feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Winberg i Expressen


Gå till senaste inlägget#1  Winberg i Expressen Kalle
2004-06-29 14:18:08

http://www.expressen.se/index.jsp?a=152452

Slutklämmen:
"Familjen, särskilt den så kallade kärnfamiljen, är inte sällan en begränsande institution som återskapar fattigdom, utanförskap och sexuella övergrepp. Det har jag sett i Sverige och det ser jag här i Brasilien.
Men detta är ingen ovillkorad lag. Inget ödesbestämt. Det går att förändra. Inte med den sortens barnhem som jag bodde på. Inte med mer av privatisering av människors problem. Inte med mer av hyllning till familjebegreppet. Det finns andra vägar. Det gäller dock att vara modig nog att driva dem!"

Det gäller också att vara modig nog att ta bladet från munnen och peka ut riktningen. Att ha modet att säga "Däråt ska vi gå!" och inte bara "Däråt är fel, däråt är fel, däråt är fel!". Tyvärr saknas detta modet hos Winberg så nu blir det bara totalt menlöst och intetsägande.

#2  Intressant: Robert
2004-06-29 14:55:45

Att höra om Winbergs jobbiga barndom gör ju faktiskt att man förstår varför hon är som hon är.

#3  Jo Kalle
2004-06-29 15:18:59

Javisst.

Intressant tankevurpa hon gör också. Själv har hon dåliga erfarenheter från barnhem, och därför dömer hon ut... kärnfamiljen...?

#4  Kalle: Robert
2004-06-29 16:40:49

Jo, det är en konstig slutsats faktiskt. Jag håller just nu på att läsa boken "Det infantila samhället" av Carl Hamilton. Jag är inte klar med den än, men i grova drag så diskuterar boken dagens samhälle där barn tvingas bli vuxna för tidigt på grund av just kärnfamiljens nedmontering samt en rad andra faktorer. En intressant observation är hur dagens samhälle förväntar sig att unga tjejer själva ska klara av att själva välja kläder och experimentera med sexuella signaler. Tjejer förväntas att redan vid låg ålder kunna säga nej, och pojkarna förväntas att vid låg ålder kunna veta vart gränsen mellan flirt och sexuella trakasserier går; det vill säga gränsen mellan att säga "snygg kjol" och "snygg häck". I vilken ålder ska man förvänta sig att en pojke ska klara av det? Redan på dagis? I vilken ålder ska man förvänta sig att en tjej är medveten om de signaler hon skickar ut? Redan på dagis?

Jag tror att de senaste årens feminister är en reaktion på ett helt annat problem än jämställdheten. Det är någonting mycket mer allvarligt som har hänt på den antropologiska kartan. Vuxna föräldrar och lärare har på något sätt resignerat inför uppgiften som går ut på att skapa en trygg och säker miljö för barn med gränser, och barn idag växer upp med djungelns lag och tvingas att bli vuxna väldigt fort. Jag tror att det är där som problemet ligger egentligen.

Till exempel när Josefine berättar om hur hon blev tafsad på i skolan. Är då problemet att killarna inte är mogna nog att förstå gränsen? Eller är problemet att det inte finns tillräckligt med vuxna som kan säga stopp?

Jag tror att feministerna verkligen upplever ett förtryck, och att det är på riktigt, men det är inte något patriarkat. Förtrycket består i en vuxengeneration som har lämpat över allt för mycket ansvar på barn. Det är många barn i dag som tvingas ta ansvar för sina föräldrars situation vilket är helt åt skogen. Under detta förtryck lider visserligen kvinnor, men under detta förtryck lider också män i lika hög grad.

Jag har tidigare sagt saker som att feminismen förstört min barndom. Men när jag tänker efter är det kanske inte riktigt så. Jag kommer ifrån en trasslig familj, och jag har under hela min uppväxt kännt ett ansvar för mina föräldrars, och främst min mors psykiska välbefinnande. Troligtvis är det det som gjort mig till frustrerad kvinnohatare mer än någonting annat. Jag gick också i en skola där lärarna resignerat, och där mobbing var mera regel än undantag. Mellan oss barn rådde djungelns lag, "endast den starke överlevde". Allt detta har gjort att jag har någon slags ilska gentemot omvärlden. Men om det finns orsak för mig att ifrågasätta om feminismen verkligen är rätt fiende, så undrar jag om feministerna verkligen strider mot rätt fiende? Jag kan tänka mig att en tjej i min situation lätt skulle bli en bitter feminist. När man har problem måste man hitta någonting att rikta sin ilska emot, och manssamhället och patriarkatet ligger då ganska nära till hands.

Min fråga till feminister är altså: Är ni verkligen säkra på att det är patriarkatet som gjort ert liv surt? Är ni säkra på att fienden inte kan karakteriseras genom ett berövande av barndommen? Är det inte en förlorad barndom som ligger till grund för er frustration? Är det inte den förlorade barndomen som är problemet när 7 åriga tjejer köper stringtrosor? Är det inte den förlorade barndomen som är problemet när 7 åriga pojkar förväntas kunna flirta utan att säga någonting som uppfattas kränkande? Varför ska 7 åriga pojkar och flickor överhuvudtaget beté sig som vuxna? Är inte den förlorade barndomen det egentliga problemet?

Jag erkänner att jag har haft fel, feminismen är kanske inte min huvudfiende, min fiende är någonting annat. Med det så borde väl i alla fall feministerna här kunna fråga sig om de verkligen strider mot rätt sak?

(ps: Nightwish's senaste skiva är jävligt bra! Finnarna kan dom också)

#5  Hm Robert.. Alvunger
2004-06-30 23:03:11

spännande att du nu omyndigförklarar feminister genom att påpeka våra trauman i barndomen, när du i en tråd här precis bredvid förklarar hur fult du anser det är att feminister omyndigförklarar prostituerade.

Hur som helst. Mitt liv är faktiskt inte alls surt. Varifrån har du fått att feminister anser att deras liv är sura? "Patriarkatet" är inte endast min fiende. Ofta är det också min vän. Detsamma gäller för alla män och kvinnor. Att spela spelet väl, dra nytta av dess fördelar, passa in. Det är inte alltid det går.

De saker du tar upp om barndomen - märkte du att de var knytna till könskonstruktion? Nog har vi många trauman från barndomen, och det är garanterat därför många av oss är feminister. Men inte pga en fördärvad eller trasig insida, utan pga en insikt om hur barndomens könsmanipulation hjärntvättar oss och begränsar oss.

#6  Men Matti
2004-06-30 23:55:53

att säga: Aha. Är det därför winberg är så 'störd' ? Det andra inskränker kvinnor o sedan omyndigförklara vad de själv har att säga om sin sits för att dem är prostituerade. Winberg får ju tycka o säga vad hon vill enligt mig, men helst privat. För om barndomen kan va manipulativ så tycks hon va kunna sig va lika manipulativ när hon går runt o predikar om vad är rätt o fel efter nåt som verkar va mer undantagsfall än regeln inom stjärnfamiljer.

Bittra människor gillar att va bittra ?
Och hur barndomens konsmanipulation hjärtvättar... vem ? Finns det bara ett flertal sätt att uppfostra sina barn idag ?
Löses det med kärnfamiljens upplösning ?

Jag har inte haft en 'normal' uppväxt så jag har ingen aning om vilka fel o hur aktuella dessa könsmanipulationer är. Kan du göra en lista o detaljerade beskrivningar av din egen så att jag förstår hur det kan se ut ?

#7  Och igen... Kalle
2004-07-06 09:31:05

http://www.expressen.se/index.jsp?a=155771

Nu ger hon sig på både kärnfamiljen och fosterhem. Men fortfarande inte något ord om vad hon vill ha istället...

(Intressant att hon ger sossarna en känga för röstfiske och "röstboskap" också...)

Men ska vi skrota kärnfamiljerna för att en liten del missköter sig och inte fungerar? Det vore väl ungefär som att... skrota Riksdagen för att några ledamöter är alkoholister och skattefifflare...

#8  Lösningen Jon B
2004-07-06 10:04:43

Vaddå, hon har ju sett ljuset, och är beredd att dela med sig: "föräldrautbildning, kvoterad föräldraförsäkring, bättre lärarutbildning, alternativ för-skole- och grundskolepedagogik samt accepterandet av ett vidare familjebegrepp". Sen är det klart, och vår "frihet" att "slippa ta ansvar för [vårt] barn" är äntligen avskaffad.

#9  Winberg Rond 2 MrG
2004-07-06 22:33:50

http://www.expressen.se/index.jsp?a=155771

It ain't over till the fat lady sings...

MrG

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?