feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

ERIK(A)


Gå till senaste inlägget#1  ERIK(A) CaheiaM
2005-10-07 21:39:48

Jag såg dokumentären ERIK(A) igår kväll och den väckte en del gamla och nya frågor. Filmen är en okonventionell berättelse om Erika, hermafroditen som 1966 blev världsmästare för damer i utförsåkning. Erika vann skid -VM för damer som 18 åring. Ett år senare får hon slutligen veta, när Österrikes skidförbund testade skidåkarna på kemisk väg, att hon inte var en kvinna. 19 år gammal bytte hon kön och blev Erik. När Erik åter började träna skidor och tävla stoppades han av Österrikiska skidförbundet. Istället fick han försörja sig som skidlärare, gifte sig sedan och fick barn.

Erika kände isg inte bekväm med att vara kvinna. Hon visst att hennes kropp såg annorlunda ut men inte hur. Till hennes mamma hade läkarna sagt att utväxten på benet/jumsken var ett brosk eller nåt och att det skulle växa bort. det gjorde det ju givetvis inte eftersom det var hennes testiklar, vad jag fattade det som. Iaf så var det inget man talade om i familjen och Erika frågade heller inget. Hon trodde att hon var liet annorlunda, att hon var lesbisk. När mensen inte kom ljög hon om det.

När hon slutligen fick svar på sina frågor och genomförde operationen till Erik, blev han istället supermacho, säger fd frun. han kände att han måste bevisa att han var man, köpte en porse och hade regler för hur en man skulle vara. Dottern visade hans enare upp som det yttersta beviset på att han var man.

Efter att ha sett den här började jag och min väninna fundera på hur det är med kön, hur mycket det biologiska styr. Erik(a) var ju hermafrodit men kände sig mer som en man än kvinna. han förälskade sig i kvinnor... hur är det då med tex homosexualitet?

#2  Sv: ERIK(A) elu
2005-10-07 21:58:10

"hur är det då med tex homosexualitet"

typ att det är inadekvat begrepp som borde ha utrangerats tidigare..

#3  Sv: ERIK(A) hampus
2005-10-07 22:13:17

Om man söker på "etiology homosexuality" får man upp massor av sidor. Bl a den här, som visserligen är rätt översiktlig vad gäller det vetenskapliga. Däremot är den kul, för den beskriver forskningen om homosexualitet historiskt och diskuterar även drivkrafterna bakom.

http://www.glbtq.com/social-sciences/etiology…

Från en annan tråd här på forumet fanns följande länk:

http://web.telia.com/~u87212051/mom/5etiolog.html

men den diskuterar Freuds teorier i större utsträckning.

Konsensus verkar saknas ännu.

Om jag ska relatera till personliga upplevelser. Jag har frågat många bögar hur de "upptäckte" sin sexualitet. Ingen har hittills ansett sig ha ett val vad gäller att försöka styra attraktionen. Och många har haft erfarenheten att försöka leva heterosexuellt i många år, t o m bildat familj, för att sedan komma ut som bög vid 40-50 år.

En intressant sak var att många hade mycket tidiga minnen av homosexuella känslor under barndomen. T ex berättade en att han tyckte att hans morbror var hemskt spännande (med vilket han menade en viss sexuell attraktion) och han var tre år då. Själv hade jag sex första gången då jag var tio år med en något äldre kille, fyra år innan jag kom i puberteten. Jag har dock minnen av homosexuellt intresse från det jag var 4-5 år. Jag har för mig att jag läst någonstans att bögar sexualiseras tidigt, men är osäker.

mvh

hampus

#4  Sv: ERIK(A) CaheiaM
2005-10-08 13:37:19

Erik(a) mamma menade att eftersom läkarna hade sagt att det var en flicka, ja då klädde de henne i rosa och klänningar. erika försökte verkligen se ut som en flicka oxå genom att alltod ha kjol eller klänning mm. Socialisation i alldra högsta grad, men sen valde ju Erik att eftersträva en manlig stereotyp. han hade regeler för hur genteleman skulle vara och eftersträvade dem.

Då kan man fråga vad som är normalt? Vårt v-samhälle fungerar inte på det sättet att man kan ställa sig utanför könsmallar och normer. till viss del avviker all så klart en del, men inte för mycket. Norm är ju det alla försöker eftersräva, medvetet eller inte. Normen är manlig!

Sexualitet, är det normala igentligen att vara bisexuell? Eller strävar alla efter den manliga sexualiteten? All visuell media bygger på en manlig tittar från grunden och det är en väldigt liten del som avviker från denna. Som kvinna blir man van att se på andra kvinokroppar och många av mina vänner (kanske alla) säger att de inte vet ifall de socialiserats till att vara bisexuella eller om det bara r så... För visst är det så att alla kvinnor jag känner irl är bisexuella. vad är "normal" sexualitet? (OBS! retorisk fråga)

#5  Sv: ERIK(A) billie
2005-10-08 17:17:21

Hampus skriver "Om jag ska relatera till personliga upplevelser. Jag har frågat många bögar hur de "upptäckte" sin sexualitet. Ingen har hittills ansett sig ha ett val vad gäller att försöka styra attraktionen."

Alla bögar inom RFSL som jag träffat på föredrag mm har berättat samam sag. Minns inte att någon valt att vara bög av politisk solidaritet. Däremot har jag läst om heterokvinnor som påstår att de valt att vara lesbiska av solidaritet.

Jag har svårt att tro på det. Det är troligare att de varit bisexuella utan att veta om det.

CaheiaM " Sexualitet, är det normala igentligen att vara bisexuell? "

Som jag tror så föds man med en läggning. Det man socialiserar til lär väl hur man kan uttrycka denna läggning?

Eftersom jag själv är heterofjolla så har jag svårt att se att jag socialiserats till att bli fjollig. Ingen hemma där jag växte upp socialiserade mig till att bli fjollig. Det var något negativt att vara fjollig. Mamma, Pappa, syskon, kusiner, grannar, skolan, militära, jobbkompisar, mina sambos, alal försökte få mig att välja bort att vara fjollig.

Jag själv tyckte förfärligt illa om att jag var omanlig i mitt sätt. det gjorde ju att jag upplevdes som oattraktiv hos dem jag ville bli ihop med. de kvinnor jag tände på.

Så bisexuell det föds man till. Normalt är det nog inte. Vad ska vi gissa? 10% eller 20% max är bisexuella. Kan vara mycket lägre siffror.

#6  Sv: ERIK(A) vilken kanal går den i repris billie
2005-10-08 17:18:18

Sv: ERIK(A) vilken kanal går den i repris

#7  Sv: ERIK(A) CaheiaM
2005-10-08 17:31:03

nej det går inte på tv, den har visats på en filmfestivalen Flimmer. Är öterikisk och kommer säkert inte att visas på tv, tyvärr. Men det går väl att mejla och efterfråga filmen

#8  Sv: ERIK(A) billie
2005-10-08 19:54:52

"Jag såg dokumentären ERIK(A) igår kväll "

Hur ska jag veta att det ine var på TV? Är väl inte tankeläsare heller.

Besviken.

#9  Sv: ERIK(A) CaheiaM
2005-10-08 22:22:48

ursäkta!? Det är inte mitt ansvar att tala om var jag har sett den!

#10  Sv: ERIK(A) Vasadu
2005-10-09 00:49:29

Detta passar precis in på min tidigare uppfattning om att vem vi tänder på är väldigt programerat. Detta är starkare än könsroller kan ändra på.

Och detta gäller även för homosexuella, även om programmeringen av någon anledning är omvänd mot vad man kan förvänta sig.(trots allt vanligare att vara heterosexuell)

Känner mig skälv väldigt programmerad till vissa saker. Har aldrig funderat på om jag är homosexuell. Även vissa andra saker känns som om de är förprogrammerade.

Sen så är ju berättelsen också ett tydligt exempel på att vi människor ofta gör väldigt väldigt mycket för att passa in, och bli accepterade av gruppen. Och de tror jag inte heller är något nytt för många. Och tycker de är ganska lätt att förstå varför Erik som känt sig som en man på sätt och vis hela tiden (så förstår jag de av din beskrivning) vill överkompensera när han faktiskt får möjlighet att vara de. Att han skulle känna sig hotad i sin manlighet av att ha uppfattats kvinna i 18 år är inte svårt att förstå.

Sen till de du CaheiaM skriver om vad normen skulle vara manlig förstår jag inte alls. Var får du de ifrån? Vad är de som skulle vara manlig norm?

Jag tycker snarare att detta är ett exempel på att vi är väldigt starkt programmerade innan vi utsätts för könsroller i vad vi har för sexuell läggning. Och därmed jag tror inte att stora flertalet skull vara bisexuell om vi inte skulle påverkan av könsroller. Jag tror de är något som i hög grad är något som finns med oss från början. Sen kan jag mycket väl tänka mig att män och kvinnor skulle kunna har mer dynamisk utövande av sex om inga normer fanns, men tycker inte de är samma sak som att vara bisexuell. Att tillfredsställa sig skälv betyder ju inte att man faktiskt tänder på sin egen han lixom. = )

#11  Sv: ERIK(A) Vasadu
2005-10-09 00:54:38

EDIT!!

"Och därmed tror inte jag att stora flertalet skull vara bisexuell om vi inte skulle påverkan av könsroller"

"Att tillfredsställa sig skälv betyder ju inte att man faktiskt tänder på sin egen hand lixom. = ) "

Förövrigt fick jag skriva om inlägget 3 gånger innan jag fick iväg de. Klickades bort 2 gånger innan jag fick ut de. Så jag har förväntningar på intressanta svar = ).

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?