feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur jag diskriminerar


Gå till senaste inlägget#1  Hur jag diskriminerar Cosmo
2005-10-30 02:26:49

Jag diskriminerar ofta. Låt mig berätta.

Jag har en del sexuella behov. Som heterosexuell man så har jag ofta spanat efter tjejer, men aldrig män. När jag söker en sexuell partner så diskriminerar jag aktivt bort alla män, vilket en man faktiskt har blivit lite ledsen för. Han kom fram till mig mitt i natten och förklarade att han var attraherad av mig, han var rätt desperat tror jag. Jag blev väldigt glad, någon liknande bekräftelse har jag aldrig annars fått, men han var man och blev av mig könsdiskriminerad. Hade han varit kvinna så hade jag förmodligen inte tvekat, men han var man.

Själv är jag faktiskt inte speciellt bekymrad över att jag diskriminerar på detta vis, på nåt sätt tycker jag det borde vara ok, men jag berättar ändå om detta eftersom det kan hända att jag blandar in sexualiteten inom domäner där det inte hör hemma.

Alla mina kompisar, alltid, har varit killar. Jag vet inte hur det började men så har det alltid varit. Jag har visserligen umgåtts med väldigt många tjejer, framförallt genom min uppväxt i ett kyrkligt sammanhang där majoriteten var tjejer. I övrigt så har det varit 100% killar i allt jag hållit på med. I handbollen så var det pojklaget redan vid sex års ålder. Sen var det fotboll,frimärken, schack, dataspel, dataprogrammering, fysik o.s.v. Alla jag kom i kontakt med var killar. Nu spelar jag poker på heltid sen drygt tre år, det är fortfarande samma sak, bara killar.

Ok, vem som helst fattar att man blir skadad av en sådan uppväxt, själv kanske jag har rört mig inom ovanligt nördiga områden men jag tror alla har delvis liknande erfarenheter.

Nånstans började jag mer och mer diskriminera tjejer, jag har nu varit medveten om det ganska länge men jag vet fortfarande inte riktigt hur det började. Men redan när jag var ca sex år, typ från den tid då jag har mina första klara minnen, så var nog killar potentiella kompisar och tjejer var det inte, även om jag kanske hade velat det, jag har från sexårsåldern blivit kär i tjejer på löpande band. Kanske hade jag inte kunnat fungera så bra med tjejkompisar vid unga år? Nånstans i sexårsåldern så hade jag väldigt oskyldigt "fuffens" med en granntjej, hade en vuxen kommit på oss hade det väl kanske inte sett bra ut, jag vet inte... Grejen är att jag tror många vuxna tycker det är rätt enkelt och skönt att killar och tjejer håller sig var för sig..

Någonstans blev min diskriminering alltmer olämplig, när jag vid vuxen ålder kom på hur jag diskriminerar så skämdes jag enormt. Vilken idiot jag har varit! Jag kom på mig själv att totalt ignorera vissa tjejer. "Min" värld är en killvärld, en kille som frågar mig vad jag håller på med är vanligtvis väldigt intresserad, jag har gjort en massa coola grejer som jag är stolt över och killar som frågar får ofta en detaljerad förklaring. En tjej som frågar får ett korthugget och enkelt svar, jag förväntar mig inte att tjejen är intresserad av mer än nödvändig information. Jag tror alla diskriminerar på detta vis, mer eller mindre, men långt ifrån alla är medvetna om det. I några specifika situationer har jag förmodligen framstått som väldigt otrevlig gentemot vissa tjejer, det känns inte så bra.

Samtidigt har jag knappt bättrat mig och vet inte om jag vill eller kan göra det heller. Jag är ju liksom en gammal gubbe (32 år) med sambo och barn och orkar inte ta tag i sådana här svåra saker. Speciellt då jag upplever att jag är "ensam" om mitt lilla synsätt på tillvaron. Jag vet inte ens vad som är rätt, är jämställdhet bra? Ingen aning, är en jämställd värld realistisk och ens möjlig? Det är ju liksom enkelt att säga att allt är fel, och visst är det trassligt, men jag kan bara sucka när folk drar i varsitt snöre för att nysta upp nystanet. Det finns ju liksom ingen logik i den här debatten idag.

Den diskriminering jag har berättat om ovan skedde på det privata planet så den har jag laglig rätt att sopa under mattan, däremot så har jag också gjort mig skyldig till olaglig diskriminering. Det var inte alls bra, jag var i en situation med dels en del sexuell desperation, vilket definitivt kan ha spelat roll men jag känner mig också mer bekväm i samspelet med killar vilket gjorde att när jag skulle anställa en person så föredrog jag att anställa en kille istället för en tjej. Vårt företag var under stor press och jag visste att jag inte skulle kunna kräva för mycket av tjejen, framförallt för att jag hade/har för snäll attityd gentemot tjejer. Även i andra liknande situationer så behandlade jag tjejer och killar annorlunda och vad jag vet så är det straffbart.

Nu har jag ett företag med tre killar anställda. Jag har gjort vad jag kunnat för att kontoret ska bli så trevligt som möjligt genom att fixa fina möbler, tavlor, blommor m.m. Tanken har slagit mig att nästa steg är att fixa en receptionist (kvinna), helt klart för att det skulle bli trevligare med en tjej på kontoret, det är tanken i alla fall, men hur diskriminerande är inte det? Suck, vad svårt.

Nu vet jag inte alls hur det här hänger ihop, jag har skrivit för mycket för att orka gå igenom det och egentligen är jag inte klar men orkar inte skriver mer nu. Skulle vara kul att höra hur ni diskriminerar, eller är det bara jag som gör det?

#2  Sv: Hur jag diskriminerar NoManIsAnIsland
2005-10-30 10:45:54

Oerhört modigt och intressant inlägg, en självrannsakan som få orkar med. Återkommer.

#3  Sv: Hur jag diskriminerar Karra
2005-10-30 11:30:54

Jag måste tänka.

#4  Nja... Foretagarsvinet
2005-10-30 11:35:57

...fast det är inte diskriminerande - det är endast effekten av att vara människa. Jag tror dom flesta kvinnor inte uttömmande talar om Manolo Blahniks nya skokollektion med mig eftersom dom antar (kanske felaktigt) att jag inte är speciellt intresserad. Av samma anledning snackar inte jag flygplansmotorer med en kvinna någon längre tid på en fest heller, eftersom chansen att hon skulle vara intresserad av det är en på miljonen.

Jag skulle inte ha nåt emot att samtala om damskor alls och hon skulle säkert tycka det var kul att höra om Pratt & Whitney gjorde bättre motorer än Rolls-Royce. Men ämnet når sällan så långt eftersom vi antar att den andre inte är intresserad baserad på empirisk data - tjejer och killar är sällan intresserade av samma sak - detta är varje människas erfarenhet.

Istället väljer vi människor att samtala om ämnen som har bredare beröringsgrund - och det råder sannerligen ingen brist på sådana ämnen.

Vad gäller anställning i ditt företag så följer detta ovanstående princip också. Tillverkar ni flygplansmotorer? I sånt fall skulle jag också vara lite skeptiskt till en kvinna som söker ett sådant jobb - är hon genuint intresserad av ämnet eller vill hon bara ha ett jobb, typ? Entusiasm och intresse för det man håller på med är nog så viktigt.

Men tillverkar du damskor på licens för Manolo Blahnik och förvägrar kvinnor anställning, ja, då medger jag att du förmodligen diskriminerar.

#5  Sv Foretagarsvinet NoManIsAnIsland
2005-10-30 11:39:51

Tjae vi ser ju vad vi leter efter. En tjej som söker sig till ett mansdominerat företag som tillverkar flygplansmotorer, gör det förmodligen trots den grabbiga miljön just för att hon verkligen är intresserad av flygplansmotorer :-)

#6  Sv: Hur jag diskriminerar Chrome
2005-10-30 12:11:38

Foretagarsvinet: det är visst diskriminering.

Cosmo: Starkt att du berättar så öppet om dina tankar. Det uppskattas!

Jag är tjejen som står på andra sidan. Jag är tjejen som inte skulle känna igen en Prada-väska om den slog mig i huvudet, men som tycker att teknik är intressant. Jag har alltid varit intresserad av teknik.

Jag har träffat dig, eller i alla fall sådana som dig förr. Män som inte är intresserade av att prata med mig, trots att jag kan vara intresserad av samma saker. Jag får korta svar när en annan man får ett långt svar. Jag blir betraktad med misstänksamhet när en man i samma situation betraktas som en potentiell polare.

Jag är fullkomligt övertygad om att jag varit på anställningsintervjuer där jag mött män som resonerar som du. Att jag inte fått jobb för att jag är tjej.

Många gånger har jag inte haft samma möjligheter som killarna runt omkring mig att ta till mig teknik. Killarna umgicks ofta med varandra, och där var inte tjejer välkomna. Lärare och vuxna omkring mig uppmuntrade inte mitt teknikintresse på ens i närheten samma sätt som killarnas teknikintresse uppmuntrades.

Det har lett till att jag tillgodogjort mig tekniska saker på lite andra sätt än många killar. Det har resulterat i bland annat en rätt stor skillnad: språket. Jag pratar inte om teknik som många män gör, och jag förstår inte alltid vad män pratar om, då männen ofta utvecklat ett eget språk. Män använder ofta språket för att markera status gentemot varandra. Män använder svåra ord, märkliga förkortningar och liknande för att visa att de kan mer än andra män, och därigenom få status. Det skapas en jargong som till inte så liten del är avsedd att utestänga icke invigda. Det har flera gånger hänt att jag hört män prata om ämnen jag faktiskt kan rätt bra, men jag förstår inte vad de säger. De använder ett språk jag inte fått möjlighet att tillgodogöra mig.

(Jag har testat denna princip, att män använder språket för att hävda status, och det fungerar alldeles utmärkt. Genom att låta tvärsäker och hitta på ord allteftersom har jag vid ett par tillfällen lyckats ta mig upp i rangskalan en hel del. Rätt trist att det fungerade, faktiskt. =/ )

Varför skriver jag nu allt detta? Faktiskt inte för att ge pekpinnar och skäll, utan för att ge mitt perspektiv på samma sak. Kanske det tillför en del.

Det är absolut inte för sent att ändra sig när man är 32. Bara du kan bestämma om du vill förändra dig.

Att inte ha jämställdhet fungerar rätt bra när folk passar in i mallarna. Men sådana som jag kommer i kläm. Jag passar inte in hos tjej-tjejerna, och jag får inte vara med hos kill-killarna. Jag är övertygad om att jag har en rad saker att tillföra ett tekniskt företag där det enbart arbetar män. Även om vi inte biologiskt är så olika från början så uppfostras killar och tjejer olika, och jag kan alltså tillföra nya perspektiv som killar i många fall saknar.

Det finns undersökningar som visar att företag som har en ledning bestående av både kvinnor och män klarar sig bättre än företag som har enkönad ledning, oavsett om det är enkönat kvinnor eller enkönat män. Det låter faktiskt väldigt rimligt.

Det är klart att det fungerar för dig att göra som du gör. Uppenbarligen fungerar det för dig. Ingen kan tvinga dig att förändras. Men tänk på att om du fortsätter så är du delaktig i att göra livet rätt svårt för sådana som mig. Du är aktivt med och skapar ett ojämställt samhälle. Du är en av mekanismerna som hindrar kvinnor att arbeta med teknik, och du befäster därmed samhällsmönstret. Jag blir inte arg om du bestämmer dig för att inte förändras, men jag anser att du ska vara medveten om vilka konsekvenser ditt handlade faktiskt har. Sedan är det upp till dig att bestämma om du vill vara delaktig i det eller inte.

#7  Sv: Hur jag diskriminerar elinlite
2005-10-30 12:46:34

Alla diskriminerar nån, nångång, ofta eller mindre ofta. Det går inte att vara perfekt och rätt hela tiden.
Men är en medveten om det så kan en åtminstone försöka tänka om ett par varv och försöka ändra sin attityd och sina handlingar.
Att reflektera och vilja förändra är en början. Hur en förändrar brukar komma av sig självt, om en alltså vill.
Återkommer med mer tankar.

32 är ingen ålder, sa hen som är 33.

#8  Chrome.. Foretagarsvinet
2005-10-30 16:08:22

Om det har visat sig, empiriskt, att 999 av dom 1000 män du stött på inte är speciellt intresserade av att heminreda, ligger det inte nära till hands att då dra slutsatsen att män i mindre grad än kvinnor är intresserade av heminredning? Det är inte diskriminerande - hela vår värld bygger på sådana antaganden. Du försöker inte lära din katt gå fot eller visa vacker tass eftersom du erfarit från tidigare försök att det är lönlöst. Alternativt så ÄR det diskriminerande, men då får man acceptera att allt man kommer i kontakt med vardagligen också är det, vilket rätt fort skulle bli oerhört ångestfyllt. Varför gå runt och ha dåligt samvete för att du ratar morötter som inte är tillräckligt brandgula i färgen?

Uppskatta istället dom gånger det visar sig att vi har fel och personen/katten ifråga faktiskt inte beter sig som vi hade väntat dig. Inget gör mig gladare än en kvinna som vill prata skor med mig och löra mig allt om dom, men samtidigt så kan jag ju inte klandra dom för att dom antar att jag inte är intresserad - statistiskt sett har dom ju rätt.

#9  Sv: Hur jag diskriminerar Fabian
2005-10-30 16:40:27

Jag tycker Cosmos visar ratt bra pa hur begreppet diskriminering anvands ratt godtyckligt. Det finns ingen definition som tacker de företeelser som vi VILL tacka utan att ocksa tacka de som vi inte tanker pa och accepterar.

#10  Sv: Hur jag diskriminerar Karra
2005-10-30 16:40:33

Jag är nog mer otålig med män som visar sig svaga än med kvinnor. Tyvärr är jag otålig med båda (undantaget vänner och släktingar) men jag diskriminerar nog mer mot män i det avseendet. Det är inget jag är stolt över, och jag försöker uppmärksamma när det händer så att jag ska kunna motverka det.

#11  Sv: Hur jag diskriminerar donbullshit
2005-10-31 05:14:22

Cosmo #1:

Sexuell läggning eller val att vilja eller inte vilja ha sex med någon är
inte diskriminering.

Om det skulle vara det, så skulle ju alla kvinnor som sa nej till sex
med mig, diskriminera mig? Som du nog förstår går inte detta ihop.

Intressant är även hur denna inställning kan tänkas användas i t.ex.
diskussion om våldtäkt.

#12  #11 donbullshit Cosmo
2005-11-01 04:16:49

donbullshit, du måste ha missat min poäng, men låt oss ta ett annat exempel, om jag läser kontaktannonser så kanske jag bara tittar efter kvinnor som söker män, jag diskriminerar alltså bort alla män som söker män, enbart beroende på deras könstillhörighet. Är inte det diskriminering, om inte så förtydliga gärna vad jag har missförstått. Du kanske tycker jag är korkad, men då får du gärna försöka förklara extra noga.

Varför jag blandar in sådan här typ av diskriminering som de flesta tycker är acceptabel är för att jag tycker vi borde kunna diskutera olika former av diskriminering, vad är acceptabelt, vad är olämpligt, vad är olagligt o.s.v?

En annan poäng jag har är att jag tror att vissa svårare typer av diskriminering indirekt kan bero på att man på det privata planet är van att skilja mellan män och kvinnor.

#13  #6 Chrome, Cosmo
2005-11-01 04:41:33

Chrome, jag tror jag kan föreställa mig hur det är i din situation, jag har inte alls "passat in" så bra under större delen av mitt liv, så jag vet hur det kan vara. Tack för ditt perspektiv på saken, jag jobbar hårt med mina egna attityder och beteenden, det kan du lita på, men jag är ju också egoist så jag vet inte var det leder.. Det får vi se.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?