feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skev kvinnosyn


Gå till senaste inlägget#1  Skev kvinnosyn Macleod
2005-10-05 15:55:10

Jag har funderat på detta med statsfeminismen eller vad vi ska kalla den, och budskapet att porr skapar en snedvriden bild av kvinnor och sex.

Om jag ska analysera mina egna uppfattningar under årens lopp så är det att porr har signalerat att kvinnor (och män för den delen) gillar sex i många olika former, och att det är ok att prova det mesta.

Statsfeminismens budskap har varit:

* Porr är dåligt i sig
* Allt som porren visar som bra är egentligen dåligt, porren ljuger alltid
* Kvinnor i verkligheten gillar inte alls det som kvinnor i porren gillar


Dessa två budskap i kombination skapar följande budskap:

* Kvinnor gillar inte porr
* Kvinnor gillar inte sex
* Kvinnor gillar inte att män finner dem attraktiva och sexiga
* Kvinnor finner mäns sexlust frånstötande

Någonstans, logiskt sett, vet jag att detta inte är sant heller, men undermedvetet så finns detta kombinerade budskap inpräntat under hela uppväxten. Vilket gör att min kvinnosyn är, om inte skev, så ändå något tilltufsad. I mina ögon bär då feminismen större skuld för detta än porren.

Och vad värre är:
Feminsmen utger sig ofta för att tala för "alla" kvinnor. Mig veteligen har porren aldrig utgett sig för att representera "alla" människors syn på sex. Feminismen

Visst, detta är subjektivt och det kanske bara är jag som är knäpp :) Men jag tycker ändå tankegången är intressant nog att lyftas.

Med reservation för att jag använder "feminism" på fel sätt. Statsfeminism eller mediafeminism är kanske bättre...?

Medhåll? Mothugg? Kvinnligt perspektiv på samma fråga?

/Macleod

#2  Sv: Skev kvinnosyn billie
2005-10-05 16:51:36

vågar jag försöka gissa vilka svar du kan få?

Feminismen finns inte men det finns individer som ser sig som feminsiter och de är mycket olika. Ingen feminist kan uttala sig för alla andra feminister.

Du och jag kan då säga och citera men titta här. Så här säger de. De uttalar sig för alla feminister och alla kvinnor.

Ja men det är ( fyll i lämplig beteckning) som gör så. Vi som är med här gör inte så, ska vi behöva försvara vad de (skällsord) hittar på.

Finns många trådar med liknande innehåll som du tog upp så kanske några tröttnat? Inte samma en gång till kanske någon säger.

Men jag håller med dig att det är lätt att få en skev bild om man läser ROKS eller andra som gör starka uttalanden. Maria-Pia mfl.

Ibland undrar jag om det är retorisk knep de tar till för att alls bli uppmärksammade.

1. Kvällstidningar säljer på sensationer. Chock ska det stå.
Nakenchock i TV4.

2. För att alls bli intervjuade så säger de förstås. Alla sexualiserade bilder bör bojkottas. Riv ner de löpsedlar som du äcklas av. elelr nåt annat lika provoocerande och tidningarna älskar att återge sånt.

3. Vad många feminister inte verkar vilja inse är att sådana utspel sänker förtroendet för deras sak.


Jag vill också att Trafficking ska upphöra. Men att bojkotta Hotell med porrkanaler är nog inte vägen att få den att upphöra.

#3  Sv: Skev kvinnosyn kezo
2005-10-05 19:25:59

CITAT: "Dessa två budskap i kombination skapar följande budskap:

* Kvinnor gillar inte porr
* Kvinnor gillar inte sex
* Kvinnor gillar inte att män finner dem attraktiva och sexiga
* Kvinnor finner mäns sexlust frånstötande" SLUT CITAT

Jag skulle gärna vilja veta hur du har kommit till ovanstående slutsatser bara för att många (inte alla) feminister kristserar porren? Kan man inte gilla sex utan att gilla porr? Var har det uttryckts att kvinnor finner mäns sexlust frånstötande? Så vida den inte TVINGAS på dem - men det är ju en annan sak. Vem har någonsin kritiserat frivillig, ömsesidig lust?

#4  Sv: Skev kvinnosyn (#2 och #3) Macleod
2005-10-05 20:29:39

billie:
Jag ber om ursäkt om jag tuggar om gamla utslitna ämnen igen, detta är mitt första inlägg, även om jag läst en del på forumet innan. Men jag hoppas att kärnan i mitt resonemang kan vara lite ny i alla fall, vi får väl se.


kezo:

Det är nog viktigt att påpeka igen vad jag egentligen menar:
Detta är vad MIN uppfattning av sammansmältningen av "porrens budskap" och "feminismens budskap" mynnar ut i.

Om jag ser porr (och jag har sett massor), och upplever det som att, i det stora hela, så är det egentligen bara en massa sex, oftast utan nån egentlig handling eller kontext. Pang på rödbetan.

Min uppfattning om "porrens budskap" blir då att "oj, vissa kvinnor gillar tydligen sex väldigt mycket, och gillar ibland att testa lite mer ovanliga saker".

(Det ska väl påpekas att jag pratar om "mainstream"-porr här, inga påtvingade saker).

Budskapet från andra hållet: "Porr är skit, porren ljuger, kvinnor gillar inte sånt som görs i porren".

Och mediafeministerna formulerar sig ofta som om de talar för alla kvinnor även om jag logiskt sett igen vet att de bara talar för sig själva egentligen.

När man hör dessa synpunkter upprepas år efter år, så har MIN KÄNSLA av vad kvinnor gillar och inte resulterat i punkterna jag räknade upp. Mitt undermedvetna har dragit den slutsatsen på egen hand:

* Kvinnor gillar inte porr (eftersom den ska "krossas" "bekämpas" "utrotas" etc).

* Kvinnor gillar inte sex
(för det gör de i porren, och porren ljuger)

* Kvinnor gillar inte att män finner dem attraktiva och sexiga
(för det gör de i porren, och porren ljuger)

* Kvinnor finner mäns sexlust frånstötande
(för det gör de *inte* i porren, och porren ljuger)


Som jag sa tidigare, logiskt sett kan jag förstå att så inte alls behöver vara fallet, men som ofta brukar påpekas:

*Man påverkas av vad man ser och hör*

JO jag tror man kan gilla sex utan att gilla porr och så vidare.

Men man måste förstå att om man säger "krossa porren" så betyder det "krossa sex och erotik" för många. Bara för att man själv har en kristallklar bild av allt som är dåligt med porren betyder inte att andra har samma bild. Jag tror det här är en viktig sak att ta till sig om man är aktivt emot något.

Jag försöker inte provocera, eller hävda att nån här står för alla dessa åsikter. Jag tar mig själv som exempel på nån som har påverkats till att få en mer negativ syn på kvinnor i allmänhet på grund av mediafeministerna, och jag gillar det inte. Jag vill ha en positiv syn på kvinnor.

Min fråga var egentligen, känner någon igen sig i detta, eller är det bara jag som är för lättpåverkad och har tagit åt mig för mycket av mediafeminismens retorik?

/Macleod

#5  Sv: Skev kvinnosyn vitastjerna
2005-10-05 21:16:04

Jag uppfattar att porr mestadels uppskattas av människor som inte gillar; vågar eller vill ha sex med andra riktiga människor. Min egen erfarenhet är att det ofta fungerar som en tillfällig ångestlösare, men med en känsla av tomhet efteråt.

Jag hade kompis från förr som var en riktig porrförespråkare, han var stolt över att älska porr och ville gärna visa det. Problemet för honom var att vi andra, så fort han träffade en tjej, direkt gick på stenhårt och frågade om hon tog den i bajan, svalde hon såsen, kunde vi köra en dubbelmacka, delar han med sig och så vidare. Självklart var det roliga för oss andra att han blev ledsen på riktigt. Den eventuella, äkta eller oäkta, förnedringen kom för nära, och han kunde inte riktigt skilja ut den komplexa verkligheten.

Jag har ännu aldrig träffat någon (alltså någon som jag känner bra och som vågar problematisera sin uppfattning) som bara har enbart positiva erfarenhet av ensam konsumering av porr. Någon del av otillfredsställdhet tycks alltid finnas kvar. Men många har utåt samma attityder som min kompis hade.

Jag har heller inte träffat någon som bryr sig speciellt mycket om vad feminister tycker om porr. Jo, förresten en kiosk som faktiskt tog bort tidningar och videofilmer efter en ”krossa porren” – kampanj på gatan utanför.

#6  Sv: Skev kvinnosyn billie
2005-10-05 21:22:39

" Jag ber om ursäkt om jag tuggar om gamla utslitna ämnen igen,"

inte ska du be om ursäkt, jag lyckas inte finna rätt ord. Men som du ser av svaret från Kezo så får du ha lite tålamod.

Om jag inte var så otroligt lat just nu skulle jag läsa igenom gamla trådar i ämnet och försöka förstå hur de resonerar.

Jag har nog nästan gett upp många aktiva feminister här. Ser inte lovande ut alls.

#7  Macleod kezo
2005-10-05 21:29:57

CITAT: "Men man måste förstå att om man säger "krossa porren" så betyder det "krossa sex och erotik" för många." SLUT CITAT

Kärnan i problematiken ligger just här tycker jag. För det betyder ju att väldigt många människor sätter LIKHETSTECKEN mellan porr och erotik, eller hur?

Jag säger inte att det är fel att göra det. Jag är inte själv motståndare till alla former av porr (det finns ju jättemycket, och var drar man gränsen etc). Men det visar på ett problem: att porren har blivit norm. Att "krossa porr" betyder "krossa sex".
Som om det vore samma sak.

#8  Sv: Macleod (#1) Linus
2005-10-05 21:38:34

Macleod skriver: "Statsfeminismens budskap har varit:

* Porr är dåligt i sig
* Allt som porren visar som bra är egentligen dåligt, porren ljuger alltid
* Kvinnor i verkligheten gillar inte alls det som kvinnor i porren gillar"

Varifrån har du fått det andra budskapet ovan? Med en lite vardaglig tolkning, där "allt" och "alltid" inte tas särskilt bokstavligt, är det kanske inte så otroligt, men i dina efterföljande slutledningar förutsätts en mycket bokstavlig (och otrolig!) tolkning.

#9  vitastierna kezo
2005-10-05 21:44:22

Jag har träffat alla sortes porrkonsumenter, både de som mest verkar se det som en liten krydda i sexlivet, och de (ofta storkonsumenter) som verkar ha problem med det. Sedan vet man ju inte vad folk verkligen tänker och känner inom sig.

Men det du tar upp i exemplet är intressant. Det kan lika gärna vara så att din kompis blev ledsen för att han ju faktiskt såg sin flickvän som MÄNNISKA, och inte bara ett stycke kött. (Som han kanske gjorde med tjejerna i porren?) Därmed "kunde" han ju inte tänka sig henne ihop med porr, för det blev ju "fel"...

Följande fråga och svar hittade jag i en frågespalt på Alftonblandet. Läs och begrunda...

-----------------"Hej Fredrik! Jag har en fråga angående killar och förhållande till sin flickvän. Jag har nyligen gått in i ett nytt förhållande och vi har varit öppna mot varandra och pratat om det mesta. Jag tycker att porrbranschen är fascinerande och gillar att lite sådär halvraljerande prata om porr med killkompisar. De brukar bli rätt imponerade av mina kunskaper i ämnet. Jag gjorde det lite försiktigt med min nya pojkvän (men bredde inte på så mycket som jag brukar göra) för att se hur han reagerade och det gick hem. Men efter ett tag blev han lite misstänksam och frågade hur jag kunde veta allt som jag gjorde (typ porrfilmsstjärnors namn osv). Varför blir killar helt annorlunda när det gäller sin egen flickvän när det däremot är rätt cool att prata med en tjejkompis på ett grovt sätt och skoja och ha kul? Var i ligger skillnaden? Måste killar jämt vara så "fina" i kanten så snart flickvännen närmar sig (fast alla tjejer med säkerhet vet att killarna definitivt inte är det). Jag har aldrig förstått detta och det gör mig lite trött. Jag vill kunna skoja och ha kul med min pojkvän på samma sätt som med mina killpolare. Tacksam för att höra dina funderingar!
30-åringen

Singelkillen svarar: Du har verkligen inte förstått varför din pojkvän blir bekymrad av ditt porrsnack, den saken är klar. Det handlar inte om att han vill vara fin i kanten mot dig. Det handlar uteslutande om din inställning till sex, och därmed din sexuella bakgrund. Om vad du har gjort och inte har gjort i sängen. Och med vilka. Och med hur många. Killar gör en enorm åtskillnad mellan kompisar och flickvänner i det här sammanhanget. En kompis är en kompis, oavsett kön. Men en flickvän är mannens smycke. Hon ska vara ren, polerad och så orörd som möjligt. Ska hon uppleva något sexuellt så vill killen helst vara den första som hon upplever det tillsammans med. Jag säger inte att det är rätt, men så är det så. Eftersom du har ett starkt intresse för pornografi drar killen slutsatsen att du ofta har idkat sexuellt umgänge på det sätt som kvinnor gör i porrfilmer (och vi vet alla hur det kan gå till). Där har du problemet. Han får bilder i huvudet som förföljer honom dygnet runt. Bilder där du har våldsamt sex med ett flertal män på samma gång på ett tämligen förnedrande sätt. Han vill inte att du, som han älskar, ska ha blivit behandlad som ett köttstycke vars enda uppgift är att förverkliga mäns mest förbjudna sexdrömmar. I det avseendet betraktar killar sina flickvänner ungefär som sina systrar."------------------------

Är Singelkillen helt ute och cyklar, eller är den här dubbelmoralen vanlig? Och i så fall är feministers kritik mot porr kanske inte helt irrelevant...

#10  kezo Macleod
2005-10-05 22:03:05

"Kärnan i problematiken ligger just här tycker jag. För det betyder ju att väldigt många människor sätter LIKHETSTECKEN mellan porr och erotik, eller hur?"

Jo, eller nja...snarare kanske att man förutsätter att den ANDRA sidan gör det. Som förespråkare är man ju väl medveten om vilka varianter man tycker är bra och vilka man tycker är mindre bra, men när man hör "krossa porren" så associerar man det förstås med det man själv tycker är BRA.

Å andra sidan, om en motståndare hör mig försvara porren så kommer denne att associera det med de VÄRSTA sidorna i dennes tycke.

Vilket är olyckligt. Egentligen har båda sidor kanske inte så skilda åsikter som de tror.

Om jag definierar porr jag gillar som "erotik" så har jag ju i nån mening satt likhetstecken som du säger...men för den skull går jag inte omkring och tror att det nödvändigtvis ser ut så i sovrummen hos folk.


Nu håller väl jag på att hamna utanför vad tråden skulle handla om...

Men håller du med om att kritik mot porr ofta kan framstå som en smula osaklig, just på grund av vad du är inne på att det finns en ohygglig mängd olika varianter?


/Macleod

#11  Linus Macleod
2005-10-05 22:17:19

"Varifrån har du fått det andra budskapet ovan?"

Min egen högst subjektiva uppfattning. Som sagt, detta är hur jag efter år av mediafeminism upplever att mediafeministerna tänker. (Jag är fortfarande intresserad av om det bara är jag som fått min kvinnosyn "tilltufsad" av detta.)

Det är nog ingen kritiker som ordagrant sagt just så, dock är det väl ganska sällan som kritikerna lyfter fram positiva exempel?

"Porren är förkastlig och exempel på hur män förtrycker kvinnor. Kvinnan framställs som objekt." Osv.

/Macleod

#12  Macleod kezo
2005-10-05 22:32:24

CITAT: "Men håller du med om att kritik mot porr ofta kan framstå som en smula osaklig, just på grund av vad du är inne på att det finns en ohygglig mängd olika varianter?" SLUT CITAT

Ja, eller snarare onyanserad.

#13  Sv: Skev kvinnosyn puff
2005-10-06 08:37:26

Jag läste den där frågespalten för ett tag sen och blev rätt häpen över svaret, jag håller inte alls med Singelkillen, men han kanske vet bättre vad de flesta killar tycker. En del killar kanske vill ha den "rena orörda" tjejen , men jag skulle nog snarare gissa på att det handlar mer om killens prestationsångest och liknande, än om tjejens orördhet i sig.

#14  Sv: Skev kvinnosyn Golem21
2005-10-06 08:46:27

Porrmotståndarna försöker ofta att kollektivt skuldbelägga män och kvinnor som tycker om porr. Värst är det för kvinnor, eftersom de förutsätts vara "lojala" mot sitt kön. Det är väldigt skamligt för många kvinnor att ens medge att de kan tycka om porr.

I den kollektiva skuldbeläggningens strategi finns föreställningen att porren förnedrar kvinnor och ger oss en skev föreställning av deras sexualitet.

Den man som gillar porr anser av många porrmotståndare ha en osund kvinnosyn. Det har jag hört mängder av porrmotståndare säga. På det kan jag bara svara att det har de ingen aaaaaning. om.

#15  kezo #9 Macleod
2005-10-06 09:17:51

"Är Singelkillen helt ute och cyklar, eller är den här dubbelmoralen vanlig? Och i så fall är feministers kritik mot porr kanske inte helt irrelevant... "

Jag kan tänka mig att reaktionen inte är helt ovanlig, och jag tycker det knyter an lite till vad jag var ute efter från början.
(Att mediefeminismens kritik förstärker skeva bilder av vad kvinnor gillar / ska gilla inom erotik/sex/porr).

"Den allmäna uppfattningen" är väl fortfarande att tjejer inte gillar / inte ska gilla porr. (Kan ha fel, men återigen det är så väldigt subjektivt detta. När man säger att "alla" tycker nåt, så exludererar det ju vanligen en själv och alla man känner...det är ju alla ANDRA som... :)

Om man då träffar på en tjej som är intresserad och kunnig inom området, så kan det uppfattas som lite udda. Och att ha udda kompisar kan vara kul, men att ha en udda partner är så mycket mer laddat. Man får på nåt sätt ta ansvar för partnerns åsikter också. Prestationsångest spelar nog in till väldigt stor del som puff säger. Den delen har man ju inte med en kompis.


/Macleod

#16  kezo Macleod
2005-10-06 09:19:33

"Och i så fall är feministers kritik mot porr kanske inte helt irrelevant... "

Utveckla gärna den kommentaren lite, jag förstod inte riktigt hur du menade, vilket specifik del av kritiken menar du är berättigad i sammanhanget?

/Macleod

#17  #9 kezo vitastjerna
2005-10-06 10:22:29

Jo, jag känner igen den sexuella svartsjukan (avundsjukan) från mina tidigare förhållanden. Jag kan nog erkänna att den känslan ibland gav näring till en önskan om att vara den kille som knullade hårdast och längst. Ett sätt att hitta bekräftelse i att man i alla fall knullade som i porrfilmer. Att prestera ömsesidig ömhet dagen efter.

Men i exemplet med min kompis utnyttjade vi en dubbelmoral som jag tror många killar känner igen sig i. Typ: Arne Anka blir romantiskt kär i kassörskan ner på ica, Krille Krokodil har sett bilder på henne där hon har gruppsex med tre svarta killar. Arnes kärleksönskan får sig en rejäl törn av moraliskt tvivel, tänk, det kan göra ont i själen också. Alltså ungefär så som du beskriver.

Singelkillen övertolkar något informationen han har från 30-åringen. Men det är intressant med sexfrågespalter, jag har i alla fall läst dom så länge jag kan minnas. Men visst, det kan dyka upp oönskade bilder när man hör om sin partners tidigare erfarenheter. Men det behöver man ju inte koppla ihop med porr. Det räcker med lite negativt egenhändigt ihopknåpad fantasi.

Tyvärr kan jag inte säga något om det är feminister som har påverkat mig i min moraliska syn, jag hade den onyanserade nidbilden av feminister i min hjärna fram tills för ett par år sedan.

#18  macleod TheCarolinch
2005-10-06 10:23:12

jag känner igen det du skriver i ditt första inlägg. radikalfeminismen ser inte direkt med blida ögon på mainstreamporren.

jag räknar mig själv som porrpositiv. bara för att arbetsförhållandena inom porrbranschen ibland är undermåliga, behöver man ju inte förkasta all porr. vem skulle komma på tanken att kategorisera alla mattor som dåliga och omoraliska, bara för att en del av dem har vävts av pakistanska barnslavar?

sedan har vi detta med kvinnosynen. den är nog bristfällig. än manssynen då? möjligen skulle man kunna kririsera porren för dålig människosyn, vad nu det skulle vara.

samma sak gäller argumentet om att porren skulle ge en skev bild av kvinnors sexualitet. porren ger i mitt tycke en lika skev bild av mannens sexualitet, men märkligt nog opponerar sig inte så många män. de flesta män jag på något vis har varit involverad med har tex. inte varit så värst intresserade av att spruta tjejen i ansiktet efter samlaget. (men de kanske har varit onormala allihop, vad vet jag ; ))

#19  Sv: Skev kvinnosyn TheCarolinch
2005-10-06 10:25:16

jag tycker att porr definitivt ska problematiseras och att den kan kritiseras i många avseenden, men jag tycker att många feminister gör det väl lätt för sig och resonerar väldigt fyrkantigt i frågan. tja, det är väl min poäng idag.

#20  Sv: Skev kvinnosyn billie
2005-10-06 11:06:54

Men är det inte typiskt att de som är mest drivande i anti-porr debatten inte lyssnar på sina feministkompisar som har en mer nyanserad bild av erotiska bilder? Att de inte lyssnar på icke feminister kan jag ju förstå men att de itne lyssnar på andra feminister snarare stödjer att de har normernade politisk agenda. De vil ltvinga på oss sina värderingar och då vil lde inte lyssna på någon annan för de har ju redan bestämt sig var ribban ska ligga.

Macleod det gick ju bättre än vad jag trodde. Problemet är att de feminister som driver Bojkotta porr på hotell, Bort med alla sexualiserade bilder i den offentliga miljön mfl de verkar ju inte vara aktiva här. Troligen har de interna listor där man blir inbjuden av någon betrodd?

Det Singelkillen tar upp kan väl också ses som att han inser att det säger något om risken att hon går iväg och gör så utan att bry sig om att han vill att det bara är de två som ska ha sex med varandra. Hon kan ju längta efter sådan sex igen. Han kan nog stå ut med att hon varit med andra före honom men han vill nog inte höra det från ett gäng som jävlas med honom och säger att de knulla hene härom dagen när han var på kurs över weekenden pga jobbet. Och sedan flinar de och tycker att han är en förlorare ellrr nåt.

Han vill väl inte bli till allmänt åtlöje antar jag.

#21  Macleod #16 kezo
2005-10-06 11:20:55

Jag uttryckte mig kanske lite fel. Det är inte porren som sådan som ska kritiseras - i alla fall inte av det skälet. Det är dubbelmoralen hos män (om det nu är så). Att porr är något bra, att bara puritanska feminister etc är emot porr - MEN att just DERAS fina flickvän naturligtvis inte sysslar med sånt.

Dvs har Singelkillen rätt, tyder det på en katastrofal attityd hos många män. Men flera här verkar ändå tveksamma till om han verkligen har rätt. Jag hoppas att de har rätt!

#22  kezo #21 Macleod
2005-10-06 16:21:44

Ok då förstår jag hur du menar, och kan hålla med om det skulle vara dubbelmoral.

Dvs (bäst att vara tydlig här):
Killen gillar porr, men anser inte att det är ok att flickvännen gillar porr. Det är dubbelmoral.


Men problematiken som Singelkillen förde fram var väl snarare:
Tjejen gillar porr, vilket skrämmer killen - han tror att hon vill ha sex som i filmerna, och kan inte leva upp till det, och tror att det är vad hon haft förut. Prestationsångest, som sagt.

Jag tror vi halkat in på nåt viktigt här:
Folk som har en negativ syn på nån som gillar porr (oavsett kön), baserar det på att de tror att personen i fråga vill ha "porrsex" på riktigt.

Men att gilla porr behöver absolut inte vara samma sak som att vilja ha "porrsex" med sin partner.

Att gilla något på film är samma sak som att ha fantasier.
Att det finns kvinnor som gillar att fantisera om att bli våldtagna är väl väl etablerat, men de har då ingen som helst önskan att bli det på riktigt.

En "medelporrkonsument" har säkert inga problem att hålla isär fantasi och verklighet, men går man ut med att man gillar porr så ligger det nära till hands att folk drar slutsatsen "h*n vill ha porrsex!"

Ungefär som i ditt inlägg vitastjerna. Din kompis gillar porr, alltså dras slutsatsen att han behandlar sin tjej som i en porrfilm (eller ni kanske inte trodde det på riktigt...fast om ni bara jävlades med honom låter det riktigt elakt....)

/Macleod

#23  Macleod kezo
2005-10-06 16:51:39

CITAT: "Men problematiken som Singelkillen förde fram var väl snarare:
Tjejen gillar porr, vilket skrämmer killen - han tror att hon vill ha sex som i filmerna, och kan inte leva upp till det, och tror att det är vad hon haft förut. Prestationsångest, som sagt. SLUT CITAT

-------"Singelkillen svarar: Du har verkligen inte förstått varför din pojkvän blir bekymrad av ditt porrsnack, den saken är klar. Det handlar inte om att han vill vara fin i kanten mot dig. Det handlar uteslutande om din inställning till sex, och därmed din sexuella bakgrund. Om vad du har gjort och inte har gjort i sängen. Och med vilka. Och med hur många. Killar gör en enorm åtskillnad mellan kompisar och flickvänner i det här sammanhanget. En kompis är en kompis, oavsett kön. Men en flickvän är mannens smycke. Hon ska vara ren, polerad och så orörd som möjligt. Ska hon uppleva något sexuellt så vill killen helst vara den första som hon upplever det tillsammans med. Jag säger inte att det är rätt, men så är det så. Eftersom du har ett starkt intresse för pornografi drar killen slutsatsen att du ofta har idkat sexuellt umgänge på det sätt som kvinnor gör i porrfilmer (och vi vet alla hur det kan gå till). Där har du problemet. Han får bilder i huvudet som förföljer honom dygnet runt. Bilder där du har våldsamt sex med ett flertal män på samma gång på ett tämligen förnedrande sätt. Han vill inte att du, som han älskar, ska ha blivit behandlad som ett köttstycke vars enda uppgift är att förverkliga mäns mest förbjudna sexdrömmar. I det avseendet betraktar killar sina flickvänner ungefär som sina systrar.----------------"

Jag måste säga att jag inte riktigt delar din analys. Ingenstans i Singelkillens ovanstående svar, nämns ordet prestationsångest. Snarare handlar det om att han upplever porren som förnedrande OCH att han inte vill att hans tjej ska ha blivit utsatt för det. "Bilder där du har våldsamt sex på ett tämligen förnedrande sätt..." "Ska ha blivit behandlad som ett köttstycke vars enda uppgift är att förverkliga mäns mest förbjudna sexdrömmar".....
Och högre upp: "En flickvän är mannens smycke..." (Ursäkta mig, men den här meningen gör mig nästan spyfärdig)

Det verkar inte vara "oj, hon kommer att kräva en massa sexuella saker av mig som jag inte kan leva upp till", som är problemet. Utan snarare vad hon har gjort tidigare. Men blir han själv kåt av att titta på porr, och tycker att det är OK, är det ju - precis som du säger - världens dubbelmoral.

#24  kezo Macleod
2005-10-06 19:19:13

Nä, det där med prestationsångest kom ju faktiskt från #13 av puff, my bad. Men jag står för min tolkning av varför killen skulle reagera negativt, även om den då motsäger Singelkillen en del.

Men om vi delar upp det så här (jag får ändå känslan av vi att vi blandar ihop två saker):

1)
Killen gillar porr, och blir upprörd över att tjejen gillar porr. Dubbelmoral. Där är vi överens.

2)
Killen gillar porr, men vill inte att hans tjej ska behandlas som i porren. Är DET dubbelmoral? Nej, det tycker jag inte.
Man skiljer på fantasi och verklighet.

Är lite trött i huvvet just nu så jag kanske resonerar luddigt, men jag återkommer...

/Macleod

#25  Occam's Razor ultraliberal
2005-10-07 20:34:15

Låt oss anta att viss porr objektivt innehåller något "kvinnohat".

Porr med kvinnohat: AJA BAJA!
Porr utan kvinnorhat: okej

Religiösa skrifter med kvinnohat: AJA BAJA!
Religiösa skrifter utan kvinnorhat: okej

Majonäs med kvinnohat: AJA BAJA!
Majonäs utan kvinnorhat: okej

etc.

Vi har alltså kommit fram till att porren inte är problemet. Det finns tydligen porrfientlighet av andra orsaker.

#26  Macleod kezo
2005-10-07 21:03:16

Det var inte så luddigt! Du uttryckte dig mycket klart.

Det är egentligen inte pojkvännens reaktion som bekymrar mig mest. Läser man brevet, står det att killen först verkade gilla när hon pratade om porr, men sedan verkade bli misstänksam, eftersom hennes kunskap i ämnet tydligen var ovanligt stor. Det kan ju vara så att han är rädd att hon ska vilja vara med i en sån film och alltså ha sex med andra, och den oron kan jag till viss del förstå och sympatisera med.

Det är Singelkillens svar, och de skäl han anger till varför killen reagerade, som jag finner alldeles uppåt väggarna.

#27  #26 & #27 Macleod
2005-10-08 17:27:03

kezo:
Jo, det där om "flickvännen är killens smycke" var väl en lite skum formulering. Att en kille kan vara stolt över att ha en vacker partner är kanske inte otänkbart, men det är väl förhoppningsvis fler egenskaper än så som gör att förhållandet består...


ultraliberal:
Jo. Men problemet är att det verkar väldigt svårt att definiera vad porr innehållande "kvinnohat" eller "kvinnoförnedrande porr" (är väl den gängse benämningen) egentligen är. Definitionerna är hur flytande som helst.

Det jag brukar reagera på är uttalanden som "porr är ok om den inte objektifierar kvinnor". Exakt vad betyder det egentligen?
Att karaktärernas personligheter sällan utforskas särskilt djupt i en porrfilm ligger väl i sakens natur, kan man tycka. Blir det objektifierande på grund av det? Är objektifiering ens nåt negativt i sammanhanget? Porrfilm är ju ingen Bibel från vilken man bygger sina livsregler!

Reklamfilm är väl annu mer objektifierande i så fall? En person som definieras av den produkt han gör reklam för? Vad är det för människosyn i så fall?

/Macleod

#28  Sv: Bra debatt tycker jag Vasadu
2005-10-09 00:00:01

Bra debatt tycker jag. Tack vare ett mycket tydligt första inlägg. Då blir de inte så mycke förrvirrat pajkastande fram och tillbaka. Bra gjort alla medverkande. Har en liten kommentar till att man kan skilja på fantasi och verklighet. Vilket kanske är ett sidospår. (tycker ni de starta en ny tråd så fortsätter vi där)

Visst kan de allra flesta skilja på fantasi och verklighet. Men jag tror ändå att porr snedvrider uppfattningen främst hos yngre vad man "normalt" gör i halmen. Och de tror jag inte är riktigt bra. De finns få andra källor som lixom beskriver de hela för unga killar. Tjejer har lite kärleksromaner med lite sån infromation (tror jag, har inte läst någon), men som ni alla vet så blir de inte av att killar läser så många såna böcker. Personligen tror jag nog böckerna ger en klart bättre och mer sanningsenlig bild av "normala" halm aktiviteter.

Sen borde alla borde inse att porr är väldigt svårt att förbjuda. Och tycker inte heller de är något man borde göra, även om jag tror de kanske skulle vara bra med en minskning av intresset. Och de fixar man inte genom föreslå förbud och lägga locket på, snarare tvärt om.

Är de någon feminist här som tycker porr ska förbjudas igentligen? Eller är de bara att man tycker de begås för mycket misstag i den branchen?

(hoppas jag inte förstör den sakliga debatten med detta inlägg. Eller att jag skriver saker som igentligen inte hör hit. Men de kändes bara som alla var så överens)

#29  Feminist som vill bojkotta hotell med inbyggd porrfilm Henrik
2005-10-09 00:29:34

Billie konstaterar besviket att feminister som bojkottar porrhotell inte tycks vara aktiva här. Så det är väl bäst att jag anmäler mej. Jag bojkottar såna hotell så gott jag kan, och trivs med det också! Jag bojkottar jämväl Slitz, Café, Aftonbladet och Amelia. Går faktiskt inte på boxning heller, när jag tänker efter. Ahh, det känns bra att tänka på det!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?