feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från Tycka: Uppdrag amma


Gå till senaste inlägget#1  Från Tycka: Uppdrag amma MartinK
2005-10-03 22:25:51

Snor en intressant tråd från Tycka som handlar om artikeln http://www.arenaek.se/ag4/default.asp?ID=2327… som handlar om ammingshysteri.

Själv tror jag förvisso att det har fördelar att amma, hur länge kanske kan diskuteras och naturligtvis med hänsyn till mammans förmåga. Vad jag däremot undrar (och som jag inte tycker diskuteras så mycket) är om fördelarna med att amma är så stora att de är större än de nackdelar som finns i att alienera pappan? För det är ju det som sker när amningen får högsta prioritet.

Jag tror nämligen att männens frånvaro i baby och barnsammanhang är det största jämlikhetsproblemet utan jämförelse. Det är här som grunden läggs för hemmafrun och karriärmannen, en uppdelning som inte bara drabbar hemmafrun och karriärmannen utan framförallt barn som får växa upp i ett matriarkat utan manliga förebilder, för när män inte räknas som viktiga i början så räknas de inte som viktiga senare heller och det slår igenom i barnets hela uppväxt i form av antalet manliga barnskötare, dagispersonal och lärare i grundskolans lägre årskurser. Och att frånvaron av manliga förebilder påverkar både flickor och pojkar negativt på många sätt ser jag som självklart, om inte annat räcker det med en titt i backspegeln för att se vad det resulterar i.

Finge jag ändra en sak i världen vore det detta, och hade jag lite mer stake skulle jag bli dagisfröken.

Så vad tror ni andra, amma eller pappa, vad är viktigast?

(Och jag vet att jag hårddrar det, det finns ju sätt att äta kakan och ha den kvar också, med en pump t.ex, när det går, men jag pratar om principen här)

#2  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Ephemeer
2005-10-03 22:37:06

"Vad jag däremot undrar (och som jag inte tycker diskuteras så mycket) är om fördelarna med att amma är så stora att de är större än de nackdelar som finns i att alienera pappan? För det är ju det som sker när amningen får högsta prioritet."

Du har inget att stå på här. Det är fullt möjligt att kombinera amning med en fullt deltagande och närvarande fadersfigur.

-Detta skrivs med en nyammad bebis i knät-

#3  #2 Ephemeer MartinK
2005-10-03 23:50:18

Ja och nej, min systerdotter hade en mamma som pumpade och en pappa som var hemma halva tiden de första 6 månaderna. Så visst vet jag att det går, ibland i alla fall (alla kan ju tydligen inte pumpa, varför vet jag inte).
Men många mammor använder samtidigt ammningen som ett argument till att få stanna hemma med barnet mer än mannen, så i praktiken ser jag ju att det faktiskt är ett problem...

Hur löser ni det då? Hur gammal är h*n? Vem är föräldraledig nu? Pumpar ni?

#4  Problemet är... Foretagarsvinet
2005-10-04 00:59:35

..väl att det är lite av ett stigma att vara manlig dagisfröken iom den utbredda pedofilskräcken. Sen ska man inte skylla på det - även om den inte fanns skulle obetydligt fler män säka sig till yrket, tror jag. Vad det beror på vet jag inte, men det är kanske en annan diskussion.

När jag växte upp hade vi ett par manliga dagisfröknar - dom var väldigt omtyckta. Även fast man kunde bli lite skraj för Uffe när han lackade ur:-)

#5  från #2 clintan
2005-10-04 21:34:03

"Du har inget att stå på här. Det är fullt möjligt att.."

(och så ETT exempel)

Det är fullt möjligt för en svensk kvinna att bli VD för ett börsnoterat företag.

(det finns nåt exempel där ute.)

Så då är det problemet löst.

Det är fullt möjligt för en kvinna att få högre lön en en man.

Så nu är det också löst. Går bra det här.

#6  #1 Kristin
2005-10-05 01:50:31

Jag ser barnens rätt att skapa djupa band med bägge sina föräldrar som viktigare än att det ska få amma. Det finns fördelar med amning som att det sägs ge ett bättre immunförsvar hos barnen osv., men det finns fördelar med att tidigt umgås med båda föräldrarna också och jag tror att det är än viktigare för barnets välbefinnande. Därför stödjer jag en individuellt delad föräldraförsäkring. Amningen behöver ju inte avbrytas helt för att mamman går iväg och jobbar. Det är dags att mannen får ta full del av föräldraskapet och slippa att misstänkliggöras i onödan. Det skulle också bara väg för många homosexuella par som vill skaffa barn.

#7  Min kommentar.. Sjodin
2005-10-05 07:40:19

Baserat på empiriska studier av två egna barn samt ett otal bekantas är att amning är våldsamt överskattat. I princip alla kvinor jag känner har ansett att amning iofs var trevligt och mysigt men blev tröttsamt och rätt jobbigt framåt halvåret när det inte var lika fancy längre. Sen ska vi inte tala om stressen hos de mammor som inte lyckades få tillräckligt med mjölk och pressade av både bekanta, bvc och andra tvingades hålla på att krångla med pumpar, såriga och inflammerade bröst etc.

Många, speciellt barnlösa, verkar älska att romantisera amning.

#8  MartinK Golem21
2005-10-05 08:04:40

"Vad jag däremot undrar (och som jag inte tycker diskuteras så mycket) är om fördelarna med att amma är så stora att de är större än de nackdelar som finns i att alienera pappan?"

Jag kan inte förstå varför du använder ett så starkt uttryck som alienera. Det finns många studier som visar att det är bra att amma samt att barnet behöver mamman extra mycket under de första månaderna av sitt liv. Sådan är naturen....
Jag ser inget problem i det. Att mamman får en närmare kontakt med barnet den första tiden - både under graviditeten och den närmaste tiden efter - är något som vi män får lära oss att leva med. Det enda vi kan göra är att vara med så mycket som möjligt och se till att vi också får vara nära barnet.

"Så vad tror ni andra, amma eller pappa, vad är viktigast"

Det ena utesluter inte det andra. Om barn mår bra av amning så är det bara dum egoism av pappor att begära något annat. Föräldrar är till för att gör att göra det så bra för sina barn som möjligt - inte att bara se till krassa egoistiska behov.

#9  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Golem21
2005-10-05 08:06:34

Det är egoistiskt av mammor och pappor att inte sätta sina barns behov i första hand.

#10  Ingen konflikt Robert
2005-10-05 09:33:03

Det finns ingen konflikt mellan att amma och att pappan ska vara närvarande från första början.

Båda låter sig göras, utan att negativt inverka på den andre.

Kan någon förklarara varför man överhuvudtaget behöver värdera dessa två mot varandra?

#11  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Jurta
2005-10-05 10:01:04

Golem21
Har du läst artikeln?
Den säger att fördelarna beskrivs på ett överdrivet och ensidigt sätt. Det är varken farligt eller dåligt att ge ersättning. Och det kan t o m finnas hälsonackdelar med amning. Amningskurvan har tredubblats sen 70-talet och det har allergikurvan också. Frågan varför de följs åt kan ha ett svar i den allergiforskning som Agnes Wold och andra bedriver.

Ju fler barn en familj har ju lägre allergiförekomst. Likadant med sociala omständigheter. Ju sämre desto färre allergier. De här sambanden gör att man har en väl etablerad hypotes om att immunförsvaret behöver provokationer för att utvecklas. Detta är inte särskilt kontroversiellt.

Nu finns ett antagande att den bröstmjölk som evolutionärt utvecklats under smutsiga omständigheter fungerar kontraproduktivt i våra välfärdssamhällen. IgA i bröstmjölken kapslar in främmande ämnen så att barnet går miste om de nödvändiga konfrontationerna. Balansen är rubbad.

Detta är svårt att föra fram i ett klimat där bröstmjölken fått status av närmast helig vätska.

När kvinnor uppmuntras att amma så får de en bild av att ersättning är dålig och närmast farlig för barnet. Det är först efter intensiva försök och mycket trassel som vården gör en helomvändning och plötsligt deklarerar att du kan vara helt trygg med att ge ersättning. Det är naturligtvis inte intellektuellt hållbart
att hålla på och laborera så med männiksors val.

Det blir också svårt och förvirrande att vara med om detta lappkast för föräldrarna. Det väcker rätt mycket känslor. Tilltron går förlorad. Vad ska man lita på? Man känner sig inte ett dugg trygg i första taget. Men vid tanken på att världen över lever och älskar och njuter människor som är uppväxta på flaskmat utan att ha tagit stryk på något sätt så blir det lättare att leva med det du så vänligt men moraliserande och djupt okunnigt beskriver som egoism.

#12  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Peggy
2005-10-05 10:30:05

Är amning enbart en fråga för mamman och barnet? Här i detta ännu barnlösa hem är långtidsamning en gemensam ambition för både tuttinnehavaren och den tuttlöse maken.

#13  Jurta Golem21
2005-10-05 10:35:16

Det finns artiklar som talar för amning och andra som menar att amning inte är så betydelsefullt.

"Amningskurvan har tredubblats sen 70-talet och det har allergikurvan också."

Ett samband mellan amning och allergier? Nej, det håller verkligen inte. Jag skulle snarare vilja påstå motsatsen. Hade den kopplingen varit korrekt så skulle allergier ha varit vanliga förr i tiden samt idag i de delar av tredje världen där amning dominerar nästan totalt. Så är det inte - tvärtom. Nej, jag är visserligen ingen expert i ämnet allergier, men tror ändå att den extrema ökning vi haft i Sverige under den senare delen av 1900-talet till stor del kan tillskrivas vår bostadsmiljö. (Jämförelser mellan Sverige och t ex Baltikum tyder på att det kan vara så. Trots större miljöföroreningar i Baltikum har man haft mindre allergiproblem. Det kan bero på att att vi bygger för täta bostäder som inte tillräcklig luftgenomströmning.)

” Ju fler barn en familj har ju lägre allergiförekomst. Likadant med sociala omständigheter.”

Nu hänger jag inte med? Var har antal barn att göra med allergifrekvens? Skulle familjer med fler barn välja bort amning???
Mina egna erfarenher - som ju inte håller för generella slutsatser - vittnar om motsatsen. Familjer med många barn är ofta "arbetarfamiljer" med låg social status. De väljer oftast amning. De högutbildade kvinnor och män som jag känner har oftast skaffat få barn. I dessa hushåll har det varit vanligare att välja bort amning, ibland av estetiska skäl (bröstförändringar)

”Detta är svårt att föra fram i ett klimat där bröstmjölken fått status av närmast helig vätska.”

Jag ser det som tvärtom! Jag föddes under sent 1960-tal. Då gällde snarare den motsatta principen, bröstmjölksersättning var av Gud givet. Efter katastrofer i Tredje världen där barn dog p g a bröstmjölksersättning samt efter ytterligare forskning på området blev slutsatsen att amning har många fördelar. Tyvärr vill många feminister förneka detta, eftersom de är rädd att den slutsatsen ska leda till att kvinnor fastnar i hemmet. Men jag ser det inte så. Det är bättre att utgå från barnens behov än sina egna. Att leva med barn innebär att man inte alltid ska tänka på sina egna val, utan vad man anser vara bäst för barnet.

Jag har emellertid inget behov att driva tesen att bröstmjölksersättning skulle vara skadligt eller felaktigt. Ibland är inte amning möjligt – det får man acceptera.

Du kallar mig moraliserande och djupt okunnig om varför vissa människor väljer bort amning. Det får stå för dig. Jag anser ändå att det finns alldeles för många egoister i dagens samhälle som bara tänker på sig själva hela tiden. De sätter bara sina egna behov i centrum – inte barnens. Du och många andra talar bara om ERA behov. Men vore det inte bra om ni började med att utgå från BARNENS behov.

#14  Till Jurta m fl - råd från Karolinska sjukhuset Golem21
2005-10-05 10:36:30

"VARFÖR ÄR AMNING BRA?

För barnet:

Barnet får trygghet i mammans famn.
Barnet kan själv bestämma när det är hungrigt och mätt.
Mammans mjölk är anpassad för just hennes barn.
Bröstmjölk minskar risken för vanliga infektioner, som öroninflammationer, luftvägs-infektioner, diarréer, urinvägsinfektioner.
Skyddet kvarstår flera år efter avslutad amning och det gäller även vid delamning.
Ny forskning visar att amning, också delamning, kan skjuta upp debuten av allergier och minska risken för astma.
Ett barn som ammas löper mindre risk att bli överviktig som vuxen.
För mamman:

Ger mamman möjlighet till vila och avslappning samtidigt som barnet matas. Hon kan i lugn och ro få tillfälle att njuta av barnets närhet – speciellt när hon blivit en lite vanare ”ammare”.
Det är enkelt och billigt att amma.
Mjölken är alltid hygieniskt förpackad, har rätt temperatur och finns alltid till hands.
Hjälper livmodern att dra ihop sig och minskar på så sätt blödningar.
Påskyndar viktminskning hos mamman förutsatt att hon inte ”äter för två”.
Amning är miljövänligt! "

Källa: http://www.karolinska.se/templates/Page.aspx?…

#15  Peggy Golem21
2005-10-05 10:39:57

"Är amning enbart en fråga för mamman och barnet? Här i detta ännu barnlösa hem är långtidsamning en gemensam ambition för både tuttinnehavaren och den tuttlöse maken. "

Nej, jag tycker att det borde vara en gemensam ambition. Det är bäst om både parter är överens om detta, eftersom man aldrig kan tvinga tuttinnehavaren till amning.

#16  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Jurta
2005-10-05 11:49:06

Golem 21
I Sverige finns en väl utvecklad policy att uppmuntra, stödja och skydda amning. Det drivs av Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, Amningsvänliga sjukhus, amningsmottagningar och Amningshjälpen samt inom riksdag och departement. Man jobbar efter procentmål för att få så många som möjligt att helamma. Skälet är att det finns hälsofördelar med amning om man ser till en hel befolkning. Det enskilda barnet syns det inte på. Det enskilda barnet kan rentav avvika. Detta är ett okontroversiellt faktum som alla kunniga håller med om.

När du klipper in ett citat från Amningscentrum på Karolinska så är texten präglad av denna policy. Här beskriver man fördelar så att amning ska framstå som eftersträvansvärt för den enskilda individen. Det gör man för att amning också ibland kan kräva enorma insatser att få att fungera för individen. Man manar till kamp utan att säga att det just är det man gör. Man känner till komplikationerna med det och vill motivera folk att kämpa.

Men granskar man texten så finns det åtskilligt att invända.

Ta bara första meningen.
Barnet får trygghet i mammans famn.
Den utesluter hur pappans famn ger trygghet, hur barn knyter an till de personer som tar hand om det och som svarar kontinuerligt på alla dess behov. Den utesluter hur trygg man blir i en famn där man får mat på vilket sätt det än sker.

Den utesluter vad man känner till om det lidande amning kan vara förknippad med. Hur mamman pinas med barnet i famnen och sitter som på nålar och önskar sig bort från denna fruktansvärda smärta. Hur det allvarligt stör relationen till barnet. Där flaskan kommer in som en räddare i nöden och kvinnor säger äntligen kunde jag börja relatera till mitt barn och känna mig som mamma.
Där försöken kan sluta med psyksammanbrott och medicinering.

Den utesluter hur vissa som amningen fungerar för ändå tycker det är oändligt trist hela amningsperioden, som ett enda långt mörker som sen avbryts till stor lättnad, äntligen kan jag lägga av. Hur de då kan börja njuta av att ha barn. Det är inte oväsentligt för det påverkar just förmågan att kontinuerligt svara på barnets behov av kommunikation och annat. Viktigt för samspelet alltså.

Här måste jag skjuta in hur lätt och njutbart många tycker att det är med amning. Men deras erfarenhet kan inte och får inte göras till norm. Det är viktigt att lyssna till individens upplevelse. Annars är man ute och cyklar.

Läser man böcker från typ 40-talet om amning så finns en rörande omsorg om modern som helt försvunnit idag. Då fanns inte utmärkta ersättningar att tillgå, amning var självklar och då fanns också utrymme för att säga att kvinnan blir utmattad och svag av sömnbrist och av själva ammandet eller av komplikationer. Man försökte väga båda parters behov och finna råd. Idag blir det hårdare bandage för nu finns det "bekväma flaska" som kan konkurrera ut amningen till nackdel för folkhälsan generellt. Då kör man dessa fördelslistor och bagatelliserar problem.

Ett annat problem är hur utdrivningsreflexen är konstruerad. Den är stresskänslig speciellt innan amningen är etablerad som man kallar det. Men även när den är etablerad kan den faktiskt svaja till. Amning bygger inte på att barnet suger i sig i första hand utan bröstet driver fram mjölken därför att barnet suger. Ingen utdrivningsreflex, ingen mjölk. Se en skräckfilm eller gräla och det kommer kanske ingen mjölk.

Får du massa stresshormoner i blodet så hindrar det utdrivningshormonet att verka. Barnet skriker och slår mot bröstet, mer stresspådrag kanske och du har en ond cirkel. Smärtor skapar också stress. Av de här anledningarna kajkar inte sällan amningen.

Därför pratar man också mycket om betydelsen av mannens stöd. Amningen funkar bäst om det är harmoni i hemmet.

Om man jobbat för att skapa harmoni kring valet av amning versus flaska så skulle mycket varit vunnet vad gäller stresspåverkan. Jag tror att dagens klimat och den intensiva propagandan är kontraproduktiv eftersom kvinnor inte känner sig fria att lugnt ta hjälp av ersättning utan känner sig pressade att amma. De har läst dessa oändliga fördelslistor som fått dem att tro att om amningen kajkar så har hela föräldraskapet fått en dålig start. Och då blir det mer stresshormon i blodet när det inte fungerar.

Sen har vi mycket mer kring myndighetrna men det får jag ta en annan gång.

#17  #1 Vilo
2005-10-05 12:12:33

Jag (min familj) har både ätit kakan och haft/har den kvar! :-)

Använde inte pump särskilt mycket men mitt bans pappa är intresserad och närvarande. Och jag vill att han ska vara det. Vi har valt varandra delvis utifrån det!
Under de två första månaderna (den tid vi behövde för att amningen skulle komma igång ordentligt) var bebisen helt klart mest intresserad av mamma men sen...!!! Jag menar, två månader!!!???? Det finns all tid i världen att komma ikapp det lilla. Om _båda_ föräldrarna vill det.

Men jag eftersträvar ingen milimeterrättvisa. Det finns så många saker utöver fysiska förutsättningar kring reprodultion som gör att man ibland får leva med en viss obalans. Arbetstakt vad gäller jobb och studier spelar ju också in. För oss har det visat sig gå ganska jänmt ut i slutändan. (slutändan är hitills bara 2,5 år, men ändå)

Jag har sagt det förut men tjatar om det igen; Det viktigaste att tänka på innan man sätter barn till världen är att hitta rätt person att dela föräldraskapet med! Gå inte in i en grosess med en kvinna som vill ha alla föräldradagarna själv om inte du också tyvker att det är en bra idé.

#18  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Jurta
2005-10-05 12:45:20

Golem21 igen
Saken är den när det gäller allergi att ju renare miljö desto högre allergiförekomst. Det är ett faktum ingen förnekar. Detta är ett välfärdsproblem medans t ex smutsiga industristäder i Polen med mycket luftföroreningar haft låg allergiförekomst. Fler barn för in smitta i stora familjer än i små och sämre sociala förutsättningar ger mer smittämneskontakt genom att man t ex bor trängre och duschar och badar färre gånger. Det syns också på att uppväxt på bondgård ger färre allergier för då får man djurens smittoämnen också. Vi lever för renligt. Och då bidrar amningen till den alltför rena miljön. Det är därför du inte ser ett samband mellan amning och allergi förrän hela befolkningen får ändrade hygieniska förhållanden under nittonhundratalets mitt ugf. Bröstmjölken är utvecklad under mer smutsiga förhållanden.

Sen till den motsättning du målar upp mellan föräldrars behov och barnens. Jag och de flesta feminister är fullt beredda att ENBART titta på samhället ur ett barnperspektiv. Men då ska banne mig de icke-feministiska männen vara med på den resan. Och det är tunnsått med sådana. Det kan sluta med att de ser att bilen ska bort ur bostadsområdet och det blir för mycket för lilla egot. Eller att de ska köra trettio överallt i stan utom på huvudleder.

Men så är det också så att ur ett barnperspektiv är det inte bra att enbart alltid titta på bara barnets perspektiv. Faktiskt!!! Barn behöver ett samspel med harmoniska vuxna som kan titta sig ärligt i spegeln och känna ja, jag älskar mina barn och jag förmår visa det också. Jag älskar inte heller bara min egna barn av mina egna djupt känslomässiga och egoistiska skäl utan jag älskar alla barn här i världen och är beredd att visa det politiskt. Jag älskar dem även när de blivit vuxna. Barn behöver komma till en värld som älskar dem och har tilltro till att de kan förändra allt till det bättre.

Då får vi en helt annan värld än denna som faktiskt bygger hela sin ekonomiska verksamhet på de absolut mest cyniska människofientliga låga egoistiska drivkrafterna som en människa kan uppbringa. Girigheten. Statusjakten. Kortsiktigheten. Dumheten. Allt till den rike. Sparka neråt. Patriarkatet och kapitalismen i skön förening. Den yttre snygga fasaden som får ersätta det sanna skeendet som döljer sig där bakom.

Så det är då märkvärdigt att man inte ska kunna tala klartext om amning och om pappors FÖRMÅGA att visa empati och ömhet och närvaro för sina barns skull.

#19  Jurta Golem21
2005-10-05 12:47:54

"Det enskilda barnet syns det inte på. Det enskilda barnet kan rentav avvika. Detta är ett okontroversiellt faktum som alla kunniga håller med om."

Hur ska du veta om det enskilda barnet avviker från majoriteten? Små bebisar kan inte förmedla detta. Nej, bättre att följa den uppfattning som har bred uppslutning av forskare, barnmorskor, läkare och myndigheter. Till detta kommer att vi har några miljoner år av erfarenhet att amning har fungerat fantastiskt bra för människan och dessa föregångare.

#20  #8 Golem21 MartinK
2005-10-05 13:00:34

Ja, naturligtvis är det barnets bästa som gäller. Men om ökad amning leder till att pappan inte är lika närvarande så ligger det inte längre i barnets bästa att amma.

För även om det är fullt möjligt att äta kakan och ha den kvar i enskilda fall så är det också så (enligt vad jag sett och hört, har inga vetenskapliga bevis) att amningen ofta används som argument för att mamman skall vara hemma längre och därmed så grundläggs de traditionella rollerna.

#21  Golem21 Jurta
2005-10-05 13:03:39

Det kan vara så att du gett bröstmjölksersättning till ditt barn och det visar sig få ett starkt immunförsvar samtidigt som din kompis ammat och det blir ett sjukligt barn. Dvs den enskilda föräldern ser inte det som syns på populationsnivå.

Hundra mammor ska ge bröstmjölk under ett års tid för att två öroninfektioner ska undvikas. Så kan verkligheten uttryckas med hjälp av forskningsdata. Observera att ammade barn fortfarande kan få öroninflammtion. Amning är inte ett absolut skydd mot infektioner på det sätt som det ofta framställs.

#22  Jurta Golem21
2005-10-05 13:07:03

"Barnet får trygghet i mammans famn.
Den utesluter hur pappans famn ger trygghet, hur barn knyter an till de personer som tar hand om det och som svarar kontinuerligt på alla dess behov. Den utesluter hur trygg man blir i en famn där man får mat på vilket sätt det än sker."

Men hållå, har du sett ett barn som ammar! Den trygghetskänsla som barn får vid amning är helt otrolig. Som man kan jag känna avundsjuka på mammor som får denna fantastiska och unika möjlighet att komma nära sina barn genom amning!


”Den utesluter vad man känner till om det lidande amning kan vara förknippad med. Hur mamman pinas med barnet i famnen och sitter som på nålar och önskar sig bort från denna fruktansvärda smärta. Hur det allvarligt stör relationen till barnet. Där flaskan kommer in som en räddare i nöden och kvinnor säger äntligen kunde jag börja relatera till mitt barn och känna mig som mamma.
Där försöken kan sluta med psyksammanbrott och medicinering.”

Vad hade du förväntat dig? Att man skulle varna för problemen med amning? Jag har INTE sagt att amning inte kan medföra olika komplikationer som gör att kvinnor väljer bort detta alternativ. Det jag säger är att amning generellt är något väldigt positivt.

”Och då bidrar amningen till den alltför rena miljön. Det är därför du inte ser ett samband mellan amning och allergi förrän hela befolkningen får ändrade hygieniska förhållanden under nittonhundratalets mitt ugf. Bröstmjölken är utvecklad under mer smutsiga förhållanden.”

Problemet är att du har noll belägg för kopplingen mellan amning-allergi. Det är bara vilda spekulationer att amning har bidragit till att orsaka problemen. Flertalet forskare står för den motsatta uppfattning. Problem uppstår dock om mamman lever osunt, t ex genom att röka. Därför väljer sunt tänkande och ansvarstagande mammor bort cigaretter under amningsperioden.


” Men så är det också så att ur ett barnperspektiv är det inte bra att enbart alltid titta på bara barnets perspektiv. Faktiskt!!! Barn behöver ett samspel med harmoniska vuxna som kan titta sig ärligt i spegeln och känna ja, jag älskar mina barn och jag förmår visa det också.”

Där är vi överens. Harmoniska vuxna som tillsammans tar beslut för barnens bästa är en förutsättning för trygghet och harmoni.

” Då får vi en helt annan värld än denna som faktiskt bygger hela sin ekonomiska verksamhet på de absolut mest cyniska människofientliga låga egoistiska drivkrafterna som en människa kan uppbringa. Girigheten. Statusjakten. Kortsiktigheten. Dumheten. Allt till den rike. Sparka neråt. Patriarkatet och kapitalismen i skön förening. Den yttre snygga fasaden som får ersätta det sanna skeendet som döljer sig där bakom.”

Hmmm, nu sparkar du vilt åt alla möjlig håll. Vi får väl ta upp det här i en annan tråd. Men jag är i alla fall överens med dig om att egoismen och materialismen är två stora problem i vår tid.

” Så det är då märkvärdigt att man inte ska kunna tala klartext om amning och om pappors FÖRMÅGA att visa empati och ömhet och närvaro för sina barns skull.”

Jag tycker att jag talar klartext. Förstår inte varför min inställning inte skulle kunna förenas med målet att visa empati etc. Jag har varit mycket nära mina barn under hela deras liv och det är jag mycket glad för. Jag tycker att pappan har en oerhört stor betydelse i barnens uppväxt.

#23  Vilo Golem21
2005-10-05 13:13:49

"Använde inte pump särskilt mycket men mitt bans pappa är intresserad och närvarande. Och jag vill att han ska vara det. Vi har valt varandra delvis utifrån det!
Under de två första månaderna (den tid vi behövde för att amningen skulle komma igång ordentligt) var bebisen helt klart mest intresserad av mamma men sen...!!! Jag menar, två månader!!!???? Det finns all tid i världen att komma ikapp det lilla. Om _båda_ föräldrarna vill det. "


Det är precis det här jag försöker säga! Här är vi överens till 100%

#24  MartinK Golem21
2005-10-05 13:16:48

"Ja, naturligtvis är det barnets bästa som gäller. Men om ökad amning leder till att pappan inte är lika närvarande så ligger det inte längre i barnets bästa att amma. "

Men barnet äter ju inte hela tiden! Det finns otroliga möjligheter att vara tillsammans med barnet för pappan även under barnets första månader. Det går att vara fantastiskt närvarande. Jag vet inte om du själv har barn, men jag är i alla fall otroligt nöjd med den nära kontakt jag fick med mina barn under deras första tid - detta trots att de åt av mammans bröst :-)

#25  Jurta Golem21
2005-10-05 13:24:03

"Det kan vara så att du gett bröstmjölksersättning till ditt barn och det visar sig få ett starkt immunförsvar samtidigt som din kompis ammat och det blir ett sjukligt barn. Dvs den enskilda föräldern ser inte det som syns på populationsnivå. "

Den enskilda föräldern kan aldrig synas på populationsnivå. Med ditt sätt att argumentera är det inte möjligt att längre hävda en uppfattning eftersom allt kan reduceras till en subjektiv nivå. Det finns ändå en bred och stabil forskning som talar för nyttan med amning. Varför hymla med det? Att något generellt sätt är nyttigt och bra betyder inte att alternativen måste vara värdelösa. Jag har aldrig ens antytt det. Tvärtom är det alldeles utmärkt att vi har bra bröstmjölksersättning idag. En stor applåd för det!

#26  Golem21 Jurta
2005-10-05 13:38:29

Barn som ammas under harmoniska omständigheter njuter och tänk det gör flaskmatade barn också. Barn som däremot ligger vid bröstet och blir frustrerade, de njuter inte och det meddelar de på alla sätt och vis. Flaskmatning kommer som en lättnad för både förälder och barn. Njut då av detta, kan man tycka! Istället gnager ett evigt ifrågasättande. Skulle barnet inte njutit mer om det tog bröstet?

Denna noja är inte universell. Jag skulle vilja påstå att du kan ta Finlandsbåten och du har en avspändare hållning.

Men jag vill inte PROPAGERA för flaskmatning. Det jag är ute efter är en avspändare hållning. Jag är förtjust i amning faktiskt. Jag tycker den är jättemullig.

Kan bara inte förstå varför så många PROPAGERAR för amning och blir så hotade och arga och ovilliga att lära sig något nytt när det kommer till detta. Varför detta intensiva amningsförsvar?

När det gäller mina förväntningar på vården så är det många med mig som önskar ett annat grepp om komplikations-informationen. Det upprop till Socialstyrelsen som jag tyvärr inte var med om men som artikeln citerar, frågade just efter detta.

Så till beläggen för kopplingen allergi - ren miljö. Du beskriver det som mitt påhitt men det är det faktiskt inte. Ta reda på mer om det! Jag kan bara uppmuntra till att du gräver lite! Googla!Forskare sysslar heller inte med vilda spekulationer av det slag en feminetik-debattör kan göra.

Varför skulle jag inte ta upp det som ett problem med trovärdighet att människor inte är konsekventa när det gäller egoismens vara eller inte vara. Kalla det gärna sparka hit och dit. Jag kallar det vingla hit och dit att först sätta egoism som högst och värdefullast på den ekonomiska dagordningen och sedan göra ett lappkast och kalla det vidrigast vad gäller det familjepolitiska.

För det första bygger inte pappors närvaro, lika lite som flaskmatning på rå egoism, för det andra kan man gott försöka vara någorlunda konsekvent och genomtänkt.

#27  #24 Golem21 MartinK
2005-10-05 14:24:26

Nä, jag har inga egna barn, däremot har jag en massa människor i min omgivning, både vänner och kollegor som fått barn de senaste 3-4 åren och där märks tydligt att en av orsakerna till att mamman tar ut mer ledighet är just att man hänvisar till ammningen. Något som det är svårt att argumentera mot när pappans närvaro värderas så lågt, de flesta resonerar ju som du, amning är viktigt för barnet medans pappans närvaro mest är viktig för pappans egen skull.

Och visst, bäbisar äter inte jämt, men det gör stor skillnad om du är hemma med barnet eller inte, att gulla med det i bästa fall ett par timmar innan det somnar kl 20 är inte samma sak som att sköta det hela dagen (och natten).

#28  #25 Golem21 Jurta
2005-10-05 14:44:49

Med mitt sätt att argumentera ger man möjlighet till ett informerat val för föräldrarna. Ingen vill ju leva i falska föreställningar när de tar sina beslut. Det här är en bedömningsfråga. Det blir väldigt konstigt att vi ska fråntas möjligheten att göra vettiga bedömningar
för att folkhälsan i stort kräver det. Eller för att solidaritet med tredje världen gör det.

Det är så pass mulligt för många att amma att vi kommer att fortsätta njuta av det. Den kommer inte att dö ut för att nyanseringar ges.

Men när man har som mål att få 80% av alla kvinnor att helamma
och statistiken blir ett kvitto på att man lyckas så har man förvandlat kvinnan till ett redskap. För att lyckas med det måste man PROPAGERA och då talar vi inte nyanser längre. Då talar vi inte sanning längre. Då befinner vi oss på reklamens glanspappersnivå.

#29  # 27 Vilo
2005-10-05 15:11:47

Trist att dina vänner har det så. De verkar hopplöst efter, om du frågar mig. Du får väl förklara för dem att pappans seriösa deltagande ökar chansen för att förhållandet ska hålla väsentligt. Plus att det förstås är bra för barnet att få tillgång till sina båda föräldrar.
Som jag och flera har påpekat så är det möjligt att få både och.

Jag tror att i takt med att man nu värderar fäders deltagande en smula högre (debatten om föräldraförsäkring, delat barnbidrag osv) så måste också de enskilda fäderna kliva fram och våga ta för sig. Och för egen del verkar du ju vara säker på att du vill det!? Då är det bara att köra för sjutton! Grattis! Hoppas att du hittar eller har en bra person som är med på noterna! I slutändan kommer du att känna dig nöjd och dina vänner kommer på sin ålders höst att prata om att "Jag önskar att jag tagit vara på tiden när ungarna var små, den går så fort". Sådana saker man hör äldre män säga idag. De säger det naturligtvis för att inte du ska göra samma misstag. Misströsta inte! Stå på dig! du har absolut inget att förlora!

#30  Jurta Golem21
2005-10-05 15:20:42

Vi är nog inte så oeniga ändå. Ingen av oss är mot amning och ingen är mot flaskmatning. Det är bara det att vi närmar oss frågan från olika synvinklar.

Hur som helst så håller jag med om att det inte är lämpligt att ha "mål att få 80% av alla kvinnor att helamma". Det är i klass med socialstyrelsens rekommendation om 6-8 brödskivor per dag. Den typen av formulerade mål skapar bara onödig dramatik och ångest.

Jag lovar att försöka ta till mig några av de forskningsrön som du hänvisar till när tillfälle medges. För mig är det här inget prestigeladdat ämne. Däremot vet jag att många kvinnor kan känna sig hotade. De har något att försvara, inte jag.

Men det är ju synd om detta ämne blir prestigeladdat. Det vinner ingen på.

#31  Martin K Golem21
2005-10-05 15:28:37

Jag anser att det med hänsyn till amningsfrågan finns starka skäl för att mamman är hemma med barnet den första tiden. Men jag tycker samtidigt att det är väldigt trist att vissa ser pappan bara som en bifigur som tänker på sig själv. Det gillar jag inte alls.

GOLEMS FÖRSLAG
I dagens Sverige skulle man kanske kunna tänka sig en helt ny lösning: både föräldrarna ges möjlighet att vara hemma med barnet under den första tiden. Att få barn är trots allt väldigt stor och många gånger påfrestande omställning (även för pappan) att både parter skulle må bra av att få vara tillsammans den första tiden och "smälta ihop" med barnet. :-)

Vad tycker du om mitt förslag?

#32  #29 Vilo MartinK
2005-10-05 15:55:13

Det tragiska är ju att dem är inte efter, snarare tillhör dem de som ligger före snittet, de är välutbildade, jämlika och medvetna. Men när det diskuteras amning så hamnar männen obönhörligt i underläge eftersom den pappa som propsar på mer ledighet kommer att betraktas om en egoist som inte unnar barnet det (skenbart) bästa, dvs amming. Och det går ju att pumpa men det betraktas också med misstänksamhet, det bästa är ju färsk mjölk direkt från bröstet, oavsett vad det kostar!
Och det är ju det som är poängen med den här tråden, att visa att amningen faktiskt bidrar till frånvarande pappor och att den nackdelen aldrig diskuteras när man diskutera amning.

Men jag håller med dig om att männen måste ta för sig mer, om nånting så har jag lärt mig att när det gäller föräldraledighet så måste man som man TA för sig av den och stå på sig, inte vänta på eller räkna med att mamman skall dela med sig, för det kommer aldrig att hända. Och tyvärr tror jag mina jämnåriga fattat det för sent och därför ser statistiken ut som den gör.

#33  #31 Golem21 MartinK
2005-10-05 16:04:24

Fint men dyrt, inte bara samhällsekonomiskt (som kanske kan motiveras i längden genom mer harmoniska ungar) utan kanske framförallt sett ur familjens synpunkt. Idag är det ju tom så att männen tvingas jobba mer när de får barn för att klara familjens ekonomi, så hur skall dem klara sig om båda är hemma?

Dessutom tror jag att det finns ett stort värde för framförallt män att vara hemma själv med barnet, om mamman är närvarande tror jag hon kommer att ta över och han reduceras till en dräng. Men första månaden eller så kunde det vara bra.

Har du tagit ut halva föräldraledigheten?

#34  MartinK Golem21
2005-10-05 20:31:50

Jag tror att det ligger mycket i vad du säger. En sådan reform är nog en utopi. Man får väl nöja sig med att drömma :-).

Nej, har inte tagit ut riktigt halva föräldraledigheten. Men jag var hemma väldigt mycket eftersom jag studerade då. Jobbig tid, men samtidigt väldigt intressant och givande på många sätt. Vi hade fruktansvärt dålig ekonomi under den tiden, men på något sätt gick det. Och vår knapra ekonomi kompenserades mer än väl av att vi både hade mycket tid för våra två små barn.

#35  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Karra
2005-10-05 20:45:54

Det borde väl gå att kombinera amning med att pappan är delaktig förälder? Har inga egna barn och planerar inte att skaffa heller, men min polare som är tvåbarnsmamma har ammat båda barnen (det ena var envist och ville inte sluta amma förrän han var typ 9 månader) och hon och hennes man har delat lika på föräldraledighet och ansvar. Hennes man är hemma nu på 60% och jobbar 40%.
För vissa tror jag dock att amningen fungerar som en ursäkt för att mamman ska vara hemma hela föräldraledigheten och där håller jag med MartinK (ring vatikanen och rapportera miraklet! :)) om att det är här rollfördelnigen cementeras: ansvaret för hemmet är kvinnans, mannen gör det riktiga jobbet som drar hem stålarna. Om mamman tar hela ansvaret från det att barnen föds tror jag att det är lättare att det fortsätter i samma stil med att hon är hemma när de är sjuka, går tidigare för att hämta på dagis osv. Hon blir ekonomiskt svagare och pappan blir "föräldramässigt" svagare.

#36  Sv: Från Tycka: Uppdrag amma Karra
2005-10-05 20:47:03

Dessutom är det trams att amningen utgör ett hinder för mannen att vara hemma. Efter 6 månader måste barnet ändå ha annan mat än bröstmjölk.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?