feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Kvinnors anmälningar tas inte på allvar"


Gå till senaste inlägget#1  "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" plommon
2005-10-16 12:08:49

Kaliberradaktionen har alltså gjort en undersökning som visar att kön (och etnicitet) spelar roll för hur utredningens utfall vid anmälningar till polisen. Var tredje anmälan gjord av en man går vidare medans siffran för kvinnor är var fjärde anmälan.

"Skillnaden kan tryckas liten, men den är systematisk. I brottskategori efter brottskategori upprepar sig mönstret. Det spelar ingen roll om vi tar bort hustrumisshandel och sexualbrott, fall som ju anses svårutredda och där anmälaren oftast är en kvinna. Mönstret består."

Vad har ni för tankar kring detta? Varför tas (svenska) mäns anmälningar mer på allvar?

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?art…
Programmet sänds idag kl 13 på p1, förresten.

#2  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Vasadu
2005-10-16 13:46:11

Jag gissar på att macho mans poliser inte är Sveriges mest jämställda yrkeskår. Och att ”macho” kvinnorna som och kommer in ditt inte påverkar stämningen tillräckligt.

Lite provoserande, men kan nog ligga lite sanning i de också.

#3  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Fabian
2005-10-16 14:27:01

Jag tror inte det beror pa medveten diskriminering, utan pa att man ar för stolta för att ga till polisen med (det som de tycker ar) bagateller.

Som jag har hört brukar kvinnliga besökare hos polisen mest ta hand om av kvinnliga poliser; tanken ar att kvinnorna skall kanna sig mindre 'intimiderade' da.

Jag tror man maste titta pa enskilda anmalningar innan man kan dra slutsatser har. I allmanhet tycker jag polisen gör ett bra jobb, och det vore synd om man började beskylla dem för öppen sexism utan att verklgen veta vad man pratar om.

#4  Fabian plommon
2005-10-16 14:35:30

Du menar att kvinnor i högre grad utsätts för "bagateller" än män? Och att de också anmäler dessa "bagateller"?

Vad jag förstod det är detta resultat systematiskt. Dvs de har gjort en massa "checks" som tex. för brott och ändå kvarstår skillnaden.

"Jag tror man maste titta pa enskilda anmalningar innan man kan dra slutsatser har"

Det är ju precis vad man har gjort i denna undersökning. Hur skulle den annars ha gått till?
Från länken:
"Radioprogrammet Kaliber har granskat alla polisanmälningar som kom in till stationer över hela landet under ett par veckor under år 2003."
Från detta material kan man alltså dra slutsatsen att mäns anmälningar oftare går vidare än kvinnors.

#5  Spännande upptäckt Henrik
2005-10-16 16:29:52

Om den här observationen håller är den i samma klass som när Agnes Wold och Christine Wennerholm avslöjade könsdiskrimineringen i Medicinska forskningsrådets behandling av anslagsansökningar. I varje enskilt fall kan man bortförklara den gjorda bedömningen men statistiken visar den pinsamma osminkade verkligheten.

#6  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Opolitisk
2005-10-16 16:30:04

Det kan nog bero på. Om man som man tex kommer till polisen och säger att ens fru misshandlat en så tar dom det nog inte på allvar. Det kan säkert vara tvärtom alltså också.

#7  Plommon Fabian
2005-10-16 17:22:00

Nej, jag menade inte att kvinnor utsatts mer för bagateller an man, utan att man ar mindre benagna att anmala dem. De riskerar att se löjliga ut, tror de kanske.

Vad jag förstar har den har studien grupperat anmalningarna i olika brottskategorier. Men stöld innefattar bade stöld av ett cigarettpaket och stöld av bil.

En annan faktor som kanske paverkar resultatet ovan ar att mannen, i sin roll, ar den som gar till polisen och anmaler inbrott etc. som har drabbat hela familjen.

#8  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" plommon
2005-10-16 18:22:49

Kolla vad JämO och polisforskare säger om saken:
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?art…
samt rikspolischefen:
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?art…

Hoppas länkarna funkar, annars finns de på sr.se, programmet var kaliber.

#9  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" MickeC
2005-10-16 18:42:53

Om fallet verkligen är att kvinnor inte tas på lika stort allvar för samma/liknande brott så är det givetvis totalt oacceptabelt. Så kan man inte ha det i en demokrati och i ett land som strävar efter jämställdhet.

Men det kan också ligga mycket i vad Fabian säger. Dvs. att mannen i regel anmäler grövre brott, även om de hamnar under samma brottskategori, dvs. att män som brottsoffer prioriteras högre vilket är rimligt om så är fallet.

#10  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Peggy
2005-10-17 19:16:14

Men snälla människor, de har ju kollat med felkällorna, t ex tagit bort alla grova brott och jämfört osv.

Face it.

Ni KAN bara inte tro att det är såhär eller? Varför?

#11  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" PerSiflage
2005-10-17 19:30:03

Vi får hoppas att internutredningen verkligen leder till någon förbättring på den här punkten, anmälarens kön ska självklart inte spela någon roll.

#12  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Fabian
2005-10-17 19:50:18

Hej alla

Jag fragade en polis om detta igar. Han sa att statistiken stammer nog, men att det ar lite vilseledande. Jag har inte kollat upp detta med Bra, men det ar det sakert andra som kommer att göra at mig...

För det första ar det sa att kanske 95% av alla anmalningar inte ens leder till förundersökning överhuvudtaget. En cykelstöld registreras, men nagon undersökning inleds inte.

För det andra sa övervager kvinnor nar det galler anmalningar utan substans. Nagon följde eftermig. Nagon haller pa att hacka sönder min dörr. Nagon hotar mig. Det betyder inte att kvinnor lider oftare av vanförestallningar an man, utan att man ar konditionerade att inte klaga över sadant, tror jag.

För det tredje sa (lite i motsats till det jag i min okunskap havdade i ett tidigare inlagg) ar det oftast kvinnor som anmaler smastölder eller andra övertradelser som inte kan beivras. Leksaker, cyklar etc. Man ar kanske mer benagna att strunta i det.

Han tillade att det vore ett tjanstefel att inte ta en substantierad anmalan pa allvar.

#13  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" TantMarcus2
2005-10-17 19:59:22

Polisens nya regler blir nog: "Den anmälandes kön skall icke spela någon roll för polisens prioriteringar. Därför skall kvinnors anmälningar prioriteras".

(Ja men va f-n jag är bitter och det har jag sagt tidigare så sluta klaga, ok?)

#14  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Cosmo
2005-10-17 20:42:59

"Ni KAN bara inte tro att det är såhär eller? Varför? "

Jag KAN tro på att så är fallet men jag finner ingen anledning till det. Det händer alltför ofta att den här typen av undersökningar inte har den substans de borde ha.

Jag skulle vilja se undersökningen i sin helhet och jag skulle vilja låta en kontrollgrupp med poliser hantera samma anmälningar i pappersform där könet inte framgår. Då kan man få större klarhet i om det verkligen handlar om diskriminering eller om det är så att grupperna skiljer sig på annat vis.

#15  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Cosmo
2005-10-17 20:57:36

"Ni KAN bara inte tro att det är såhär eller? Varför? "

Jag vill bara säga att det är jättebra att den här typen av undersökningar görs, och jag önskar att det gjordes fler undersökningar av samma typ. Kanske kan genusvetenskapen göra liknande undersökningar där krav ställs på insyn och vetenskaplighet?

#16  #13 TantMarcus2 donbullshit
2005-10-18 03:48:46

Måste säga bara att ditt nick är helt älskvärt.

Poliser har rätt hårda krav på sitt beteende och handlande, och
systematisk felhandlande i yrket skulle ju även innebära att
man riskerade hela sitt yrke.

Jag tror inte att de skillnader som syns beror på fel av poliser.

#17  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" donbullshit
2005-10-18 03:55:36

Om ett problem finns i polisen arbete så beror detta främst på
under bemaning, Sverige har för få poliser. Vilket gör att alla
viktiga/allvaliga brott inte ens kan behandlas.

Orsaken är närmast ekonomisk.

#18  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" plommon
2005-10-18 14:19:37

Men hallå! Förstår ni inte att det ser ut på detta viset trots era försök till (bort)förklaringar? Det vore väl finare om ni erkände att det såg ut så här (undersökningen är ju inte gjort av nån underjordisk feministisk maffia - utan ett radioprogram som granskar både det ena och det andra) än att förneka reslutatet.

Läs än en gång vad JämO säger:
"Jämo tror att skillnaderna mellan kvinnor och män, invandrare och svenskar beror på omedveten diskriminering. Sådant som man gör sig skyldig till när man inte hinner tänka efter."

#19  #18 plommon MartinK
2005-10-18 15:06:33

Jag tycker det är högst sunt och dessutom viktigt att ifrågasätta alla undersökningar, kritisk granskning är det viktigaste som finns och speciellt när man får förväntat resultat.
Men jag förstår att det tar emot när man fått ett resultat som passar..

#20  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" bengtboman
2005-10-18 15:14:29

Om man vill raljera, vilket jag inte vill, så skulle ju det presenterade resultatet lika gärna kunna vara att "kvinnor har en ökad anmälningsbenägenhet". Det finns ingenting i utredningen som visar på att det inte är så.

Ibland ser jag tolkningen av något som att en person sitter med blicken riktad mot ett avgränsat och avdelat utrymme. Det ena ögat ser bara en belyst sida och det andra ögat ser bara en mörklagd sida. Om personen bara väljer att se med ett öga så blir världen som det blickfång det öpnnade ögat kan se. Olika personer kan välja att öpnna olika ögon och därmed se samma sak på olika sätt.

#21  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" MickeC
2005-10-18 16:34:32

Just den frågeställningen jag hade i min första post (#9) togs upp i programmet. Efter att äntligen kunnat ha lyssna på programmet, så måste jag medge att det verkar vara klart att diskriminering förekommer. Det här är odemokratiskt och inte värdigt ett land som Sverige.

Det är sunt att förhålla sig skeptisk, men samtidigt kan man inte avfärda allt.

#22  MickeC bengtboman
2005-10-18 16:55:22

Nej absolut inte.

Det finns ju en risk att det återigen är så att kvinnor ses som barn som måste skyddas. Det samma gäller ju när brott ska utdömas. Givet samma brott får en kvinna alltid lägre straff än en man. Kvinnor tas inte på allvar som individer. Det blir å andra sidan även effekten av kampanjer av slaget "mäns våld mot kvinnor" och den retorik som bland annat F! använder sig av.

#23  Bengtboman MickeC
2005-10-18 17:15:16

Kanske borde hela rättsväsendet ses över ifrån ett jämställdhetsperspektiv? Observera att jag inte skrev genusperspektiv.

#24  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Mattias
2005-10-18 18:58:18

Utifrån det jag läst på sr:s hemsida så verkar det som att studien är väl utförd. Såvida man inte antar att studien gjordes av en sociologistuderande som hoppat över statistiklektionerna så kan man nog utgå från att slutsatserna stämmer. De förklaringar som återstår för att förstå skillnaden mellan behandlingen av kvinnors och mäns anmälningar borde bli:

1) Kvinnor är sämre på att redogöra för vad som har hänt att ge bra signalement osv. Det är kvinnornas eget fel.
2) Kvinnor är sämre på att kräva att deras anmälan ska tas på allvar och åtgärdas. Det är både kvinnornas och polisens fel.
3) Polisen är fördomsfull och tar inte kvinnors anmälälningar på lika stort allvar. Det är polisens fel.

Min gissning på hur stor del av skillnaderna mellan mäns och kvinnors anmälningar som förklaras av de ovanstående förslagen är: 10%, 30% och 60%. Eller något åt det hållet.

#25  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" MartinK
2005-10-18 19:54:22

Fick äntligen också chansen att faktiskt lyssna igenom men såvitt jag hörde så sägs inget mer än i texten.. ? I sådant fall säger det ju ingenting, skillnaden kan bero på en massa olika saker, det hade varit intressant att se antalet anmälningar för olika brott per kön och kvaliten på anmälningarna t.ex.

#26  Micke C bengtboman
2005-10-18 21:42:44

"...ett jämställdhetsperspektiv..."

Till slut måste vi ändå fråga oss om jämställdhet är en realitet och om definitionerna på jämställdhet är önskvärt. Kanske det är så att jämställdhet aldrig går att uppnå. Om vi mot förmodan skulle uppnå jämställdhet så lär nog någon hitta nya grupperingar att bevisa orättvisor genom. Vad ska då målet för att överbrygga dessa kallas? Jämlikhet gällde klass, jämställdhet gäller kön, men vad blir nästa? Är vi då mogna att se orättvisan mellan invandrad och inhabitan?

#27  bengtboman MickeC
2005-10-18 22:10:17

Visst kommer det alltid att finnas grupper som känner sig orättvist behandlade utifrån deras egna ideologiska tolkning. Men när en invandrarkvinna har hälften så goda chanser att uppnå rättvisa gentemot en vit man så måste man ju medge att något är allvarligt fel. Då pratar vi inte längre om obskyra ideologier utan mer om grundläggande mänskliga rättigheter.

Fast du kanske var inne på total jämställdhet inom hela samhället? Med risk för illvilliga tolkningar, nej det ska vi givetvis inte eftersträva.

#28  MickeC bengtboman
2005-10-19 13:01:19

"Men när en invandrarkvinna har hälften så goda chanser att uppnå rättvisa gentemot en vit man så måste man ju medge att något är allvarligt fel.".

Det du refererar i ovanstående mening handlar i så fall om brister i jämlikheten.

#29  Sv: "Kvinnors anmälningar tas inte på allvar" Peggy
2005-10-19 17:27:06

Mattias, de undersökningar jag har läst om sånt så har kvinnor varit överlägsna på att ge signalement.

Har du nån grund för det där eller utgår du bara med automatik från att kvinnor är sämre?

#30  #18 Plommon LostTranslation
2005-10-19 17:51:14

Hur exakta är jämförelserna då? Har de jämfört en kvinna som fått sin 3 år gamla crescent stulen med en man som fått sin 3 år gamla crescent stulen? Eller går "förföljd av en mystisk man" under samma rubrik som "en yxa i dörren"?

Jag tror det ligger något i det Fabian skriver, faktiskt.

Själv blev jag helt oprovocerat nerslagen av en krogvakt med spräckt näsa som följd utan att anmäla. Jag blev mer eller mindre övertalad av polisen att låta bli därför att vakten lika gärna kunde vinna målet med sin motanmälan. Dessutom had jag druckit öl, och jag är man. Hade jag varit kvinna så hade nog polisen sett allvarligare på saken...
Men, that's life. Jag lever ju iaf och min näsa är återställd. Inget att gnälla över... :-)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?