feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Synligöranded skapar fördomen? Tyckatråd


Gå till senaste inlägget#1  Synligöranded skapar fördomen? Tyckatråd billie
2005-10-01 15:34:48

Clajo puffar otåligt för en bra text av Clajo.

Att synliggöra eller att inte synliggöra

http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Lång text öppna den i ett till fönster så kan ni klippa och klistra in de delar ni vill kommentera?

Tex "En paradox blir att den som kämpar mot något måste definiera det först och på så sätt också konstituera det och kanske bidra till att upprätthålla det. För en fördom är trots allt ett slags strukturering och tolkning av verkligheten. Om den som uttalar den är för eller emot spelar mindre roll, den kommer ändå att innehålla samma kategorisering.

Min poäng är att synliggörandet av könsroller skulle kunna leda till ett cementrande av dem."

Jag tror det ligger mycket i detta.

"Är det för att hålla isär de två som socialkontruktionism är så populärt inom feminism? (för då är kvinnor och män lika, men skolade in i olika roller) "

där blir jag osäker. Jag trodde att socialkontruktionism var poppis för att feminister ser den som mer sann än kombinationen "arv och miljö, inte bara det ena elelr bara det andra" som stämmer mer med verkligheten för mig.

De älskar social konstruktionism för att den ...?

Hoppas det går bättre här.

#2  Sv: Synligöranded skapar fördomen? Tyckatråd billie
2005-10-01 15:54:49

clajo skriver "För en fördom är trots allt ett slags strukturering och tolkning av verkligheten. "

Många eller flera fördommar är så men en fördom kan också vara en riktig iaktagelese uttryckt på ett för generaliserande sätt.

Ta Schweiz? (olika länder stavar det olika) där bor minnst tre större minoriteter?

Tysktalande som egentligen talar en variant som knappt förstås av andra tyskar. som skillnad mellan Svenska och Danska?

sedan finns Fransktalande, hur deras franska skiljer sig från Franskan har jag ingen aning om. Sedan en lite midnre grupp med ett Rätorommanskt språk. Vet ej om Italienerare förstår allt de säger.

Ok sedan alla som flyttat dig på senare år.

vilken är den mest förkommande fördomen då?

Att dessa tre större grupper inte umgås med varandra även om de bor på samma gata.

För alla politiskt korrekta människor borde ju detta vara den ultimata fördomen. självklart umgås de och gifter sig med varandra och allt är frid och fröjd?

Kanske men jag har dels läst om en sociologisk undersökning ett annat psykolosogiskt experiment att försöka få individer från dessa tre grupper att samarbeta oc hett tredje so mvar mer helt ovetenskapligt experiment som UtbildningsRadion i Schweiz gjorde?

Reservation för minnesfel.

alltså det var ingen fördom. De hade verkligen svårt för att samarbeta. De umgicks inte med varandra i den utsträckning som PK tänkande föreskriver. De gifter sig inom sina grupper osv. De har svårt att umgås annat än ytligt fast de bor på samma gata.

Det var inte en fördom men en för grov generalisering. Det fansn alltid undantag. men det var inte en klar fördom heller.

Ta Belgien. Det är nu klart för många att det inte funkar så bra mellan Fransktalande och Flamlänsktalande.

Ta Finland och svenskautbildningen i skolorna och att som svensktalande få hjälp på sjukhus mfl inrättningar.

Det finns ett motstånd mot att upprätthålla tvåspråkigheten. Den finsktalande minioriteten i Sverige har fortfarande inte lyckas få tillstånd ett likabehandlande.

alla fördomar är inte fördomar utan generaliseringar som inte är tillräckligt nyanserade.

Det kan var likadant med manligt och kvinnligt.

Vi har områden med helt överlappande egenskaper. Både män och kvinnor kan göra samma saker.
Men det kan också finnas skillnader som är medfödda och som är avgörande om vi behöver sända ut folk på uppdrag där det är viktigt att de inte misslyckas.
Skickar man bara män så kan de misslyckas pga brist på empati och skickar man bara kvinnor så kanske de misslyckas pga brist på hierarkiskt beredskap att underordna sig den formelle eller informelle ledaren eller lederskan? Alltså detta är min gissning.

#3  Sv: Synligöranded skapar fördomen? Tyckatråd clintan
2005-10-01 16:01:42

Bra skrivet Clajo och billie

ytterligare citat från Clajo "Ett annat exempel kan vara rasisten som drar alla över en kam efter några dåliga erfarenheter med invandrare. När rasisten väl gjort det så kommer hen fortsätta leta bekräftelser för sin kategorisering."

eller den unga kvinnan som efter ett några motgångar börjar se bredbent sittande föraktfullt stirrande män överallt..

#4  Sv: Synligöranded skapar fördomen? Tyckatråd billie
2005-10-01 16:28:32

eller Billie som ung kille 18 år råkade ut för mycket kåta homosar oc hdrog genast alla homosar över en kam tills han mötte homosar som var helt annorlunda och som kunde berätta att de kände otroligt många homosar som inte uppförde sig så illa som de första homosar Billie mötte. Jag har mött minst 100 homosar. De är alla unika individer. mycket olika men det finns mönster.

De är påtagligt oftare intresserade av sitt yttre. Fast det där har börjat komma hos heterosexuella också. Det är något med rösten eller sättet tala men eftersom inte alla har det så står det och väger mellan inläst beteende som inte lärs in av alla till att vara en medfödd grej med struphuvudet. Påtagligt mycket ljusare röster. Något med målbrottet och hormoner? Men det kan ha med identifikation med feminina sätt att vara också.

Det är ju inte bara fördomar. Det är en synlig undergrupp inom de homosexuella som helhet. De kan var helt inlärt men då blir de svårt att förklara alla de hetero som lärt sig detta utan att ha någon homosexuell förebild? eller har båda lärt sig av sin mamma?

Det är för komplext för att vara bara en fördom.

skådespelare kan ju lära sig att härma det och sedan gå tillbaka till sin mer manliga sätt att tala men de homosar som talar så typiskt fjolligt tycks inte kunna ändra på det tillräckligt för att undvika att bli retade eller mobbade eller diskriminerade för det.

Självklart kan de som skådespelare spela manlig men när de är sig själva igen så kommer det fjolliga spontant tillbaks.

Detär alltså ingen fördom att en viss procent av dem är sådana.

#5  Mycket intressant tråd - synliggöra vs. upprätthålla könsroller Robert
2005-10-03 10:39:55

Jag tycker Clajo's tråd är mycket intressant. Och den pekar på ett allvarligt problem som finns inom feminismen samt indirekt den dubbelmoral som finns inom feminismen.

När en feminist uttrycker en uppfattning om hur män är eller vad som ingår i den manliga könsrollen - då heter det de "synliggör" skillnaderna mellan män och kvinnor.

Men när en icke-feminist uttrycker en uppfattning om hur kvinnor är eller vad som ingår i den kvinnliga könsrollen - då heter det att de "upprätthåller" könsrollerna eller att de "cementerar" könsrollerna. I vissa fall blir icke-feministerna t.o.m. beskyllda för att ha "fördomar" om kvinnor.

Varför?

#6  Manshat Robert
2005-10-03 11:01:14

Jag tror att en av orsakerna till att feminister ofta får höra att de är manshatare beror på sättet som de "synliggör" skillnaderna mellan män och kvinnor.

Till absolut största del består detta synliggörande av att peka ut dåliga/negativa egenskaper i den manliga könsrollen eller att negativt generallisera om hur män "är".

Att "problematisera" över den kvinnliga könsrollen är betydligt ovanligare bland feminister. Och om detta överhuvudtaget förekommer så finns det i princip alltid med en liten bisats om att kvinnor är offer och att det är mäns fel att kvinnor gör/är si eller så.

Och något som i princip aldrig förekommer är att synliggöra goda/positiva egenskaper i den manliga könsrollen.

Summan blir utåt sett bara en massa beskyllningar om hur onda alla män är och hur synd det är om alla kvinnor. Detta tolkas då av gemene man som "manshat".

#7  Billie Clintan Robert billie
2005-10-03 16:09:34

Märker ni att det inte är någon feminetiker som kommenterat här.
Hm

Robert, gillar dina inlägg här. Mycket sanning i dessa. Bra jobbat! :)

#8  #3 clintan billie
2005-10-03 16:18:05

"eller den unga kvinnan som efter ett några motgångar börjar se bredbent sittande föraktfullt stirrande män överallt.."

Jag ser dem också för de sitter verkligen otroligt bredbent och stirrar på mig för de äcklas av hur omanligt follig jag är.

Ibland får jag flytta deras ben så jag ska få plats. Då ser de mordiska ut. Troligen borde jag inte utmana deras manlighet så där. Jag synliggör då att de äger hela sätet de sitter på och att jag får var aglad om jag får nyttja den lilla plätt som blir över ytterst.

"de tar plats på ett självklart oreflekterat manligt vis". Troligen är jag likadan men på andra sätt som är osynliga för mig.

Men det kan vara så som Robert påpekar att feministerna synliggör "Könsmaktsordningen" på ett sätt som upprätthåller eller förvärrar den.

Om de istället eftersträvade ett samarbete och en solidaritet inför det mänskliga hos männen så skulle det funka bättre. Nu ökar bara hatet.

#9  Diversity Day TantMarcus2
2005-10-03 17:04:55

(jag spårar ur lite från ämnet i det här inlägget så läs bara om du inte har något bättre för dig)

Jag såg del 2 i den amerikanska versionen av den briljanta serien The Office. Den går på tisdagkvällar i Kanal5. Del 2, som var förra tisdagen, heter Diversity Day. Skulle nog översättas Mångfaldsdag.

Herregud, jag tror jag har skrattat sedan i tisdags åt det här avsnittet.

Jag måste få återberätta några grejor (fritt ur minnet, ej exakta citat):

Det är på ett företag. Chefen, som är antihjälten, har samlat personalen till ett Mångfaldsmöte. Precis när det börjar så tvingas en kvinna med indiskt utseende att gå därifrån till ett annat möte. Chefen kommenterar det med "synd, då är det bara två kvar". Två kvar. En svart och en mexikan. Dom andra är vita amerikaner.

Sedan frågar chefen killen med mexikanskt utseende om hans bakgrund ("alla" ska berätta om sin bakgrund, men det är naturligtvis dom med "annorlunda" etnisk bakgrund som chefen vill förhöra). Killen berättar att han har mexikanska föräldrar, men han är född och uppväxt i USA. Så frågar chefen om han inte vill bli kallad för mexikan. -Varför skulle jag inte vilja det, undrar killen. -Därför att det kan ge så många assosiationer. -Som vadå? -...nej, inget. -Jo, men berätta. Något måste du ha tänkt på. -Mm, som... Ärlighet. Punktlighet. Noggrannhet...

Sedan får alla ta en klisterlapp i pannan och sätta på sig själv utan att dom först tittar på lappen. De lappar dom får är alltså slumpvis utdelade. På lappen står det ord som Italienare, Jude, Jamaican och Asiat. Han som är svart får Svart. Sedan paras dom ihop och så ska dom genom att kommentera varandra få den andre att förstå vad han har för lapp i pannan. Det handlar alltså om att låta fördomarna flöda. Killen som är svart och som har en lapp i pannan som det står Svart på möter en tjej som har lappen Jude i pannan. Chefen kommer och hjälper dom och säger "Det är som att holocaust möter slaveriet". Smidigt.

Efter ett tag kommer tjejen med indiskt utséende tillbaka till salen. Hon har ingen aning om vad som försigår, men chefen dyker på henne för att visa dom andra hur övningen ska gå till. Han börjar härma engelska med indisk dialekt och säger något "välkommen till min lilla butik. Du kan få indisk gryta, bara 99 cent". Efter att ha sagt så några gånger så ger hon honom en örfil inför den förstummade personalen.

Det här är stor komik. Puh! Att synliggöra fördomar är inte så enkelt och kanske inte heller så bra.

#10  #7 (billie) Robert
2005-10-03 21:53:20

Ja, jag har också noterat att inga feminister skriver i den här typen av trådar. Jag vet inte varför de väljer att bortse från och undvika den här typen av debatter?

#11  Sv: Synligöranded skapar fördomen? Tyckatråd billie
2005-10-03 22:16:03

När jag är som mest självupptagen tror jag att de inte unnar mig glädjen att få läsa dem :) Jag börjar tråden, alltså väljer de att itne besvara den. Fast det är ju långsökt också. I andra trådar jag startat ka nbet bli en massa svar även från feminister. så det är väl nåt med ämnet.

#12  Goda/positiva manliga egenskaper på Tycka Robert
2005-10-04 10:10:24

Jag kan själv inte påminna mig någon tråd på Tycka där inledningsinlägget behandlar en god/positiv manlig egenskap.

Har jag fel? Är det någon av feministerna som själv kommer ihåg någon tråd på Tycka som har startats med syfte att belysa goda/positiva sidor av den manliga köönsrollen?

Om det finns några sådana trådar på Tycka vore det intressant att få en länk till dessa av trådstartaren själv eller någon annan av feministerna som kan dra sig en sådan tråd till minnes.

#13  Robert billie
2005-10-04 12:00:55

Tror det har något med feministisk tradition att göra.

De älskar att problematisera samhället. Män som grupp är överordnade kvinnor som grupp och då kan per definition inget vara bra med männen?

Problematiskt låter ju inte som möjligt att se en god förebild i?

Män är som barn, de blir aldrig vuxna. De behöver Mamma hela livet. Vi vill inte längre ha vuxna män som är som barn. När ska de börja ta ansvar för "Mäns våld mot kvinnor och barn?"

Så uppfattar jag att de talar till varandra.

Tror det har med "Kvinnors" drömprojekt att göra. Att ta en vilde till man och göra den man hon vill ha "drömmannen" men sedan tröttnar hon på honom och finner en ännu vildare man osv.

Du kanske är denne "Drömmannen"

#14  Till Clajo Robert
2005-10-04 18:55:09

Jag tycker att du skrev ett väldigt bra och genomtänkt inledningsinlägg i tråden i Tycka.

När går synliggörande över i att bli upprätthållande? Är det beroende på hur man uttrycker sig? Eller är det beroende på vem som uttalar sig?

Personligen tror jag att det är oerhört viktigt att försöka belysa könsrollerna m.m. ur flera olika perspektiv och definitivt försöka göra varje analys ur både ett manligt och ett kvinnligt perspektiv. Det gör alla analyser lite mer objektiva och lite mindre propagandistiska. Något som är viktigt om man önskar framstå som trovärdig inför en större grupp än de närmast övertygade.

Tack för att du tog upp ett viktigt ämne. Synd att du inte fick fler som ville debattera med dig på Tycka.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?