feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Oviljan att se verkligheten.


Gå till senaste inlägget#1  Oviljan att se verkligheten. billie
2005-09-24 11:53:14

Det som slog mig när jag såg intervjun med Tiina R. nu idag i TV4 var att hon levde upp till mina värsta fördomar.

Hon vill inte läsa vad som skrivs om henne.

Det här är naturligtvis min tolkning av det jag hör henne säga. Hon sa inte så. Men jag får intrycket att hon avskärmar sig den kritik som kommer utifrån.

Jag tolkar det som att hon lever i en slags akademisk skyddad verkstad där hon får beundran av sina elever och hon berättade också att när hon som "Performence" artist framför sina tanakr så uppskattas det. Men nu när vi andra som inte går på performance? ser och hör henne så har ju vi helt andra referensramar så hon tänker inte "hålla show" längre om det som skapar hat.

Min slutsats är att hon har fångats i berömmelsens fälla. Alla omkring henne har höjt upp henne till skyarna och nu när hon möter verkligheten så kan hon inte ta in den utan tolkar den helt utifrån sitt perspektiv.

Hon talar om homofobin och hatet mot homosexuella.

Hon har helt fel. Svenska folket älskar fortfarande de homosexuella de lärt känna. Jonas och Mark och Eva och Efva. mfl.

Det som hon möter är inte hat mot homo utan hatet mot nmågon som vet bäst, att vara rak som hon säger är inte vad folk upprörs över.

Jonas Gardell är mycket rak och älskad just för det. Eva Dahlgren är rak och älskad just för det.

Tiina tycks blanda ihop det hon kallar för rak med att var a fördömmande. Hon säger sina fördömmande på ett rakt sätt. Hon säger fördömmandet rakt ut. Det är en annan grej.

När jag lyssnar till Jonas eller Eva så får jag intrycket att de ändå älskar sina medmänniskor. De tar avstånd ifrån men dömmer inte ut dem. De ger dem en chans att lyssna och ge och ta medans jag får intryck av att Tiina predikar sina sanningar. Hon lyssnar inte. Hon predikar.

När hon skriker rasist åt F! medlemmen Maija Savolainen så verkar Tiina inte alls försöka förstå hur det kunde bli så fel med Maija trots Maija har akademisk utbildning och känner många från andra länder.

Vad orsakade att Maija sa att hon vägrade uttala Devrim Mavi namn. vi andra tycks ju inte ha några svårigheter att uttala namnet. Något individuellt inom Maija gör det svårt för henne att säga det. Har ignet med rasism att göra. Snarare med förlägenhet att socialt göra bort sig genom att misslyckas med uttalet. Det händer uppläsare i TV och radio varje dag att de totalt misslyckas med namn som de är ovana vid.

Tiina visade bristande förmåga till empati. Det hindrar inte att Maija sa något som var anti PK. Kan man sin PK så säger man ju inte som Maija gjorde. Men det har inte med rasism att göra.

Tiina däremot är så säker på att det är rasism at hon skriker åt Maija och på det sättet berättar för alla i salen hur man bör se på Maija. Pekar ut Maija som någon att förakta.

Det är troligen det som folk reagerar på. Den tvärsäkra övertron på den egna förmågan att bedömma saker. Att sätta sig till doms över andra. sådant beteende hatar folk. Att Tiina rakt ut säger att ni är medelklass kärringar. Äktenskapet är anti-feministiskt osv.

Det blir Tiina som gäller. hon behöver inte lyssna på oss andra för hon vet redan svaret. Bristen på ömsesidighet. Hon vill inte lyssna!

Det hatar folk.

#2   Fosfolipid
2005-09-24 12:02:39

Folk (eller Volk som han också är känd) har så mycket konstiga idéer för sig. Att TR verkar tycka att Folk är lite dum i huvudet håller jag med om är lite dålig PR för ett parti och antagligen även lite småporrigt, men jag kan inte komma på något som talar för att hon har fel. Von Ober är väl den största dödssynden, men världen skulle ju faktiskt kunna vara precis sådan som hon beskriver den.

-Ish.

#3  Sv: Oviljan att se verkligheten. Femmenist
2005-09-24 12:17:04

Jag blir riktigt illa berörd av det du skriver. Tiina har levt under dödshot senaste veckan och befinner sig i en kris, det trodde jag var uppenbart. Att beskylla henne för att inte orka läsa ALLT som står i media med moriveringen "Hon vill inte läsa vad som skrivs om henne" tycker jag är fullkomligt absurd. Hela intervjun handlade ju om vad som skrivits om henne i media, och hon var där för att bemöta det. Eller missade jag något?

Javisst älskar vi våra homosar. Så länge de håller på med kultur och inte ger sig in i politiken och börjar "ställa krav", eller vara öppna med syftet att på allvar förändra hbt-personers väldigt utsatta situation.

#4  Fosfolipid billie
2005-09-24 12:18:01

"världen skulle ju faktiskt kunna vara precis sådan som hon beskriver den."

När jag lyssnar på henne så får jag intrycket att hon inte vet hur det är för hon avskärmar sig den verklighet som tidningarna återger.

Jag håller helt med henne om att det blir nästan omöjligt att utifrån den dramaturgi som Aftonbladet, Expressen, TV4 mfl att tolka detta de återger. Det blir ju filtrerat genom "sensations" filtret för att sälja kommersiellt. Men det är den verbala verklighet som de flesta tar till sig.

Mediadrevet skriver hon. Det är alltid de andras fel. Hon är hela tiden helt oförstående till att de alls fokuserar på henne.

-Ish.

Heter du så eller är det ett omnopoetiskt uttryck?

#5  #3 Femmenist billie
2005-09-24 16:45:52

"Jag blir riktigt illa berörd av det du skriver. Tiina har levt under dödshot senaste veckan och befinner sig i en kris, det trodde jag var uppenbart. Att beskylla henne för att inte orka läsa ALLT som står i media med moriveringen"

Min text handlade dels om intervjun men också ett mycket längre tidsskeende. Sedan hon kom med i F!

Hon berättade att de hade träffats i Politikgruppen hemma hos henne när hon sagt det som Ebba senare tolkat i ord som Tiina inte anser ger rätt bild. "Äktenskapet är anti-feministiskt" om jag minns hur hon anser att det bör sägas.

Susanne Linde mfl berättar om att Tiina kan bli så arg så att hennes ögon förändras och då kände hon och andra sig rädda för Tiina. som jag minns Susanne.

Allt detta hände innan hon mötte den man hon referera till som sa något till henne som hon bedömde var hotfullt på riktigt och inte tomma hot. det är ju stor skillnad mellan äkta hot och tomma hot.

Som man har jag mött andra män som hotat och det ju svårt att bedömma om de verkligen planerar att genomföra dem eller om det är en bluff. De kan ju få ut något av att bluffa. De kalkylerar att själva hotet i sig är så skrämmande att de inte behöver genomföra det. Jag känner mig skräckslagen bara att veta att de sa det.

Jag har full förståelse för att ett sådant hot som upplevs vara av någon kapabel att genomföra det är oerhört pressande så jag tycker du tillskriver mig en okänslighet jag inte har när du antyder att jag inte har empati för hennes situation.

Att hon är under hot nu tar inte ifrån henne ansvaret för flera månader bakot i tiden.

Som jag minns sa Gudrun att hon blev hotad i samband med F! redan i april. Skulle hon hållit det hemligt då? När fick Tiina reda på vad som händer politiker. De visade i TV att en som var intagen på en anstalt ringer tunt till alla kända människor och hotar dem och de kan inte finna något lagligt sätt att stoppa honom.

Det är en skandal som jag ser det. Det är inte rimligt att det ska vara lagligt att hota folk.

"Jag blir riktigt illa berörd av det du skriver. "

Kan inte det bero på att du tolkar in saker jag inte avsett med texten men som du utifrån ditt perspektiv tror att jag anser.

#6  femmenist lgr
2005-09-24 17:28:29

Göran Persson lever under ständigt hot, inte kan/ska man sluta kritisera honom för det?

#7  Sv: Oviljan att se verkligheten. billie
2005-09-25 14:16:43

Vet inte hur många år hon varit HBT men om hon följt debatten så vet hon väl att de varit hotade hur långt tillbaka i tiden som helst?

Så jag blir fundersam över hennes förvåning? Jag kan ju ha helt fel men jag tror mer på att det är hennes aggressiva sätt att fördömma andra som folk reagerar på. Att inför en hel sal skika till Maija Savolainen att hon är en jävla rasist visar ju inte på en förmåga att lyssna in var den andre är. Det var socialt mycket klumpigt av Maija att säga så. Men att se det som rasism att hon vägrar säga ett namn fel är att missförstå vad hon försökte berätta. Den troligaste tolkningen är att hon skämdes så över sin oförmåga att gissa uttal att hon inte ville chansa och få fel. Hon mindes väl alla gånger hon sett på TV att programmledare frågar. Fick jag uttalet av ditt namn någorlunda korrekt nu och intervjuoffret elelr gästen säger att nä det fick du inte men det gör inget fäö ajg är så van att ingeen kan uttala mitt namn korrekt.

Ta mitt eget efternamn. Jag är 60+ och jag har alltså ännu inte kunnat uttala det korrekt så folk i telefon kan gissa sig till stavningen.

och ändå har jag en relativt vanligt namn. hundratals som heter så.

Devrim är ännu för oss ett ovanligt namn. ska det betonas på första eller sista stavelsen, korta eller långa vokaler? osv. En persons namn är ju relativt viktigt för denne. Maija vile inte göra bort sig inför Devrim men felbedömde oc hgjorde bort sig ännu mer genom förklaringen som var anti PK. Det PK riktiga är ju att fråga alla med namn som man blir osäker på. Hur vill du att jag uttalar ditt namn.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?