feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Jämnstäldhet i framtidens Sverige.


Gå till senaste inlägget#1  Jämnstäldhet i framtidens Sverige. Fredrik L
2004-06-29 20:55:51

Om anti-feminister och feminister skulle vilja sia lite grann om hur ni tror feminism och jämnstäldhet kommer att ha utvecklats sig "storpolitiskt" och bland vanliga människor skulle jag finna det intressant. Visa framtidsprofetior har ju visat sig vara mkt träffande inom andra områden.

Kort sagt hur är jämnstäldheten om ex 5, 10, 25 år?

#2  Min framtidsvision Robert
2004-06-29 22:29:04

Är att jämställdhetsproblemet troligtvis kommer att överskuggas av en rad andra storpolitiska problem. Här är min vågade profetsia:

Jag tror till exempel att USA kommer att tappa sin ställning som drivkraft i världsekonomin innom kanske 10 till 25 år, möjligtvis några år senare men definitivt innom 50 år. Detta kommer att vara den avgörande händelsen i första delen av nästa sekel, och kommer även att påverka feminismen.

Varför tror jag då det? USA har redan idag ett handelsunderskott på 450 miljarder per år som bara skenar (Förenklat kan man säga att USA just nu importerar varor och exporterar papperslappar, d.v.s. aktier och obligationer), och när väl människor världen över inser hur svag den amerikanska ekonomin är i reela värden mätt kommer investeringarna i USA upphöra och dollarn kommer att falla, kanske mjukt, kanske krashar den.

Man kan säga att efter IT-bubblan kommer USA-bubblan. Det är möjligt att följden av detta blir en världdepression och i så fall troligtvis ökat våld, möjligtvis ett tredje världskrig beroende på hur djup och långvarig den ekonomiska krisen blir. Om det blir storkrig kommer definitivt feminismen att hamna i skymundan då krigstillstånd kommer att råda i större delen av världen.

Oavsett om det blir krig så kommer världen efter USA-kollapsen kommer att vara mycket annorlunda men intressant. Jag tror att Euroasien kommer att få ökat inflytande och bli världens centrum i hård konkurrens med fjäranöstern (om inte Kim Jong Il hunnit nukea hela den halvan av jordklotet).

Gränserna mellan västvärlden och öst kommer troligtvis att börja suddas ut, och i det skedet kommer feminismen troligtvis att i större grad handla om att etablera mera grundläggande kvinnorättigheter i mellanöstern och Afrika snarare än att fokusera på mindre jämställdhetsfrågor innom Europa. Jag tror också att efter-USA tiden kommer att präglas av mer solidaritet i Europa, med bättre sociala skyddsnät, så kvinnor kommer i allmänhet att ha det mycket bättre om ca 40 år. Kanske ser vi också en ny typ av demokrati växa fram med direktdemokrati över internet, och parlamentarismen går mot sitt slut om ca 50 år. Alla positiva sociala reformer och den ökade demokratin med möjlighet till direkt inflytande kommer att göra kvinnor mera nöjda i allmänhet och det kommer att ta udden av feminismen; feminismen kommer fortfarande att finnas kvar, men den kommer inte alls längre att präglas av den bitterhet och intollerans som finns idag.

Vi får inte heller glömma att när USA tappar sin makt så kommer feminismen inte längre få det stöd som den idag får från USA. När kulturen börjar inehålla Tyska hemmafruar och Muslimska kvinnor i slöja kommer det inte längre att vara självklart att total likhet mellan könen är någonting eftersträvansvärt. Men feminismen kommer troligtvis ändå att lyckas med att få bort alla former av lagstadgad diskriminering av kvinnor, även i muslimska länder.

Så för att samanfatta så tror jag att världen om 40 år kommer att vara mycket mer demokratisk och solidarisk efter att USA fallit, så kvinnor kommer att ha det bättre och vara mer nöjda med sina liv, och därför kommer vi att se en mer mogen feminism. Radikalfeminismen kommer också att mildras lite på grund av influenser ifrån mellanöstern och östeuropa. Men trots det kommer alla länder, även i mellanöstern, att ha annammat feminismens grundprincip om att kvinnor inte ska få diskrimineras. Tidsperspektivet är förståss lite beroende på huruvida USAs fall orsakar ett världskrig eller inte.

Tiden innan USAs fall kommer att se ut ungefär som nu, fast med ökad arbetslöshet världen över, ökat våld och terrorism, minskad ekonomisk tillväxt och allt mer tätt kommande lågkonjunkturer. Möjligen kan det bli kärnvapenterrorism som slutligen ger den Amerikanska ekonomin nådastöten, fast något säger mig att de flesta terrorister inte är beredda att gå så långt. Under den här tiden kommer feminismen bara att bli mer och mer radikal och intollerant som en reaktion på en allt mer stormig omvärld, tills andra problem slutligen blir så stora att människor inte längre har tid att bekymra sig om jämställdhet.

#3  Robert Fredrik L
2004-06-29 22:54:25

Ok :) Hur tror du att ett ev. tredje världskrig kommer att se ut? För jag menar man krigar ju knappast som man gjorde under f.v.k och a.v.k. Det är inte längre medborgares plikt eller dröm att slås och slaktas på slagfält.

#4  Anomali Robert
2004-06-29 23:00:35

Det man måste inse att USA är en anomali om man tittar historiskt. Det har nästan alltid vart så tidigare att om två stormakter utkämpar ett krig så är det nästan alltid den allierade till den vinnande makten som blir nästa supermakt. Innan andra världskriget så var till exempel USA en obetydlig militär och kulturell maktfaktor. Men under kriget var de alierade med stormakten England som stred mot Tyskland, och efter kriget var de både segrare och kom oförstörda ur kriget. USAs krig mot Sovjetunionen var visserligen ett kallt krig, men om Sovjet rustade sig in till bristningsgränsen så borde USA också ha överansträngt sig på något vis, och jag väntar nu bara på att svagheterna ska börja visa sig. Jag ser på USA som på tornen i World Trade Center. Efter smällen stog de en bra stund innan de slutligen kollapsade.

Var hittar man då sprickorna i USA? På något sätt verkar det som att USA är ideologiskt överansträngt. Det verkar som att de började tappa bort alla riktiga tankar på jämlikhet och demokrati under kalla kriget, och deras maktstrukturer har låtits genomsyras av någon form av ekonomiskt kortsiktigt rovdjurstänkande. I kontrast mot Sovjet blev USA överdrivet kapitalistiskt vilket leder till att den produktiva medelklassen dräneras på resurser som skulle behövas för att satsa på framtiden. Istället används dessa pengar i en överdriven lyxkonsumtion för de allra rikaste. Enorma pengar har satsats på militär samtidigt som vanliga amerikaners vardag och utbildning blivit allt sämre. Barnadödligheten i USA är i stil med Iran, och USAs storstadsslumm har många likheter med livet i ett u-land.

USA liknar på många sätt rommariket. När Rom gjorde sina erövringar så fick de en strid ström av varor ifrån sina provinser vilket ledde till att alla bönder och hantverkare i Rom blev arbetslösa. Medelklassen i Rom försvann, och kvar var bara en maktelit, och en stor mobb som behövde lugnas med bröd och skådespel. Samma sak håller på att hända i USA genom att USA importerar varor och exporterar papperslappar (aktier och obligationer). Det går knappt att tjäna pengar på att jobba snart i USA; för er som läst Michael Moore kommer ni ihåg att det finns piloter i USA som går på socialbidrag, lönen räcker inte.

Som sagt, jag inväntar kollapsen. Förhoppningsvis blir det en mjuklandning.

Jag kan ju också ha fel om allt detta.

#5  Fredrik L: Robert
2004-06-29 23:32:18

Om ett tredje världskrig... hmm... jag håller med om att det inte riktigt känns som att det blir samma sak med stora arméer. Här kommer lite vilda spekulationer:

Jag kan tänka mig att ett tredje världskrig blir i form av ett antal mindre blixtanfall där det finns gränser, och etniska mord på turister etc. Men jag kan tänka mig ett mer utbrett terrorkrig med kemiska, biologiska och nukleära stridsmedel mot stora städer som syftar till etnisk rensning. Eftersom risken för vedergällning är så farlig kommer de olika deltagarna i kriget att stödja olika terrornätverk i hemlighet och en stor del av kriget kommer vara ett globalt käbbel om vilken nation som är skyldig till vad. Eftersom hämndaktioner riskerar att drabba tredje part kommer allt fler dras in i konflikten. En slags global vendetta med missiler, ubåtar och insmugglade bomber.

Idag kan detta verka rättså avlägset, men tänk på att om det blir världsdepression så kan det leda till svältkatastrofer. Dessutom så verkar det som att vattnet och oljan håller på att ta slut i världen, så det kan bli en utlösande faktor. Kanske blir det några u-länder som gaddar ihop sig mot västvärlden för att de vill åt våra vattentillgångar samt hämnas för några hundra år av kolonialisering och förtryck. Med den teknik som finns om 25 år kommer troligtvis den asymetriska krigföringen att vara ännu mer asymetrisk vilket kommer göra det möjligt för ett litet före detta u-land att producera allehanda massförstörelsevapen utan några större problem. Direkt efter USAs ekonomiska kollaps kommer de inte heller ha möjlighet att leka världspolis.

Men som jag sa, jag är inte alls säker på att det blir någonting som man kan kalla för världskrig, kanske blir det bara lite mer terror än vad det är idag, eller så avtar terrorn.

#6  -> robert olle
2004-06-30 18:12:40

visst har usa problem, man kan diskutera hur stora, men vara tronfoljare kommer garanterat INTE bli europa. allvarligt... de europeiska demografiproblemen overtraffas bara av afrika och f.d. sovjetunionen. min gissning ar att lander som indien, indonesien, men aven kina kommer att bli de nya tungviktarna.

vidare. usas problem ar just handelsbalansen. men fortfarande sker mer r&d har an i hela resten av varlden. det ar ingen slump att en sa forkrossande majoritet av alla naturvetenskapliga nobelpris hamnar just har. alla imperier har sitt slut men hur garna du an onskar en kollaps kommer du nog fa vanta ett tag.

sen ar det fantastiskt komiskt att hora just en svensk saga att "Det går knappt att tjäna pengar på att jobba" i usa. efter skatt tjanar jag utan vidare dubbelt sa mycket har som jag gjorde i stockholm. lagg sedan till att mitt boende (battre an i stockholm) kostar mig ca halften. sa oroa dig inte for oss amerikanska knegare. vi klarar oss ett tag till. michael moore ar ungefar lika opartisk som joseph goebbels, sa undvik att ta inte alla hans uttalande bokstavligt.

#7  "Kort sagt hur är jämnstäldheten om ex 5, 10, 25 år?" Greg
2004-07-01 09:38:45

Jag tror att inom en snar framtid kommer den klara ojämställdheten som råder inom dagens skola få effekt.

Män kommer ännu oftare än idag hamna utanför samhället i kriminalitet, drogmissbruk och sådant.

Kortfattat:
Arbetslivet kommer få en mer jämn könsfördelning på toppjobben, men botten av samhället kommer fortfarande domineras av män. Det är åtminstånde så jämställdhetsarbetet bedrivs idag.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?