feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Föreningslivet i Göteborg


Gå till senaste inlägget#1  Föreningslivet i Göteborg Kalle
2005-10-07 20:20:36

Hej (igen)!

(Disclaimer: Storyn nedan har jag hört i omgångar under dagen. Rätta mig gärna om jag är helt ute och cyklar i något avseende.)

Radio Göteborg har kört en story idag. Det handlar om att kommunen och föreningslivet har ett gemensamt projekt för att öka ungdomars fritidsaktiviteter. De har gjort ett prova-på-kort som finns till försäljning för 50 kr/halvår(?), och så ordnar föreningarna aktiviteter någon gång i veckan, schemalagt, som alla innehavare av detta kort är välkomna på. Det kan vara allt möjligt, handboll, klättring, dykning, whatever. Tydligen har det blivit succé och nu vill de förlänga det här projektet.

Allt låter ju bra så långt, men naturligtvis finns det ett krux. Det är bara öppet för flickor… Motiveringen till detta är att pojkar redan är engagerade i mycket högre grad. Men varför då? Även om nu 90% av pojkarna och bara 20% av flickorna redan är med, är det då en anledning till att nobba de 10% av pojkarna som ine är med av någon anledning?

Jag tycker det här låter som ett solkklart fall för den nya diskrimineringslagstiftningen. Det snackas så mycket om att vi ska bryta könsrollerna, men hur kommer det sig att pojkar som faller ur ramen och bryter mot den manliga könsrollen aldrig får ett uns av uppmuntran? ”Du ska inte tro att det är nån jävel som tackar dig för att du är snäll! Om du inte kan ta för dig så är det bara att lägga sig ner och bli överkörd!” Vad tror ni det leder till? (Det har ju diskuterats här också, ang. ETC-artikeln nyligen.)

#2  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-07 20:47:07

När det gäller lagligheten tror jag det är olagligt. Jag gissar på att det handlar om brott mot kommunallagen som säger att kommunen ska behandla alla medborgare lika. Den lagen gäller även för manliga medborgare. Jämställdhetslagen gäller inte i det här fallet. Inte heller den nya diskrimineringslagen, som gäller företag, socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringen (med vissa undantag (typ sådana grejor där män är diskriminerade)).

Grundlagen med förbud mot könsdiskriminering och FN-dokument som Sverige skrivit på om förbud mot könsdiskriminering har inget som helst värde, så dom är bara att glömma.

Får nog ta och kolla upp det här. Sånt här går jag igång på ;)

#3  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-07 21:37:13

Nu har jag lyssnat på inslaget via webben. Och det är ju som du säger. Det är ett tjejkort. Jag blir inte riktigt helt övertygad om att det är ett kommunalt kort (det sägs inte explicit, men det är troligast att det är ett kommunalt kort). Är det ett tjejkort som vanliga företag gått ihop om att ha så är det ett brott mot diskrimineringslagen. Är det kommunen så är läget oklart, men jag gissar på att det är ett brott mot kommunallagen.

I övrigt är jag inne på din (Kalle) linje. Om nu tjejer inte håller på med så många föreningsaktiviteter så kan man väl instifta ett kort för inaktiva? Typ "Kortet för dig som inte är föreningsaktiv och nu vill syssla med typiska tjejgrejer". Dom flesta som skaffade det kortet skulle vara tjejer. Men den icke-föreningsaktiva killen som gärna sysslar med en tjejdominerad aktivitet... vore han ett problem? Vore det ok att han nekades kortet för att han hade fel kön? Är det viktigare att stänga ute den här killen för att han har fel könstillhörighet än att den här killen får vara med i en förening och syssla med en traditionellt kvinnlig grej? Tydligen.

#4  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-07 21:51:11

På sidan för Sveriges Radio Göteborg ser jag också följande nyhet:

http://www.sr.se/goteborg/nyheter/artikel.asp…

"Könsuppdelad statistik och positiv särbehandling - i förslag till jämställdhetsplan"

Uttrycket "positiv särbehandling" får mig såklart att få knottror på huden. Men jag blir lugnad av den här meningen: "Göteborgs kommun ska vara en föregångare på Jämställdhet och givetvis ska alla kvarvarande orättvisor avskaffas." Puh! Det blir ingen särbehandling, med andra ord. Tjejkortet är snart historia. (okej, jag är luttrad och bitter antifeminist så jag är inte helt övertygad innerst inne (klartext: jag tror dom blåljuger), men man kan ju alltid låtsas ;)

#5  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-08 10:27:19

Eller som hyresgästföreningen där jag bor som har satt upp lappar nu om aktiviteterna i höst; de erbjuder detta: vävstuga, keramik, korgmålning, syjunta och snickerboa. Snickerboa har dock det tillägget att det endast är för kvinnor. Jobbigt. Jag får väl välja syjuntan istället då.

#6  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-08 11:20:13

Har kollat upp det här med kommunallagen nu (som jag yrade om i #2). Det är nog tyvärr inget att hoppas på. Så här står det på Länsstyrelsens på Gotland webbsida (under rubriken Kommunens ansvar för jämställdhet):

"Vidare regleras kommunernas verksamhet i kommunallagen. Enligt 2 kap., 2 § i denna lag ska kommuner och landsting behandla alla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Det innebär att det inte är tillåtet att särbehandla vissa kommunmedlemmar eller grupper av kommunmedlemmar på annat än objektiv grund. Utgångspunkten för likställighetsprincipen är regeringsformens likhetsprincip (RF 1:9) om allas likhet inför lagen."

Notera det där att alla ska behandlas lika om det "inte finns sakliga skäl för något annat". Att neka en kille att köpa ett aktivitetskort med hänvisning till att han tillhör det kön som redan innehar dom flesta aktivitetskorten är förmodligen helt ok. Diskriminering av jämställdhetsskäl. Vad som är "sakliga skäl" är helt godtyckligt och kan användas hur som helst.

#7  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-08 16:15:44

Förslag på omformulering av kommunallagen: "Alla människor ska särbehandlas pga kön och hudfärg, men om det finns sakliga skäl så ska alla behandlas lika.". Same shit.

#8  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-08 22:54:32

Ni tycker inte att det är diskriminerande mot vuxna att ha ett ungdomskort då?

#9  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-08 23:03:01

Peggy: Vad tycker du själv? Är det värre att vägra människor med svart hudfärg banklån pga dom har svart hudfärg än att ge ålderspensionärer rabatt på SJ för att dom är pensionärer? You tell me.

#10  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-08 23:03:41

Fega inte nu.

#11  Peggy Jpn
2005-10-08 23:08:47

"Ni tycker inte att det är diskriminerande mot vuxna att ha ett ungdomskort då?"

Nä det är en ekonomisk subvention precis som en billigare bussresa.

#12  Peggy TantMarcus2
2005-10-08 23:17:19

Fega inte? Du verkar försöka sätta likhetstecken mellan könsdiskriminering och pensionärsrabatter. Ska jag tolka det som att du blir lika upprörd över könsdiskriminering som pensionärsrabatter?

#13  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-08 23:20:06

Det finns ju vuxna som har sämre ekonomi än ungdomar. Jag är garanterat fattigare än Djursholms 16-åringar. Varför ska inte jag få detta kort då? (om jag bodde i göteborg)

#14  Peggy Jpn
2005-10-08 23:24:26

Ja det funkar inte riktigt som det är tänkt i alla fall men generelt är ju 16 -åringar mycket fattigare än vuxna.
En paralell är ju barnbidraget som delas ut till alla även om man knappast har något behov av det om man tjänar några miljoner om året.

#15  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-08 23:27:56

Naturligtvis tycker jag du skulle få det här kortet. Du är ju tjej (har jag fått för mig). Är du kille så ska du inte få något kort. För då... är du ju kille.

(ironisk - fy på mig)

(det är roligt att käfta emot dig, men jag känner att det här leder mot avgrunden. Ska vi sluta fred? Typ sluta med ironi och sånt. Diskutera som folk.)

#16  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-08 23:31:42

Jpn, i så fall är det väl helt i sin ordning att ge tjejerna ett kort om de generellt sett aktiverar sig mindre än killarna.

Tant Marcus, jag är inte ironisk. Det är det som är det jävliga. Så var som folk du.

#17  Sv: Föreningslivet i Göteborg Jpn
2005-10-08 23:35:31

Det hade varit helt i sin ordning om tjejer generelt hade haft mindre MÖJLIGHET att aktivera sig.

#18  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-08 23:41:06

Definiera möjlighet.

#19  Sv: Föreningslivet i Göteborg Jpn
2005-10-08 23:45:05

Ok man har mindre möjlighet att göra något om man har mindre pengar mindre tid eller om någon motarbetar att man gör det.
Det är dom hinder jag kan komma på nu och jag kan inte se att något av dom gäller för 16-åriga tjejer.

#20  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-08 23:49:30

Kan du inte se det för att du inte har en aning eller för att du har undersökt saken?

#21  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-08 23:52:21

Peggy: okej, the War is On.

Om vi säger så här då: om du bodde i bodde i en fattig stadsdel men var rik och det beslutades att alla i den stadsdelen skulle få något slags aktivitetskort för "att dom är fattiga", skulle du då på något sätt tycka det var konstigt att du som RIK skulle få ett kort? Hur skulle du säga till den fattiga personen som bodde i en "rik" stadsdel som fått kortet indraget för att personen bodde i en rik stadsdel? Vore intressant att höra hur din motivering skulle vara face to face.

Okej, vi kan såklart föra över det här från stadsdelar till hudfärg, men det kanske blir lite väl konfliktinriktat.

Men du har väl inte gett något klart svar på frågan än: blir du lika upprörd av könsdiskriminering som av SJ:s pensionärsrabatter? Du har frågat mig men det svar jag ger dig är en motfråga.

#22  Sv: Föreningslivet i Göteborg Jpn
2005-10-08 23:55:51

Det är möjligt att min kunskap och inlevelseförmåga inte räcker riktigt till för att se hur det är att vara en ung tjej.
Men du kanske kan berätta, är tjejer möjlighet att aktivera sig mindre?
I så fall hur?

#23  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-09 00:01:25

Jag fattar inte ditt resonemang, Marcus.

Jag tycker det är helt ok med riktade insatser till en viss grupp medborgare, ja.

Här i Stockholm har det börjat förekomma kulturfestivaler för oss i förorten. Jag tycker inte att man måste ordna en festival för östermalmsborna för rättvisans skull. Även om det säkert finns en och annan här som är rikare än en och annan på östermalm.

På samma sätt är det självklart helt ok att satsa på flickors fritidsaktiviteter även om det finns en och annan flicka som har fler aktiviteter än en och annan pojke.

#24  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-09 00:21:34

Peggy: synd att du inte fattar mitt resonemang. Jag ska försöka uttrycka mig tydligare.

Okej. Göteborg. Man konstaterar att flickor inte är lika aktiva som pojkar. Det man då kan göra är antingen att satsa på flickor eller dom som inte är aktiva. Oavsett rättviseaspekter, könsdiskrimineringaspekter osv. (som vi ju båda vet att samhället skiter rätt styggt i) så finns det väl också rationella skäl att satsa just på dom inaktiva (eller fattiga eller vad det nu kan vara)? Det vore väl bättre än att satsa på tjejer/kvinnor rent allmänt för att "tjejer/kvinnor är mindre aktiva"? Då skulle man om inte annat slippa få mig i hasorna ;)

Att satsa på inaktiva skulle hjälpa fler tjejer och kvinnor än män och pojkar.

Jag erkänner att med min metod så slinker en och annan aktiv kille med. En och annan kille som inte är aktiv får hjälp med att aktivera sig trots att han är kille. En och annan tjej som redan är aktiv kan inte heller dra nytta av sitt kön. Visst kan man tycka att det är synd. Jävla killar som utnyttjar sitt kön och fan vad synd att inte tjejer kan utnyttja sitt kön. Typ. Men kan man inte leva med det då? Den kille som verkligen inte är aktiv och som vill bli det, ska han nekas då pga kön? Ska han nekas för att han är kille och att killar är aktiva när han själv är inaktiv?

#25  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-09 00:50:24

"Jag erkänner att med min metod så slinker en och annan aktiv kille med."

Ska vara "Jag erkänner att med min metod så slinker en och annan INaktiv kille med."

#26  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-09 22:14:49

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#27  Sv: Föreningslivet i Göteborg TantMarcus2
2005-10-09 23:13:00

Ber om att mitt senaste inlägg i den här tråden raderas. Zimbabwe har en säkerhetstjänst.

#28  Sv: Föreningslivet i Göteborg elu
2005-10-09 23:17:27

Trollstav Om du så vill....
Meddelandet är alltså raderat på egen begäran.

#29  Sv: Föreningslivet i Göteborg Peggy
2005-10-09 23:17:52

Mugabes politik är helt fel.

Men att återflytta egendomen från vita till svarta i afrika är helt rätt, anser jag.

Om kommunfullmäktige i göteborg började mörda killar för att bereda plats för tjejer i idrottshallarna vore ju saken i ett lite annat läge, inte sant?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?