feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexism?


Gå till senaste inlägget#1  Sexism? Jonas
2004-06-17 02:10:41

På svenska blir ju begreppet absurt men jag antar att det kommer från engelskan?

I reklamsammanhang brukar begreppet beteckna bilder som anspelar på sex har jag förstått det som. Eller har personer som använder begreppet på det viset bara missuppfattat det?

I de flesta sammanhang så verkar det dock betyda företeelser eller personer som behandlar andra mer som kön än som individer. Har jag fattat det rätt?

#2  mmm Alvunger
2004-06-17 10:14:35

Fast vad gäller bilder så handlar det inte om att bilden är "sexig", utan precis som du skriver, det handlar om kön.

Sexism - könsism egentligen. När en bild är sexistisk så behöver den inte ha naken hud med eller spela på sex, absolut inte. En sexistisk bild är könscementerande och använder sig av stereotypa föreställningar om könens olika egenskaper.

Därmed är många "sexiga" bilder också sexistiska. Dvs - när en avklädd utmanande kvinna används för att sälja nagellack, tvättsvamp, stålull, blomjord - whatever, o framställs på så vis att hon i sin avkläddhet eller person inte har ett smack med saken att göra: då är den sexistisk. Då framställs kvinnan som ett sexuellt objekt, som en vara, som ett blickfång. Sitter hon i underkläder och målar naglarna kan den inte sägas vara sexistisk på samma sätt, för det är ju ganska logiskt att en kvinna målar naglarna i underkläder.

Tvättar hon bilen i underkläder däremot, då är den sexistisk.

Det handlar alltså om hur män eller kvinnor framställs i relation till den aktuella varan i reklamen, inte om hur nakna eller sexiga de är.

En sexistisk bild behöver således inte alls ha med nakenhet att göra. Du vet reklamfilmen om killar som är lite "speciella" och klantar sig så kvinnor måste ta dagen efter piller, DEN tycker jag är fruktansvärt sexistisk. Att den inte fälldes är för mig en gåta, men i min bok och i mina ögon är den garanterat fälld.

#3  Josefine: Robert
2004-06-17 11:18:36

Se min kommentar om vikten av ett korrekt ordval i en intilligande tråd. Jag tror att sexism även är ett av dessa ord som feminismen idag får ångra att de använt sig av på ett slarvigt sätt. Under större delen av min uppväxtperiod så uppfattade jag sexism som sexighet, vilket i sin tur ledde till att jag trodde att feminister var mot sexighet. Att människor missuppfattar feminismen är inte utan orsak. Att bara ta det engelska ordet och tro att det ska fungera i Sverige måste ha varit ganska korkat av den feminist som kom på det.

#4  Men har verkligen feminister Alvunger
2004-06-17 11:30:40

använt det slarvigt?

Eller har feminismens motståndare gärna velat förvrida orden? Inte för att vara elak, men att du inte vet vad ord betyder, eller andra, är väl knappast feministers fel? Då får man väl slå upp ordet eller fråga någon, eller kanske reflektera över att även bilder utan det minsta uns av sexighet kan kallas sexistiska.

Till exempel när någon sade "Benke är så fruktansvärt sexistisk" tolkade du det då under din uppväxt som att Benke var sexig? Det har jag svårt att tro.

En sexuell bild - hur tolkar du det? Sexualitet? Att ha sex? Att vara sexig? Dessa ord har också olika betydelser, men alla har grundordet sex i sig. Har du haft svårt att förstå eller skilja även dem åt under din uppväxtperiod?

Kan det finnas ett skäl till att det är just ordet sexism som ingen tycks förstå sig på?

#5  sexister Jonas
2004-06-17 11:45:05

Om en sexistisk person är en person som behandlar människor efter kön så borde väl de största sexisterna vara feminister eller transsexuella tror jag. Men man kan ju hävda att feministiska sexister vill förändring till skillnad från manliga sexister. Transsexuella som ofta behandlar människor efter deras kön måste man väl kunna kalla sexister iallafall?

#6  och Jonas
2004-06-17 12:12:27

Vill man att åhörarna ska förstå det rätt så måste man förklara begreppet. Jag var rätt ung när jag hörde begreppet första gången och varför skulle jag inte tro att det hade med det svenska ordet sex att göra?

Det verkar tyvärr inte som om alla feminister själva har förstått begreppet rätt. Detta har ytterligare spätt på förvirringen.

Det enda skälet till att feminister använder sig av otydliga begrepp utan att förklara sig, som jag kan komma på, är att deras resonemang ofta inte går ihop. Men ibland visar det ju sig att begreppen egentligen har en betydelse, som sexism tex så jag vet inte.

#7  Josefine: Robert
2004-06-17 14:29:16

Jag pratar om långt innan jag blev antifeminist. På den tiden missförstod jag ordet sexism eftersom jag upplevde att feminister alltid använde det slentrianmässigt så fort det var en bild på en snygg tjej i baddräkt eller liknande. Jag tror att många som hör ordet för första gången tror att de har någon hum om vad det betyder och kommer inte ens på tanken att det kan betyda någonting annat. Eller vadå? Menar du att du har kollat upp alla ord du kan i en ordlista för att se om du fattat rätt?

Jag trodde att det var en slags synonym till sexighet fast i negativ bemärkelse; ottillåten och skamlig sexighet. Ungefär som att mans kiljer på snål och sparsam, vilket betyder nästan samma sak, fast det ena är i negativ bemärkelse.

Ni får ju naturligtvis göra som ni vill. Det är ju ni och inte jag som har ett intresse av att feminismen inte missförstås. Jag skiter väl i om flera miljoner pojkar växer upp och har totalt missuppfattat feminismen vilket gör att ni ständigt blir motarbetade. Det är väl inte mitt problem. Ha det så roligt med att bemöta dessa miljontals pojkar som hatar feminismen redan från början, och som anser att feminismen är mot sexighet.

#8  Ja, vi får göra vårt bästa Alvunger
2004-06-17 14:57:43

Det verkar dock gå ganska bra. Jag har faktiskt aldrig hört någon missförstå sexism innan.

Anklagelsen om att feminister är emot sexighet har jag hört flera gånger, precis som du påpekar, men det brukar då handla om att feminister vill minska sexUALISERINGEN av kvinnor i samhället. Som förnedrande återgivningar i vissa sorter av pornografiska framställningar, eller att kvinnor bara får agera "kåtobjekt och fanclub" (för att citera den goda Kia i 5rok) i alla serier och filmer. Den sortens sexualisering är jag som feminist emot.

#9  betänkande Jonas
2004-06-17 15:06:00

Jo, men jag kan tänka mig att vissa i stridens hetta blandar ihop begreppen sexistisk och sexualiserande. Detta får icke ske. Språkmoralen måste höjas. Svenska Akademin måste reagera. Tre månaders fängelse för luddiga formuleringar.

#10  Hmmm.... Reale
2004-06-17 15:33:56

Så här har jag förstått skillnaden:

Låt säga att du ser en blid med en avklädd kvinna på och anser den fel, kan du vara såväl antisexist som antisexualiserande.

-Anser man att felet ligger i att män inte porträtteras på samma sätt är man antisexist.

-Anser man att felet ligger i att någon porträtteras på det sättet är man mot sexualisering [i det offentliga rummet].

Rätt/fel?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?