feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från tycka "män, män och åter män"


Gå till senaste inlägget#1  Från tycka "män, män och åter män" DavidM
2005-09-26 18:18:38

Jag skulle gärna vilja ha exempel på där bra musik och bra låtar skickata till skivbolag där bolaget verkligen gillat musiken men sagt: "Nä, tyvärr vi kan inte ge ut det här fär ni är tjejer".

Om ni inte har bevis på detta så tycker jag alla som säger att det finns en massa bra kvinnliga artister som inte får eller fick chansen för att de är tjejer ska hålla tyst.

Tycker även ni ska ringa BMG mfl och fråga andelen tjejer av de som skickar in demo...jag tippar på max 20%.....

Kan bli så trött på feministernas oändliga klagan utan bevis. Det är likadant med nobelpriset. Där gnälls det hela tiden att män vinner på samma sätt som nazister gnäller över att bara judar vinner. Men när man ber dem kolla igenom år för år och där istället säga en kvinnlig upptäckt som är större så blir de tysta....

#2  Sv: Från tycka "män, män och åter män" MickeC
2005-09-26 18:42:59

Har spelat elgitarr i 16 år nu och varit med i en massa, massa olika band och kommit i kontakt med många, många musiker. Något som alltid har varit genomgående är en nästan total avsaknad av kvinnor, de få som finns sjunger bara. Förmodligen är det enklare att slå sig fram som kvinna inom branschen om man tänker på hur oproportionerligt stort utbudet med kvinnliga artister är jämfört med hur många som faktiskt ägnar sig åt musik.

#3  läs först, kritisera sen. qatt
2005-09-26 19:18:34

Tyckatråden handlar om en snedvriden bild av musikhistorien. INTE om att kvinnor inte har en lika stor chans hos musikbolagen.

Kan bli så trött på anti-feministernas oändliga klagan utan bevis.

#4  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Lonny
2005-09-26 19:27:10

När jag hängde på ett väldigt stort replokalskomplex under typ fem års tid såg jag inte ett enda tjejband. Och min erfarenhet från stora skivbolag säger att de älskar kvinnliga artister och musiker, inte bara sångerskor.

#5  Sv: Från tycka "män, män och åter män" DavidM
2005-09-26 20:18:27

qatt:

Och hur kan historien bli snedvriden om den visar bilden som det är? Att män är majoritet?

#6  Sv: Från tycka "män, män och åter män" qatt
2005-09-26 20:22:25

DavidM,

Diskussionen handlar om kvinnor inom amerikansk folk och protestsång under 60-talet. Problement är inte så mycket att det var mansdominerat som att man inte återgav historien som den såg ut. Kvinnorna spelade inte så liten roll i den musikrörelsen som programmet i sig speglar. Det är en sak med en faktisk representation och en annan med överrepresentation, ser du skillnaden?

#7  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Golem21
2005-09-26 20:32:21

Vad ska man göra åt att en program har lyckats med bedriften att missa kvinnornas betydelse under musikhistorien? Jag skulle bara konstatera att programmet har vissat en väsentlig bit av vår moderna musikhistoria och sedan gett fan i att lyssna på det. Hade det gått ut till försäljning så hade jag inte velat köpa det. Att t ex "glömma" Janis Joplin är ju närmast kriminellt ;-)

Men att ett program har gjort denna blunder behöver vi inte dra några större växlar av. Programmakaren kunde ha "glömt" något annat, t ex att skriva om en viss musikstil. Då hade ett antal anhängare av denna stil blivit förbannade. Men sedan hade det inte hänt något mer.
Man kan inte dra några generella växlar av att en producent struntar i att nämna betydande kvinnliga musiker. Det säger något om producenten - inte något mer. Jag är själv intresserad av jazzmusik. De serier om jazzhistoria som jag har sett har verkligen betonat de kvinnliga musikernas (oftast sångerskor) och deras omistliga bidrag: Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Nina Simone m fl.

#8  Sv: Från tycka "män, män och åter män" millae
2005-09-26 22:37:02

Golem21: jag tycker samtidigt att jazz är en djävulssvår bransch för kvinnor om de inte är sångerskor.

Tex kvinnliga blåsinstrumentister blir sällan tagna på allvar och jag har i alla fall hört att många jazzmusikermän tycker att de inte kan bli eller spela "lika bra" som männen... håhåjaja, så trött jag blir! lungkapaciteten kanske är annorlunda och tekniken, men musiken, jazzen, behöver väl inte fortsätta vara som den har varit. Mannens värld, vill säga.

#9  millae Golem21
2005-09-26 22:49:09

Det vet jag inte så mycket om. Men du kan ha en poäng i att jazzmusiker (ej vokalister) har varit väldigt mansdominerad. Precis som hip hop. Vad jag ville säga är att de kvinnor som har lyckats inom jazzen också har fått credit för det.
Varför det finns så få kända kvinnliga blåsinstrumentalister vet jag inte. Men det behöver inte vara som du skriver. Kanske är det så att många kvinnor ha valt bort blåsinstrument av andra skäl. Få kvinnliga förebilder, helt enkelt. Och varför det är få kvinnliga förebilder beror säkert på flera orsaker. En är att det var ovanligt med kvinnliga musiker förr i tiden. De som fick plats var sångerskorna. Men mycket har hänt och mycket kommer att hända.

Förmodligen finns det fler kvinnor som spelar tvärflöjt och harpa än män.
En musikstil som Gospel domineras av kvinnor osv

#10  millae Golem21
2005-09-26 22:51:51

Men jag ska inte sticka under stolen med att du säkert har rätt i att mitt exempel med jazzen var ganska dåligt valt. Jazzen är nog väldigt mansdominerad - mer än klassisk musik.
Och nog kan det vara så att det fortfarande finns en föreställning att tjejer inte borde spela stora blåsinstrument. Det har du rätt i.

#11  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Peggy
2005-09-26 22:56:32

Ska vi snacka kvinnor och musik, så är det faktiskt så att kvinnor inom musikvärlden inte tas på allvar.

Ja har aldrig spelat i band, tack och lov. Men jag har spelat på gitarrister, om man säger så, sen jag var 13.

Och tillbrngat mer tid än ni kan föreställa er på skivbörsar, skivmässor, fankonvent, konserter etc.

Och det är... svårt att beskriva.

Antagligen skulle det se bättre ut om jag inte gillade den allra mest mansdominerade musikstilen av alla, symfonirock/progressive rock.

Men alltså... de pratar inte ens med en. Om det inte är för att kommentera ens utseende. Eller säga "jaha, GILLAR du sån här musik"....

etc... Jag skulle kunna skriva om enusaspekter på rock n roll i timmar.

MEN det är aldrig kö till tjejtoan.

#12  Sv: Från tycka "män, män och åter män" millae
2005-09-26 23:31:26

Ja kvinnor och musik... Ta vilken skivaffär som helst vilken tid på dygnet som helt och är det mellan 90-100% män där!

Därför laddar jag ned musik.

Och Golem21: jag tog upp just jazzen eftersom jag har lite inblick i just den världen. Var ihop med en jazzmusiker (en man) och en av mina barndomsvänner är jazzmusiker (kvinna). Det är yttrest svårt att nå fram som just kvinnlig jazzmusiker, som vokalist är det säkert svårare att slå igenom som man. Så är det rätt mycket inom soulen, hiphopen, r&b också. Kvinnliga röster hörs gärna, men kvinnor som gör annat är ju bara så sällsynta.

Inom klassisk musik är det däremot mer fritt fram, även för kvinnliga blåsare.

#13  #8 per
2005-09-27 00:45:24

Vet inte om min bror och hans närmaste kollegor i branschen är undantag då, för en av hans bandmedlemmar (jazz) i ett av hans band är kvinnlig blåsinstrumentist och är medlem i flera band. Tror inte någon har ifrågasatt varken lungkapacitet eller kompetens (jag tycker för övrigt att hon är en grym saxofonist).

Sen är det kanske så att det finns få kvinnliga blåsinstrumentister som håller på med jazz? Och det kanske beror på vilken gren av jazzen man tittar på. Trad-jazzen består väl främst av "gamla gubbar" medan den mer nyskapande jazzen består av unga människor....

#14  Sv: Från tycka "män, män och åter män" DavidM
2005-09-27 02:14:10

Det flesta kvinnliga artister jag gillar är inom Countryn....känns som kvinnor är större där. Finns fler bra.

#15  #1 DavidM feather
2005-09-27 03:06:58

Nu är väl mitt umgänge tämligen exceptionellt som vanligt, men de skickliga hobby-artisterna är ganska jämnt fördelat mellan könen - oavsett om de sjunger, spelar instrument, dansar eller utför cirkuskonster. Kanske med viss manlig övervikt vad gäller cirkuskonster utförda av andra grupperingar än mina egna förresten... Hm.

Vet inte ett smack om jazz & country.

Erinrar mig förresten ett genusexperiment utfört vid tror jag Wienerfilharmonikerna - där "juryn" som skulle anställa nya talanger fick avlyssna de ansökande spelandes bakom ett skynke och alltså enbart bedöma deras faktiska prestationer jämfört med hur de bedömde när de kunde se vem som spelade.
När de ansökande syntes valdes kvinnor bort i betydligt större utsträckning än när de spelade anonymt. Jag vill minnas att skillnaden var tillräckligt anmärkningsvärd för att inte kunna bortförklaras med slumpen.
How´s that for proof?
Rock, pop ody är troligen betydligt mindre könstänkande eftersom skivbolagen garanterat nappar på det som säljer skivor oavsett kön på artisten, så jag är ganska övertygad om att skivbolag inte alls konsekvent väljer bort tjejband. Om det fattas duktiga kvinnor bakom elgitarrerna beror det nog mer på att färre kvinnor spelar elgitarr, än så länge.

#16  Sv: Från tycka "män, män och åter män" DavidM
2005-09-27 17:22:19

Feather:

Det är väl egentligen inga bevis förrän det finns flera studier som pekar på samma sak? Och vad jag vet så syns man inte på en demoskiva vilket motsäger din studie. Tyder väl på nåt ändå kanske, t ex att det visuella är minst lika viktigt som hur bra/dålig man är.

Själv kan jag väl säga, och det gäller väl de flesta, att jag skiter i kön när jag lyssnar på musik. Är det bra så är det bra. Däremot så har jag en förkärlek till musik som säger nånting och mig veterligen så är män i majoritet där. Vi har Dylan, Springsteen, Scocco, Lemarc, Lundell etc etc....vilka kvinnor har vi? Om ni har nåra tips, förutom allas älskling Janis Joplin och så, så får ni gärna komma med det. Gillar henne inte och tycker hennes låtar ofta bara är vanliga hits. Men smaken är ju som baken.

Sen har ju jag en förkärlek till lite otränade röster, lite raspiga sådär. Och då är det ju naturligt att kvinnor inte är i majoritet på min tio topp lista. Kvinnor låter ofta så skolade. Så perfekta.

Och sen så tror jag du har helt fel när du säger att det är 50/50 bland hobbyartisterna. Ja menar, åk till en replokal och sitt där en vecka och notera de som kommer. Inte är det varannan damernas inte. Vilket jag tycker är jäkligt synd. Jag önskar det fanns fler rikigt musiknördiga tjejer.

#17  Sv: Från tycka "män, män och åter män" millae
2005-09-27 20:43:11

DavidM: ta det som en prsonlig grej att uppmuntra varenda liten tjej om att de vor grymma om de spelade i ett band. Och hjälp dem om deras lärare/fritidsledare inte är med på noterna och tycker att de ska satsa på stallet eller aerobics istället.

Och fär att du ska få lite musiktips så behöver du nog kanske precisiera vad du gillar för musik!?

Men, jag tipsar om till exempel:
Joan Baez
Joni Mitchell
Carole King
Ani di Franco
Laleh
Kelis
Lauryn Hill
Angelique Kidjo
Zap Mama
M.I.A
Lady Sovereign

#18  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Peggy
2005-09-27 20:45:21

"Sen har ju jag en förkärlek till lite otränade röster, lite raspiga sådär. Och då är det ju naturligt att kvinnor inte är i majoritet på min tio topp lista. Kvinnor låter ofta så skolade. Så perfekta."


Ja jag veeet! Det är därför jag lyssnar på Ronan Keating istället för Janis Joplin! Står inte ut med hennes plastiga sound!

#19  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Karra
2005-09-27 20:51:05

EmmyLou Harris är grymt bra tycker jag, apropå countrysångare. Jag tror att det finns rätt många raspiga kvinnor, du letar inte nog mycket bara David M! Melissa Etheridge och PJ Harvey till exempel, eller Ann Peebles om man gillar soul.

I alla fall tycker jag att det finns en hel massa kvinnor som borde vinna nobelpriset i litteratur. Joyce Carol Oates till exempel, och Kerstin Ekman. Det var också en kvinna, Rosalind Franklin, som borde vunnit nobelpriset istället för eller åtminstone ihop med Watson och Crick.

#20  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Karra
2005-09-27 20:52:07

"Ja jag veeet! Det är därför jag lyssnar på Ronan Keating istället för Janis Joplin! Står inte ut med hennes plastiga sound!"


Ha ha ha :D

#21  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Apache
2005-09-27 21:09:24

DavidM skrev: "Är det bra så är det bra."

Exakt. Precis så funkar musik. Och därmed skulle vi kunna skippa vidare spekulationer och säga "case closed".

Men, jag förtydligar och säger som så:

Om "någon" lever med den förvirrade uppfattningen att skivbolagen (eller musikälskarna - jag tex.) skulle rata en suverän artist för att artisten/musikern är en kvinna eller flicka - så kan jag lungt meddela att denna "någon" är, minst sagt, baaaadly misinformed.

Ty det hela faller ju på sin orimlighet. Varför skulle de kommersiella skivbolagen tacka nej till stora intäkter? Skivbolagen vill sälja skivor. Suveräna artister/musiker säljer skivor i MÄNGDER. Oavsett kön.

Som sagt, är det bra, så ÄR det bra. Simple as that.
Bra musik säljer sig själv.

#22  #16 DavidM feather
2005-09-27 21:15:21

Hur viktigt kan rimligen det visuella anses vara när man ska försvinna i mängden i en jättelik orkester...?

Jaha, men jag är helt övertygad om att jag har HELT rätt, eftersom jag pratar om hobbyartister i min egen omgivning. Folk av kött och blod som jag kan namnen på. Vad som händer i dina replokaler har jag ingen aning om, jag hänger garanterat inte där.

Jag gillar inte heller perfekta röster. Whitney Houston (pre-kokset alltså), Maria Carey & Celine Deon får mig att byta kanal med lika stor iver som Tomas Ledin, Dylan & Beatles.

Raspiga röster...? LeMarc, Dylan och Scocco...?
?

#23  #21 Apache feather
2005-09-27 21:18:47

Alldeles riktigt.
Vi kan nog räkna med skivbolagens opartiskhet där.

Och nog är de mindre nogräknade när det gäller musikalisk kvalitet när de har att göra med tvålfagra små pojkband eller porriga snyggingar, oavsett kön. Men DET är nog en tämligen könsneutral gräslighet.

#24  Sv: Från tycka "män, män och åter män" DavidM
2005-09-27 22:41:27

Karra:

Jag känner till de du nämnde...och de är gillar jag inte så mycket. De sjunger helt okej och så. Men lite för trista melodier om du frågar mig. Men de är bättre än Spears kopior alla dagar i veckan.

Peggy:

Ronan Keating är skit. :)

#25  Sv: Från tycka "män, män och åter män" DavidM
2005-09-27 22:44:54

Feather:

Scocco lemarc mfl var inte kopplade till rösterna utan till musik som säger nåt. Sorry för att det kunde missvisas.

#26  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Peggy
2005-09-27 23:13:15

Jaså? Jag som älskar hans raspiga röst. Han är så... så äkta! Som bara en man kan vara.

Och visst är det så att bara män verkligen SÄGER något med sin musik! Ta Marc Bolan t ex!

"Are you my main man
Are you now are you now
Are you my Main Man
Are you now are you now
Are you now

Are you a God man
Are you now are you now
Are you a frog man
Are you now are you now
Are you now "

Om du visste vad den låten har betytt för mig!

Tacka vet jag den, såna där ytliga brudar som Stevie Nicks och Christine Mc Vie kan slänga sig i väggen!

#27  Sv: Från tycka "män, män och åter män" DavidM
2005-09-28 01:55:16

Peggy:

Du gör dig bara löjlig nu när du försöker indirekt påstå att jag sagt att män gör låtar som säger nåt och att kvinnor gör ytliga låtar. Det har jag aldrig sagt. Så sluta löjla dig.

#28  Peggy lgr
2005-09-28 17:44:54

"
"Are you my main man
Are you now are you now
Are you my Main Man
Are you now are you now
Are you now

Are you a God man
Are you now are you now
Are you a frog man
Are you now are you now
Are you now "
"

Vad skulle detta försök att finna all permutationer att placera 5 ord i möjligtvis kunna ha betytt för dig? Jag är nyfiken!

#29  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Peggy
2005-09-28 20:39:20

Är det inte helt uppenbart? Ett sånt djup! Ett sånt manligt svårmod!

#30  Peggy lgr
2005-09-28 20:52:39

öööö, nä. Men kul att gillade poesin.

#31  Sv: Från tycka "män, män och åter män" Peggy
2005-09-28 20:55:31

Kul att du är en sån torsk på ironi!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?