feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsstympning/dumping


Gå till senaste inlägget#1  Könsstympning/dumping TantMarcus
2005-09-21 01:05:54

Nu ska jag prata om två riktigt svåra ämnen. Könsstympning och dumping. Könsstympning handlar såklart om flickor som får smärtsamma och farliga ingrepp gjorda i könsorganet (på pojkar kallas det omskärelse). Dumpning av barn är när svenskar åker utomlands och lämnar sina barn där och låter dom få klara sig själva. Eftersom dom är barn (alltså under 18 år) så kan dom inte skaffa pass och kan därför inte åka till Sverige.

Jag har sett Uppdrag Granskning i SVT om Ahmed och Nima från Nacka. Det var länge sedan jag grinade så mycket åt ett tv-program. Det vore intressant att se en svensk politiker som faktiskt tycker att det är ok att svenska medborgare lever som tiggare i Afrika. Inte bara svenska medborgare utan svenska barn.

Nu handlade det här reportaget om en svensk kille och en svensk tjej. Han var under 18 och hon över 18. Det här med dumpning (alltså att föräldrarna "dumpar" sina barn i Afrika) är ingen nyhet. Men är det bara jag som i alla andra fall bara hört talas om att pojkar dumpas? Det kan såklart vara så att tjejer dumpas i tysthet, men åtminstone jag har fått uppfattningen om att det i stort sett bara är pojkar som dumpas.

Könsstympning har varit förbjudet i ca 25 år. Vid två tillfällen har lagen skärpts. Nu kräver Feministiskt Initiativ att lagen skärps ytterligare. Ingen har dömts för brottet. Just idag kommer Rädda Barnen med en rapport om att könsstympning inte förekommer i Sverige.

Jag är konspirationsteoretiker. Jag är misstänksam. Nu misstänker jag att engagemanget mot könsstympning beror på att det är flickor som är brottsoffer, och att bristen på engagemang för dumpade barn beror på att det är killar som dumpats (100-tals svenska flickor som tvingas tigga i Afrika, och staten bryr sig inte, blir förmodligen en smaskig rubrik).

Som sagt är jag konspirationsteoretiker. När det gäller könsstympningen/omskärelsen så är lagen könsdifferentierad, så jag behöver inte undra. Det ÄR olika för killar och tjejer. Svårare är det att "bevisa" (eller indikera) Sveriges olika agerande när det gäller svenska tiggarbarn i Afrika. Där får ni själva avgöra.

#2  Sv: Könsstympning/dumping billie
2005-09-21 23:48:31

Det förekommer könsstympning på svenska flickor som har föräldrar som växt upp i kulturer där det är tradition.

Manslig omskärelse förekommer också. Jag önskar att det borde förbjudas.

#3  Sv: Könsstympning/dumping Golem21
2005-09-22 08:29:09

Njae, jag har lite svårt att se om du är konspiratorisk eller ej. Är det så att F! bara är intresserade av omskärelse av flickor - vilket inte skulle förvåna mig - så är det både förståeligt (utifrån deras synvinkel) och fruktansvärt.

Annars tycker jag att det mest intressanta är varför F! och feministerna inte engagerar sig mer i den angelägna kampen mot "feodalt" förtryck av flickor. Kulturrelaterat våld mot kvinnor borde ha högsta prioritet i den feministiska rörelsen.

Varför det inte har det är mycket intressant. En förklaring är att det inom svensk feminism finns en stark vänsterradikalism och kritik mot den västerländska kulturen.
Därtill är det vanligt med föreställningar präglade av kulturrelativism.

#4  Sv: Könsstympning/dumping Fabian
2005-09-22 09:29:34

Tant Marcus har naturligtvis ratt: det ar mer skandalöst nar kvinnor eller flickor drabbas. Men pojkar ar ju fortfarande barn, sa att jag ar fortfarande förvanad över att jag hör sant för första gangen.

Vad galler kvinnlig omskarelse förekommer det sakert ofta och i all tysthet. Kvinnorna sjalva ar nog med pa det, sa att de inte anmaler. Daremot förvanas jag över att manlig omskarning överhuvudtaget inte diskuteras. Men jag kanske har fel?

#5  Fabian billie
2005-09-22 10:48:11

"Däremot förvånas jag över att manlig omskärning överhuvudtaget inte diskuteras. "

Det beror på religionsfriheten. Det är tabu att ta upp något som kan upplevas som diskriminerande av den.

#6  Sv: Könsstympning/dumping Peggy
2005-09-22 10:56:54

Manlig omskärelse diskuteras nog mer i USA, där det är vanligare.

Varför det inte ifrågasätts tror jag har att göra med:

- Det finns med i de kristna urkunderna, vilket innebär att det framstår som mer "normalt" än kvinnlig för västmänniskorna. Det är ett ingrepp vi i väst vet mer om, det upplevs inte som "barbariskt". Det är t o m en del av skönhetsidealet, i alla fall i USA.

- Man vill inte gärna angripa judar pga rädsla för antisemitism

- Manlig omskärelse är i normalfallet mindre handikappande än kvinnlig

- Det finns vissa positiva effekter av manlig omskärelse, några sådana av kvinnlig känner jag inte till.

Personligen tycker jag gott att omskärelse kunde förbjudas. Jag förstår inte hur man kan skära i snoppen på sin lilla bebis. Det finns stora risker, som man tar helt i onödan. Barnet har ingen chans att välja själv - det inkräktar inte bara på rätten till den egna kroppen utan även på religionsfriheten.

Min enda reservation är att det kanske är bättre om det sker på sjukhus, med bedövning och hygien, än att det sker i smyg. Det dilemmat är svårt. Men som princip är jag emot.

#7  Sv: Könsstympning/dumping Sveggo
2005-09-22 14:10:35

Enda likheten mellan (kvinnlig) könsstympning och (manlig) omskärelse är väl att det handlar om kirurgiska ingrepp på könsdelarna...

Förutom detta handlar könsstympning om att kontrollera kvinnans sexualitet. Omskärelse, vare sig det är av religiösa eller medicinska skäl, har ingenting med den manliga sexualiteten att göra...

Peggy:
"Personligen tycker jag gott att omskärelse kunde förbjudas. Jag förstår inte hur man kan skära i snoppen på sin lilla bebis. Det finns stora risker, som man tar helt i onödan. Barnet har ingen chans att välja själv - det inkräktar inte bara på rätten till den egna kroppen utan även på religionsfriheten."

Håller med!

#8  Sv: Könsstympning/dumping Fabian
2005-09-22 14:22:47

Har tabubelaggningen av kvinnlig omskarelse (jamfört med manlig) verkligen med religionsfriheten att göra?

Jag trodde kvinnlig omskarelse hade minst lika religiösa förtecken som manlig.

Men jag har ingen aning om det har, sa ni far garna upplysa mig.

#9  Sv: Könsstympning/dumping Golem21
2005-09-22 14:26:48

Jag vet att kvinnlig omskärelse inte kan kopplas till några av de stora världsrelionerna. Och man brukar säga att det finns kulturella förklaringar till denna könsstympning. Men det behöver väl inte finnas någon motsats mellan religion och kultur. Kulturen kan rymma religösa/mytologiska riter.

#10  Sv: Könsstympning/dumping Golem21
2005-09-22 14:29:27

Annars håller jag med Peggy. Det finns några likheter mellan manlig och kvinnlig omskärelse. Den kvinnliga är dock avsevärt mycket hemskare eftersom den bygger på en kontroll av kvinnans sexualitet och liv samt att den riskerar att hindra hennes möjigheter att i framtiden få ett meningsfullt sexliv.

#11  Sv: Könsstympning/dumping millae
2005-09-22 14:36:34

Det var en artikelserie om manlig omskärlese i DN för nåt år sen om jag inte minns fel. Då var det ju män som berättade/tyckte att de är mindre känsliga i snoppen pg a omskärelse. Att de upplevde som att de inte kunde njuta lika myclet av sex än icke-omskurna män. Svårt att "bevisa" förstås.

Men det som är säkert är att omskurna män löper mindre risk att smittas av tex HIV. Det är väl hygienjux och sådant som antagligen ligger bakom "traditionen", eller vad tror ni?

Själv tycker jag att manlig omskärelse verkar otroligt brutalt, men det slår förstås inte kvinnors könsstympning av värsta sorten. För kvinnlig omskärelse har/ger inga som helst fördelar. Tvärtom. Till en stor del är ju kvinnlig omskärelse en tradition som just kvinnor för vidare.

Men de tjejer vars underliv brutliseras kan har inte så mycket att säga till om, de är oftast alldeles för unga för det. Annars håller med Peggy här, ser ingen större poäng med omskärelse. Det finns völ en anledning varför förhud finns.

#12  Sv: Könsstympning/dumping BonzoBill
2005-09-22 16:54:09

Varför skulle omskurna män löpa mindre risk att smittas av tex HIV? Möjligtvis för att de är könsstympade och har mindre sexdrift men inte annars.

#13  Sv: Könsstympning/dumping Peggy
2005-09-22 17:04:27

Kvinnor som lever med omskurna män får mer sällan livmoderhalscancer än andra.

Smutsen under förhuden kan framkalla cancer.

Men det är ju ett ganska lamt skäl till att karva i småpojkssnoppar, om man säger så.

#14  omskärelse och HIV 123456
2005-09-22 17:15:03

Inte för att jag anser det vara ett gott skäl för manlig omskärelse, men så här ser en teor om orsaken till sambandet ut (som för övrigt verkar ganska svagt http://www.cirp.org/library/disease/HIV/vanhowe4/ ):

http://www.medicalpost.com/mpcontent/article.…
A foreskin study supports research suggesting circumcision is protective against HIV, and even explains why this is so.
An analysis by researchers here shows foreskin mucosa contain high concentrations of the cells targeted by HIV.

Översättning:
En studie av förhud stödjer de forskningsdata som tyder på att manlig omskärelse skyddar mot HIV; och förklarar även orsaken.
Ananlysen visar att slemhinnor i förhuden innehåller höga koncentrationer av de celltyper som HIV angriper.

#15  Sv: Könsstympning/dumping SophieG
2005-09-22 17:21:26

Sedan ska man komma ihåg att det finns flera olika typer av könsstympning för tjejer.
Clitoridotomy, som det kallas hos Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Female_circumcision kan mycket väl jämföras med manlig omskärelse.


Personligen tycker jag att alla former av könsstympning ska förbjudas på alla som inte själva är myndiga. Killar eller tjejer.

#16  #1 dumpning 123456
2005-09-22 17:22:46

TantMarcus, har du någon uppfattning om storleken på det här problemet med dumpning av barn? Jag har aldrig hört talas om det förut. Vare sig "dumpning av barn", "dumpande av barn" eller "dumping av barn" ger, vad det ser ut, särskilt relevanta googleträffar på svenska. "Dumping av barn" ger några träffar på norska, såsom http://www.rights.no/ekteskap_gen/arr_tvang/h…

#17  Sveggo Jpn
2005-09-22 17:26:33

"Omskärelse, vare sig det är av religiösa eller medicinska skäl, har ingenting med den manliga sexualiteten att göra..."

Jo faktiskt lite, iallefall förr.
När det propagerades stenhårt att omskärelse alltid skulle göras i USA på 50 och 60-talen var ett av skälen "mentalhygeniskt" (onani blir lite svårare och onani skall man ju inte syssla med)...

#18  Jpn BonzoBill
2005-09-22 17:50:52

Varför skulle inte sexualiteten påverkas ifall skyddet för det känsligaste på snoppen skärs bort?
I så fall så skulle det inte heller spela någon roll för kvinnan om blygdläpparna tas bort heller.

#19  Sv: Könsstympning/dumping puff
2005-09-22 17:55:27

>Omskärelse, vare sig det är av religiösa eller medicinska skäl, har ingenting med den manliga sexualiteten att göra...

jag har iaf läst några ggr att det skulle vara positivt att mannens känslighet minskar, för då kan han ha samlag längre utan att få utlösning..

minns en av reaktionerna på artikelserien i DN, just det där att känsligheten minskar, en upprörd person tyckte att det var antisemitism att peka ut judar som mindre känsliga än andra.

#20  #18 123456
2005-09-22 18:16:07

Inte för att jag uttalar mig för rutinmässig manlig omskärelse...

men blygdläpparna är ju bara skydd för det känsligaste. Nån annan funktion har de ju inte :-o så jämförelsen är ju perfekt.

Inte.

#21  BonzoBill Jpn
2005-09-22 18:22:30

Missade du att den första delen av mitt inlägg var ett citat från Sveggo?

#22  Sv: Könsstympning/dumping olaberg
2005-09-22 18:39:49

Pojkarna: En liten hudflik. Inverkar inte menligt på nånting. Hygieniskt. Ett ingrepp i linje med hål i öronen eller tatuering, av vilka jag tycker båda är fullständigt acceptabla som kulturella markörer även på bäbisar. Det är i alla hänseenden _inte_ ett kön som stympas. Det är en liten hudflik. Skulle kunna tänka mig att göra det själv, eller utsätta min pojkbäbis för det.

Flickorna: Ett mer eller mindre omfattande ingrepp i ett känsligt område som ställer till en väldigt massa besvär och gör det mer eller mindre svårt att ha sex. Det är ingenting som omskärs. Det är ett kön som stympas. Vidrigt och fruktansvärt.

Alltså manlig omskärelse: inget att uppröras över.
kvinnlig könsstympning: vidrigt, måste upphöra.

#23  123456, #16 TantMarcus2
2005-09-22 18:46:34

I Uppdrag Granskning nämndes att svenska myndigheter hade kännedom om drygt 50 fall av dumpning av barn. En person från svenska ambassaden i Addis Abbeba (Etiopien) sa att det rörde sig om "hundratals" fall bara i Addis. Någon exakt siffra tror jag vi aldrig kan få fram.

Folkhälsominister Morgan Johansson fick för något år sedan en fråga om dessa dumpade barn. Han sa bara kort att det var ett administrativt problem. Personligen tycker jag det är synd att man inte lyckats lösa det här administrativa problemet så att hundratals svenska barn kan slippa att behöva försörja sig som tiggare i Afrika.

#24  olaberg Jpn
2005-09-22 18:51:55

Jag tycker också att du och alla andra vuxna män borde få göra det om dom känner för det, men jag tycker absolut inte att du borde göra det mot ditt barn.
Även om dom fysiska aspekterna längre fram inte är jättestora så är det ju förbannat otrevligt om bland det första man råkar ut för är att någon skär av en del av ens kropp och sedan har man ont ifyra dagar.

#25  JPN billie
2005-09-22 18:58:05

"När det propagerades stenhårt att omskärelse alltid skulle göras i USA på 50 och 60-talen var ett av skälen "mentalhygeniskt" (onani blir lite svårare och onani skall man ju inte syssla med)..."

Det är väl mycket troligt att detta är huvudorsaken. Sedan har det där med hygienen kommit som en läglig överaskning för att få fortsätta.

Det är betydligt svårare att onanera om man inte har någon förhud.
Eftersom jag har förhud kan jag testa att onanera med förhud och utan förhud.

De som har den helt borttagen har ingen aning om skillnaden.

Att den kvinnliga omskärelsen hadnlar om att kontrollera kvinnors sexualitet verkar de flesta inse.

#26  #21 Jpn BonzoBill
2005-09-22 18:59:17

"Missade du att den första delen av mitt inlägg var ett citat från Sveggo? "

Ja, det missade jag.

#27  Sv: Könsstympning/dumping Peggy
2005-09-22 18:59:56

Jag har varit ihop med en omskuren man. Han var omskuren av medicinska skäl. Hans tidigaste minne var det fruktansvärda smärtan av att kissa med en sårig snopp. Det lät hemskt, faktiskt.

Jag har egentligen ingen sympati för de som med vilje utsätter friska barn för detta.

#28  olaberg billie
2005-09-22 19:01:31

"Det är en liten hudflik. Skulle kunna tänka mig att göra det själv, eller utsätta min pojkbäbis för det."

Har samma funktion som förhuden över klitoris på en flicka. Självklart blir det skillnad för underliggande celler att vara exponerade för nötning.

#29  Peggy Jpn
2005-09-22 19:04:28

"Jag har egentligen ingen sympati för de som med vilje utsätter friska barn för detta. "

Jag håller med dig helt borde dömas som barnmisshandel helt enkelt.

#30  Sv: Könsstympning/dumping ultraliberal
2005-09-22 19:07:58

Det finns olika typer av omskärelse. Alla kirurgiska ingrepp medför risk för komplikationer.

Förhuden på snoppen är väldigt känslig, i alla fall på insidan. Vissa män säger att det att det känns bättre med en omskuren snopp. Andra är djupt missnöjda och försöker återskapa något som liknar en förhud på kirurgisk väg.

Om man har dålig hygien, kan det förbättra hygienen att man skär bort förhuden (ännu säkrare vore att kapa hela kuken), statistiken som omskärelsens förespråkare tagit fram återspeglar förmodligen detta.

Vissa kvinnor är nöjda med ingrepp på blygdläpparna, t.ex. att man tar bort förhuden på klittan (direkt motsvarighet till den vanliga manliga omskärelsen). Vissa kvinnor menar att även mera omfattande omskärelse inte är så dåligt, eftersom de då får slidorgasm istället. Enligt en studie (WHO, om jag minns rätt) fick omskurna kvinnor i något afrikanskt land orgasm lika ofta som icke omskurna, vilket kanske säger mer om deras mäns skicklighet, men ändå. En icke seriös källa (forum på nätet) menar att omskurna flickor i Egypten får högre betyg än icke omskurna.

#31  ultraliberal Jpn
2005-09-22 19:18:34

Visst det kan kanske blir bra ibland men om det är stor risk att något går käpprätt åt helvete är det väl inget man ska utsätta barn för?

#32  Jpn ultraliberal
2005-09-22 19:32:14

Ja, det verkar helt obefogat att könsstympa barn som ännu inte kan bestämma själva. Det vore som att tvinga sin dotter att ha silikontuttar.

#33  Sv: Könsstympning/dumping Peggy
2005-09-22 21:26:22

Jag tror knappast att det är pga könsstympningen de får bra betyg i så fall. Det kan komma som en överraskning, men vi tänker faktiskt inte med fittan.

Nåväl, som en parentes till den ultraliberale, så existerar inte den sk. slidorgasmen. Inte den sk. klitorisorgasmen heller.

Varje dag lär man sig nåt nytt!

#34  Sv: Könsstympning/dumping ultraliberal
2005-09-22 21:29:40

"Jag tror knappast att det är pga könsstympningen de får bra betyg i så fall. Det kan komma som en överraskning, men vi tänker faktiskt inte med fittan."

Mindre onani kan väl leda till högre betyg? ;)

"Nåväl, som en parentes till den ultraliberale, så existerar inte den sk. slidorgasmen. Inte den sk. klitorisorgasmen heller."

Det bero på hur djupgående ens analys är. Om man ser på det hela praktiskt, existerar det visst olika vägar till målet, samt folk som säger att de upplever det som olika företeelser.

#35  Sv: Könsstympning/dumping millae
2005-09-22 21:38:52

Faktiskt, så är det så att en omskärelse på kvinnor är gjort för att konrollera kvinnors sexualitet. Men, kvinnors sexualitet kan inte kontrolleras!

Trots totalt misshandlade könsorgan kan kvinnor (och säkerligen även män för den delen) njuta av sex. Och få orgasm.

ultraliberal: jag tycker att det är direkt osmakligt att överhuvudtaget hänvisa till en sida på nätet som säger att omskurna flickor i Egypten är "bättre" än icke-omskurna.

#36  Sv: Könsstympning/dumping Peggy
2005-09-22 21:39:25

Då kan vi säga att män har analorgasmer också. Och det gör vi ju inte, eller hur?

Vi kan säga att folk har nysningsorgasmer, bröstvårteorgasmer, amningsorgasmer och fan och hans moster, så har vi helt plötsligt 1000 olika orgasmer att bolla med.

Och vi har 1000 olika orgasmer att ladda med misogyna budskap (ja, det är så distinktionen mellan klitorisorgasm och vaginalorgasm har använts och FORTFARANDE används)

Men: det är fortfarande inte sant. Det finns fortfarande bara en orgasm. Can you handle the truth?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?