feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

6 timmars arbetsdag


Gå till senaste inlägget#1  6 timmars arbetsdag Robert
2005-10-07 09:17:07

Ett av F!'s mål är att införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det sägs vara en viktig reform för att del minska sjukfrånvaron på arbetsplatserna och även för att skapa mer tid i hemmet.

6 timmars arbetsdag har prövats i många kommuner just för att utvärdera om sjuktalen minskar och för att se om det är så kostnadsneutralt som vissa förespråkare hävdar.

Kiruna kommun har nu lagt ner sina försök med 6 timmars arbetsdag. Skälet: Personalen blir INTE friskare. Tvärtom.

http://di.se/Index/Nyheter/2005/10/07/159795.…

#2  Sv: 6 timmars arbetsdag Elvis
2005-10-07 09:26:26

Du borde kanske citera stycket under också:

"Det har varit svårt att visa några entydiga hälsokonsekvenser. Det kan antingen bero på att det inte finns några, det kan också bero på att man inte har gjort bra utvärderingar", säger Carina Bildt, forskare vid Arbetslivsinstitutet, till Ekot."

Det "Tvärtom." du citerar ovan gäller undersökningar i Frankrike, inte Kiruna, där arbetstryggheten och kraven är andra än här.

Jag vet inte hur F!:s förslag ser ut men nog spelar den precis utformningen roll. Är tanken att man ska göra samma arbete som på 8 timmar på 6 timmar istället så kan jag tänka mig att vissa drabbas hårt. I Kiruna verkar det ha varit målet:

"'Det har krävts fler anställda för att klara detta', säger Hans Swedell, vice ordförande i Kirunas kommunstyrelse."

Att anställa flera är alltså ett misslyckande enligt honom. Hur ser F! på den saken?

#3  Sv: 6 timmars arbetsdag Gullegubben
2005-10-07 09:51:47

Det är klart att det är kämpigt att göra 8 timmars arbete på 6 timmar, men jag trodde att fler av de som var sjuka skulle komma till jobbet när det bara handlade om sex timmar och att det således var fler som tillsammans behövde göra mindre än 8 timmars arbete på 6 timmar. Förändrades inte närvaron alls? Jag kan förstå att de som alltid är friska och alltid jobbar kan få det tufft att göra sin vanliga 8 timmar på 6 timmar

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?