feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall


Gå till senaste inlägget#1  Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall TantMarcus2
2005-10-13 23:14:49

Ser just nu på Efterlyst i TV3. Programmet har tydligen fler kvinnliga än manliga tittare (har för mig att det stod något om det i en annan tråd).

Är det bra att man tar upp lösta våldtäktsfall i Efterlyst? Förra veckan var det ett fall med "en man som såg helt vanlig ut och som hade ett trevligt utseende" som helt plötsligt visade sig vara en våldtäktsman. Idag en kvinna som våldtagits i en park. Inslagen var utformade precis som alla andra inslag så man fattade inte riktigt att gärningsmännen faktiskt var gripna. Ingen var efterlyst (i fallet förra veckan fick han 5 års fängelse, i fallet i dag fick han 2 års fängelse + 10 års utvisning).

Men lixom. Är det bra att visa sådana här inslag? Jag fattar att kvinnor blir skrämda av dom. Och när man betonar att våldtäktsmannen såg helt vanlig ut och verkade trevlig så fattar jag inte vad kvinnor ska tycka/tänka: ska dom tänka "bäst att passa sig för killar som ser vanliga ut och verkar trevliga" eller "vilken kille som helst kan vara våldtäktsman"? Jamen... hm... klart det skrämmer kvinnor! Hur tror ni det förresten är för männen? Det är väl inte så många som tänker på det, men hur tror ni män påverkas när Efterlyst visar reportage som berättar om att "våldtäktsmannen såg ut som en helt vanlig, trevlig man"?

En helt annan sak: i inslaget idag i Efterlyst så fick man höra inspelningar från SOS112 när tjejen som blivit våldtagen ringde 112. Hon hade flera minuter före ringt och höll telefonkontakt med 112 när hon var på väg hem från krogen och kände att det var en man i närheten som betedde sig konstigt. Hon kunde berätta var hon var, hur killen såg ut och vad som hände. Så jäkla bra. Egentligen borde det väl finnas ett telefonnummer dit man kan ringa om man är i den här situationen som hon var, alltså innan våldtäkten? Typ när man känner sig osäker eller skraj fast inget riktigt har hänt (än). 112 är ett nödnummer och dels tycker jag inte att man ska ringa dit förrän det verkligen har blivit något (för då kanske man blockerar andra samtal som verkligen är akuta), och dels tror jag att det är många som tvekar att ringa 112 just för att de tvekar om det är akut. Ett... TRYGGHETSNUMMER vore väl fantastiskt! Tjejer som går hem på kvällen och tycker det är otäckt eller någon verkar skum kan ringa trygghetsnumret och säga var hon är och hon kan beskriva den som verkar skum. Kanske är det också en trygghet bara i att få prata med någon. Hon kan ha linjen öppen så länge hon vill, kanske tills hon kommer hem, och om det inte händer något så lägger hon bara på, och om det händer något så kan den hon pratar med direkt ringa 112 och vet då var hon är och vad som händer och hur den som verkar mysko ser ut. Då går det mycket snabbare och effektivare att få polis till platsen. Hon kan säga "ugh..." och då kan man få fram till polisen var hon är och en någorlunda upplysning om situationen. Naturligtvis skulle killar kunna göra samma sak om dom kände sig osäkra och rädda. Snacka om bra idé. Ge mig nått pris ;)

Dom som sitter i dom här "jourtelefonerna" (som Telia och andra naturligtvis bjuder på gratisnummer till *blink blink* ) behöver ju inte vara akademiker utan det räcker med att kunna hålla koll på den som ringer. En lugn, trygg röst som säger "okej, nu vet jag var du är. Jag hör. Du går åt det hållet. En kille som har mörk jacka går efter dig verkar mysko. Lägg inte på förrän du är hemma" skulle nog kännas j-ligt bra att höra i mobilen när man går hem!

En sån här "trygghetstjänst" vore tamejfan bra!

I övrigt sätter jag ett stort fett frågetecken för Efterlysts sätt att rapportera uppklarade våldtäktsfall. Dom skrämmer nog mer än dom hjälper.

#2  Trygghetsjour TKU
2005-10-14 00:35:04

Ett "trygghetsjournummer" verkar vara en bra idé, ett problem kan förstås vara att det gör folk överdrivet oroliga.

#3  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall Opolitisk
2005-10-14 11:02:28

Efterlyst har en tendens att ta upp brott som har invandrare som gärningsmän, även våldtäkter. Och man kan fråga sig varför?

#4  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall Michea
2005-10-14 13:50:24

Ledsen om jag gör någon besviken nu, men våldtäksmän SER ofta ut som "vanliga, trevliga män". Inga horn i pannan, ingen svans. Och det tycker jag är viktigt att folk är medvetna om.

För övrigt, en trygghetsjour är ingen dum idé. Men så länge den inte existerar så tycker jag absolut att man ska ringa 112 om man känner sig förföljd. Bättre en gång för mycket än en för lite.

#5  TantMarkus2 kezo
2005-10-14 13:59:18

Det Michea skriver är sant. Visst vore det så mycket enklare om det stod "våldtäktsman", "rånare", "förskingrare", "falskanmälare" skrivet i pannan på folk, men så är det tyvärr inte : )

Och trots allt ser de flesta män "vanliga och trevliga" ut. Tror inte att de flesta kvinnor går omkring och är misstänksamma mot nästan 50 procent av befolkningen. Men går nog mer efter situationen, tid på dygnet, var man befinner sig, hur en ny bekantskap verkar etc.

Så du kan vara helt lugn : ) Men visst är det synd att många ska behöva gå omkring och känna sig rädda, eller indirekt utpekade. Efterlyst tycker jag dock verkar ha en tendens att ta upp de smaskigaste fallen. Det är TV3, en betalTV-kanal, och det måste sälja. Av samma skäl som Aftonbladet och Expressen har så snaskiga löpsedlar. Men visst är det bra om de kan bidra till att lösa en del fall.

#6  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall vitastjerna
2005-10-14 14:09:25

Trygghetsjouren skulle ju ha 112 som ingångsnummer - typ: jag vill bara ringa och banda det här som händer nu. Behöver ju inte bara handla om våldtäkt.

#7  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall TantMarcus2
2005-10-14 17:22:51

Jag tycker Efterlyst är ett viktigt program. Det finns egentligen ingen annan kanal för polisen att kommunicera med allmänheten. Inte någon lika effektiv iaf. Kanske borde SVT ha en version av Efterlyst som är lite mindre beroende av tittarsiffror och lite mer... "samhällsnyttigt".

Michea/kezo: ja, våldtäktsmän ser ut som vanliga män. Förvånande? Kriminella invandrare ser ut som vanliga invandrare, precis som prostituerade kvinnor ser ut som vanliga kvinnor. Är det någon som blir förvånad över detta? Måste det påpekas? Vad har Efterlysts reportage om redan uppklarade våldtäktsfall för uppgift? Hitta brottslingar? Nej, det är att tala om att våldtäktsmän ser ut som vanliga män, vilket jag förstår skrämmer kvinnor eftersom de inte kan göra något åt det här. Ska dom akta sig för vanliga män? Akta sig för män? Det är inte hjälpande utan bara stjälpande. Typ: tjuven såg ut som en vanlig människa - akta dig för människor!

Att ringa 112 kan vara en bra idé. I fallet som Efterlyst tog upp så visade det sig vara en utomordentligt bra idé. Oftast händer det dock ingenting och skulle alla rädda ringa 112 så skulle numret braka ihop. Just det är också dumt för den som är rädd. För vet man att man inte ska ringa 112 förrän det är riktigt jobbigt läge så kanske man undviker att göra det trots att man borde. Ett 112-light vore bra för vanliga 112 och det vore bra för skraja människor.

vitastejrna: mm. Visst kan man tänka sig att numret kunde ligga under 112. Ring 112 - begär Trygghetsjouren när du känner dig rädd eller hotad men läget inte är akut farligt. Inte dumt.

#8  Sv #7 NoManIsAnIsland
2005-10-14 17:26:29

"vitastejrna: mm. Visst kan man tänka sig att numret kunde ligga under 112. Ring 112 - begär Trygghetsjouren när du känner dig rädd eller hotad men läget inte är akut farligt. Inte dumt."

Bra förslag. Lätt att ordna som så också om det under samtalets gång blir akut, så säger man akut och kopplas till bemannade 112.

#9  TantMarcus2 Michea
2005-10-14 18:42:24

Jo, tyvärr finns det en poäng i att påpeka det här om och om igen. För det finns fortfarande våldtäktsoffer som säger "men han såg ju så snäll och normal ut, jag kunde aldrig tro att han skulle göra något sånt" om sina förövare.

#10  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall Greg
2005-10-14 20:47:47

Och vad är poängen? Att kvinnor passar sig för alla män?

#11  Stjäl denna idé elinlite
2005-10-14 21:21:15

I flera år arbetade jag på krogar och kom riktigt sent hem. Då mobilen blev billig nog och vi vanliga dödliga började införskaffa dem utvecklade vi på min arbetsplats en telefonkedja. Dvs vi ringde varandra när vi kommit innanför dörren.
Under den tiden kom jag på ungefär den idén som Tantmarcus beskriver i #1.
Eftersom jag då bodde i USA pch deras larmrespons inte alltid
är att lita på hade jag tänkt det mera som ett personligt säkerhetsprogram kopplat till telefonen. På så sätt att en kunde ringa upp en tjänst och säga "hej nu går jag från krogen" och så kunde de följa med var mobilen befann sig. Alternativt att en kunde ringa dem om en kände sig osäker på personer i närheten. Och så kunde de komma och plocka upp en, precis som tjuvlarm på villor får väktare att ringa upp och rycka ut.

Dock tycker jag att en statlig trygghetslinje är mycket mycket bättre, och inte alls bara för tjejer, utan för alla.

#12  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall Peggy
2005-10-14 21:29:17

Det har hänt att jag ringt min man när jag blivit förföljd av karlar. Inte vet jag om det hindrar våldtäkter. Jag har inte blivit våldtagen än iaf.

#13  Greg NoManIsAnIsland
2005-10-15 07:59:03

Att människor, kvinnor som män, passar sig för personerna de upplever som hotfullast. Av statistiska skäl så är det oftast en man, män står som du förmodligen vet för det mesta av utomhusvåldet.

#14  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall Greg
2005-10-15 15:42:01

Så det är bra att upplysa gång på gång att man skall passa sig för alla med könet man?, är ni på riktigt ?

#15  Greg Michea
2005-10-15 21:32:49

Du missförstår uppenbarligen med flit.

#16  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall MartinK
2005-10-15 21:42:05

Med tanke på hur statistiken ser ut så är det väl män som behöver trygghetsnummret i första hand. Att lyfta fram överfallsvåldtäkter bidrar ju dessutom bara till att skrämma upp kvinnor i onödan, de flesta våldtäkter sker ju inte ute.

Så vad tv3 gör verkar ju kontraproduktivt, det bidrar ju bara till ännu större rädsla för att gå ut och ger en felaktig bild av var våldtäkter händer.. (med reservation för att jag inte sett programmet ifråga)

#17  Sv: Efterlyst rapporterar om uppklarade våldtäktsfall Greg
2005-10-16 01:32:44

Michea:
Kanske missförstår jag med det är definitivt inte med flit.
Vad jag tycker vissa av er säger är att man bör informera kvinnor att det är vanliga män som våldtar för att de skall kunna passa sig för de som är hotfullast som statistiskt sett oftast är män.

Jag kan tycka det är ok att säga att det inte på utseendet går att avgöra om någon är våldtäktsmän, men det är en stor skillnad mot att säga att det är vanliga män som våldtar. Det ökar bara fördommar som drabbar alla män, vare sig de våldtar eller inte.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?