feminetik.se feminetik.se

Just nu 29 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Yrkesval


Gå till senaste inlägget#1  Yrkesval kezo
2005-09-21 11:44:28

Parallell till lönetråden.

Varför valde ni det yrke ni har idag? (Om ni har något)
Gick ni mest efter personligt intresse, eller löneutveckling, eller båda dera?

Jag är lite nyfiken, med tanke på vad som har kommit fram i lönetråden.

Är det någon som ångrar sitt yrkesval, och varför i så fall? Är det någon som hellre skulle vilja hålla på med något annat?

Själv har jag mest gått efter intresse, inte så mycket efter lön. (I så fall väljer man väl inte bibliotekarieyrket). Att ha intressanta och utvecklande arbetsgifter är för mig 100 gånger viktigare än att tjäna multum. Därmed inte sagt att lönen är helt oviktig för mig.

Dessutom tycker jag att det är skitkul att plugga, och är därför på väg att bli en sån där evighets-akademiker med över 200 högskolepoäng... : ) Betalar sig sällan bra på arbetsmarknaden.
Min livskvalitet har däremot varit överlag hög. Högre än jag tror att den skulle ha varit om jag jobbade "bara" för pengarna.

#2  Sv: Yrkesval MartinK
2005-09-21 11:50:50

Jag valde efter intresse. Jag har inte ångrat mig, däremot så finns det en hel del andra yrken jag också skulle kunna jobba med lika bra. Är faktiskt lite sugen på att testa nått nytt, men hittar inget som är lika fritt, omväxlande och välbetalt (även om jag lätt skulle kunna offra lönen om jag hittade nått som jag verkligen fastnade för).

#3  MartinK kezo
2005-09-21 11:58:11

Ungefär den inställning jag själv skulle ha i din situation, misstänker jag.

#4  Sv: Yrkesval suvi
2005-09-21 13:04:57

Bor i en mellansvensk stad där det finns väldigt få jobberbjudanden som erbjuder en heltidsanställning/fastanställning, så det var för mig antingen det eller deltidstjänst, vikariat inom det jag har utbildning på.
Kommer troligtvis så smånigom att vidareutbilda.

Inget fel på jobbet, gillar både mina arbetsuppgifter och arbetskompisarna, kanske det slutar med att jag försöker göra karriär på det här företaget och jag ångrar mig definitivt inte att jag tog anställning här..... inte än iaf :-)

#5  Sv: Yrkesval Peggy
2005-09-21 15:26:06

Det ligger ju nära till hands att säga att jag valde efter intresse, men varför har jag de intressen jag har?

Jag tror nog att klass och kön är bland de viktiaste egentliga aktorerna.

Jag känner många oerhört begåvade killar i arbetarklassen som jobbar med nåt praktiskt fast de egentligen skulle passa mycket bättre som "university wits"

Och jag känner många överklasspersoner som envist bara SKA bli nåt fint inom universitetet, kulturen eller media trots att de borde ägna sig åt nåt LO-yrke.

Jag får väl anses komma från överklassen, och jag filar på en universitetskarriär, dock inom ett helt annat område än mina päron.

Och varför, mer direkt? Det är det enda jag kan. Det är mitt livs mening. Det är det jag är bäst på av allting. Och för att jag är ärelysten och karriäristisk.

#6  Sv: Yrkesval Jpn
2005-09-21 15:37:33

Lite efter förutsättningar faktiskt, jag skulle inte klara av att sitta bakom ett skrivbord( blir hispig efter en timme max) så det är inget alternativ.
Och skulle jag vara i ett serviceyrke är det bara en tidsfråga innan jag skulle be en jobbig kund flyga och fara, så det går också bort.
Jobbet är okey jag har ingen chef som hänger över axeln och jag kan lyssna på musik hela dagarna, men jag tycker ändå att jobb är jobb intressen har jag på fritiden.

#7  Sv: Yrkesval Johanna
2005-09-21 15:47:48

Intressant fråga. Det har nog alltid varit underförstått att jag ska plugga vidare och skaffa ett välavlönat jobb. Ända sen jag var barn. Så att plugga vidare var självklart för mig.

Däremot min utbildning, den valde jag till 100% efter intresse. Hittills är jag nöjd, men så har jag inte kommit ut på arbetsmarknaden än. För mig är inte jobb och fritidsintresse olika saker. =)

#8  Sv: Yrkesval PerEdman
2005-09-21 16:28:42

Tur och intresse.

När jag fick jobbet som level designer visste jag inte egentligen att man KUNDE jobba med att göra datorspel hela dagarna*.


/ Per

* ...och hela nätterna.. och helgerna.. blörk.

#9  Sv: Yrkesval puff
2005-09-21 16:30:37

jag valde utbildning och yrke efter mitt intresse, lönen är rätt bra men även om det var sämre betalt så skulle jag mycket hellre stanna kvar med lägre lön än att syssla med något som jag inte finner lika stimulerande och roligt

#10  #7 MartinK
2005-09-21 16:31:08

Hos oss var det också självklart att plugga vidare, däremot inte att skaffa ett välavlönat jobb. Där tyckte våra föräldrar alltid att man skulle göra det man ville..

#11  Sv: Yrkesval kezo
2005-09-21 16:43:47

Jag kommer inte från något akademikerhem och har aldrig haft några krav på mig att plugga vidare, har gjort det av eget intresse.
Men mamma tycker ändå att det är kul och bra att jag utbildar mig, även om hon oroar sig lite för studieskulderna : )

I den förort jag växte upp var det långt ifrån självklart att plugga vidare. De personer jag har lärt känna genom universitetet har ofta en helt annan bakgrund. Det är intressant att se hur klasser och sociala förväntningar reproduceras.

#12  Kezo Jpn
2005-09-21 16:52:58

"I den förort jag växte upp var det långt ifrån självklart att plugga vidare. De personer jag har lärt känna genom universitetet har ofta en helt annan bakgrund. Det är intressant att se hur klasser och sociala förväntningar reproduceras."

Ja absolut, jag ser att flera har skrivit att det var självklart att plugga vidare.
Varken min mor eller far läste på gymnasiet(även om min mor långt senare i livet gick på kumvux och sen utbildade sig till undersköterska) så det fanns inga förväntningar om att jag skulle läsa vidare.
Jag tyckte inte om skolan och läste inte vidare, om jag tyckt jättebra om skolan så kanske jag skulle läst vidare men bara kanske..

#13  Sv: Yrkesval vitastjerna
2005-09-21 16:55:14

Jag var 29 år när jag kom på att jag ville plugga. Jag hade gjort högskoleprovet två gånger (1.3) så jag ansåg att jag borde klara av studier. Och jag hade rätt – det svåra var att komma in. Nu sökte jag några olika utbildningar och ville väl helst gå ekonomlinjen. Men gick en systemvetenskaplig utbildning med ekonomi

Så målet var att bli akademiker, vilket också höjde mitt självförtroende avsevärt faktiskt. Jag läste också extra men klarade inte mikron (av lathet) och en fördjupning i java (och det här var extremt frustrerande, att inte förstå fast man vill, att ha begåvningsbegränsning). Nu tog jag 197 poäng på fyra så jag är i alla fall inte helt borta.

Första jobbet (där jag fortfarande är kvar) blev dom som först ville ha mig. Och nu har det blivit så att det är väldigt fritt, vi får jobba hemifrån om vi vill, och aldrig några problem med ledighet om man sköter sina projekt. Debiterar för det mesta full tid (min arbetsgivare tar 700 kr/tim för mig). Så jag borde egentligen vara mer irriterad på min (ur den synvinkeln) låga lön, någon högre upp tjänar bra med pengar. Fast just nu gillar jag ändå läget. Det passar bra med att ha barn.

Men yrkesval – jag vet fortfarande inte vad jag vill bli. Så illa är det.

#14  Sv: Yrkesval Peggy
2005-09-21 17:04:36

Nej, jag har inte hller haft något KRAV på mig att bli akademiker. Inget av mina syskon har gjort någon sådan karriär, de är arbetare eller lägre tjänstemän.

Men det ligger såklart nämre till hands för mig. Jag har ett försprång i universitetsvärlden iom att jag känner till den väl redan från början.

#15  Sv: Yrkesval olaberg
2005-09-21 17:14:57

Jag fastnade för programmering 1981 som tolvåring och ville länge inte bli programmerare. Ville inte sabba en rolig hobby. Men 1997, efter ett långt läsa-allt-möjligt på universitetet blev vi med barn och det var dags att klippa sig och skaffa sig ett jobb och det var IT-yra och... här är jag.

Jag vill inte byta inriktning. Däremot leda och göra affärer av mina egna ideer istället för av andras. Vill så gärna se om mina ideer är tillräckligt bärkraftiga.

#16  13 + vitastjerna
2005-09-21 17:18:58

Alltså – mitt nuvarande yrkesval beror på att jag ville visa min omgivning att jag också kunde plugga på högskola. Mina syskon har i och för sig studerat, men det fanns inga sådana krav hemifrån, eller i släkten. Vi har medelklassbakgrund från förorten (uppkommande arbetarklasspappa och hemmafrumamma).

Men jag vet inte om det imponerar på någon? Jag kunde däremot tycka att dom yngre studenterna kunde vara rätt dryga ibland. Något av avundsjuka på deras självsäkerhet inför livet från min sida. Och det gällde personer från båda könen. Så målmedvetna.

#17  Sv: Yrkesval Snorkeln
2005-09-21 17:24:27

Jag har om man så säger "växt" in i mitt nuvarande jobb, eftersom min farsa har haft egen Radio o Tv butik under hela min uppväxt.

Senare tog jag och min äldre bror över butiken och drev den tillsammans till för 1,5 år sen då jag jag bestämde mitt förr att flytta från min dåvarande hemort, och börja på "ny" kula på ny ort.

Så det är väl kanske inte självvalt, men jag trivs utmärkt med att serva kunder även om många kan vara vidriga ibland.

#18  Sv: Yrkesval Robert
2005-09-21 18:19:22

Yrkesval = civilingenjör (180p + 20p Företagsekonomi)

Varför = intressant, bra lön, utvecklande, många möjligheter

Bakgrund = arbetarklass (första akademikern i släkten, men numera långt ifrån ensam!)

#19  Sv: Yrkesval Fabian
2005-09-22 09:56:21

Jag har aldrig gatt efter pengarna (den privata sektorn betalar betydligt mer), men jag har ocksa alltid vetat att jag pga av min bakgrund (utbildning) och min sparsamhet alltid kommer att tillhöra den övre medelklassen och aldrig kommer att ha ekonomiska besvar. Med den övertygelsen kan man koncentrera sig pa det man verkligen tycker om att göra.

#20  Inget yrkesval Henrik
2005-09-22 15:30:41

Jag har aldrig valt yrke. Jag började på teknisk fysik för att betygen räckte till det och jag började undervisa och forska för att det var kul. Yrke har jag aldrig tänkt på. Måste man ha ett sånt? I så fall vill jag bli trollkarl.

#21  Sv: Yrkesval Simone
2005-09-22 17:59:40

Yrkesval? Jag vet inte om civilingenjör är ett yrke, snarare en luddig titel :) Jag jobbar dock nu som forskare.
Varför? Tja, jag gillar utmaningar och har alltid gillat pengar och att skaffa dem själv, samtidigt som jag vill kunna välja vad jag skall jobba med. Nu har jag ett himla skojigt jobb där jag får göra nya saker och träffa härliga människor mest hela tiden, men det visste jag inte direkt innan så det var en lyckoträff.
Jag kommer från ett arbetarhem och har alltid blivit matad med att jag måste plugga för att "bli nånting", ett uttryck jag fortfarande har mycket svårt att förstå.

#22  Sv: Yrkesval Sthlmjesper
2005-09-22 18:47:36

Jag har valt yrke (matematiker) helt efter intresse.
Det har helt enkelt blivit så att jag pluggat på och valt det jag tyckt varit mest intressant hela tiden.
Nu råkar jag ha haft turen att ha gillat (och gillar) och haft fallenhet för ett ämne som är mycket användbart inom flera områden.

Lönenivåer har egentligen aldrig varit i mina tankar när jag gjort mina val.
Däremot har jag tänkt på att försöka välja något som öppnar för många möjliga vägar till arbete. Då har matematik varit ett bra val, eftersom man med en bra matematisk bakgrund har mycket lättare att läsa in en hel del andra ämnen.
På så vis kan jag snabbt anpassa mig till en föränderlig arbetsmarknad har jag tänkt.

Sedan så blir matematisk kunskap aldrig "för gammal". Det jag lärt mig kommer att vara giltigt i all evighet.
"Politics is for the moment, equations are forever" är ett citat av Einstein som jag gillar.

Nåväl. Jag ångrar definitivt inte mitt yrkesval. Att forska, undervisa och träffa och samarbeta med intressanta personer världen över är precis vad jag vill göra.

Jag kommer från en övre medelklass familj (om man nu ska använda ett så förlegat begrepp som "klass"). Båda mina föräldrar är akademiker och det ses som en självklarhet att alla ska läsa vidare i min närmaste släkt. Att inte göra det hade setts som något väldigt skamligt tror jag..
Att min pappa också är matematiker har naturligtvis påverkat mig att välja samma yrke också.

#23  Sv: Yrkesval Vasadu
2005-09-24 11:11:25

Skälv har jag valt att plugga civilingenjör med kemi som inriktning. Verkade intressant, och min förhoppning är att en utbildning ska göra min attraktiv på arbetsmarknaden och där igenom ge mig frihet att göra lite mer som jag vill på ett framtida arbete. Hitta roliga arbetsuppgifter ect. Sen skadar de inte att man kan tänkas få lite mer i lön om man väl får ett jobb... men de är mer som en bonus.

Intressant kan vara att de är ganska exakt 50% tjejer på min utbildning och lite mer än 50% tjejer i min klass.

Jag tror att många skulle känna sig mer nöjda med sina liv, arbete och löner om de faktiskt väljer yrke. Att man faktiskt tänker efter, vad känner jag för? vad är jag bra? Och kanske även lite, vad ger de för lön? De sista mest för att man inte ska bli överaskad och känna sig missnöjd. De som inte väljer hamnar där kompisarna hamnar, och de som är kvinnor löper mycket stor risk att bli "könsdiskriminerade" när de kommer till deras lön. Väldig synd och kan jag tycka ibland onödigt.

Tror inte de är så mycket pengar som avgör om man trivs med tillvaron eller inte. I svergie kan man leva på lönen från alla jobb, även om hur mycket man har över till icke nödvändiga saker skiljer. Har man riktigt roligt på jobbet varje dag så kanske de inte gör så mycket att man i princip bara äter och sover hemma.

Sorry för allt extra jag skrev i tråden.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?