feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Man rånad och våldtagen på öppen gata


Gå till senaste inlägget#1  Man rånad och våldtagen på öppen gata CaheiaM
2005-09-26 20:29:20

Svt.se skriver den 6 december 2004

"En 43årig man slogs i fredags kväll ned, rånades och våldtogs på öppen gata i Borås, skriver Borås Tidning.

Mannen överfölls vid 22-tiden när han var på väg hem från krogen. Han sparkades medvetslös och vaknade omtöcknad med kraftiga smärtor i låret. Han var då av med sina pengar.

Chockad lyckades mannen ta sig hem. Dagen därpå uppsökte han lasarettet, där det konstaterades att han utsatts för grovt sexuellt våld.

43-åringen säger att han känt sig förföljd av två män i 30-årsåldern."

Tänkte att notisen kunde tillföra något och det skulle vara intressant att höra hur detta har utvecklat sig, någon som vet?

Hämtad från
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a…

#2   feather
2005-09-27 23:07:57

...hallååå-å-å-å-å....?
...å-å-å...
...å-å-å...

Vad tomt det var här då.

Jag har läst någonstans att det är vanligare med våldtäkt på män än vad mediarapporteringen ger vid handen.
Frågan är varför det inte verkar intressera någon...?

#3  Sv: Man rånad och våldtagen på öppen gata Fosfolipid
2005-09-27 23:49:01

Det skulle intressera mig mer om jag hade ett bra skäl att tro att våldtäkt på män var så vanligt. Finns det sådana skäl?

#4  #3 Fosfolipid feather
2005-09-28 00:17:21

När det väl rapporteras är det i form av minimala, strikta notiser i kvällspressen. På max tjugo ord får man på sin höjd veta var, när samt offrets ålder. Sedan hör man aldrig något mer om saken.

När tjejer är offren kan det däremot uppta en hel sida, med bild på en totalt intetsägande taxi, detaljer, var offret varit, vart hon skulle, hur länge övergreppet pågått samt vad det inbegripit, ibland även ett kortfattat signalement.
Uppföljande artiklar är ganska vanligt.
Offret intervjuas ibland, anonymt förstås men ändå.
Grips en gärningsman blir det en följetong fram till domslut.

Jag har gjort försök att googla fram statistik, men det var stört omöjligt då. Det kanske har förändrats. Dunno.

#5  Efter lite spanande Fosfolipid
2005-09-28 09:11:00

Official Home Office figures in the United Kingdom
regarding the sexual assault of adult males show that
although the reporting of male sexual assault is increasing
year by year, recorded sexual offences against men are
much lower than those recorded against women. In 2002,
4,096 indecent assaults and 852 rapes were recorded
against men, compared with 24, 811 indecent assaults
and 11, 441 rapes recorded against women. However,
official figures are grossly misleading when evidence
from victimization surveys are considered. Stermac et al.
(1996), for example, found that 7.2% of men in a general
household sample of the U.S. population had experienced
some form of sexual assault.

Fortfarande inte fascinerad. Lite intressant är det att siffrorna verkar stiga så mycket. Antyder kanske att mörkertalet är så stort som det sägs. Jo, en sak till är intressant ser jag. Våldtäkt verkar definieras som "ofrivillig penetrering med penis" i UK, vilket rimligtvis utesluter kvinnors våldtäkt av varandra och män. Fast nej, det är mest en fjantig formulering. Jag tror inte jag bryr mig så värst. Våldtäkt är dumt. Håller ni på med sånt tycker jag att ni ska sluta.

#6  Sv: Man rånad och våldtagen på öppen gata CaheiaM
2005-09-28 12:21:07

Intressant. Konstigt att det inte diskutetas... alls... verkar dte som. varför inte det? Det är väl lika hemskt oavsätt vilket kön som utsätts eller tycker inte media det?

Håller med Fosfolipid om att den som pysslar med det borde sluta, för det är dumt :)

#7  feather Liv
2005-09-28 13:31:52

Jag tycker ofta att våldtäkt av kvinnor också endast leder till små notiser, men det rättfärdigar inte att våldtäkt av män inte uppmärksammas.

#8  Sv: Man rånad och våldtagen på öppen gata MartinK
2005-09-28 14:05:21

Jag förstår inte vad som är så förvånande? Kvinnors våld mot män diskuteras inte heller, orsakerna är säkert desamma. Från manligt håll är det inte riktigt rumsrent att vara offer eller gnälla över dålig behandling, från kvinnligt/feministisk håll är man rädd om sin offerstatus. Inte konstigt att det är tyst.

Kan tänka mig att det dessutom blir knepigt med gränsdragningen, många män som blivit sexuallt ofredande betraktar det säkert som misshandel snarare än våldtäkt. Kvinnor får ju lära sig från barnsben att identifiera sexuella trakasserier, män behöver också lära sig att det är något som kan drabba män också.

#9  martinK CaheiaM
2005-09-28 14:12:22

"män behöver också lära sig att det är något som kan drabba män också."

Ja, håller med och tror att det skulle ändra på synen av våldtäkt som skulle göra det lättare att angripa osv.

"från kvinnligt/feministisk håll är man rädd om sin offerstatus."
NEJ! "Feminister" är inte måna om att hålla kvar en offerstämpel. Det är någon som de flesta kvinnor öht försöker bryta och bekämpa. Vi vill helst slippa den.

Bryt tystanden då!

#10  Sv: Man rånad och våldtagen på öppen gata LostTranslation
2005-09-28 14:33:31

Jag har blivit misshandlad av en krogvakt en gång, med spräckt näsa och hela faderullan som följd... Då var jag skitförbannad och ville polisanmäla saken vilket polisen avrådde mig från att göra. Det skulle kunna slutat med att JAG fick betala skadestånd till vakten!
Här tyckte jag att det passade sig med en polisanmälan. Våldet var totalt ensidigt, oprovocerat och hyfsat grovt. Det handlade om en kränkning.
Däremot har jag varit i en del situationer där det SKULLE VARA MÖJLIGT att polisanmäla men inte gjort det. Anledningen är att jag inte tyckte det var någon stor grej.
Samma gäller i ett ömsesidigt slagsmål. En ska inte ha skit för att två träter!
Ett gott slagsmål piggar upp ibland och är inte alltid en polissak! Men folk är så känsliga idag...

#11  #9 CaheiaM MartinK
2005-09-28 14:40:10

Nja, offerstatusen är det många feminister som omhuldar och odlar, den ger ju möjlighet att kräva en massa fördelar och specialbehandlingar. Utan den vore feminismen stendöd.
Men nu är vi väl lite OT tror jag.. Min poäng var egentligen att det inte är självklart att prata om det för män, den manliga könsrollen är fortfarande för snäv och att prata om det kostar fortfarande för mycket.

#12  #11 CaheiaM
2005-09-28 14:48:42

Det är en grov generalisering och jag tyker att du har fel. Det är inget jag förlikar mig med och har inte träffat någon annan feminist som är för att behålla en slags offerstatus.

Den snäva mansrollen är en diskurs i sig som får allt mer mark. Däremot så är den till stor del mansseparatistisk, vilket är beklagligt inte minst för att den finns inom en feministisk diskurs.

Återigen: Bryt tystnaden!

#13  #12 CaheiaM MartinK
2005-09-28 15:05:56

Tja, att du tycker jag har fel och tvärtom i den här frågan är väl inte så konstigt, det är ju därför du är feminist och jag inte.

Att den är mansseparatistisk tycker jag inte är så konstigt, och den måste _definitivt_ finnas som en egen diskurs utanför och skild från feministisk sådan om den skall ha nån legimitet alls. Det säger sig självt att det inte går att få en bra analys av mansrollen utifrån en ideologi baserad på kvinnosaksfrågor.

#14  Sv: Man rånad och våldtagen på öppen gata CaheiaM
2005-09-28 15:18:21

man väljer att höra det man vill, det är tydligt!

män definierar kvinnorollen städigt och det är ingen mening med att utveckla maskulinitet enbart utifrån en manligt perspektiv. Det raserar inga gränser och försvårar på många sätt

#15  #14 CaheiaM MartinK
2005-09-28 15:46:28

Ja, det är tydligt att man hör det man vill...

Män _och_ kvinnor definierar mans och kvinnorollen ständigt. Analysen av det här definierandet har hittils bara gjorts utifrån ett kvinnligt perspektiv, därför har den blivit skev, bristfällig och ofullständig. Därför måste det göras en analys utifrån manligt perspektiv också, och skall den göras utifrån ett manligt perspektiv så kan man inte göra den med utgångspunkt i feminism, för då är man ju tillbaks i den kvinnliga synvinkeln igen.
Dessutom gäller det ju inte bara mansrollen, de två könsrollerna existerar ju i symbios, alltså måste båda två analyseras ur ett manligt perspektiv.

Idealet hade förståss varit att analysera könsroller ur ett mänskligt perspektiv, men det är nog hopplöst svårt att åstadkomma, alla är ju påverkade av sin könsroll.

#16  #15 (MartinK) Robert
2005-09-28 16:08:17

MartinK skrev:

"Idealet hade förståss varit att analysera könsroller ur ett mänskligt perspektiv, men det är nog hopplöst svårt att åstadkomma, alla är ju påverkade av sin könsroll."

Ja, visst hade det varit bäst om vi hade kunnat analyserat könsrollerna på ett mer objektivt sätt - ur ett mänskligt perspektiv.

Nu klarar ju tydligen inte ens de mest välutbildade genusforskare av att förhålla sig objektivt till ämnet. Det erkänner ju t.o.m. flera feminister (se t.ex. vad Zana skriver i inlägg #22 i denna tråd ( http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a… )).

Hela feminismen bygger just på ett subjektivt kvinnligt perspektiv av könsrollerna och samhället. Eftersom offerrollen ingår i den kvinnliga könsrollen, så kommer naturligtvis detta också återspegla sig i analysen av både könsrollerna och samhället. Med detta i åtanke är det inte konstigt att feminister nästan alltid ser kvinnor som offer. Det är bara en återspegling av de könsroller som vi har i samhället.

Varför blir det på detta viset? Jo, inte ens genusforskare och feminister - som ju borde vara mer medvetna om könsrollerna än gemene man - klarar tydligen av att bortse från könsrollerna.

#17  CaheiaM, 12 lgr
2005-09-28 17:27:33

Jag bryter gärna tystnaden, fattar inte riktigt vad det är du vill få kommenterat? Att en man har blivit våldtagen....min kommentar. Det är hemskt, taskigt om honom. Det är det om alla som blir våldtagna.

Kan du antyda vilken typ av kommentarer du vill ha så står jag principiellt gärna till tjänst med en kommentar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?