feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Synen på JÄIF?


Gå till senaste inlägget#1  Synen på JÄIF? Fiji
2004-07-06 12:02:12

Läste nyss en rätt gammal kommentar av Robert Svensson på Tycka-delen, som överöstes med beröm.

"
"Minderåriga" och berusade personer blir nekade inträde, eller förpassas till en avskild del av haket, kallat JÄIF.

...

Inte nog med det, ofta pratar hon med de minderåriga i JÄIF...
"

Det här var så välformulerat och mottogs så glatt av "publiken" att jag inte kan låta bli att ta åt mig.

Är det såhär JÄIF ses "där inifrån"? Har det alltid gjort det?

Om så, så känner jag mig ganska dum och frågar mig seriöst varför jag skriver här överhuvudtaget.

#2  Fiji Robert Svensson
2004-07-06 12:35:12

Sorry att du tog illa upp, jag ser dig varken som minderårig eller berusad...

Jag förklarar mig senare, när jag har lite mer tid!

#3  Robert Fiji
2004-07-06 13:07:58

Jag känner mig egentligen inte förorättad, bara korkad. Och det är egentligen inte det du skrev, utan omgivningens reaktion. Låt mig förklara.

Jag trodde JÄIF sågs som en del av forumet där andra ämnen diskuterades och folk som inte är feminister fick ställa frågor och ifrågasätta.

Här ser det ut som att det är ett nödvändigt ont, dit folk som vill in men hindras av dörrvakten förpassas. Och att Josefine då är snäll som "nedlåter" sig till att diskutera här, där de mindre vetande finns.

Om någon enstaka tyckte så skulle jag väl inte bry mig, men det möttes med samstämmigt jubel och inte ett ögonbryn höjdes. Alla tyckte det var jättebra.

Inlägget var elegant och snyggt skrivet, och det kanske kändes dumt att kritisera någon som lagt ner tid att skriva något sådant? Vad vet jag?

Men just nu tror jag att även om du inte avsett en nedlåtande underton, så finns den. Ingen annan "därinne" brydde sig, eftersom de egentligen håller med.

#4  Jag tolkade Alvunger
2004-07-06 15:08:23

Roberts text rent symboliskt, där minderåriga inte betyder "de små barnen i JÄIF", utan minderåriga såsom "de som inte uppfyller reglerna uppsatta av dörrvakten, vilket på pubar brukar vara en åldersgräns." (här på feminetik är det en ideologigräns.) De berusade personerna som nekas inträde tolkade jag som de inlägg som raderas direkt, dvs rena påhopp, rasistiska uttalanden etc. Att jag pratar med de "minderåriga" tolkade jag som att Robert anser att det är positivt att jag som skapare, drivare, grundare, whatever, faktiskt inte bara är intresserad av att götta ner mig i feministiskt ryggdunk utan ofta pratar med icke/antifeminister såväl här som på andra forum. Jag tolkade det aldrig som att Robert menar att jag "nedlåter" mig.

Jag jublade åt Roberts text för att jag som person blev smickrad, jag sög åt mig berömmet som en svamp. (Ibland tröttnar man på alla glåpord och hatbrev i inboxen.)

Det finns nog en del feminister här som tycker att JÄIF är en "sandlåda", dvs inte alls är intresserade av att diskutera med antifeminister. Och på en feministisk sajt tycker jag inte det är särskilt märkligt, om man nu kommer hit pga ett behov av att snacka med feminister. Antifeminister kan man stöta på på långt fler forum, enligt min erfarenhet i af. Men jag tror inte att majoriteten av feminetiks besökare anser att JÄIF är ett nödvändigt ont. Då tror jag fler röster skulle hörts om att det skulle tas bort, vilket jag inte fått många vibbar om. Kanske en eller två, men det jämnar väl snart ut sig med tanke på hur många antifeminister som tycker att feminetik i sin helhet skall bort, för här är ju bara puckon.

Bra att du hojtar till om detta dock.

#5  Fast Kalle
2004-07-06 16:10:08

Fast det är jy ofta "kärnan", de som runkar på näsan åt JÄIF och inte vill nedlåta sig att skriva här, som man egentligen skulle vilja ha verkliga diskussioner med.

#6  Hoppsan! Kalle
2004-07-06 16:11:16

u och y verkar ha butt plats! Händer det på era tangentbord med?

#7   JoeHill
2004-07-06 16:12:11

Bara när jag är berusad... :P

#8  :) Fredrik L
2004-07-06 16:45:11


#9   Kalle
2004-07-06 17:03:24

Och nu är du nukter? För eftersom du skriver berusad så kan du ju inte vara berysad...? :) :) :)

#10  Josefine Fiji
2004-07-06 17:26:21

Känner du igen resonemanget och retoriken du nyss använde från någon annanstans?

Om jag, rent hypotetiskt nu, skulle säga något i stil med att "Det är ju helt uppenbart att det är nedlåtande, att de på JÄIF betraktas som andra klassens debattörer", vad svarar du då?

Vad är det för diskussion vi för då?

Ser vissa starka paralleller, gör du det också?

#11  Jag vet inte Alvunger
2004-07-06 17:37:38

Jag hänger nog inte med, eller har min tankeförmåga svikit mig. Förklara gärna.

#12  Två grupper Fiji
2004-07-06 18:18:45

Två grupper. Den ena känner sig som att den andra hanterar dem som "mindre värd", och att det är "uppenbart".

Den andra kommer med resonemang och tolkningar för att visa att det inte är så.

Det kan handla om män & kvinnor, eller "tycka" & JÄIF.

Särskilt om jag nu skulle gå in hårt och säga nåogt i stil med att "Det är uppenbart att feministerna på 'tycka' ser ner på oss i JÄIF, kolla bara hur de reagerar när vi jämförs med 'fyllon' och 'minderåriga'".

Hur skulle du försvara dig mot ett sådant påstående? Jag tror inte det går.

Då har vi en fin liten jämställdhetsdebatt med ombytta roller.

#13  Hmmm... MrG
2004-07-06 19:29:59

Tja, all heder åt feministerna som tar sig tid att vara här i alla fall.

Undrar vad de andra är rädda för?

Att vi har rätt kanske...

MrG

#14  Tack, Alvunger! Robert Svensson
2004-07-07 09:19:27

Efter dina ord är ytterligare förklaringar från mig onödiga :-)

#15  Fiji Alvunger
2004-07-07 15:44:33

Aha.. Jo... Men nu är det väl inte två grupper? Nu är det en person som tolkat en text och dess bemötande som att JÄIFs skribenter ses ned på. Har du funnit andra bevis till att så är fallet, tex på hur du anser att du bemöts här?

Om det är en diskrepans mellan hur du tolkade Roberts text samt svar, och hur du tolkar miljön här i JÄIF, så är en trolig förklaring att du helt enkelt missförstod eller övertolkade Roberts tråd. Det kan också vara så att du tolkade rätt, dvs de personer som jublar åt Roberts text jublar just åt det faktum att JÄIF beskrivs som minderåriga (har inte kollat tråden så vet inte om så är fallet, t ex skulle man ju ha kunnat jubla åt det han de facto vill diskutera, dvs stämningen i Tycka, som väl tråden handlade om, om jag inte missminner mig) och då blir ju nästa fråga om dessa personer utagerar sitt missnöje mot JÄIF. Om de inte gör det, så kan ju rimligtvis inte feminetiks besökare anklagas för att trycka ned JÄIFare, dock kan vissa av dem anklagas för att inte gilla JÄIFare, vilket i så fall är trist, men återigen, inte överdrivet märkligt att feminister inte diggar antifeminister, och vice versa.

Förstår hur jag menar? Återigen, jag har inte fått den känsla som du beskriver, så jag är nyfiken på om du också får den känslan av att diskutera i JÄIF.

#16  jag har Fiji
2004-07-07 17:35:10

Jag förstår vad du menar, jag brukar använda samma argument när feminism debatteras.

Angående känslan: Jag har inte haft den tidigare, men blev klart förvånad över reaktionerna på inlägget som åsyftas i tråden.

Två frågor (av olika art) om ditt senaste inlägg.

1. Är JÄIFare samma sak som antifeminist? Tror folk det "därinne"?

fråga två är betydligt intressantare...

citat:
"...om dessa personer utagerar sitt missnöje mot JÄIF. Om de inte gör det, så kan ju rimligtvis inte feminetiks besökare anklagas för att trycka ned JÄIFare..."

Det här tycker jag du har helt rätt i. Utagering krävs för att vara delaktig i ett förtryck.

Eller...? Om det nu är utagering som krävs för att vara delaktig i ett förtryck i det här fallet, borde då inte detta gälla mäns förtryck av kvinnor?

#17  svar Alvunger
2004-07-07 23:20:54

1. Jag tror att folk "därinne" tror att de allra flesta signaturer i JÄIF är direkt kritiska mot feminism, dvs, här finns inte särskilt många "jag vill veta mer om feminism" utan snarare "jag vill kasta skit på feminism/komma med vettiga argument mot feminism". Det är inte säkert att alla är intresserade av den typen av diskussioner. Så jo.. jag tror att många vid en första anblick tror att sign i JÄIF är antifeminister. Så är ju inte fallet, men det vet man inte om man inte kollar eller inte bryr sig. Vad jag dock vill framhålla är att jag inte tycker det finns nåt större problem i det. Många feminister söker sig nog till feminetik just för att det är den enda sajten på internet som har en avskild del för endast feminister. Då har man kanske inte anledning att gå in på JÄIF el bry sig om vad som där skrivs, om det specifika syftet är att snacka med feminister. Anti och ickefeminister finns på många sajter, hundra procent (så långt det går) feminister på feminetik blott.

2. Jo.

#18  Okej Fiji
2004-07-08 02:08:41

Då förstår vi varandra tror jag.

Om nu du och Robert S är såpass överens om att tråden som var upphovet till det inte fanns någon sådan underton så tror jag på det jag också.

Det är svårt att få någon känsla av vad övriga debattörer på "tycka" anser, eftersom det är så försvinnande få som skriver här. Förståeligt som det må vara. Det är väl mest du och någon enstaka annan tror jag.

Men jag fick göra ett par intressanta tankelekar, även om de allra flesta aldrig nådde till forumet.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?