feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kan män våldtas?(från tycka)


Gå till senaste inlägget#1  Kan män våldtas?(från tycka) Jpn
2005-09-26 16:04:23

Evon skrev:
"Allt bottnar i en förut ganska ofunderad känsla av att det absolut VÄRSTA som kan hända mig (som är tjej) är att bli överfallen och våldtagen på ett eller annat sätt. Och om det hände skulle mitt sexliv typ vara förstört för alltid. Varför känner jag så?

Detta jämför jag då med min kärestas (som är kille) icke existerande rädsla för att bli våldtagen, men däremot för att bli överfallen och misshandlad. Han tycker att misshandel känns mycket mera skrämmande än att själv bli våldtagen på ett eller annat sätt, medan jag tycker tvärtom. Varför är det nu så? Är det bara en slump? Känner någon igen sig?

För det första tror jag såklart att det har att göra med att det kanske är mer sannolikt att han blir misshandlad än våldtagen, och tvärtom med mig. Men för det andra tror jag även att det har att göra med den liksom SYMBOLISKA betydelsen som går utöver själva kroppsligheten hos övergreppen."


Jag ville bara berätta om en biologisk förklaring jag hört till det här.
Att bli gravid med en man hon inte har valt är ju det värsta en kvinna kan råka ut för biologiskt sett, så därför har det utvecklats så starka ångestkänslor för att till varje pris undvika detta.
Det är exackt samma mekanismer som får en att må dåligt när man förloret eller misslyckats med något känslorna finns för att man ska undvika att råka ut för samma sak igen.
Känslorna är samma men MYCKET MYCKET starkare vad det gäller våldtäckt eftersom dom potentiella efeckterna är så stora.

Låter troligt tycker jag.

#2  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) BonzoBill
2005-09-26 16:55:21

Det är inte helt ovanligt att män blir våldtagna av andra män. Särskillt då på fängelser men också ute i samhället. Mörkertalet är av förklarliga skäl skyhögt.

Dom potentiella riskerna för en man att få HIV om våldtäktsmännen kommer från till exempel afrika där sjukdommen är vanlig borde skapa ångest. Men du menar att det ska finnas någon slags genetisk ångest som bara kvinnor har?

Eller som pappa sa, "slå ihjäl mig törs dom inte och göra mig med barn kan dom inte." Då han förklarade varför han inte var så rädd.

#3  BonzoBill Jpn
2005-09-26 17:08:20

"Men du menar att det ska finnas någon slags genetisk ångest som bara kvinnor har?"

En extra ångest för våldtäckt ja, annars skulle det nog inte vara så mycket hemskare än att bli misshandlad.

PS snyggt formulerat av din far.

#4  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) DavidM
2005-09-26 18:05:44

Vad är det för dum fråga? Bevisligen kan män bli det.

#5  DavidM Jpn
2005-09-26 18:09:53

Ja rubriken var lite otydlig men om du läser så ser du att frågan snarare var om kvinnor och män upplever en våldtäckt annorlunda och i så fall varför?

#6  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) CaheiaM
2005-09-26 19:03:27

Men snälla, kvinnor är inte rädda för våldtäkt pga något biologiskt. Det fattar ni väl att det är en grov kränkning och förnedring av en annan människa som sätter sina spår djupt.

#7  CaheiaM Jpn
2005-09-26 19:15:36

Ja det är narurligtvis en grov kränkning och förnedring och orsakar ofta fysisk skada också, men det är ju samma sak med en misshandel också.
Så varför tror du att så många anser att det är 100 gånger värre att utsättas för en våldtäckt än en misshandel?

#8  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) CaheiaM
2005-09-26 19:26:16

Det beror på en mängd olika faktorer och jag kan inte svarar för väldens befolkning, men:

För att en våldtäkt kan man inte undvika på samma sätt som slag. Det är nån som är inne i en, ens privata delar. Sex är ju något mellan älskande eller något som man väljer att ha själv. Att bli misshandlad sätter också sina spår och kan försätta en i ett lika handlingsförlamat tillstånd, dvs om man blir så illa misshandlad att man förlorar medvetande.

Sen är en våldtäkt någon skamligt på ett helt annat sätt än en misshandel.

Båda är otrevliga att utsättas för, på olika sätt

#9  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) DavidM
2005-09-26 20:27:51

JPN:

Jag är väl lite inne på det som nån annan nämnde. På samma sätt som kvinnor är mer noga i sina val av sexualpartners i övrigt så är de också väldigt oroliga över att bli tvingade till att ha sex med fel partner. Det är samma mekanism som gör kvinnor mer noggranna som gör dem oroliga över att bli våldtagen.

Det studier/böcker jag läst i ämnet pekar iallafall åt det hållet.

Det är t ex detta, att inte ha makten över graviditeten som man, som gör män ofta mer är våldsamt kontrollerade över sina partners. För dem vet att har vi inte koll på kvinnan så kan vi aldrig veta vems barnet är.

I detta fall är det bra att inte ha makten över graviditeten eftersom blir vi våldtagna av en kvinna så är det ändå hon som kan få konsekvensen av ett barn. Blir vi det av en man finns ingen alls. I andra fall är det sämre.

Detta är alltså beteenden många av oss har nedärvda eftersom vi är ett resultet av hundratusentalsår med lyckade parternskonstellationer. Men senaste årtiondens förändringar i ämnet kommer så småningom oss också påverka våra beteenden. Förhoppningsvis till det bättre.

#10  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) Pela68
2005-09-27 02:06:28

Jag har blivit våldtagen av kvinnor- enligt gällande lagstiftning!

När jag var 13 hade en 18- årig kvinna sex med mig. Ok, jag såg ett par år äldre ut än vad jag var, och det var jag som förförde henne. Sedan hade vi sällskap i åtta år efter det. Men våldtäkt var det likförbannat.

Några år senare fick jag sällskap hem från krogen av en jämnårig tjej A. Inga baktánkar från min sida- jag hade en tjej som dessutom var kompis med A. Hur som helst. Jag slocknade i fyllan och villan.
Jag vaknade upp nästa dag med en naken A vid min sida. Märkte att jag också var naken (vilket jag inte var när jag somnade)- och att jag var märkligt kladdig i skrevet, A berättade glatt för mig att hon märkt att jag hade stånd när hon hjälpsamt skulle klä av mig- och att hon blev så upphetsad av detta att hon knullade mig (jodå, den fungerar för mig även om jag druckit).

Jaha tänkte jag. Det är liksom smällar jag får ta "hoppas hon inte talar om detta till någon annan"- Vilket hon gjorde, och det var slutet på det förhållandet.

Våldtäkt var det likförbannat!

En annan gång vaknade jag upp ur ett rus utav att en tjej hade min kuk i sin mun...

Våldtäkt!

Vid ett helt annat tillfälle- när jag var toktankad- försökte en tjej sätta på mig. Av någon anledning fick jag inte upp den denna gång. Hon blev förbannad på mig- gav mig en bitchslap och rev ned en bokhylla.

Våldtäktsförsök, misshandel och skadegörelse!

Inget av detta blev polisanmält...

#11  #1 Jpn feather
2005-09-27 03:26:39

????
Min erfarenhet av fenomenet är snarare att män sällan tänker på sig själva som potentiella våldtäktsoffer - många har inte ens tänkt tanken att de skulle kunna bli våldtagna, och första gången man introducerar detta perspektiv för dem reagerar de så våldsamt att de knappt är kontaktbara.

Typ:
- Män kan inte våldtas.
- Kan de visst det. Tänk efter nu.
(tänker efter)
- NÄÄÄÄÄÄ!!!! ALDRIG!!!! Det skulle inte gå! Jag skulle slå ihjäl den som försökte!!
- Du kan bli neddrogad först.
- Aaaaaaldrig!!!
- ...eller överfallen av sex stycken samtidigt.
- Det spelar ingen roll! Spelar ingen roll!! Jag skulle slåss för mitt liv!
- Ja, det skulle jag också.
- De skulle bli tvungna att döööööda mig först!!!!
- Nej, de skulle bara behöva hålla fast dig.
- AAAAAAAAAALDRIG!!!!
(Det tar liksom stopp där. Tanken tänks inte ens till punkt.)

Eller också urartar det till en märklig diskussion där killen bara inte fattar hur han skulle kunna bli våldtagen av en annan man - det går ju inte för han är ju 100% heterosexuell så homosexuella våldtäkter angår liksom inte honom *fingrarna i öronen*

Näe, kränkningen av våldtäkt är lika för de män och kvinnor som bli utsatta. De flesta som tänker sig in i situationen upplever det som lika vedervärdigt oavsett kön. Av mina bekantas upplevelser är det snarare så att de män som har blivit våldtagna har haft betydligt svårare att komma över det än kvinnorna. Förslagsvis för att den kvinnliga könsrollen inkluderar passivitet och därmed är accepterande för offerrollen, medan den manliga könsrollen är raka motsatsen.
Män som betraktar enbart misshandel som skrämmande, och kvinnor som betraktar enbart våldtäkt som skrämmande lider ju båda av ganska selektivt seende.
Själv anser jag att våldtäkt och misshandel båda är kränkande, båda är potentiellt dödliga, och båda är dessutom att föredra framför att bli skjuten i huvudet.

#12  #10 Pela68 feather
2005-09-27 03:49:11

Vuxna ska inte ha sex med 13-åringar, för att skydda de 13-åringar som INTE vill ha sex med 18-åringar. Att en minoritet av 13-åringar som frivilligt har sex med 18-åringar halkar med i den kategorin är olyckligt, men hellre det än att offra majoriteten.
Barn ska skyddas, därför var det våldtäkt (i USA, men kallas det verkligen våldtäkt i Sverige?).

Och du kan ge dig FAN på att det är våldtäkt om en tjej bara sätter på dig när du är på fyllan och inte vet vad som händer och inte har sagt att det var okej innan du slocknade.
"Smällar man får ta" my ass - särskilt idag med HIV i faggorna.
Och anledningen till att ditt förhållande per automatik gick i putten för att du blev våldtagen istället för att du gjorde en anmälan, blev trodd och hade din tjejs fulla stöd - beror på könsrollerna. Du vet en Riktig Man (TM) tar alltid alla chanser att ta för sig sexuellt och blir det sex är det alltid Den Riktige Mannens både förtjänst och ansvar, medan Den Riktiga Kvinnan (TM) EGENTLIGEN aldrig vill ha sex utan bara romantik, vigselring och familjeliv - därför kan tjejer som A komma undan med sådant där bara för att folk utgår från att Den Riktiga Kvinnan blev "avlurad" sex av Den Riktige Mannen.
Våldtäkt är det mycket riktigt lik förbannat.

Oralsex utfört på någon som däckat utan att ha givit sitt medgivande till det är definitivt ett övergrepp, av en art som jag tror klassas som våldtäkt även juridiskt, iaf i dagens läge.
Yep. Våldtäkt där också.

Och sist, yep, våldtäkt, misshandel och skadegörelse.

Och varför du inte ansåg det värt att polisanmäla är helt och hållet din bedömning. Ansåg du att du förtjänade sådan behandling eller ansåg du att det var poänglöst att anmäla, eller vaddå? Eller ansåg du kanske att jahapp, shit happens when you're drunk, smällar man får ta om man super till i främlingars närvaro? Det finns väldigt många tjejer som resonerar lika avspänt som du. Och det är ju skönt för er - men det gör inte beteendet att utnyttja avdäckade främlingar sexuellt acceptabelt på något som helst sätt.
De gör sig fortfarande skyldiga till övergrepp, oavsett om offret mår dåligt efteråt eller inte.

Det finns de som pallar att få en flaska i huvudet av en roppad våldsverkare på stan en lördagsnatt, vaknar upp nästa morgon nerblodad och ihopsydd på akuten, rycker på axlarna och går vidare i livet. Det finns också de som reagerar med att bli livrädda för att öht gå ut efter en sådan upplevelse.
Det gör det varken mer eller mindre kriminellt att dra en flaska i huvudet på en medmänniska.
Same, same.
NOT different.
;-D

#13  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) Jpn
2005-09-27 05:33:38

Nu börjar det bli interisant.
Det diskuteras två lite olika saker här nämligen hetrosexuell och homosexuell våldtäkt.
Ur min synpunkt som hetrosexuell man skulle det vara mer kränkande att bli våldtagen av en man än av en kvinna, men exakt varför vet jag inte, kanske är det något med själva penetreringen eller så är det mer kränkande eftersom det går emot min sexuella läggning?
Hur ser en hetrosexuell kvinna på hetrosexuell kontra homosexuell våldtäckt?

feather: Jag tänker och tänker och försöker sätta mig in i hur det skulle vara att bli våldtagen men ser det ändå inte som så mycket värre än att få stryk.
Är det 15åriga killar du pratar med, jag känner igen sättet att tänka från högstadiet någon gång.

#14  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) Fabian
2005-09-27 09:07:19

Jag kan sjalv inte tanka mig att det skulle var varre för en kvinna an för en man att bli valdtagen.

Jag accepterar det biologiska argumentet, men nar man vager detta mot hur förnedrande det ar för en man att ha den passiva rollen i en sexuell akt (om han nu ar hetero), kan jag inte tanka mig att det skulle vara lattare pa nagot satt.

Att kvinnor ar mindre radda för misshandel har den enkla anledningen att de sallan utsatts för misshandel av den grova och okontrollerade art som man utsatts för (av andra man, företradelsevis). Man kanske slar kvinnor för att kontrollera dem; man slar andra man för att skada dem. Medan kvinnor som blir överfallna maste vara radda för valdtakt, maste man vara radda för livshotande skador. (Min sjalvförsvarslarare berattade att man och kvinnor maste lara sig helt skilda tekniker).

Fragan ar alltsa: varför ar man inte radda? Det ar ratt enkelt.

1. Valdtakt av man patalas alltid. Man hör fangelsehistorier kanske, men det ar langt borta för det mesta, och offeraspekten pakallas sallan.

2. Man ar macho. De skall försvara sig.

3. Man ar inga offer.

Könsrollen. Men det ar klart, samhallets och feminismens relativt ensidiga framstallning av fenomenet kanske inte hjalper till...

#15  Sv: Kan män våldtas?(från tycka) PerEdman
2005-09-27 13:09:32

Killen som våldtogs av en kvinna i Norge blev visst också kränkt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?