feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Myter om "myter"


Gå till senaste inlägget#1  Myter om "myter" bengtboman
2005-10-28 11:37:10

Jag vill hävda att det finns ett flertal myter som talar om "vilka myter" som finns.

Ett exempel på en sådan myt är:

"Gunilla Risberg avfärdar myter om misshandel; som att det är kvinnorna som ber om det, att det bara händer vissa kvinnor, att det aldrig hade hänt om bara kvinnorna hade gjort motstånd och att mannen är sjuk/stressad/har tappat kontrollen:
- Mannen har inte tappat kontrollen mer än att han kan behärska sig när har ser sin hustru köpa fel kött på Konsum, han slår henne inte då, inte bland alla människor. Inte förrän de har kommit hem...
Det är svårt att säga hur vanlig misshandeln mot kvinnor är och förklaringen är att mörkertalet tros vara mycket stort.
- Undersökningar visar dock att det inte är ovanligare bland unga människor, vilket tyder på att problemet är bestående, säger Gunilla Risberg.".

Det är absolut och utan tvekan så att det inte finns någon "myt" som säger att:

-Kvinnor ber om stryk
-Det händer bara vissa kvinnor
-Det hade aldrig hänt om kvinnan gjort motstånd

Det är ingen vanlig uppfattning att det skulle vara så och därför ingen "myt". Myten är att dett skulle vara en myt. Den enda av ovanstående strecksatser som jag kan först används (och då av en misstänkt förövare) är att "hon bad om stryk". Det är dock ingen vanlig uppfattning bara enskilda personers försök att skylla ifrån sig.

Att säga att "mannen är sjuk/stressad/har tappat kontrollen" är en "myt" är dessutom helt fel. Om det är en "myt" så innebär det att den som säger sig avfärda myten menar att "det ligger i mäns väsen att misshandla kvinnor". Det är således ett argumenterande för att det inte är individer som slår utan alla män omfattas av det och det går inte att behandla bort. Detta är en allvarlig anklagelse och helt i strid med de undersökningar som bland annat Mikael Rying har gjort på uppdrag av BRÅ.

http://www.nsd.se/index.php?artikel=158981

#2  Sv: Myter om "myter" Fabian
2005-10-28 15:37:57

Detta ar ungefar samma myt som den att valdtagna kvinnor bad om det eller att utmanande kladsel ar en ursakt for en valdtakt.

Jag tror inte dessa myter existerar. Atminstone hittar man inte nagon har som haller med om dem i det minsta. Visst kan det handa att man i grabbiga gang slapper los misogynistiska kommentarer at det hallet, men det ar mer osakerhet och sjalvforsvar en tecken pa kvinnohat.

Eller...

#3  Sv: Myter om "myter" bengtboman
2005-10-28 16:06:57

En myt är något som uppdiktats och sedan blivit en allmän "sanning".

Att undsläppa sig sexistiska utryck i enskilda situationer är inte att skapa en allmän "sanning". En allmän "sanning" eller myt, tror alla på och agerar därefter. Om du vet att den är felaktig och ändå agerar därefter så är det ingen "myt".

Mytdiskussionen från feminsitiskt och genusvetenskapligt håll är inget annat än ren och skär propagandaföring.

#4  Sv: Myter om "myter" Karra
2005-10-28 17:32:53

Myten är väl att kvinnan provocerat så mannen till slut inte kunnat kontrollera sig utan helt enkelt blivit "tvungen" att slå. Detta har diskuterats i JÄIF tidigare med anledning av polisen som fick mildare straff för misshandel av sin sambo för att hon "agerat provokativt".

Att det är en myt att att män de facto kan behärska sig och kontrollera sitt våldsutövande håller jag inte med om.

#5  Sv: Myter om "myter" donbullshit
2005-10-28 20:48:08

Feminister måste väl skapa sina egna myter och mytologi, för att
bli trovärdiga. Det hjälper vid rekrytering av medlemmar till sitt
samfund.

#6  Sv: Myter om "myter" donbullshit
2005-10-28 20:51:02

Karra #4:

"Att det är en myt att att män de facto kan behärska sig och kontrollera
sitt våldsutövande håller jag inte med om."

Var har du hört den myten, hittat på själv möjligen?

Största problemet i många våldsbrott är alkohol. Under en sådan om-
ständighet skulle dock inte ens din myt fungera, eftersom behärska sig
och kontrollera sig ej funkar vidare med alkohol.

Om man nu inte använder det för att tvätta fönster.

#7  Sv: Myter om "myter" Karra
2005-10-28 22:10:21

Om det är en myt att det är en myt att män inte kan kontrollera sig blir väl summan av kardemumman att det är en myt att män kan kontrollera sig.

Jag tror inte att feminismen behöver bygga upp sina "myter" själv. Här är två trådar som som på ett utmärkt sätt exemplifierar hur man ser på män som tvungna att använda våld bara de pressas nog mycket:

http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a…

http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a…

#8  Karra bengtboman
2005-10-29 14:12:39

"Myt"-diskussionen är överhuvudtaget fel eftersom det inte existerar några allmänna uppfattningar om "mäns våld mot kvinnor", annat än att "kvinnor är oskyldiga".

Detta är den allmänna uppfattningen och detta gör också att samhället instinktivt och spontant direkt reagerar på "våld mot kvinnor" oavsett situation eller bakgrund.

Myten om "myterna" är en feministisk retorik för att försöka skärpa ljuset kring "mäns våld mot kvinnor" ännu mer. Bakom det myntade begreppet "mäns våld mot kvinnor" ligger den underförstådda förklaringen att dent är "maktens språk".

Huvuddelen av de människor som reagerar på "mäns våld mot kvinnor" gör det för att de av gammal tradition (könsrollstänkande) socialiserats med det faktum att "kvinnor slåss inte och ska därför inte heller bli slagna".

#9  Sv: Myter om "myter" Karra
2005-10-29 15:53:49

""Myt"-diskussionen är överhuvudtaget fel eftersom det inte existerar några allmänna uppfattningar om "mäns våld mot kvinnor", annat än att "kvinnor är oskyldiga""

Jag håller inte med. Titta på trådarna ovan, till exempel. I "Angående kvinnans provokation" får de som hävdar att en man som gett en kvinna blåtira de facto gjort sig skyldig till misshandel skit för att de inte är "respektfulla" nog.

#10  Karra bengtboman
2005-10-30 13:33:23

Jag håller verkligen inte med dig. De få personer som, i trådarna, är beredda att se en förmildrande omständighet i provokationen vill endast markera att det bör finnas en skillnad mellan provocerat och oprovocerat våld.

Det jag säger om "myter" står fast och härleds ur en strävan att belägga en "könsmaktsordning".

#11  Sv: Myter om "myter" Karra
2005-10-30 13:52:50

Tja, jag håller fortfarande inte med dig. Jag tycker det är rätt vanligt att folk vill skifta fokus från den slående mannen till den slagna kvinnan, reda ut vad HON gjorde för att provocera fram misshandeln, vad HON borde och inte borde ha gjort. Det du säger om myter står inte fast, det är din åsikt och ingen allmän sanning.

#12  Sv: Myter om "myter" Karra
2005-10-30 13:54:01

I "Angående kvinnans provokation" säger ju en person till och med att det inte rör sig om misshandel. Att detta att slå en kvinna kan vara självförsvar, om hon "psykat" en nog mycket.

#13  Tack till bengtboman billie
2005-10-30 14:52:22

Karra länkade till en tråd som jag startade.

Jag kopierar in mina tankar här och rättar till att jag missade ord som ändrade hela betydelsen i en viktig mening.

"Oavsett hur mycket en kvinna provocerar så har en man eller en kvinnlig partner till henne inte rätt att slå. Men en upprepad provokation sänker straffpåföljd om jag förstår hur de resonerar.

Det jag undrar över är varför vissa kvinnor, många kvinnor, för mig okänt antal kvinnor anser sig ha rätt att provocera överhuvudtaget.

Hur blev det så att det anses accepterat att kvinnor har rätt att till mannens bristningsgräns fortsätta att provocera honom?

Jag kan bara gissa men kan det ha med bilden av idealmannen att göra.

en riktig man tål vilka provokationer som helst.

Ett slags Chicken Race. Den man som tappar behärskningen har avslöjat sig som ett hysteriskt fruntimmer. Han är ingen riktig man.

Verkar troligt att det är en rest från Jägar och Krigarsamhällen? I manliga hierarkier testar män varandra med att eskalera i tråkningar som den andre ska klara av om han är någon att lita på. Den som brister i kontroll får sk "spel" och ses som en förlorare.

Kvinnor har då tagit det som något att lita på? De har rätt att provocera hur mycket som helst för det ingår i deras privilegier som kvinnor? Kan jag lita på att du är någon värd att alls vara ihop med mig säger hennes provokation. Om du får "ett spel" och slår mig så har du visat att du inte duger.

Alltså jag spekulerar men verkar det inte rimligt?

För de provocerar väl inte för att de njuter av att förnedra honom?"

Tror också att myter är använt av deminister på just det sätt som flera av er beskrev.

-Kvinnor ber om stryk

Som jag förstått är det ett ordval sett ur förövarens perspektiv.

Alla mobbare som jag kommer ihåg använder samma syn på offret.

Gunilla Björk i sin bok om Mobbning talar om ett spel om makt.

Den som vill ha makt försöker sätta upp regler för maktspelet.

Det går då att tolka förövarens syn som att denne har talat om vilka gränser denne har. På skolor så sitter de ibland tillsammans vid samma bord. Om då mobbofret sätter sig för nära så åker offret på stryk.

De män och kvinnor som slår sina partners kanske har detta synsätt. De anser att de har satt gränser för förhållandet och om den andre går över gränsen "provocerat" så ahr den rätt att slå. eller yttryckt på det sätt som ovan -Kvinnor ber om stryk.

Självklart finns det inget försvar för våld men om man ska förstå sociala samspel måste man ju sätta sig in i hur de tänker och känner.

-Det händer bara vissa kvinnor

där får man väl skilja på när det stämmer och när det inte stämmer.

Det kan ju vara så att vissa människor aktivt medvetet söker sig till samma slags människor eller att de omedvetet gör detta.

Gavt kriminella får en stor mängd beundrarbrev från kvinnor och det verkar ju stämma med att det är bara vissa kvinnor.

sedan stämmer det inte alls för att andra män eller kvinnor som slår gör det pga av alkohol eller brist på sömn eller utarbetade osv.

Man får titta på omständigheterna i varje enskilt fall.

-Det hade aldrig hänt om kvinnan gjort motstånd

det där vet jag för lite om vad det syftar på. Om man gör motstånd så kan man bli dödad. Så det är en svår avvägning.

Billie

#14  Karra bengtboman
2005-10-31 09:48:02

"I "Angående kvinnans provokation" säger ju en person....".

En person? Är det tillräckligt för att påstå att det finns myter (allmänna sanningar)?

Det finns ju alla typer av åsikter från olika personer, men det innebär ju inte att det är den allmänna uppfattningen. Hört talas om "män är djur" till exempel?

#15  karra LostTranslation
2005-10-31 09:57:21

"I "Angående kvinnans provokation" säger ju en person till och med att det inte rör sig om misshandel. Att detta att slå en kvinna kan vara självförsvar, om hon "psykat" en nog mycket. "

Det här fallet du länkar till verkar märkligt i mina ögon... Men anta att en kvinna psykiskt terroriserar en man under flera års tid - skulle det kunna vara en "förmildrande omständighet"? Om vi vänder på det; en man "psykar" en kvinna under flera års tid och hon slår honom tillslut, kan man se "förmildrande omständigheter" i fallet?
Observera att detta inte är något försvar till utslaget i det länkade åtalet, bara en allmän fundering kring om det överhuvud taget kan finnas "förmildrande omständigheter"...

#16  LT bengtboman
2005-10-31 10:15:23

Det är väl egentligen vad jag säger i #10?

#17  #16 bb LostTranslation
2005-10-31 10:27:45

Jo, jag ville bara markera att jag inte hade någon åsikt i det länkade fallet. Samt resonera med mig själv för en stund... :-)

#18  Sv: Myter om "myter" donbullshit
2005-10-31 21:55:11

Karra #7:

"Jag tror inte att feminismen behöver bygga upp sina "myter" själv.
Här är två trådar som som på ett utmärkt sätt exemplifierar hur man
ser på män som tvungna att använda våld bara de pressas nog
mycket:"

Det är just myter som feminister försöker skapa, första tråden om
AB' artikel om längre dom på grund av provokation från kvinnans
sida. Mannen miste sitt jobb och det han gjorde ses som ett brott.
Ingen tvekan om det.

Att ge strafflindring på grund av provokation, är det underligt?
Nå jag undrar dömdes kvinnan för något, som t.ex. ofredande?

För det ska inte heller ses som acceptabelt att gå runt och provo-
cera folk. Mellan domar män mellan mäm , har man även dömt
så här. Lägre straff då den andra utan tvekan provocerat.

Så åtgärden har inget att göra med kön eller att det var en kvinna.

Mytbildningen skapar feministerna åter.

Andra tråden i feminetik handlar om samma sak i princip, dock om
en möjligen mycket sjukare kvinna.

Vad "Quasimodo" borde ha insett då, är att slänga ut henne.

Sådant har hänt även mig, en tjej slog mig för att jag inte gav efter.
Det gjorde henne frustrerad och arg i så stor grad, att hon inte läng-
re kunde kontrollera sig själv.
Och jag provocerade inte ens henne, utan jag simpelt vägrade
kompromissa, jag gav inte efter i min tanke. Men hon tyckte att
jag självklart borde, och det skapade stor frustration i henne när
jag ej gjorde det. Och hon slog till mig.

Något som "Quasimodo" gjorde kan hända för rätt många.
Och det är inte fråga om att man går på angrepp för att banka
skiten ur den andra.
Utan t.ex. om någon skrikit i 2 timmar och man vet ej längre vad
man ska göra. Och det slutar med att man ger en örfil.

Det är inte misshandel. För att säga att det är misshandel så är
det fråga om mycket grövre våld än så.

Och oavsett är inte dessa situationer könsbundna, myten feminister
skapar, är av det hur deras syn hela tiden färgas av de köns-glas-
ögon de har på sig.

Man ska varken provocera eller örfila någon.

#19  Sv: Myter om "myter" Karra
2005-10-31 22:04:40

"Att ge strafflindring på grund av provokation, är det underligt?
Nå jag undrar dömdes kvinnan för något, som t.ex. ofredande?"

"Det är inte misshandel. För att säga att det är misshandel så är
det fråga om mycket grövre våld än så."

Ja oj vad feminismen har skapat myter kring synen på våld mot kvinnor... har verkligen funnits behov av det, med åsikter som dessa.

#20  Karra #12 Snorkeln
2005-10-31 22:37:13

Jag måste bara fråga om det är mig du menar i den tråden? http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a… ,för om det är så är du verkligen ute och cyklar så det står härliga till. Du kan väl kolla länken ovan och sen kolla det inlägget och vad det står, och sen följer du den länken som finns i den andra tråden.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?