feminetik.se feminetik.se

Just nu 28 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vill man underordna kvinnor


Gå till senaste inlägget#1  Vill man underordna kvinnor Fabian
2005-10-26 17:58:51

Jag laste ett inlagg i en annan trad jag startade (kvinnliga antifeminister). Nagon berattade om att hon lange hade latit man underordna henne, att hon kande att hon maste behaga.

Det har ar ju en gammal bild som man har hört ofta. Den stammer sakert ocksa ibland.

Men hander detta verkligen sa mycket som vi tror?

För det första marker jag relativt lite kvinnlig underordning bland de relationer jag kanner till (alltsa i min alder och tillhörande medelklassen / övre medelklassen).

För det andra kanner jag manga man som kanske skamtar om att kvinnan skall veta sin plats, men som egentligen later kvinnan bestamma allt.

I hela min slakt kanner jag ett enda par dar kvinnan ar underordnad. Men denna underordning stracker sig inte över alla sfarer, och kvinnan i fraga ar mycket timid och sager sallan ifran.

Pa nagot satt far jag inte teorin att passa till verkligheten. Var finns dessa graa massor avunderordnade kvinnor?

#2  #1 (Fabian) Robert
2005-10-26 18:43:09

Tja, inte hänger de här på feminetik i varje fall. Många av feministerna som skriver här säger sig i alla fall ta vara på sig själv och ansvara för sin egen situation. Många säger sig ragga killar på krogen, ta för sig i sängen, ta hand om sin egen karriär, etc.

Kanske är de som kallar sig feminister de som INTE underordnar sig.

Då kan man ju dock fråga sig varför de talar för alla de övriga kvinnorna och uttalar sig om hur dessa upplever sin situation - att DE är underordnade!

#3  Sv: Vill man underordna kvinnor Pela68
2005-10-26 21:47:40

#2 Robert

Men alla de kvinnor som INTE kallar sig feminister och som raggar killar på krogen, tar vara på sig själv och för sin egen situation, tar för sig i sängen, tar hand om sin karriär o s v. Är de underordnade?

Endast de som känner sig underordnade ä r också underordnade!

Det är ju ett av feminismens stora problem; Att man överdramatiserar känslor och påståenden.

"Jag k ä n n e r mig diskriminerad- och därför är jag det."
"Jag k ä n n e r mig underordnad- och därför är jag det."
"Jag vet att något är på ett vis, därför att jag tror att det är så."
"Jag tror att något är på ett vis, därför vet jag att det är så."

Försök att be ombevis för feministers påståenden någon gång- And you will end up emptyhanded!

Jag vet inte hur många debatter som har avslutats med att en afeminist har bett om bevis från en feminist.
- Ehh, förresten. Jo jag vet- alla!

#4  #3 Pela68 feather
2005-10-26 22:45:27

Jag förstår inte varför afeminister försöker underminera motdebattörers ståndpunkter genom att hänvisa till att Vaddå, det är ju bara som du TYCKER, en massa löst tyckande yaddayadda.

Fattar ni inte att ni samtidigt diskrediterar era egna ståndpunkter? Om bara löst tyckande är irrelevant - så är ju även ERT lösa tyckande irrelevant...?

Det här är ett DEBATTFORUM, dvs folk med löst tyckande presenterar sina ståndpunkter och argumenterar emot andras ståndpunkter.
Vad är egentligen er definition på ordet debatt?
..."Jag säger vad jag tycker, och ni ger mig rätt"...?

#5  #4 feather targash
2005-10-27 00:59:18

Alltså den som kommer med påståenden om att samhället är på ett visst sätt ex alltid ett patriakt, mannen är alltid norm osv. Män slår kvinnor, kvinnor slår inte män osv.
Den måste ju lägga fram hållbara icke-känslo baserade argument för detta.
Det är inte motståndaren som ska bevisa att det inte är så även om vi i många fall gör just detta.
Se det som en rättegång, ni är "offret" och åklagare, ni ska bevisa för rätten bortom allt rimligt tvivel att det är på ett visst sätt. Det är inte "förövaren" som ska bevisa sin oskuld.

Sen så det är skillnad på åsikter, tyckande och fakta. Så fort en åsikt presenteras borde den stödjas av fakta och inte på känslor. Tyckande är en sak och det borde man inte diskutera kring för det kommer man ingenstans med. Hur angriper du någons upplevelse av vad det nu är som upplevts? Du känner fel, du såg fel sak osv. Det är omöjligt och slöseri med tid att diskutera kring detta på ett debattforum.

#6  #5 targash feather
2005-10-27 03:49:51

Jag behöver inte bevisa ett endaste någe.
Jag har aldrig sagt att kvinnor alltid är underordnade, att vi lever i ett patriarkat, att kvinnor inte slår män osv osv.

Det enda jag gör är att opponera mig när Jäifare yttrar sådana fullständigt känslobaserade och icke faktabaserade ÅSIKTER som exempelvis att kvinnor är mer intuitiva än logiska.
Det är alltså Jäifarna som enligt ditt resonemang är offer och åklagare och har ett case att bevisa sina upplevelser för mig, inte vice versa.
Och jag ber dem inte ens om bevis, jag ber dem om argument med bärighet - och gissa hur empty-handed jag blir då, samt hur fort tråden dör.

#7  Sv: Vill man underordna kvinnor NoManIsAnIsland
2005-10-27 10:48:31

Vill är väl att ta i, men man gör det emellanåt fortfarande, tyvärr.

#8  Sv: Vill man underordna kvinnor Chrome
2005-10-27 11:22:25

"För det andra kanner jag manga man som kanske skamtar om att kvinnan skall veta sin plats, men som egentligen later kvinnan bestamma allt."

Hur ser dessa förhållanden ut? Vad är det denna kvinna bestämmer? Om det verkligen är hon som bestämmer så antar jag att det är mannen som sköter matlagning, städning, tvätt och disk? Det är han som ser till att det finns mjölk och tvättmedel hemma?


Vilka saker är det kvinnan bestämmer över?
Hur ser arbetsfördelningen ut hemma hos dem?

#9  #6 feather targash
2005-10-27 14:49:17

Det var endast exempel på typiska feminister åsikter. Har inte angripit dig.

Argument ska baseras på fakta, bevis så att säga. Kvinnlig intuitions grejen var mest tyckande. Själv anser jag inte att det finns några bevis för det. Att kvinnor generelltt sett snabbare indentifierar känslouttryck, allstå om ett ansikte är ilsket, ledset, rädd osv ser inte jag som tecken på intuition.

#10  Feather elu
2005-10-27 17:02:55

"Jag har aldrig sagt att kvinnor alltid är underordnade, att vi lever i ett patriarkat, att kvinnor inte slår män osv osv."

Det här var intressant. Men du kallar dig ändå för feminist. Hur kommer det sig?

#11  #8 Chrome MartinK
2005-10-27 17:09:38

Varför skulle den som bestämmer inte kunna sköta matlagning, städning, tvätt och disk?

#12  Sv: Vill man underordna kvinnor Cosmo
2005-10-28 03:31:59

Jag är helt säker på att den där kvinnan som kände att hon behagade inte gjorde det när det handlar om män med lägre status. De skiter hon förmodligen i, ok, jag vet inte säkert men det är så människor funkar generellt. Även män behagar andra, det kallas ofta för rövslickeri. Det är nåt man gör för att det kan finnas något att tjäna på det.

#13  #10 elu feather
2005-10-29 04:23:21

Jag är feminist för att jag tycker det är kontraproduktivt för samtliga medborgare att samhället är genomsyrat av könsstereotypa värderingar, könsuppdelade egenskaper och olika förväntningar på olika personer beroende på kön.

#14  #13 feather elu
2005-10-29 11:39:50

Vilket lika gärna kan vara en icke-feministisk åsikt.

#15  Sv: Vill man underordna kvinnor bengtboman
2005-11-02 12:20:32

Jag är inte feminist för att jag tycker det är kontraproduktivt för samtliga medborgare att samhället är genomsyrat av könsstereotypa värderingar, könsuppdelade egenskaper och olika förväntningar på olika personer beroende på kön.

#16  Sv: Vill man underordna kvinnor Fabian
2005-11-02 13:08:43

BengtBomans poang sammanfattar nog vad de flesta av oss tycker...

Men min ursprungliga poang var denna: Pa det har forumet, och i media i allmanhet, pratas det valdigt mycket om samhallets, och da framför allt mannens, syn. Samhallet skuldbelagger kvinnor. Samhallet underordnar kvinnor. Samhallet beskyller offret.

Jag ar för min del inte del av detta samhalle, och ingen av de jag kanner delar dessa uppfattningar.

Jag har snarare kanslan av att detta samhalle ar en radikaliserad version av en feministisk nidbild, som snarare uppstatt ur gissningar och antanganden an objektiv analys.

#17  #14 elu feather
2005-11-05 21:24:20

Ja varför inte?

Personligen har jag haft denna åsikt ända sedan förskolan, då jag ifrågasatte varför städning främst skulle angå MIG istället för min bror bara för att jag var en flicka.
Hela tonårstiden och 20årsåldern var jag (utan att kalla det feminism) allergisk mot könsstereotyper, främst för att folk brukade försöka applicera dem på mig i tid och otid, till föga gagn givetvis, men ändå.
Jag har bara levt mitt liv som jag själv velat, gjort det som fallit sig naturligt och känts rätt för mig - och då har det ideligen hänt att folk kallat mig feminist...

Exempel - jag och en grupp vänner, killar och tjejer, troppar in på en restaurang fullständigt slutkörda och utsvultna efter en lång, hård dag. Jag är sist dit och beställer min mat sist. Tio minuter senare anländer min manlige väns tallrik med samma måltid som jag har beställt. Servitören blir tveksam och vill placera tallriken chevalereskt framför mig, min kompis ler blekt och vinkar sitt godkännande med orden.
- Ta den du, jag kan vänta...
Vilket förstås även jag kan göra, så jag räcker hans tallrik tillbaka till honom med ett leende:
- Men lägg av, du beställde ju först och du är väl lika hungrig som jag... Ät nu människa.

Varpå en tjej gapskrattar och skadeglatt kallar mig feminist, ett par killar vid borden ställer mig till svars (!) och undrar sårat varför jag inte bara kan ta emot maten och vara glad, han ville ju bara vara artig och uppvakta dig för att du är kvinna, och det är väl inget fel med att vara kvinna, varför måste ni feminister förstööööööra allt som är fint mellan män och kvinnor, han vill ju ge dig sin mat, kan du inte bara ta den och säga tack och äta?
Jag sitter bara med fallen haka och stirrar mig omkring medan alla blir arga på mig... för att jag INTE prioriterar mina egna behov på andras bekostnad. För att jag INTE anser att jag är mer döende av hunger än någon annan.

Om man är en feminist för att man inte prioriterar sina egna behov på andras bekostnad - då är jag väl en feminist då.
:-D

#18  Feather Fabian
2005-11-09 20:55:05

Det tyckte jag var bra gjort, och jag önskar att fler kvinnor gjorde som du. Det har gatt sa langt att jag till och med ar lite tillbakahallande nar det galler kvinnliga vanner, eftersom jag inte vill att de skall tycka att jag bjuder dem eftersom jag ar man.

Men tyvarr tycker jag att kvinnornas behov nastan alltid prioriseras i samhallet. De skall beskyddas. Man kommer i andra hand. Det som stör mig inom feminismen ar inte viljan att luckra upp könsrollerna eller ens tendensen att tro pa sociala snarare an biologiska modeller. Utan det faktum att de vagrar att se de fördelar som den kvinnliga rollen bar med sig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?