feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Marknadskrafterna verkar fungera!


Gå till senaste inlägget#1  Marknadskrafterna verkar fungera! Robert
2005-10-06 11:30:53

Feminister ondgör sig ofta över att just kvinnor väljer att arbeta inom låglöneyrken (även om de brukar formulera det på ett annat sätt...).

Men har man sett - marknadskrafterna verkar fungera!

I DN kan man läsa att "låga inkomster ofta tillfälliga" ( http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&… ).

Tydligen fungerar marknadskrafterna eftersom de som arbetar inom låglöneyrken verkar söka sig därifrån och istället söka sig till yrken med högre inkomst.

Detta är ju ett tydligt tecken på att individer i hög utsträckning faktiskt tar sitt personliga ansvar och söker sig från yrken med låg inkomst till yrken med högre inkomst. Det verkar alltså vara fullt möjligt för merparten av alla individer att påverka sin egen inkomst genom aktiva val. Även för kvinnor antar jag.

#2  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! elu
2005-10-06 16:51:58

"Detta är ju ett tydligt tecken på att individer i hög utsträckning faktiskt tar sitt personliga ansvar och söker sig från yrken med låg inkomst till yrken med högre inkomst."

Märkligt resonemang. Om man har låg lön beror det på att man inte har tagit sitt personliga ansvar? Vilket personliga ansvar då? Och hur mycket har man egentligen möjlighet att påverka genom aktiva val på arbetsmarknaden?

#3  elu Gullegubben
2005-10-06 17:15:43

Varenda människa skulle kunna tjäna bättre än den gör i dag genom aktiva val på arbetsmarknaden. Dessa val innebär dock ofta att man väljer bort annat.

#4  #2 (elu) Robert
2005-10-06 18:06:55

Nej, att man initialt accepterar en låg lön beror ju oftast på att man inte har haft något jobb alls till att börja med.

Men det undersökningen visar är att efter 12 år så hade merparten sökt sig bort från det lågavlönade jobbet och istället fått jobb med en högre lön.

Genom att ta ansvar för sin egen situation, genom att aktivt söka sig bort från låglönejobben, så är det också möjligt att få en högre lön. 2 av 5 som initialt hade ett jobb med låg lön hade efter 12 år bytt upp sig så att de numera istället hade en lön som var över medianlönen.

Det visar att en person som har ett jobb med låg lön inte är predestinerad att alltid ha låg lön. Tar man sitt ansvar och aktivt utbildar sig och söker sig till jobb med högre lön så lyckas man oftast med det.

Att aktivt söka sig bort från arbetsgivare som ger en låg lön är lönsamt. Så därmed fungerar alltså marknadskrafterna på arbetsmarknaden.

#5  Gullegubben elu
2005-10-06 18:20:21

Då får du förklara hur man gör då.
Vilka val är det då som ska göras?

#6  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! Foretagarsvinet
2005-10-06 22:54:02

Med risk för upprepning: 95% av befolkningen realiserar aldrig sin potential. Detta är oerhört tragiskt. Alltför många talanger har slösast bort på menlösa, idiotiska, trygga, inkomstbringande jobb. Trygghet är det värsta ord jag vet, tror jag.

Alla har en dröm - även dom som tror sig icke ha en dröm. Ge mig en enda ursäkt för att inte realisera den som väger tyngre än att inte realisera den? Ändå gör folk precis detta varje dag, hela livet ut.

Det är inte meningen att någon ska jobba på McDonalds resten av livet. Det gör man i några år när man är ung för att tjäna cash som man kan röka gräs för. Men i Sverige så ska man hela tiden kollektivavtalsifiera, fixa, göra bra, trygga, fina arbetsmiljöer som ska hålla livet ut. Vad faan är det för fel på folk? Är man 45 år gammal och har jobbat på McDonalds i 25 år och sedan sitter och gnäller och kräver att det jobbet ska betala lika bra, vara lika stimulerande, lika insiktsgivande som ett "kul" jobb, ja, då får man faktiskt skylla sig själv. You blew it, man. För att du var rädd för förändring, för att mista trygghet så ska vi alla andra dras ned till din nivå i 'rättvisans' namn?

Jag har levt på nudelsoppa i 10 år för att realisera min dröm - försakat familjebildande och ekonomi och mitt eget hemland. Vad är din ursäkt, har jag lust att skrika till folk.

#7  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! Vasadu
2005-10-07 15:49:22

Måste tillägga är att "låg" lön inte är dårlig lön! Kan man försörja sig är de bra! Tycker man lyckats om man kan försörja sig skälv ur samhällets perspektiv. Sen vad du kräver för att du skälv ska kännas att du lyckats i ditt liv är något annat, personligt.

Skälv är de inte fel med att förhandla och önska högre löner och bättre vilkor. Lönen bör hänga med inflationen, och om man blir bättre/effektivare på sitt arbete kanske man är värd mer betalt. Men tycker de är konstig med dom som klagar över att deras lön är så fruktansvärt usel och att man inte klara sig på den, vilket inte är sant i 99,9% av fallen. Har dock hört många som klagar! De är bara kraven på levnadsstandard och förmågan till ekonomisk planering som brister. Men är kul att se att de som har låga löner tar chansen att skaffa sig högre lön. Att folk faktist tar och gör något åt sin situation om de anser att den inte är som dom önskat de.

#8  Företagarsvinet Peggy
2005-10-09 00:18:57

Eller så kanske du skulle skrika

TACK! Alla lågavlönade hjältar som ser till att mina sopor hämtas, att mina blöjor blir bytta när jag är 90 år, att jag kan använda gatorna, åka taxi, buss och tåg.... TACK TACK TACK, för att ni finns!

När jag var 13 år så föraktade jag alla "svenssons" som levde sina trygga liv med gråtrista jobb. Men jag mognade lite och insåg att en värld där alla ska förverkliga sig själva till max inte skulle fungera.

#9  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! vitastjerna
2005-10-09 00:38:26

I det här landet kan man jobba ihop en långresa på sex månader. Och, tänk om människor la ner lika mycket tid på det dom egentligen är intresserade av, som dom lägger ner tid på sina jobb. Vad kul människor skulle ha. Det är nog den mentala träldomen istället för patriarkatet som egentligen lever kvar.

#10  Hellre marknadsmässig än lågavlönad hjälte Henrik
2005-10-09 00:45:21

Visionen av lågavlönade hjältar som byter blöjor på tacksamma nittiårigar gör mej inte entusiastisk. Marknadsmässiga villkor är bättre än låglönad tacksamhet.

#11  #10 (Henrik) Robert
2005-10-09 19:48:39

Precis.

Slutsats: Är du inte nöjd med din lön - byt jobb till ett med högre lön.

#12  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! Peggy
2005-10-09 20:08:41

Vitastjerna, och en långresa, det är vad alla vill ha? Det är verkligen HÖJDEN av självförverkligande?

Du får ursäkta, men jag tycker den här backpacka-i-asien-trenden är skitlöjlig.

Henrik, du verkar ha missuppfattat VEM som ska vara tacksam.

#13  #12 vitastjerna
2005-10-09 21:48:40

Jag ska förklara tydligare för dig Peggy, så min poäng lägger sig tillrätta även för dig. Sverige är ett så bra land, så fullt av möjligheter, så att du kan göra precis vad du vill med ditt liv. Du kommer ändå att få mat för dagen, tak över huvudet och bli väl omhändertagen om du inte lyckas.

Du behöver alltså inte självförverkliga någonting alls, överhuvudtaget, om du inte vill.

#14  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! Peggy
2005-10-09 21:57:12

Du verkar ha missat att vi har många hemlösa, hungriga människor på gatorna.

#15  #14 vitastjerna
2005-10-09 22:02:26

Har träffat (och känner) flera som har valt hemlösheten själva. Det finns plast och tolerans för dom också i vårt samhälle och det tycker jag är bra. Hungriga på vadå?

Det dom framförallt inte gillar är när andra skriver något i pannan på dom.

#16  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! Peggy
2005-10-09 22:07:22

Ha ha ha, genom att tala om hemlösa som "dom" och att säga vad "dom" gillar menar du då, t ex?

Jag har jobbat rätt mycket med hemlösa. Jag har träffat väldigt många hungriga människor. Jag har träffat många helt vanliga människor som förlorat sina hem.

Det är jävligt lätt hänt.

There but for fortune may go you or I.

#17  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! vitastjerna
2005-10-09 22:15:26

Har själv bott på två av Stockholms hotellhem (östgötagatan och norrtull, och har haft vänner på dom övriga). Känner klientelet som flyttar in och ut.

Jag droppar gärna den här diskussionen Peggy. Me off.

#18  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! elu
2005-10-09 22:16:30

Håller faktiskt med Peggy här.
Nästan så man kanske skulle säga Word!

Hemlösheten är inget problem som man ska nonchalera som vitastjärna gör.

Så enkelt är det heller med "självförverkligande"...

#19  Peggy Foretagarsvinet
2005-10-09 22:25:11

Man är inte en hjälte för att man har ett lågavlönat jobb. Ingen tar mina sopor av barmhärtighet - dom gör det för kall cash. Jag skulle lika väl kunna se dom som feghet och saknande av ambition. Varför ska det premieras? Säger inte att det ska föraktas, men hela 'a working class hero is something to be' är snömos från början till slut.

Men det fina med denna värld är att det finns tillräckligt många personer som är som dom flesta andra - jobbar endast för pengarna och så lite som möjligt för att klara sig. Den gamla klyschan 'ja, men, alla kan ju inte bli designers och ha kul jobb' är inte bara magsur och avundsjuk, den är dessutom fel. Det kommer alltid att finnas tillräckligt många ambitionslösa drönare för att se till att all sophämtning och allt burgarflippande kommer ha vara tillsatt tills historien ändar. Vi adra kan självförverkligas.

#20  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! Peggy
2005-10-09 23:03:31

Eller så kanske det finns folk som har lite mer livsinnehåll än du, Företagarsvinet, och inte behöver ha de fina titlarna och flashiga jobben för att känna att de existerar?

De kanske har ett liv efter klockan 5 också?

Men visst, ska vi gå på din människoföraktande linje, så är du rätt motsägelsefull. Du verkar på ett plan vara glad och nöjd med att folk enligt dig är så dumma och slöa att de servar dig. Men samtidigt säger du att du vill skrika åt dem att de borde vara mer som du. Hur ska du ha det?

Du skriver att alla visst kan ha kul jobb - samtidigt säger du att det alltid kommer finnas de som inte har det. Det är totalt motsägelsefullt.

Nå, ska vi tala karriärer och ambitioner och lycka så:

Jag är högutbildad och i början av en karriär inom ett område som anses väldigt roligt. Fritt, kulturellt, bra status etc.

Men jag jobbar dessutom som vårdbiträde. Ett jobb som du anser vara totalt botten, antar jag.

Jag kan inte se att det ena eller det andra gör mig till en lyckligare eller bättre människa. Båda har fördelar och nackdelar. Men det som gör mitt liv bra är relationer till andra. Att jag har en underbar make, att kunna älska och bli älskad, att vara frisk, att ta del av kultur och natur.

Visst älskar jag att gå på fina fester och frottera mig med professorerna. Men ändå, inte mycket slår en skogspromenad eller att ha knytis med nära vänner.

Och det är sånt som varar. Inte äran eller statusen eller pengarna.

#21  Sv: Marknadskrafterna verkar fungera! Vasadu
2005-10-10 04:39:21

I vårat samhäller ser många "högutbildade" "lyckade" människor ner på "enkla människor" med enkla jobb. Väldigt dumt tycker jag, även om jag skälv håller med om att de finns väldigt många enfaldiga människor som ställer till väldigt mycker mer än de fixar till. Men jag anser inte för att man har ett jobb som inte betalar över median lönen räcker för att man ska tillhöra denna grupp. Personligen skulle jag både bli "rik" och kunna vara mycket lycklig på 15 000 i månaden innan skatt. Alltså runt 10 kkr. Enda orsaken jag inte gör de är för att jag inte vill ha tråkigt på jobbet, vilket jag är rätt att jag skulle få. Men finns säkert många andra jobb som betalar mycket bättre som skulle ge en tråkigare liv. Om de förväntas att man ska jobba över en massa hela tiden tror jag inte man får så mycket roligare än om man gör sina timmar på jobbet och går hem och har roligt resten av tiden.

Men att se låginkomsttagare som någon form av hjältar som offrar oss för oss andra på något vis. De tycker jag inte! Vi ska betala så mycket tjänsten kostar, och då är vi kvitt. Du har ju trots allt varit någon annans "hjälte" i något annat sammanhang som gett dig pengarna att betala med.

Och just de att man inte ska betala mer än som krävs för att få någon att utföra de tycker jag är helt riktigt. Så länge man inte utnyttjar folks situation, behov av mat ect. Dvs inte sverige. Enda man kan utnyttja är om folk inte känner till vilka regler som gäller, eller eventuellt ungdommar. Men i normala fall anser jag inte folkutnyttjas alls. I svergie svälter ingen!
(Om man inte ställt till de för sig. Och de tror jag alla uteliggare i svergie har. Tycker inte vi ska lämna dom i sticket bara för att dom gjort bort sig 1 eller 2 eller 6000 gånger. Men de är ändå i grunden orsaken till problemet skälva. Sen kan man diskutera orsaker i 1000 år och komma fram till att de beror på massa saker, och de är skälvklart inte oviktigt. Men man är inget offer för omständigheterna ändå anser jag.)

#22  Peggy, Vasadu, m.fl. Robert
2005-10-10 09:31:24

Poängen med den här tråden är att det går att höja sin lön. Och väldigt många gör det! Det finns inget som tyder på att det är förutbestämt att den som har låg lön idag också skall ha det imorgon.

Det handlar inte om att förakt mot lågavlönade eller att lögavlönade är hjältar. Det handlar om att de som prioriterar en högre lön och som själv tar ansvar för att utbilda sig, söka sig vidare, söka sig till brancher med högre lönsamhet eller till yrken där arbetsgivarna är beredda att betala högre löner också har stora chanser att lyckas.

Om man prioriterar att få en högre lön så har man också stora chanser att lyckas få det.

#23  Till er alla Golem21
2005-10-10 14:25:46

Jag arbetar för att leva, inte tvärtom.

Är högutbildad, har relativt hög lön och har ett kreativt arbete som jag trivs med. Samtidigt har jag svårt för de generaliseringar som ofta görs när man delar upp befolkningen i högavlönade eller lågavlönade och anser sig kunna förstå hur dessa människor är.
Jag definierar mig själv som klasslös (är uppväxt i ett typiskt arbetarhem) och känner mig inte hemma i något kollektiv som är större än min vänkrets. En av mina bästa vänner är förmodligen Sveriges bäst utbildade lagerarbetare (språk expert med inriktning mot gammalgrekiska och latin) ;-) Han har medvetet valt bort att göra karriär och han trivs med det.

Begrepp som "självförverkligande" och "livslångt lärande" är enligt min mening bara substanslösa modeord. De fungerar som ouppnåeliga ideal för människor som aldrig lär sig att bli nöjda med vad de är och gör. Sådana begrepp är behändiga att svänga sig med i festtal och i politiska debatter. Men egentligen säger de inte så mycket! Alla människor väljer att förstå sådana begrepp utifrån sina egna referenser och sin egen livsuppfattning.

I motsats till Företagarsvinet så tycker jag att ”trygghet” är ett underbart ord! Jag är inte avundsjuk på att de män (eller kvinnor) som i likhet med Företagarsvinet väljer att
”försaka familjebildande och ekonomi och mitt eget hemland”. Den som har lång utbildning och som satsar järnet på att göra karriär förtjänar en bra inkomst. Ingen Jantelag för mig! Men idag har jag kommit fram till att det allra viktigaste i mitt liv är familj och nära vänner. Ja, att leva ett liv i trygghet om ni så vill. Tiden är slut då jag arbetade extra på kvällarna - många gånger helt oavlönat - bara för att visa mig duktig inför chefen. Då var jag en riktig looser! Att arbeta extra utan att få betalt strider mot lönearbetets idé!

Håller med Peggy om hennes syn på vad som egentligen gör livet meningsfullt. Men jag är inte så glad i att ”gå på fina fester och frottera mig med professorerna”. Högstämda festtal och ryggdunkningar är så urtrist…:-)

#24  Robert Golem21
2005-10-10 14:29:15

"Poängen med den här tråden är att det går att höja sin lön. Och väldigt många gör det! Det finns inget som tyder på att det är förutbestämt att den som har låg lön idag också skall ha det imorgon. "

I detta avseende är vi överens. Utgångspunkten måste vara att alla har möjlighet att påverka sin situation. Den som ger upp denna tanke förlorar möjligheten till förändring.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?