feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför begår män våldtäkter?


Gå till senaste inlägget#1  Varför begår män våldtäkter? billie
2005-09-23 01:25:25

I AFS fann jag en som försöker ge sin syn, han eller hon kommenterar en berömd elelr ökänd bok i ämnet. Ni kan läs mer här.
http://www.antifeminist.nu/message.php?Messag…

PS
Om sidberet råkar vara någon som är portad här ber jag om ursäkt. Jag har ingen aning om vem som står bakom texten.

PPS Das för mig att sova. Sweet dreams önskr jag er alla. :)

#2  Varför begår bara vissa män våldtäkter? billie
2005-09-23 09:53:30

Varför begår bara vissa män våldtäkter? ska det stå förstås!

#3  Sv: Varför begår män våldtäkter? Fosfolipid
2005-09-23 13:07:48

Under inga omständigheter ska man lita på personer som refererar till evolutionen. Hade de en poäng försvann den när de gav sig ut på femton famnar.

#4  Sv: Varför begår män våldtäkter? macramatic
2005-09-23 14:33:10

Handlar detta om evolution? Nu är jag novis på evolution och evolutionslära så jag tar Wikipedia till hjälp. Enligt Wikipedia så är t ex evolutionens drivkrafter Mutation, genetisk drift, genetiskt flöde och naturligt urval.

Inte på några punkter pratar Sidberet om dessa drivkrafter. Jag kan överhuvudtaget inte fatta att man skiljer ut en viss typ av våld och kallar den som någon form av naturlig evolutionär konsekvens, men överhuvudtaget inte nämner någon annan form.

Utstötning genom mord tycker jag är en betydligt mer logisk faktor till evoultionär utveckling än t ex våldtäkt. Åtminstone om man sätter in denna form av våld i samma sammanhang som Sidberet gör kring våldtäkt.

Jag tror dessutom att det är bättre att fråga våldsförövarna varför de agerar med våld än att sonika utgå ifrån att det rör sig om någon sorts evolutionär övertygelse.

#5  Sv: Varför begår män våldtäkter? PerEdman
2005-09-23 14:45:12

Det är mycket möjligt att våldtäkt har evolutionära fördelar, speciellt innan aborter blev praktiskt möjliga. Om våldtäktsmannen har lyckats befrukta en ovillig kvinna som trots det väljer att föda fram och uppfostra hans avkomma, då har våldtäkts-"taktiken" - från en perspektiv av naturligt urval, fungerat.

Problemet här blir i konflikten mellan vetenskap och åsikter. Vetenskap strävar efter att vara objektiv, efter att observera skeenden, skapa teorier om dessa skeenden och sedan studera skeenden igen för att se om teorierna kunde förutsäga hur skeendena skulle te sig vid ny och / eller djupare granskning.

Åsikter, istället, har ett specifikt syfte, en Sak att föra fram, men Mening och ett Mål. Den som läser en vetenskaplig rapport med sina åsiktsglasögon istället för sina samla-in-information-glasögon kan bli precis hur upprörd som helst. Själva bristen på subjektivitet, bristen på fördömmande, tolkas lätt som ytterligare förolämpningar hellre än ett försök till objektiv observation.


Jag får säga som jag har sagt så många gånger förut. Jag har inte tillräcklig information för att kunna bedömma det verk som det talas om, och jag tror inte att jag är ensam i detta... även om jag kanske är ensam om att inte - trots mitt okunnande - fäller fördömmande kommentarer.

/ Per

#6  Sv: Varför begår män våldtäkter? MartinK
2005-09-23 15:03:55

Jag har inte heller svårt att tänka mig att det kan finnas evolutionära fördelar med våldtäkt, liksom det kan finnas sådana bakom våldsbenägenhet i övrigt eller saker som egoism, empatilöshet eller alla andra egenskaper och beteenden människor uppvisar. Jag har också svårt att förstå varför det skall vara så upprörande.. ?
Bara för att ett beteende har en naturlig förklaring så innebär det ju inte att vi behöver acceptera det.. ?

#7  Sv: Varför begår män våldtäkter? PerEdman
2005-09-23 15:12:09

Korrekt.

Vi kan vara precis så naturliga eller onaturliga som vi väljer att vara. Om en forskare berättar hur vi faktiskt HAR betett oss i det förgågna så säger det inget om hur vi BEHÖVER bete oss i framtiden.

/ Per

#8  Sv: Varför begår män våldtäkter? suvi
2005-09-23 15:31:49

Det jag är rädd för när man alltför vidlyftigt accepterar en biologisk förklaring till ett beteende eller en följd av ett beteende är att grupper av människor kommer att använda detta biologiska förklaring till att driva sina ideologiska argument.

Ett utmärkt exempel på detta är MBR, (Människorättsorganisationen för Bioetisk Forum)
Dom menar att det finns ett biologiskt föräldraransvar och därmed kan dom argumentera för att en graviditet till följd av våldtäkt inte är skäl nog för att rättfärdiga abort.

#9  MartinK, PerE LostTranslation
2005-09-23 15:49:17

Jag har diskuterat detta tidigare under vild kalabalik... Syftet då var just att fundera kring varför våldtäkter sker. Min tes var just att evolutionen (biologin) HAR betydelse i detta sammanhang. Hur stor del kan jag inte säga, men om man vänder på det vore det underligt om det inte biologin hade någon som helst betydelse.

Och jag sa (och säger) precis som ni: Oavsett om förekomsten av våldtäkter har en evolutionär påverkan, betyder detta INTE att vi på något sätt skall kapitulera inför eller acceptera detta faktum. Snarare kan det ge en insikt till hur vi skall tackla problemet! Trots detta var det många som stack ner huvudet i sanden och skrek. Man tycktes mena att om förekomsten av våldtäkter är av evolutionär art så är det lika bra att gå och hänga sig - mänskligheten är körd!
Jag tror precis tvärt om. Oavsett vad resultatet av forskningen och de olika inriktningarna är så kan vi tackla problemet lättare med kunskap!

#10  #8 Suvi LostTranslation
2005-09-23 15:52:35

Just på grund av sådan rädsla blir forskning politiserad vilket får till följd att sanningen blir höljd i dunkel. Politisk styrd forskning leder aldrig till en långsiktig lösning.
Själv tror jag (som jag skrev ovan) att samhället kan tackla sådan forskning på rätt sätt, oavsett vad den leder till.

#11  Sv: Varför begår män våldtäkter? vitastjerna
2005-09-23 15:58:41

Jag har intuitivt svårt för resonemang som härrör från ”det naturliga” eller ”sedan urminnes tider” eller ”i jämförelse med djurriket”.

Jag är inte påläst på området, men här tror jag min skepsis beror på tolkningen av ordet våldtäkt (som ju är värdeladdat på många sätt) – jag undrar alltså vilken definition av våldtäkt är det som författaren har? Och för hur långt tid tillbaka gäller den definitionen?

Jag menar går man efter lagbokens definition så talar man väl inte om våldtäkter i djurriket?

#12  #8 suvi MartinK
2005-09-23 16:34:39

Frågan är om det är bättre att sticka huvudet i sanden och bedriva sina ideologiska argument utifrån det.. ?

#13  Suvi, PerEdman
2005-09-23 18:34:23

> "Det jag är rädd för när man alltför vidlyftigt accepterar en biologisk förklaring till ett beteende eller en följd av ett beteende är att grupper av människor kommer att använda detta biologiska förklaring till att driva sina ideologiska argument."

Du menar som när någon obestämd radikalist spottar en forskare i ansiktet och kastar obegränsade smädelser mot objektiv forskning, av just en sådan anledning?

Det riktiga vore i så fall att slå ner på de som förväxlar en observation av historiska fakta med ett ideologiskt argument - INTE på pianisten som levererar dåliga nyheter, för att använda en blandad metafor.

/ Per

#14  vitastjerna: PerEdman
2005-09-23 18:36:11

Nog är det våldtäkter i djurriket också. Att våra lagböcker kräver att endera parten över huvud taget skall kunna ge sitt medgivande för att det inte skall kunna vara det, kunde lagboken lika gärna anse att SAMTLIGA samlag mellan icke-myndiga djur (dvs alla icke-mänskliga djur) skulle vara våldtäkt. :)

Men alltså, det där är fullständigt akademiskt.

/ Per

#15  Sv: Varför begår män våldtäkter? PerEdman
2005-09-23 18:38:04

Personligen får jag krupp så fort någon använder "naturligt" som ett positivt adjektiv. När det är herbologer eller homeopater eller naturmedicinare eller new-ageare brukar jag föreslå att de skall äta uran eller injecera belladonna eller något, för att liksom make my point.

Detsamma skulle jag göra med någon som ursäktade en våldtäkt med att det är naturligt. "Visst, lika naturligt som att dödas och bli uppäten" skulle jag väl säga.

Destruam et aedificabo.

/ Per

#16  LostTranslation, PerEdman
2005-09-23 18:39:03

> "Politisk styrd forskning leder aldrig till en långsiktig lösning."

Säg inte det. Stalins satsning på Lysenko ledde väl till att man i slutändan fick MYCKET färre munnar att mätta, snabbt och effektiv.

/ Per

#17  Sv: Varför begår män våldtäkter? macramatic
2005-09-23 19:15:19

Jag reagerar när man som tydligen inte ska bli så upprörd över en sak som våldtäkt, men väl över barnamord. Att döda andra fäders avkommor är ju minst lika effektivt och troligtvis mer etablerat i "naturen" än våldtäkt. Dessutom är våldtäkter inte sepciellt bra ur evolutionär synvinkel. Jag tror inte att homosapiens är utvecklad ur miljontals år av tillämpad våldtäkt. I så fall borde vi inte ha den hjärnkapacitet vi har idag.

#18  peredman, lite ot charlie
2005-09-23 19:34:38

"...brukar jag föreslå att de skall äta uran eller injecera belladonna eller något..."

klockrent! jag lånar den! (allergisk mot new age)

#19  Sv: Varför begår män våldtäkter? PerEdman
2005-09-23 19:50:37

Macramatic,

Vad är då "bra" ur evolutionär synvinkel egentligen? Alltså, vad är definitionen av bra?

För alfadjuret är det evolutionärt "bra" att få sprida sitt eget genetiska material på bekostnad av alla andras.

För arten som helhet vore dock större genetisk diversitet bättre än att just alfadjuret fick som det ville, eftersom en större variation av det genetiska materialet gör beståndet mer motståndskraftigt mot oväntade förändringar i dess nich (sjukdom, klimat, matbestånd etc).

Evolutionen, eller det naturliga urvalet, är ju inte i sig vare sig "bra" eller "dåligt", men det har hittills gett upphov till en hel del intressanta saker som vi som art tycker är ganska viktiga. :)

/ Per

#20  Sv: Varför begår män våldtäkter? PerEdman
2005-09-23 19:53:27

> "Jag tror inte att homosapiens är utvecklad ur miljontals år av tillämpad våldtäkt."

Våldtäkt, eller vad man nu ska kalla det när det sker mellan förmänskliga primater, har helt klart förekommit så länge vi över huvud taget haft övergrepp och våld (jösses, hur långt tillbaka kommer vi då?) men det är givetvis inte samma sak som att säga att vår nuvarande existens är beroende av att vår utveckling historia såg så ut.

> "I så fall borde vi inte ha den hjärnkapacitet vi har idag."

Du försöker alltså säga att våldtäktsmän är dumma i huvudet, trots att intelligensen ärvs på mödernet?

/ Per

#21  #8 suvi billie
2005-09-23 20:01:27

"Det jag är rädd för när man alltför vidlyftigt accepterar en biologisk förklaring till ett beteende eller en följd av ett beteende är att grupper av människor kommer att använda detta biologiska förklaring till att driva sina ideologiska argument."

Kanske det är förklaringen till det troliga hatet mot alla som det minsta för fram ett resonemang som säger att biologi kan vara en faktor av många.

Tilfället gör tjuven! är ett gammalt talesätt. Hur mycket är biologi och hur mycket är social konstruktion i ett sådant påstående?

Troligen både och.

Men det jag önskar är att man verligen forskar på det. Eftersom jag själv känner kvinnor som blivit våldtagna så vil ljag det ska upphöra.

För att kunna göra det måste vi veta orsaken ioch vad som minskar risken.

#22  PerEdman vitastjerna
2005-09-23 20:04:35

Det är ett helvete att inte vara beläst. Jag visste överhuvudtaget inte att det fanns ett ” Evolutionsbiologiskt centrum” vid universitetet. Men utan att vara vetenskapligt insatt tycker jag texten har för många antaganden (eller själva innebörden av de texter personen använder sig av) som måste redas ut innan man gör kopplingen till begreppet våldtäkt. Jag tolkade det också som att det mestadels gällde av typen överfallsvåldtäkt.


OT 1
Ferrum ultima salus (”svärdet är min sista utväg” – kan inget latin men ville ha en egen sentens så jag skickade denna mening till en latinprofessor, med ovanstående svar).

OT 2
Internet är ett bra exempel på politiskt styrd forskning

#23  macramatic lgr
2005-09-23 20:14:24

Du skriver:
"Dessutom är våldtäkter inte sepciellt bra ur evolutionär synvinkel"

Inte för att verka uppnosig, men varför skulle det inte vara det? I det övriga djurriket praktiseras det med evulotionär framgång, eller hur?

#24  #21 korrektion billie
2005-09-23 22:30:28

"Kanske det är förklaringen till det otroliga hatet mot alla som det minsta för fram ett resonemang som säger att biologi kan vara en faktor av många." ska det stå.

#25  Sv: Billie (#1) Linus
2005-09-24 00:25:34

Thornhill och Palmers idéer om våldtäkt är extremt kontroversiellt. Eller, mindre eufemistiskt uttryckt, ytterst få utom de själva finner deras idéer väl belagda. En bokrecensent börjar sin recension av "A natural history of rape" med att beklaga sig över motviljan inom samhällsvetenskap och humaniora att ta till sig resultat som är okontroversiella bland evolutionsbiologer. Han fortsätter sedan att beklaga sig över att just Thornhill och Palmer inte tillhandahållit något stöd för sina idéer:

"I suspect that behavioural ecologists reading this book will be disappointed in the lack of evidence cited to support many of the biological claims made by the authors. In many ways this is surprising, because there is a wealth of empirical data on this topic, much (but by no means all) of it collected by the authors. I have always harboured the belief that the best strategy is to overwhelm one’s opponents with hard empirical evidence. Perhaps Thornhill and Palmer are right in their assumption that data will mean nothing to the audience they are aiming at. Still, it makes for a disappointing and somewhat disjointed read for those of us more interested in the facts than the handwaving."

från Robin Dunbars bokrecension i Trends in Ecology & Evolution, 15(10):427.

#26  Vitastjerna, #22 PerEdman
2005-09-24 09:37:13

Vilken text är det som har för många antaganden? Den svenska kommentaren på en recension av själva rapporten, eller har du faktiskt läst texten? Själv har jag inte hittat några länkar till urspungstexten på någon av de sidor som har länkats till härifrån hittills.

Överfallsvåldtäkt är ju inte, och har förmodligen inte heller historiskt, varit den vanligaste formen av våldtäkt. Allra oftast är offret och förövaren bekanta, om än ytligt, och väldigt ofta sker "överfallet" i hemmet. Ja, jag vet att mörk-stig-genom-parken-våldtäkterna är de som blivit till arketyp, men det förvrider bilden av verkligheten - det förändrar den inte.

Destruam et aedificabo är något jag säger om saker jag verkligen ogillar, som just folk som använder "naturligt" som ett odelat positivt adjektiv, eller som ursäktar ett idiotiskt beteende med att det fungerar för mindre intelligenta arter. Jag brukar översätta det med "spräng och ät", men egentligen betyder det bara "förstör" (och ät). Den längre formen vore "spräng, häng, mörda och ät", så att vad det nu än är man vill bekämpa blir riktigt, redigt, ordentligt dött.

> "Internet är ett bra exempel på politiskt styrd forskning"

Internet är en teknologi, tidigare militärt utvecklad, numera kommersiellt likaledes. Hur är internet - en kommunikationskanal - jämförbart med forskning?

/ Per

#27  Sv: Varför begår män våldtäkter? macramatic
2005-09-24 09:47:16

Nu har jag kastat mig in i denna debatt på ett lite provokativt sätt för att få lite relevant information kring ämnet. Jag kan inget mer om evolutionslära än vad jag läste i gymnasiet och vad man kan få reda på i Wikipedia. Men, jag förväntar mig gärna informativa förklaringar om det är någon som vet.

PerEdman : "Vad är då "bra" ur evolutionär synvinkel egentligen? Alltså, vad är definitionen av bra?"

I mina lekmannaögon är måttet på en bra evolutionär utveckling hur snabbt en art kan anpassa sig till naturens skiftande miljöer. Och det bygger ju på att den som är bäst lämpad klarar sig bäst och vars gener förs vidare.

Mångfald etableras väl när förutsättningarna för individer av en viss art är väldigt goda. Är det inte då som det blir mycket nischbildningar?

" Du försöker alltså säga att våldtäktsmän är dumma i huvudet, trots att intelligensen ärvs på mödernet? "

Det jag ville få fram var att det krävs inte någon större mental förmåga för att våldta. Men, man måste vara större och starkare än den som man ska våldta. Man behöver inte vara social för att kunna våldta. Man behöver inte vara samlare för att kunna våldta. Man behöver överhuvudtaget inte ha många av de egenskaper som har utvecklats så specifikt för vår art. Och även om vi är betydligt större än de som vetenskapen tror är våra förfäder för ett par miljoner år sen, så verkar inte styrka och storlek vara de framträdande av våra egenskaper.

Sen får du gärna göra en utläggning av först: Intelligens. Vad menar du är intelligens?

Och sen att intelligens bara ärvs på mödernet, det måste du också göra en större utläggning kring.


lgr: "Inte för att verka uppnosig, men varför skulle det inte vara det? I det övriga djurriket praktiseras det med evulotionär framgång, eller hur?"

Hm, ge mig gärna exempel. Om det skulle vara en evolutionär framgång så borde inte de djur som bär förmågan att föda fram avkommor egentligen behöva en sexuell drift. Bara en mottaglighet för kopulering vid vissa gynnsamma tider. Många färgsprakande fjäderdräkter och andra yttre attribut hade också varit onödiga.

OT:hörnan
Per Edman :"Personligen får jag krupp så fort någon använder "naturligt" som ett positivt adjektiv. När det är herbologer eller homeopater eller naturmedicinare eller new-ageare brukar jag föreslå att de skall äta uran eller injecera belladonna eller något, för att liksom make my point."

Jag håller med dig, men jag tycker du försöker påskina att du är någon form av auktoritet på detta område och då är jag övertygad om att du har en förmåga att uttrycka ett bättre argument för att vända naturen ryggen.

#28  #25 Sv: Billie (#1) Linus billie
2005-09-24 11:18:01

" Robin Dunbars bokrecension i Trends in Ecology & Evolution, 15(10):427. "

Jag känner ju inte Robin Dunbar men har flera böcker av honom och tycker om det jag läser.

Någon av Thornhill och Palmer har efteråt erkänt att de tog i för att bli uppmärksammade. Vad de inte insåg var ju att de förstör för alla andra för att få uppmärksamhet på sig själva.

De tycks ha befunnit sig i en akademisk miljö där de blivit upprörda över att sociologin totalt ifrågasatte biologiska resonemang och de tog ett beslut att verkligen nå ut med sina tolkningar.

De felbedömde resultatet av att provocera sig till uppmärksamhet.

Backlash heter det väl tror jag. Så jag håller med Dunbar, jag blev också besviken på Thornhill och Palmer.

Vägen till helvetet kantas av den goda viljans misslyckade projekt.

Thornhill och Palmer ville väl. Att minska antalet våldtäkter men resultatet blir att alla bara ökar sitt hat mot biologiska resonemang. Istället för ökad förståelse så stänger folk ögon och öron.

Menar du att våldtäkt är en social konstruktion. Jag menar att det är biologin som är drivkraften och motivationen men sociala konstruktionen är hur det uttrycks i just den kultur som förövaren lärts upp i. Tillfället gör tjuven.

#29  Sv: Varför begår män våldtäkter? kezo
2005-09-24 13:43:15

Kvinnans slidsekret, som ökar när hon blir upphetsad, hjälper spermierna att snabbare ta sig fram till ägget. Det finns alltså en biologisk/ fysiologisk förklaring till att ömsesidigt sex är att föredra, rent fortplantningsmässigt. Men trots allt är det ju också möjligt att bli gravid efter en våldtäkt, så rent evolutionärt, har väl båda fungerat antar jag.

Dessutom har jag för mig att det är högst omtvistat om våldtäkter verkligen förekommer i djurvärlden. Den enda art som BEVISLIGEN ägnar sig åt det vi kallar våldtäkt, är människan. Så troligen har våldtäkt i sig inte alls med några naturliga drifter att göra, utan med en naturlig drift som människan - pga sin intelligens och den sociala kontext hon befinner sig i - har valt att brutalisera. (Märk väl att i många våldtäktsfall är inte huvudmålet sex, utan att kränka, förnedra eller få ur sig agressioner. Den sexuella kapaciteten är bara vägen dit).

#30  Sv: Varför begår män våldtäkter? Apache
2005-09-24 14:01:46

Tja, vi kan ju vrida och vända på denna sjuka avart gällande vissa människors beteende -- i all oändlighet.

Men det enda vi behöver inse är: Endast människor som lider av bristande empatisk förmåga misshandlar andra människor och djur.

Våldtäkt är misshandel.

Den viktigaste frågan är: Hur fångar vi upp dessa skadade människor innan de misshandlat andra människor eller djur, och erbjuder dem mentalvård, terapi och hjälp.

#31  Kezo billie
2005-09-24 15:47:42

"Den enda art som BEVISLIGEN ägnar sig åt det vi kallar våldtäkt, är människan. "

Formellt har du nog rätt men blir det inte ordvrängeri.

Om vissa djur inte inväntar den andra partnerns egna lust utan fortsätter att försöka och försöka tills den andres tålamod tröttnar och det djuret blir passivt så är det en våltäkt sett ur vår synpunkt. Djur kanske inte tänker som vi men vissa av dem har förmågan till ömsesidighet.

Min tråd heter "Varför begår män våldtäkter?" så om vi går till baks orginaltråden.

Förr fanns dt nåt lagligt kontrakt mellan makar.

Skillsmässa var möjlig om det förekommit "långvarig söndring".

märkliga ord nu. Jag minns kanppt vad de orden syftar på.

Det är ju ett öldre sätt att säga något på.

Du har rätt att begära skilsmässa om din make ller maka inte lägnre vill ha samlag med dig.

så tror jag att det ska tolkas.

Vad som då hände rent praktiskt var ju att hänsynslösa makar (och ibland makor) tog ut sin rätt.

Ur lagens synpunkt var det då inte våldtäkt för det var en överenskomelse makarna emellan rent juridiskt att "i nöd och lust". här i nöd då. att ha samlag utan att känna för det var att känna sig nöd och tvungen, alltså tvingad till smalag helt lagenligt. inom lagens ram.

för oss var det våldtäkt.

därför ändrade vi lagen!

Varför begår män våldtäkter? det är det jag vill ha svar på. Djur blri för kompliserat. försök fråga dem. Blir inte så mycket svar.

Fråga män varför de begår våldtäkt.

#32  kezo bingo
2005-09-24 16:13:16

Men om man tänker på det, hur lätt är det för en häst att vådta en annan häst. Hästen har ju inga armar att tvinga den andra hästen med, och detta gäller ju för de flästa arterna. Spindlar däremot borde kunna våldta. I de däggdjursarter som saknar armar brukar ju hannen och honan vara ungefär jämnstora iaf beträffande muskelmassa. Detta verkar inte vara fallet hos gorillor och människor som har armar att hålla fast varann med, tyvärr.

I länken till afs stod det att fiskar våldtar varann. Undrar hur det går till. Kanske hannen simmar fram och knockar honan i magen så hon släpper ut några ägg som han kan befrukta.

#33  macramatic, 27 lgr
2005-09-24 16:20:28

Här finns två exempel, det ena en så kallad gruppvåldtäkt dessutom.


http://www.illustreradvetenskap.com/Crosslink…

#34  macramatic och kezo lgr
2005-09-24 16:28:28

Jag kom på ett exempel där ni själva kan betrakta både ordinära våldtäkter och gruppvåldtäkter bland djur alldeles gratis. Bege er till närmaste zoo-affär och be att få bli visade akvariet med guppies. Guppy är en lite fisk med ett penisliknande organ, den funkar väl ungefär som en riktig balle. Den förs in i honans vagina (som inte heter så egentligen, kommer dock inte ihåg vad den heter).

Om de inte håller hannarna och honorna åtskilda kommer ni få se en våldtäktshow som heter duga. Be annars att få köpa en hona och ett par hannar så kan ni ta med hem och kolla, de går att ha i glasburk.

#35  Igr bingo
2005-09-24 17:07:21

Hur går det till? Varför simmar inte honan bara iväg?

#36  bingo lgr
2005-09-24 17:16:54

det gör hon men de simmar efter som ett koppel, de våldtar henne "on the fly" liksom.

#37  bingo, tillägg lgr
2005-09-24 17:21:51

....faktum är att jag aldrig sett en guppyhona gå med på parning, hon stannar aldrig till och låter sig paras med, hon försöker alltid fly. Hennes medverkan synes helt enkelt inte viktig för denna arts överlevnad.

#38  Igr bingo
2005-09-24 17:43:15

Detta kanske är lite OT men ändå. Jag hade för mig att guppyhanar var färgglada medan honorna var ganska grå. Kanske honan inte simmar lika fort om det är en hane med vackra färger som följer henne?

#39  Billie kezo
2005-09-24 17:44:58

Det var inte jag som drog upp djurvärlden först i denna tråd. Ärligt talat är jag lite trött på att det alltid hänvisas till den i sådana här sammanhang... Som om det skulle säga någonting, egentligen, om MÄNNISKANs sexuella beteende?

Vi är däggdjur, men skiljer oss radikalt från alla andra däggdjur i ett viktigt avseende. De går mest på instinkt. Vi har definitivt instinkter, men är också TÄNKANDE varelser med ett väl utvecklat medvetande och en kultur som saknar motstycke hos andra arter.
Vore vi mer som andra däggdjur, skulle antingen alla män "våldta" så snart de fick lust, eller så skulle alla bara (villigt) ha sex under vissa brunstperioder. Andra tider på året skulle varken mannen eller kvinnan vara speciellt intresserade.

Nej, oavsett om flyende guppiehonor tycks bli våldtagna eller inte, tycker jag det är hög tid att lämna djurvärlden därhän och istället fokusera på det som Apache skriver: varför är VISSA män så störda att de våldtar? Varför använder vissa människor våld och inte andra? Hur ska vi sätta stopp för det etc

#40  Kezo billie
2005-09-24 18:14:21

Förlåt om jag skrev så det verkade som jag ansåg dig ansvarig att många skriver om djur.

"fokusera på det som Apache skriver: varför är VISSA män så störda att de våldtar? Varför använder vissa människor våld och inte andra? Hur ska vi sätta stopp för det etc"

1. Dels har vi de män som gör överfall ensamma utomhus.
2. Dels har vi de män som gör överfall i grupp utomhus.
3. Dels har vi de män som gör överfall ensamma inomhus.
4. Dels har vi de män som gör överfall i grupp inomhus.

Jag tror inte att de som gör det ensamma är likdana som gör det i grupp.

ok det kan finnas de som gör både och men minns inte att polisen har fått fast någon av dem? Antingen är det en ensam man som överfaller ensamma kvinnor eller ett gäng som samarbetar eller leds av någon de lyder.

Min teori är att den som gör det ensam har en ångest som visar att han har någon slags psykisk störning. Tvångstankar eller sånt.

De som samarbetar i grupp är troligen maktberusade. De är redan kriminella och har vant sig vid att ta det de vill ha. De har redan rånat män på pengar och föremål och nu har de fått smak på att förnedra kvinnor. De trappar upp för den som har makt vill ha mer makt. Det blir ett beroende av att utöva makt. Man ka nse det hos dem som mobbar. Det här är mycket nära mobbning. Det är förnedringen hos offret som de får största kicken av och de kombinerar det med den sexuella utlösningen.

5. Dels har vi de män som gör överfall på någon de redan känner väl. Arbetskompis, granne, någon de gått i skolan med eller känner genom föreningsliv och likanande eller dansat med eller mött på krogen. Hon har ett förtroende för honom. Hon gör en bedömning att han går att lita på vilket han bryter. Han är inte att lita på men hon visste inte om det. Ibland vet nog inte han om det heller. Han kanske trodde att han kune lita på sig själv men när tillfället kommer så följer han impulserna inom sig och blir själv överaskad att det skedde.

Det här är mycket svårare att komma till rätta med. Går inte lätt att förutse. I andra kulturer har de försökt komma tillrätta med det genom att ha regler för hur män och kvinnor umgås.

För att träffa en man hon inte är gift med så måste hon ha med sig en man som hon är släkt med. Han kan vara så ung som 10 år.

Hans funktion är inte att med kroppslig styrka försvara henne utan att vara ett alibi för att inget hände. Den vuxne inser att den tio årige pojken är mer solidarisk med alla bröder och farbröder och sin far så
han vet att det blir ett krig mellan hennes familj och hans famil i en 100 år framåt om han gör något kan tolkas som otillbörligt närmande.

Så har vi ju inte här. alltså måste vi finna andra lösningar.

Vilka förslag har ni?

#41  PerEdman #26 vitastjerna
2005-09-24 22:07:51

Nej, jag har inte läst boken. Jag har bara snabbt läst igenom texten som billie länkar till i #1 (alltså texten/kommentaren till recensionerna av rapporten/boken). Huruvida Internet är resultatet av militär utveckling eller militär forskning låter jag vara osagt. Statligt finansierat från början i alla fall.

Så mycket som jag har förstått så har man ännu inte hittat någon gen som kan kopplas (eller genetisk uppsättning eller vad det nu är man letar efter) till egenskaper (eller vad man ska kalla handlingarna) som till exempel våldtäkt, mord eller sexualitet.

Däremot har man ju forskat på hjärnan om sådana tillstånd som till exempel adhd och damp.

Om man tänker på den enorma befolkningsexplosion som har varit de senaste århundraden så borde vi ha tillgång till flest våldtäktsmän genom hela historien (som man säkert kan identifiera). Jag vet inte om man gjort någon hjärnforskning ur det hänseendet (liknande den som för adhd till exempel)?

Ett exempel ur textens slutord:

”Evolutionspsykologin behandlar det generella manliga psykets benägenhet till våldtäkt. Psykiatrin behandlar det avvikande manliga psykets benägenhet till våldtäkt. De två perspektiven kompletterar varandra och vi måste förmodligen beakta båda om vi vill förstå varför män våldtar.”

Jag har svårt att se hur beviset för ”det generella manliga psykets benägenhet till våldtäkt” skulle se ut. Fast det kanske inte är bevis man söker utan en eventuell ytterligare belysning på problemet.

Själv är jag ganska säker på att jag skulle beväpna mig om jag var rädd för att bli våldtagen, men det är en annan historia. Vet inte om det är rätt att rekommendera andra den lösningen. Hur skyddar man sig mot det oönskade?

#42  Billie kezo
2005-09-24 23:41:34

CITAT: "Vilka förslag har ni?" SLUT CITAT

Att uppfostra både pojkar och flickor att behandla sina medmänniskor med respekt, torde räcka ganska långt.

#43  Sv: Varför begår män våldtäkter? Apache
2005-09-25 09:43:27

#42: "Att uppfostra både pojkar och flickor att behandla sina medmänniskor med respekt, torde räcka ganska långt."

Så länge det inte är så att barn föds "onda" så kommer en bra uppväxt, och uppfostran att räcka långt. Mycket, mycket långt. Där håller jag med dig.

Jag vill inte tro att det föds "onda" barn. Däremot föds det nog barn som är mer eller mindre empatiska - by default.

Det viktigaste och svåraste i livet: Att ta hand om ett barn, ett nytt liv, får vi människor ofta lösa utan någon som helst (relevant) utbildning. Föräldrar som inte ens kan ta hand om sig själva. Resultatet blir därefter: Mobbare, pennalister och våldsverkare.

Godhjärtade människor mår inte bra av att psykiskt eller fysiskt misshandla andra människor, eller djur.

Mindre goda människor finns bland både män och kvinnor.

#44  Sv: Varför begår män våldtäkter? Apache
2005-09-25 11:30:45

Citerar mig själv: "Föräldrar som inte ens kan ta hand om sig själva."

Dvs. sönderstressade karriärister som varken har tid för sig själva eller sina barn.

Dvs. föräldrar med drogproblem.

Dvs. föräldrar i destruktiva förhållanden.

Osv...

#45  Sv: Varför begår män våldtäkter? billie
2005-09-25 14:04:56

Jo det är bra förslag. Det fångar upp de flesta människorna. Alla som föds med förmåga att känna sig skyldig? Att bry sig om de andra.

Men alla tycks inte ha den förmågan att ta in att det är viktigt eller känns rätt för dem. De njuter av att förnedra andra.

Det blir j uoetiskt om vi har obligatorisk testning av förmågan att känna skuld och känna empati med ett offer.

Vad gör vi med de som visar sig ha bristande förmåga? De har ju då fötts med en avvikelse eller ett slags mentalt handikapp? De behöver ett hjälpmedel? En personlig assitent som alltid är med dem och hjälper dem fatta etiska beslut. som går mellan om de försöker begå våldtäkt.

Blir mycket dyrt också? Möjligen kan man låta en försäkring vara obligatorisk som alla föräldrar betalar innan de blir med barn. Om de då föder ett barn som är obegåvat på att vara etisk i handlingar så betalar försäkringen en dygnet runt assistent. Behövs visst tre som turas om vid andra handikapp?

Jag tycker det behövs mer grundforskning på hur vi lär oss bli etiska. Hur lär man sig hänsyn och medkänsla. Hur tidigt märks det att någon inte har förmågan? Det sägs att dagispersonal ibland kan känna igen att det där är någon som kanske inte kan ta in hur det känns eller kan veta att det känns men bryr sig inte om att det gör ont hos den andre eller njuter av att det gör ont hos den andre.

Kanske det är en glidande skala av förmåga eller brist på förmågan.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?