöst varandra.

Möjligheten till att begå brott (antalet tillfällen) är mycket mycket större idag jämfört med hur det var för 100 år sedan. Vi kan således säga att brottsbenägenheten legat latent och söker sig till tillfällena.

Att begå brott är ju i sig en form av revolt mot den normgivande värdegrunden i samhället. Mänskligheten är helt enkelt inte bättre än den mängd ofärd som den presterar för sig själv och andra.

Ett straff kan aldrig göra något ogjort, men möjligen avskräcka.

#8  Sv: Brottsbekämpning Apekatt
2005-11-02 13:53:20

Om det är så att en mycket liten grupp (2000 personer?) står för en mycket stor del av alla brott (50 % ?) känns det naturligt att låsa in allihopa på livstid rent preventivt.

Om det känns för jobbigt ur ett rättstsatligt perspektiv kan man alternativt utvisa de som kan utvisas och punktbevaka de andra.

Desutom kunde man införa något slags "three strikes"-system för att hålla återfallsskurkar inom lås och bom.

#9  Sv: Brottsbekämpning UppåtEmma
2005-11-02 14:03:35

är inte de flesta brott som begås ekobrott och skattebrott?
dvs kamerorna borde monteras i Svenssons villakvarter och fånga alla svarta hantverkares buttcracks...

#10  Social kontroll Robert
2005-11-02 15:31:02

Förr i tiden var samhället mycket mindre - folk bodde i den by de en gång föddes i och alla kände alla i byn. Dessutom bodde folk betydligt mer inpå varandra. Det fanns nästan alltid någon i allas närhet.

Kort sagt så fanns en större social kontroll förr.

Det hade sina nackdelar. Att gå utanför normerna sågs inte med blida ögon. Kvinnor var och förblev kvinnor. Män var och förblev män. Hur många valde en annan yrkesbana än sin tidigare släkt? Bliv vid din läst, brukar man väl säga? Och bara en sån sak - hur många vågade vara öppet homosexuella i en sådan miljö?

Det hade också sina fördelar. Den som bröt mot lagar och oskrivna regler pekades snabbt ut och straffades direkt (om inte av rättsväsendet så i alla fall moraliskt av de övriga i samhället (byn)). Att begå brott (stöld, mord, våldtäkter, etc.) blir betydligt svårare när alla känner alla.

Idag blir samhället allt mer anonym och trots att vi bor i stora städer så hälsar vi knappt på grannen. Än mindre känner vi grannarna i portuppgången intill. Den sociala kontrollen har nästan försvuniit helt och hållet.

Kanske kan det vara en av orsakerna till att brotten ökar?

#11  Sv: Brottsbekämpning metamorfos
2005-11-02 16:15:06

Så folk blev inte våldtagna förr?

Först 1965 kunde kvinnor som blivit våldtagna av sina äkta makar ställa dem inför rätta. Tidigare gick inte det.

#12  Sv: Brottsbekämpning Terminator
2005-11-02 16:18:04

Trainspotting -författaren Irvin Welsh skrev på DN Kultur (hittar tyvärr ingen länk till texten) om Skottlands tillstånd med ökande våldsanvändning och ökande bevakning. Mycket intressant och nyanserad läsning. Rekommenderas...

Jag undrar också hur det går till när det sker våldtäkter typ Medborgarplatsen eller t-banan, men jag tror inte att mer bevakning hjälper alls faktiskt. Det finns alltid ställen som inte är bevakade, där det sker hemska saker.

Bättre med rehabilitering till dömda våldsbrottslingar och ännu tidigare åtgärder. De här som återfaller till brott börjar oftast som väldigt unga, det borde verkligen gå sätta in åtgärder redan då.

#13  Sv: Brottsbekämpning Cosmo
2005-11-02 16:18:24

Ok, det finns bra idéer men ingen gör nåt. Det är väl som allt annat i svensk politik, det finns ingen handlingskraft alls. Suck.

#14  Sv: Brottsbekämpning targash
2005-11-02 16:24:24

Samhällsklimatet var annorlunda "förr". Visst det fanns inte så många människor men jag tror inte bara antalet våldsbrott ökat endast pågrund av det är fler människor. Jag tror det är så enkelt som att samhället egentligen inte bryr sig längre. Man dehumaniserar invånarna. De slutar vara människor, de är nummer osv. Folk slutar vara ansvariga för sina egna handlingar. Det är området, det är för många invandrare där osv.

Enkel lösning: Börja bry sig om barnen som är på glid redan innan de blir brottslingar. Sen dör de obotliga brottslingarna av efterhand.

Bara för att någonting inte var olagligt betyder inte att man gjorde så.
Alltså bara för att våldtäkt inom äktenskapet inte var olagligt så betyder inte det att fler våldtäkter begicks. Jag tror man måste ha vissa egenskaper för kunna begå våldsamma handlingar. Egenskaperna kan vara inlärda eller medfödda.

#15  #11 (metamorfos) Robert
2005-11-02 16:24:58

Jo, det begicks brott förr i tiden också. Dock uppfattar jag att brottsligheten är högre idag än förr.

Men jag tror att ryktet spred sig i byn och alla visste vad som hänt och vem som hade gjort vad förr. Även om en person inte blev dömd i juridisk mening så blev de det i moralisk mening i högre utsträckning än idag. De som begick brott blev utpekade på ett tydligare sätt.

#16  Sv: Brottsbekämpning metamorfos
2005-11-02 16:30:35

Å andra sidan spred sig inte ryktet till grannbyns grannby, eller till byn på andra sidan länsgränsen, lika fort som i dag.

#17  #10 Robert LostTranslation
2005-11-02 16:58:12

Globaliseringen har ställt till med mycket ont (samt en del gott), som jag ser det. Samtidigt är den ju svår att stoppa.

Alla "värderingar" från förr är ju givetvis inte bra. Men det finns en del "gamla" värderingar som skulle behöva återinföras i dagens samhälle.

#18  LostTranslation metamorfos
2005-11-02 19:40:12

Vilka då?

#19  #16 (metamorfos) Robert
2005-11-02 21:51:15

Nej, det är sant att rykten inte spreds mellan grannbyarna lika fort då som nu. Nu kan vi ju ringa i telefon, skicka ett fax, skicka ett mail ller what ever. Då gick ryktet enbart från mun till mun.

I gengäld färdades personer ännu långsammare. Så i de flesta fall färdades ryktet fortare än gärningsmannen. Om nu gärningsmannen överhuvudtaget färdades någonstans. Det var ju få förunnat att resa överhuvudtaget. De allra flesta hade ju knappt ens varit på besök i närmaste grannstaden på den tiden. Än mindre i byn på andra sidan länsgränsen!

#20  #17 (LostTranslation) + #18 (metamorfos) Robert
2005-11-02 22:00:06

Ja, en del "värderingar" från förr borde definitivt återinföras i dagens samhälle.

Jag tänker till exempel på hur pojkar/unga män slåss. Ja, naturligtvis borde ingen ta till våld alls - men förr så slogs individer betydligt mer ärligt än numera.

Då var det alltid en individ mot en annan individ. Ingen slog på någon som låg ner. Ingen SPARKADE överhuvudtaget på varandra.

Numera verkar det vara betydligt våldsammare och långt mycket mindre ärligt. Flera personer ger sig på en ensam individ. Sparkar hör till vardagen och tillhyggen likaså. Att sluta slå bara för att motståndaren ligger ner försvarslös gäller inte längre. Numera fortsätter individer att slå och sparka och t.o.m. hoppa på den försvarslöse.

Kanske är det ett exempel på att våldet och brottsligheten har blivit råare och grövre de senaste åren?

#21  Sv: Brottsbekämpning override
2005-11-02 22:14:41

> Kanske är det ett exempel på att våldet och brottsligheten
> har blivit råare och grövre de senaste åren?

Det har det ju också, det är ett faktum. Dessutom verkar det finnas en generell uppfattning att rättsväsendet inte har lika mycket makt (eller engagemang?), att lösa brotten/gripa misstänkta, även om det kanske inte stämmer.

#22  #18 Metamorfos LostTranslation
2005-11-03 09:44:42

Robert nämner en grej. En annan är att man var mer benägen att stå för sitt ord, som jag har uppfattat det.

"Förr" är ju inte vidare preciserat. Kanske pratar vi här om 1900-talets första hälft?

#23  Targash Kristin
2005-11-03 10:05:05

Targash skrev:
"Enkel lösning: Börja bry sig om barnen som är på glid redan innan de blir brottslingar. Sen dör de obotliga brottslingarna av efterhand."

Ord!

Någonstans måste vi börja fråga oss varför brottstatistiken skenar (om den nu gör det..) och försöka definiera problemet för att kunna komma med långsiktiga åtgärder. Jag ser övervakningskameror på samma sätt som jag ser bot av utbrändhet med lyckopiller. Ett sätt att döva ångesten (och samvetet?) för stunden. Inget mer. Ingen lösning på problemet.

Tyvärr tenderar människor och inte minst kriminella att avhumaniseras. Allra särskilt våldtäktsmän, pedofiler och sexuella förövare. Retoriken i dagens medier känns nästan hämtade från amerikansk populärkultur. En glömmer lätt att även monstren har varit barn, att de också är präglade av sin uppväxt.
Det är så lätt att hatet mot dessa människors gärningar tar överhand och att en inte ser preventiva åtgärder. Men de är oerhört viktiga. Får vi inte in ett socialt arbete redan när barnen är små så kan vi sätta upp hundrafemtio miljoner övervakningskameror utan verkan.

#24  #23 Cosmo
2005-11-03 19:35:16

Men fan, du tror väl inte på fullaste allvar att 150 miljoner kameror skulle vara verkningslösa? Vilket dravel. Det där med preventiva åtgärder är bra men socialistisk och feministisk ideologi gör tyvärr att man tror för mycket på sånt. Lycka till, jag har fixat ett bevakningssystem till mitt hem och kontor, jag vet att det hjälper. Sen om ni kvinnor inte vill vara säkra på stan så finns det fan inte mycket jag kan göra åt det, det är ju ni, alltså pöbeln, som har makten. Jag är sjukt bitter.

#25  #23 Kristin
2005-11-03 23:47:09

Det är synd om jag ska göra dig bitter, bara för att vi tycker olika om saker och ting.

#26  #24 targash
2005-11-04 00:02:26

Cosmo kameror löser inget, det hindrar inte brott och det skapar falsk trygghet. Du kan begå brott även om det finns kameror.

#27  Sv: Brottsbekämpning metamorfos
2005-11-04 01:35:39

Jaha, och vilka belägg har ni för det, LostTranslation och Robert? Jag tycker ni idealiserar och romantiserar "drängslagsmål" - det luktar Emil i Lönneberga om det.

#28  metamorfos LostTranslation
2005-11-04 10:28:07

Eeeeeeeeeeeeeeeeeemil!

Tja, om det ändå skall slåss så tycker jag bättre om "drängslagsmål" än gruppvåldtäkter...

Givetvis är det dumt att slåss (jag har aldrig slagits "på blodigt allvar" i hela mitt liv; iofs har jag fått en smäll i skolan så käken nästan hoppade ur led) men människor kommer tyvärr aldrig sluta slåss (min teori). Vad vi kan påverka är FREKVENSEN av antalet våldssituationer.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?