feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Fäder och barnuppfostran


Gå till senaste inlägget#1  Fäder och barnuppfostran David M
2004-07-05 07:35:52

Såg ett program på BBC häromdagen som handlade om barnsutveckling. Det var ett program i stil med vetenskapens värld vi i Sverige har. Där hävdades att fäder är viktigare än mödrar för barns fysiska utveckling. Det har nämligen visat sig att barn vid 2-3 års ålder behöver mycket "vilda" lekar för att få upp motorik, koordination mm och barnen (både flickor o pojkar) söker sig oftare till fädern för dessa lekar. T ex slänga runt barnet upp o ner, hoppa på magen o dylikt. Ni som vart med småbarn vet vad jag menar. Det är också så att mödrar mer "bevakar" barn när de leker medan fäder mer leker "med" dem. Allt enligt programet.

Jag har försökt kolla upp hur det ser ut i min bekantkapskrets och där säger nästan alla män jag pratat med ungefär "Nä, hon leker aldrig med barnen så". Och kollar jag runt så verkar det som om mödrar mer tar hand om och bevakar barnet när det leker eller gör nåt annat, väldigt sällan sker det aktiva lekar från mödrars sida.

Vet inte vad jag ville säga med detta. Tyckte bara det var intressant.

#2   JoeHill
2004-07-05 12:45:41

Kvinnor "bevakar" även sina män. trist.

#3  Hm... monica
2004-07-05 14:34:20

Vissa män bevakar "sina" kvinnor och tar till bössan om de inte "lyder"... OFF TOPIC.

Sa man nåt i programmet om vad denna skillnad i att leka med sina barn i så fall skulle bero på?

#4  Monica David M
2004-07-05 15:47:03

Nä, egentligen inte. Det mest konstaterades.
Men jag har ju mina egna aningar.

Män är helt enkelt mer aktiva än kvinnor.
Då är det naturligt att de är det med barn också.

Hur många kvinnor känner jag som är kring 30 och går ut och spelar fotboll ihop med ett gäng kompisar då o då? Inga. Inte konstigt att de då inte heller spelar boll med barnen.

#5  ... Fredrik L
2004-07-05 17:26:11

Intressant min kära David. Välkommen tillbaka från en semestertripp?

#6  Kan det inte bero på att Karra
2004-07-05 20:03:18

kvinnor liksom fått uppgiften att vara den tråkiga polisföräldern? Jag menar, på MVC har dom "föräldragrupper" och så har dom "pappagrupper". Som om mamman är den enda som har uppgiften att vara förälder och pappan kan typ hoppa in och laja lite när han har lust.
Jag tror själv att morsor (och kvinnor i allmänhet) skulle må bättre av att slappna av lite, gå ut och spela fotboll eller mula varandra i snön.

Fast egentligen så vet jag inte om det där stämmer. Min mamma och min farmor var världsbäst på att leka när jag var liten.

#7  Jo Alvunger
2004-07-05 20:49:23

Och så tycks ju fäder ha mer fritid och få in just de vilda utomhuslekarna i sitt schema, eftersom alla undersökningar fortfarande pekar på att det är mammorna som sköter det mesta inomhus i hushållet. Kanske borde langa upp ungen på dammsugaren? Jag minns att jag lekte mkt med pappa i trädgården t ex, när han ändå var ute och klippte gräset eller målade kunde jag klättra i träd el i stegen och irra runt, o ibland kunde ju han skicka upp mig i lyften. Vid morsans symaskin hände ju inte överdrivet mycket...

Studier visar också att under de vilda lekarna tenderar både män och kvinnor att leka hårdare med pojkar, dvs kasta högre i luften, trycka hårdare på gungan, uppmuntra att klättra högre i trädet. Pojkar får alltså större utrymme för dessa vilda lekar och testa sina gränser, medan flickor uppmuntras till mer stillsamma lekar som att pilla med pärlhalsband och måla. Och då är vi ju inne i spiralen, vilket leder till att 2-3 åringarna söker sig till fäderna eftersom männen som små fick leka så med sina fäder etc. I vanlig ordning, o med risk för att låta tjatig, ser jag inga som helst biologiska förklaringar till varför det skulle vara bättre för en unge att skickas upp i luften av mamma eller pappa.

#8  Du kan få en Fiji
2004-07-05 22:19:38

Den största biologiska skillnad man hittat mellan könen ligger i känslighet på hud.

Intervallen överlappar inte ens, dvs det finns ingen man som är lika känslig som ens den okänsligaste kvinna, om inte speciella förhållanden uppstår.

Har ni tänkt på att tjejer är ganska snabba att säga "aj" vid fysisk kontakt? Det är anledningen.

Flickorna kanske inte vill bli hanterade lika hårthänt, eftersom det gör ont?

(obs! Smärttröskel är en annan historia)

#9  sen så Fiji
2004-07-05 22:31:05

Tror jag inte det är anledningen, men det är en kul tanke.

Jag tror anledningen är tudelad. Dels utgår man från att flickor är lite lugnare. Sedan uppträder inte pojkar och flickor lika, ens i den åldern. Fråga folk som har barn.

Av de som beter sig "pojklikt" är den stora majoriteten pojkar, och av de som beter sig "flicklikt" är den stora majoriteten flickor.

#10  Fredrik L David M
2004-07-06 07:44:44

Visst är det intressant.
Nope, inte hemkommen från en semester. Jobbar för fullt så jag har inte haft så mycket tid. Blir semester i augusti.

upptäckt att många här pratar om att barnen behandlas olika pga kön och om skillnader på barnen. Programmet sade inget om att de var olika, utan det var båda könen som ville hellre ville leka med pappan.

#11  tiden Jon B
2004-07-06 08:28:23

Catrin var vänlig nog att tillhandahålla en intressant länk i en annan tråd: www.sll.se/utstallning/HAK_Kap3.pdf

Där står att läsa följande: "Sett över veckans alla dagar arbetar kvinnor och män likamycket, ca 8 tim per dag". Kvinnor utför mer obetalt arbete, män mer betalt, men i genomsnitt lägger vi ner lika mycket tid. Det "tycks" alltså inte som om pappor har mer fritid än mammor.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?