feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Till Fredrik, ang betalt och obetalt arbete.


Gå till senaste inlägget#1  Till Fredrik, ang betalt och obetalt arbete. Kalle
2004-07-07 10:02:34

(Startar en ny tråd här, eftersom jag blivit påmind att jag inte får vara i Tycka.)

I tråden "nyfiken fråga" i Tycka, skrev Fredrik:

"Till Kalle

Om män och kvinnor arbetar ungefär 8 timmar per dag men män fler timmar betalt och kvinnor fler timmar obetalt så har vi ju ett problem. För det lägger den ekonomiska makten i händerna på mannen. Även om ett förhållande har en gemensam ekonomi (vilket långt ifrån alla förhållanden har), så kommer det i de flesta fall ändå göra en ganska stor skillnad vem det är som defacto drar in pengarna till boet. Eftersom mannen lägger mer av sin arbetstid på sådant som ger pengar (istället för sådant som gagnar familjen i stort men inte ger någon inkomst), så kommer det i de flesta förhållanden ge honom ett övertag.

Ett gott skäl att sträva efter ett samhälle där män och kvinnor jobbar lika mycket betalt som obetalt."

Jag håller med dig. Men nu är vi inte där än, att kvinnor och män arbetar lika mycket betald tid. Och innan vi är där, hur tycker du att vi ska fördela hemarbetet?

1. 50/50, båda gör lika mycket hemarbete oavsett arbetstid, och oavsett hur mycket fritid de får över?
2. Båda arbetar ungefär lika mycket totalt sett, dvs den som arbetar lite mindre (deltid) gör lite mer hemma så att båda får ungefär lika mycket fritid som de kan tillbringa med att göra roliga saker tillsammans?

#2  Svårt Linda
2004-07-07 10:34:24

Svår fråga. Jag har funderat på det själv, eftersom jag för tillfället inte jobbar 100% (lugnt på labbet, försöken går dåligt), medan min sambo jobbar sisådär 110% på sitt sommarjobb. Han tycker ofta att eftersom jag har så mycket tid över kan väl jag handla mat? Och laga mat? Och städa? Jag kämpar emot och vill inte att vi ska hamna i en fälla där han kan skylla på att han jobbar mycket, och inte hinner laga mat, och jag då måste fånga upp, och utföra dessa sysslor. Dessutom tycker jag att hans jobbande är hans val. Han behöver inte jobba över, men han gör det för att kunna ta ut flex istället för semester när han vill vara ledig, för att inte förlora pengar. Och eftersom vi inte har delad ekonomi kommer de pengarna vara hans, och jag kommer inte få något extra för att jag snällt tvättat hans kläder.

Jag tror att gungbrädet lätt stjälper över. Om jag tittar på mina föräldrar jobbade pappa över mycket när jag och mina systrar var små, så mamma som jobbade lite mindre tog givetvis hand om hemmet. Men hoppa fram 20 år, barnen är utflugna, mamma och pappa jobbar båda 100%. Vem tror du tar hand om hemmet? Pappa vill helst slappa när han kommer hem från jobbet, och mamma måste springa runt och tvätta, diska och laga mat. Och pappa har mer fritid, spelar gärna, och ofta golf. Under tiden lukar mamma trädgården...

Jag tror att om man inte avtalar att man ska dela någorlunda på det obetalda arbetet blir det lätt att man glider in i samma roller som föräldrarna uppvisat. Och om jag automatiskt gör mer i hushållet eftersom sambon jobbar över förväntar han sig att jag ska göra det även om vi är lediga, tex har semester tillsammans. Och jag tjänar inget på det. Vi får inte mer fritid tillsammans, utan han får mer pengar. Dessutom skulle jag nog bli sur om jag hela tiden förväntas laga mat, eftersom han vill tjäna mer pengar.

Inte meningen att detta ska låta som gnäll över mitt förhållande, som jag faktiskt är nöjd med! Däremot är jag försiktig när det gäller hushållsarbete, och tar ofta upp det, för att sambon också ska känna ett ansvar, och inse att detta är VÅRT hem, och vi ska sköta det tillsammans. Ingen ska ha huvudansvar för nåt område, utan vi ska hjälpas åt. Med allt, så jag har inget emot att tvätta bilen, och skruva upp saker på väggarna ;-)

#3  Linda Kalle
2004-07-07 13:17:52

Vad tror du skulle hända om din mamma helt enkelt gav f-n i att diska och luka(?) trädgården? Om hon hellre vill ut och shoppa, eller ta en båttur ut i skärgården t ex, vad är det egentligen som hindrar henne?

Visst, jag håller med dig att gungbrädet lätt stjälper över. Men... Jag vet inte... Det borde ju inte vara så jäkla svårt, men uppenbarligen är det ju det! Min tjej och jag jobbar båda 100%, fast hon är hemma mer för jag har längre till jobbet. Så ibland blir det väl att hon gör lite mer. Fast vi har ingen riktig koll, hon kollar på TV mycket mer än mig, så egentligen vet jag inte vad fördelningen är? Men när vi är lediga vill vi ofta göra saker tillsammans! Så det är ju upp till båda att se till att det är undanröjt och fixat.

Sedan har vi delad ekonomi också. Det gör kanske att saken blir lite annorlunda. Fast du kanske borde ta ett allvarligt snack med din pojkvän. Fråga honom vad han tänkt använda den extra tiden och pengarna till, och om/hur du är med i de planerna när du servat honom istället för att tjäna pengar...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?