feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ofredande?


Gå till senaste inlägget#1  Ofredande? 123456
2005-09-20 19:38:52

Är detta ofredande? Är det någon vits att polisanmäla? Döm själva.
--------

hm
jag har inte koll på lagstadgan alls, ty jag är bara sjutton och läser inte alls något i närheten av juridik.
men hur är det egentligen med vad man får göra om en gubbe kommer med sexuella erbjudanden.

exempelvis två-tre veckor sedan åkte jag hem en kväll, vid elva kanske, från landet. På t-banan sitter en gubbe( runt 55) och sneglar på mig. Efter en stund börjar han prata om hur ung, sexig jag är, och hur fint hår jag har, bla bla bla.
Han ler på något ohyggligt vis, seriöst jag har aldrig sett ett mer obehagligt leende.
Sedan fortsätter han med, "jag förstår att du får många sexuella erbjudanen, och jag skulle ge dig ett själv om jag orkade"
Det var inte läskigt egentligen, men jävligt obehagligt.
Han pratade på massa, men då jag var väldigt ointresserad och trött orkade jag inte skälla ut honom. Även om jag hade väldig lust att i alla fall försöka misshandla honom.
Efter ett par stationer gick han av, och jag börjar fundera på om det inte vore bäst att jag slog till honom och ringde polisen. Nu ger han väl sig bara på någon annan istället

vad får man göra i en sådan situation?.(eller vad Ska man göra?)

#2  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-20 20:40:09

Om man slår till honom ska man inte ringa polisen ;-)

Klart det är ofredande.

Vad man ska göra?

Man SKA väl anmäla, men jag skulle inte gjort det, utan försökt komma över det.

#3  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-20 20:45:54

Är det ofredande i lagens ögon att komma med oönskade förslag, om den man ger förslagen inte protesterar?

Verkligen?

#4  Sv: Ofredande? BonzoBill
2005-09-20 20:51:00

Nej, det är ingen ide att anmäla. Nej, du får inte slå ner folk för att de tittar, pratar eller ger dig komplimanger. Du får inte heller slå ner någon för att den ser obehaglig ut.

Det finns gamla fula ensama människor ute i samhället, du tycker kanske att dessa ska låsas in. Vad hade du föresten tänkt säga till polisen?

Ett sätt kan ju vara att byta plats. Ett annat att säga att du inte vill höra på vad han säger.

Ibland brukar folk som har misshandlat någon på frågan varför svara. Han tittade på mig. Eller han såg ful ut. De får inte mindre straff för det snarare strängare.

#5  Sv: Ofredande? suvi
2005-09-20 21:25:40

BonzoBill:

"jag förstår att du får många sexuella erbjudanen, och jag skulle ge dig ett själv om jag orkade"

Jag kan inte få detta till en komplimang hur jag än försöker. Det låter så jäkla fel på så många planer, definitivt ett gränsfall av ofredande, men gränsfall säger jag endast för jag är inte heller juridikutbildad.

Klart en ska inte slå ner folk för sånt, våld ska endast användas i självförsvar och inte mer än nödvändigt då heller, men jag förstår lusten att slå ner någon som kommer med dylika "komplimanger".

#6  Sv: Ofredande? Jpn
2005-09-20 21:59:54

Vet inte om det räknas som ofredande, räcker knappast i domstol i vilket fall.
Va du får och ska göra är väl snarast att be han dra åt helvete.

#7  Sv: Ofredande? olaberg
2005-09-20 22:25:58

Jo, jag tror att det räcker i domstol. Skamliga förslag är ofredande.

Men du måste ha gjort det tydligt att du inte uppskattade dem. Det är om han trots det maler på som du har ett case, om jag förstått tidigare refererade mål rätt.

#8  Sv: Ofredande? bengtboman
2005-09-21 10:12:41

En anmälan i detta fall kommer med 100 % säkerhet innebära att åklagaren tittar på det och lägger ner det med motiveringen att "brott kan inte styrkas".

Dessutom sa han ju att han skulle ha gett dig ett förslag om han hade orkat. Således gavs inget skamligt förslag.

Det är synd om människorna. Fy fan vad många som mår otroligt dåligt och är undanskuffade av det rika och glättiga samhället.

#9  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-21 10:36:11

Jag tycker att argumentet "det var säkert synd om honom, det finns många ensamma och utsatta" etc faller på eget grepp.

Jag har jobbat väldigt mycket med ensamma och utsatta människor, både i yrket och ideellt. T ex med hemlösa, bland vilka många var både gamla, psyksjuka och missbrukande (men långt ifrån alla, tänk på det!).

Och det är klart, många utslagna gamla gubbar är inte direkt vana att hänga med unga söta tjejer. Så visst kunde det ibland hända att man fick höra nåt mindre trevligt, eller blev lite väl grundligt kramad. Hur reagerar man då? Ja inte fan sväljer man det och tänker att "ja men det är ju så SYND om honom". Det tycker jag nämligen är en jävligt kränkande inställning. Jag gör ingen skillnad på dem och på vilken annan människa som helst. Jag tror och vet att de är lika kapabla att ta att man blir arg på dem, som varje annan människa. De är inga mindre vetande man måste dadda med.

Så självklart, då säger man att "Vad fan SÄGER du, lägg av, det där accepterar inte jag!" Och vet ni vad, de kan ta det. Bättre än de flesta sk. normala män på t ex krogen, till och med.

Och sen är det bra med den saken.

Så gå nu inte runt och ta skit från en och annan för att ni tror att det är synd om dem. Visa respekt istället genom att behandla dem som varje annan människa.

(Det innebär också att man inte flyttar sg från dem i t-banan eller låtsas att man inte ser dem om de pratar med en.)

There but for fortune may go you or I.

#10  Peggy bengtboman
2005-09-21 11:37:14

Nu kopplade jag inte ihop dessa två utifrån situationen. Jag drog slutsatser från situationen till livet.

Att det som sker sker säger något om tingens och väsendens tillstånd.

#11  Sv: Ofredande? kezo
2005-09-21 11:51:58

Jag tolkade inte 123456 som att han var "ful" när han log obehagligt. Snarare att han såg helt normal ut, men log slemmigt.

Och oavsett hur man ser ut, har man inte rätt att ofreda andra människor. I övrigt håller jag med Olaberg. Juridiskt håller det om den som drabbas gör klart att inviterna inte är välkomna, och den som kommer med inviterna ändå fortsätter.

#12  Sv: Ofredande? MartinK
2005-09-21 12:04:38

Jag tycker det är märkligt att åldern på gubben är så viktig... Hade det varit bättre med en ung Marcus Schenkenberg (eller hur han nu stavas).. ?

#13  kezo och MartinK bengtboman
2005-09-21 12:16:15

kezo

Som jag skrev ovan kommer det nog en anmälan av sagda slag att hamna i runda arkivet. Om jag råkar ut för smädelser bör jag först och främst förflytta mig. Om motparten då förflyttar sig efter mig och fortsätter sina smädelser så kan det nog vara troligt att jag med vittne kan få ärendet prövat.

Martin K

Poäng till dig eftersom ett inlägg av detta slag tydligt visar på att vi har en långtgående åldersdiskriminering i detta land.

#14  Sv: Ofredande? kezo
2005-09-21 12:25:44

Nej, det är inte mer okej för en 25-åring än för en 50-åring att säga otrevliga saker.

Men ja, åldersdiskrimineringen är fruktansvärd. Nu får inte ens mogna män ragga på unga tjejer längre, utan att tjejerna (hör och häpna!) tar ILLA upp bara för att någon som tränger sig på dem, råkar vara dubbelt så gammal!

Vi kanske ska slopa 15-årsgränsen helt? Om några år vill jag säkert komma med inviter till en ung kille, och det är min rätt i samhället, om han är så söt får han faktiskt skylla sig själv... : D

#15  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 12:58:25

Jag trodde det var uppenbart att det inte var jag som som upplevt det här... bland annat på grund av strecket mellan det jag skrev högst upp, och den text jag tagit från annan plats. Originalet finns här http://www.kampsport.se/forum/showthread.php?…

Personen som ursprungligen skrivit detta anger inte sitt kön i texten, men på grund av det sammanhang där detta skrivs antar folk manligt kön per default, på liknande sätt som folk antar kvinnligt kön på feminetik-medlemmar som jag. Han som skrev texten har skrivit saker på annat håll i forumet som klart visar att det är en kille. Det är alltså frågan om en ung grabb som blivit raggad på av en äldre bög. Jag har inte ändrat ett ord i hans text, den är copy-pastad rakt av.

Av de som svarat på det forum där han postade, har tre personer adresserat hans ursprungsfråga. Den ene tror att han har giltigt skäl att klippa till, att polisen s.a.s. skulle vara förstående till skälet. Den andre säger "skäl till polisanmälan" men han specificerar inte vilket brottet skulle vara. Den tredje frågar "om det varit en tjej, hade någon ens funderat på om hon blivit utsatt för brott?", svarar "nej" på den frågan och ger i princip samma råd som man får lära sig i feministiskt självförsvar.

Om skamliga förslag är ofredande, hej va det begås mycket lagbrott på krogen! Själv är jag av den icke lagkunniga åsikten att så länge inte killen sagt stopp och belägg till bögen, så länge denna inte tagit i honom, beskrivit vad han skulle vilja göra med honom eller på annat sätt blivit detaljerad blir det väldigt väldigt svårt att säga att det ska vara ofredande och brottsligt. Personen har inte ens tagit i honom. Många kvinnor får vara med om mycket mycket mer än så - men sällan reflekterar man på man skulle vara utsatt för brott! och kvinnor funderar sällan på att klippa till. Om tanken flyger genom skallen, slår den troligen strax över i rädsla för att själv bli misshandlad.

Killen själv satte rubriken "Pedofiler" på inlägget fast han är sjutton år och inget barn. Någon kliver in och säger att nej, pedofil är man inte för att man tänder på sjuttonåringar. Jag tyder rubriksättningen mest som att han upplevde situationen och personen som skrämmande. Det skulle nog de flesta sjuttonåringar göra som blir raggade på av en person över 50. Lite konstigt nästan att hela inlägget är helt fritt från uttryck för bögnoja eller böghat, istället är det personens ålder han uttrycker äckel för.

#16  kezo bengtboman
2005-09-21 12:58:43

Åldersdiskrimineringen i samhället ÄR fruktansvärd. Vem tror du är mest diskriminerad på arbetsmarknaden? Jo den som är för gammal.

#17  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 13:04:37

bengtboman, för mig låter det som om du diskuterar något helt annat än ämnet för tråden.

#18  bengtboman kezo
2005-09-21 13:04:39

Ja, det finns helt klart en åldersdiskriminering i samhället. Men vad har det med sexuellt ofredande att göra?

"25-åringar tillåts ofreda fler än 50-åringar..." ehhh?

Det är som att säga att det är diskriminerande att kvinnor inte "tillåts" begå brott i samma utsträckning som män.

#19  #18 kezo MartinK
2005-09-21 13:31:56

Uppenbarligen har det mycket med varandra att göra eftersom åldern är så viktig i ursprungsinlägget. Och om det blir sexuallt ofredande bara pga åldern så har dem ju definitivt med varandra att göra.

#20  Sv: Ofredande? billie
2005-09-21 14:13:05

123456
2005-09-20 19:38:52

Är detta ofredande? Är det någon vits att polisanmäla? Döm själva.
--------

hm
jag har inte koll på lagstadgan alls, ty jag är bara sjutton .

Klart jag trodde att det var du själv. Hur ska några ---- visa att det är någon annan?

Peggy skrivar att vi inte ska tiga still. Jag tycker Peggy bar sig mycket illa åt i en annan tråd. Inte vågade jag säga nåt om det. Då hade jag säkert blivit utslängd medans Peggy varit kvar och fortsatt i samma stil.

12345 känner mig lurad. skriv nästa gång om det är du själv eller någon annan.

#21  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 14:44:36

billie, visst hade jag kunnat vara tydligare. Jag trodde bland annat det var tydligt på grund av att den där personen har en helt annan stil än jag... och min kommentar ovan strecket är IMO skriven helt "utifrån". Sorgligt att du känner sig lurad, för jag var verkligen inte ute efter att få någon att tro att det gällde mig. Jag inbillar mig att inte så många skulle gå på att jag är sjutton år.

#22  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-21 15:00:34

Vadan denna plötsliga, omotiverade recension av min person?

#23  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 15:03:52

...och så var den tråden kidnappad (eller?)

Kanske Peggy och billie skulle kunna föra diskussionen om Peggys eventuella uppträdande i nån annan tråd antingen i den tråden, i en ny tråd startad för ändamålet eller i klotterplank? Jag vet inte om den här tråden har kommit till vägs ände eller ej, men ser den ogärna kidnappad.

#24  Peggy billie
2005-09-21 15:07:12

Troligen addresserar du mig fast det inte framgår i rubikraden.

Jag talar om ditt inlägg i #9 citerar dig

"Hur reagerar man då? Ja inte fan sväljer man det och tänker att "ja men det är ju så SYND om honom". Det tycker jag nämligen är en jävligt kränkande inställning. Jag gör ingen skillnad på dem och på vilken annan människa som helst. Jag tror och vet att de är lika kapabla att ta att man blir arg på dem, som varje annan människa. De är inga mindre vetande man måste dadda med.

Så självklart, då säger man att "Vad fan SÄGER du, lägg av, det där accepterar inte jag!" Och vet ni vad, de kan ta det. Bättre än de flesta sk. normala män på t ex krogen, till och med.

Och sen är det bra med den saken."

Vad jag berättade om var att i en annan tråd skrev du att en kille

"Jag tycker bara att det är jävligt sjukt att önska att alla såg ut på det sätt man tänder på. ... "

"Men gud vad sjukt, du vill alltså vara smakdiktator "

Du skriver här i tråden att "Så självklart, då säger man att "Vad fan SÄGER du, lägg av, det där accepterar inte jag!""

så då gör jag det.

#25  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-21 15:14:23

Ledsen alltså Billie, men jag fattar absolut inte vad du snackar om.

En citatsamling från mina inlägg, det ser jag, men jag fattar inte riktigt vad poängen är?

Jag skulle bett dig att ta det privat med mig, men det kan du inte, så jag får väl be dig att komma över det istället.

#26  Peggy billie
2005-09-21 15:25:25

Du berättar hur du gör och du rekommenderar att om andra blir påhoppade ska de göra likadant.

"Så självklart, då säger man att "Vad fan SÄGER du, lägg av, det där accepterar inte jag!""

så då gör jag det. Jag accepterar inte att du skriver nevärderade om mig. Det är det som är poängen.

#27  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-21 15:28:10

Jag har inte skrivit något nedvärderande om dig. Du kan vara llugn.

#28  Sv: Ofredande? kezo
2005-09-21 17:32:48

Intressant att 123456 inte gjorde det här bytet medvetet. Jag har varit med om ett liknande fall där "offret" var en ung kille och "förövaren" en äldre man. Flera killar svarade att de skulle klippt till mannen. Även om inte alla var lika drastiska, tyckte ingen att mannens beteende var okej.

Men när tjejer drabbas, då är det tydligen en annan sak? Då ska de ta det som en komplimang, inte överreagera, inte klä sig så utmanande osvosv...

Mycket mycket intressant.

#29  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 17:41:25

Jo könsbytet var medvetet! Jag trodde att texten skulle tolkas som att det handlade om en tjej, bara för att det handlar om ovälkomna tafsningar och ordet "bög" inte nämndes nånstans. Däremot trodde jag inte att folk skulle tro att det rörde mig.

#30  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 17:43:31

Ovälkomna närmanden, inte tafsningar. Ska försöka lära mig att kolla inläggen en gång till innan jag postar.

#31  kezo Gullegubben
2005-09-21 18:03:13

Ja, det är verkligen besynnerligt att män inte är homosexuella lika ofta som kvinnor är heterosexuella. Håller du på och missförstår män för att få känna dig som en riktig kvinna nu igen?

#32   123456
2005-09-21 18:10:48

#29, jo jag håller med... även om bilden är mindre tydlig än jag kanske trott. Jag kanske borde ha postat min tvärtom-övning på AFS istället. ;-)

#31 - va? Jag förstår verkligen inte vad det där inlägget betyder.

#33  123456 Gullegubben
2005-09-21 18:16:52

Det kanske är jag som missförstår. Menar du att kezo säger att om en ung man får ovälkomna komplimanger av en äldre kvinna, så brukar man uppmana honom att slå ned henne?

#34  Eller Gullegubben
2005-09-21 18:19:23

Eller syftar kezo på att kvinnor uppmanas att se positivt på lesbiska närmanden, medan samma sak inte gäller för män?

#35  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 18:42:35

Menar Gullegubben att homosexuella närmanden är mera kränkande än heterosexuella? Det är en åsikt man kan ha, men ingen självklarhet. Många torde inte dela den åsikten.

#36  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 18:43:58

Ingen har för övrigt uppmanat någon att slå ner någon, såvitt jag kan se - inte här på feminetik i alla fall. Om Gullegubben ändrar sin insinuerande debattstil, så kanske jag kan överväga att bemöta hans inlägg igen. Annars tror jag inte jag orkar.

#37  123456 Gullegubben
2005-09-21 18:49:18

Jag kan inte påstå att jag är ledsen för det. Jag hoppas att din trötthet håller i sig.

#38  Sv: Ofredande? 123456
2005-09-21 18:58:53

Bra, då vet vi var vi har varandra. Jag har nyss besvarat ett av dina inlägg i en annan tråd, men nu vet jag att du bara vill slåss med oschyssta medel och därmed inte är värd min tid... varsågod, slutreplik.

#39  Sv: Ofredande? PerSiflage
2005-09-21 19:32:14

Eftersom omkring 90% av Sveriges befolkning är heterosexuell så kanske man inte ska dra alltför stora växlar på att folks första tanke leder till gubbe - tjej i exemplet. Jag misstänker starkt att det också är gullegubbens poäng.

Exprimentet föll väl också på att ingen har ansett att våld var en acceptabel lösning.

#40  Sv: Ofredande? BonzoBill
2005-09-21 20:25:21

Jag var mest fascinerad över att hon/han efter femton års skola och förskola kan tro att man får slå ned folk. Det är så man börjar tro på de som säger att de inte viste att man kan bli med barn om man har sex.

#41  Sv: Ofredande? CeNedra
2005-09-21 20:32:26

Jag tycker inte att det borde polisanmälas, dels så har jag svårt att tänka mig att åklagaren öht skulle ta upp det och dels så skulle jag ogilla att det tog tid i rätten när det redan är sån kö på betydligt grövre/mer uppenbara brott.

Skulle folk anmäla alla som gav en komplimanger (om än med sexuell inriktning) vid enstaka tillfällen så skulle polisen inte hinna med nått annat.

#42  Persiflage 123456
2005-09-21 21:13:44

Vad betyder din sista mening? Det förstår jag inte... tror du en massa saker om vad jag ville visa eller inte, kan du väl säga det rätt ut så det går att ta ställning till.

#43  Gullegubben kezo
2005-09-21 21:58:12

Varför är heterosexuella inviter mer okej än homosexuella?

#44  kezo Gullegubben billie
2005-09-21 22:37:16

Gullegubben ska förstås svara själv men jag känner för att bidra också.

Tänk dig att jag som ung kille på 19 år nyinflyttad i Stockholm och jag bor utan dush inneboende. Jag åker till Centalbadet. Alla är killar och män och gubbar där.

När jag växte upp var ett bad en fredad zon. Som barn kunde man gå dit med sin lärare och det var ingen som kom med några antydningar.

Detta var inte så på Centralbadet. Flera fråga om jag kunde tvätta dem på ryggen. Om du tvättar min rygg så tvättar jag din. Låter just ju men det jag såg i hans ögon var att det nog var fråga om att inleda nån slags relation. Så jag sa artigt nej. Några minuter går och jag ser i ögonvrån att e nav männen tvättar sig ovanligt länge mellan benen med ryggen mot mig men han stirrar intensivt på mig.

Jag är hundra på att han runka för fulla muggar. Jag gick in i ett annat rum. där satt två killar som såg snälla ut. En ca 5 år äldre än mig och en kanske 15 til l20 år äldre. Jag berättade för dem vad so mhän och de bekräfta att troligen var det sant som jag trodde. Det hade hänt dem också. En av dem avslöja att troligen var det majoriteten av männen där som letade efter snabb sex med nya killar. Sen börja vi prata om allt möjligt annat. De var kul att snacka med så ajg tala med dem nästa vecka också. Den yngste var Yoga kille som gick och lärde av nån berömd Ryska som var yaoglärare. Vi tala religioner och olika kulturer osv. Spännande för en 19 åring som inte kände en levande själ i storstan. Den andre killen sjöng i en berömd kyrkokör på fritiden men var ej troende. Han var inte alls som den där mannen som runka i dushen medans han stirra. efter att ha talat med dem i några veckor så mistänkte jag att de kanske var bögar de också. Det var de men de visade respekt och trängde sig inte på. Vi blev bastuvänner. Träffades aldrig utanför Centralbadet men satt och snacka i flera år. Då och då möter jag en av dem ute på stan med samma kille han bor med och vi vinkar glatt och byter några ord.

Varför reagerar vissa män så starkt på att en bög flörtar med dem?

Därför att det finns en social regel som säger att man inte gör så.

Bögar får flörta med bögar men att flörta med en hetero är som att jag skulle flörta med en gift kvinna nedans hennes man står bredvid henne hand i hand. Man gör inte så. De visar tydligt att de är ett par.

Heterosexuella killar sänder inte ut signaler att "Jag är öppen för inviter från bögar." däremot kan heteromän sända ut signaler till kvinnor som ser ut att välkomna detta. De män som tvignar sig på kvinnor som inte är öppna är antingen dåliga på att läsa av hennes signaler eller socialt klumpiga eller psukopatiska som dessuton är hänsynslösa. Det är inte ett beteende de andra männen godkänt.

Man kan se det som en kultur. Vissa beteenden anses vara inom det tillåtna men andra ses som inte ok att göra. Ragga på de som redan har sälskap tex. Eller att raga på en hetero om du själv är bög och den heterosexuelle inte sänt tydliga signaler om att önska bli uppvaktad.

Förr använde man ord som heder.

#45  Billie kezo
2005-09-21 23:12:51

CITAT: "Varför reagerar vissa män så starkt på att en bög flörtar med dem?

Därför att det finns en social regel som säger att man inte gör så."
SLUT CITAT

Japp. Det har alltså inte ett skvatt med biologi att göra.

Grejen är att här talar vi om ett upplevt ofredande. En invit är en invit, ett ofredande är ett ofredande, oavsett kön på de inblandade. Och därför borde de som tycker det är värre med ett homosexuellt sådant, fundera på varför. Det handlar inte om att det är fel att ragga eller vem som raggar på vem, utan HUR det görs. Det klart att jag blir illa berörd om någon tränger sig på mig och inte respekterar mitt avvisande. Det blir jag oavsett om det är en tjej eller kille som gör det. Vad har könet för betydelse i det sammanhanget?

#46  Kezo billie
2005-09-21 23:23:21

för att han inte uppför sig som en man. Han bryter det sociala kontraktet. Det är biologiskt eftersom att hålla sociala kontrakt är biologiskt medfött.

Han sviker männens överenskommelse med varandra. visst är det biologiskt men det uttrycks i en social kontext.

#47  #42 PerSiflage
2005-09-21 23:46:00

I ditt inlägg nummer 32 så skriver du
"#29, jo jag håller med... även om bilden är mindre tydlig än jag kanske trott. Jag kanske borde ha postat min tvärtom-övning på AFS istället. ;-)"

Eftersom du själv skrivit inlägg #29 blir det lite förvirrande, så jag antog att du menade #28

I inlägg #28 skriver Kezo om att hon tidigare sett att killar anser att det är rätt för en kille att slå om han blir utsatt, medan tjejer ska "ta det som en komplimang, inte överreagera..."

Du håller med om detta, att inte ange könet var en medveten handling från dig, du kallar det din tvärt-om-övning ...

Jag anser att de som svarat gett dig könsneutrala svar. Det är mer accepterat att en kvinna slår en man i ovanstående situation än det skulle varit med omvända roller, och förmodligen också när det gäller två män som i ditt exempel. Trots det har ingen ansett att våld var en bra lösning.

Experimentet känns för mig misslyckat eftersom ingen har gett könsberoende svar. Vi kanske är för jämställda här, vad vet jag. Eller gick experimentet ut på att bevisa det? Det motsägs isf i ovanstående nämnda inlägg.

#48  #47 123456
2005-09-21 23:58:03

Våldet var inte mitt huvudfokus, inte alls... Nu har du förklarat, tack för det!

Jag tänkte mera som Kezo, och ja givetvis menade jag #28. Jag är förvånad över att någon öht skulle klassa det som ofredande när man tolkar det som att det gällde en tjej. Min spontana gissning är att jag skulle fått färre svar av den typen på AFS forum, men det får vi aldrig veta.

#49  123456 billie
2005-09-22 00:12:49

"Jag är förvånad över att någon öht skulle klassa det som ofredande när man tolkar det som att det gällde en tjej."

jag är kille och klassar det som ofredande. allt beror på hur något görs men berättarjaget visar väl att det var ovälkommet. Nu vet vi inte hur det upplevdes från den andre. Låter som någon som var full. Eller hänsynslöst klumpig. Kanske en som njuter av att förnedra andra. ?

Desutom har jag tidigare berättat om en mamma som stolt berättade att sedan hennes unga dotter gått en kurs i självförsvar så vågar ingen jämnårig kille nu kalla henne för hora för de har hört ryktet om hur det gick för den kille som gjorde det. Han fick en ordentlig öfil som kändes. Sedan dess håller han käft typ sa hon stolt till tidningen. Så hon försvarade våld från kvinnor mot män. Och det har det patriarkala samhälltet gjor oerhört länge. Så länge som jag minns. jag är 60+ hela min uppväxt var det ok att en kvinna slog en man i ansiktet med öppen hand om han gjort en ovälkommen invit elelr fällt en kommentar. Jag lovar det är helt sant.

#50  #48 PerSiflage
2005-09-22 00:22:54

Jag förstår att våldet inte var huvudfokus. Jag trodde, vilket du i viss mån bekräftar nu, att du var ute efter att se om du fick olika reaktioner beroende på offrets kön. Eftersom jag anser att du inte fick det så ...

Var målet att se om vi JÄIF:are var jämställda, eller iaf mer jämställda än AFS? Jag varken skriver eller läser där, så det kan jag inte svara på. Att JÄIF:are i allmänhet är för jämställdhet är väl inte någon hemlighet?

#51  123456 memma
2005-09-22 10:06:34

Är det jag som inte kan läsa ordentligt innnantill? Är du verkligen bara sjutton år eller missuppfattar jag hela texten? Är det så att du refererar en annan tjejs upplevelse? PÅ ett annat ställe framgår att du har studerat medicin och då måste du ju vara äldre än sjutton. Jag har för säkerhets skull kopierat in dina två inlägg så att inte jag i min tur blir missuppfattad:#52 Bingo 123456
2005-09-22 00:28:20
Jag har läst på det mest prestigefyllda av Sveriges medicinska universitet, och tyvärr köper jag inte sånt bara för att en föreläsare sagt det på en föreläsning. Jag har haft så många föreläsare som sagt så mycket dumt, så det kan du aldrig tro...


Ofredande? 123456
2005-09-20 19:38:52
Är detta ofredande? Är det någon vits att polisanmäla? Döm själva.
--------

hm
jag har inte koll på lagstadgan alls, ty jag är bara sjutton och läser inte alls något i närheten av juridik.
men hur är det egentligen med vad man får göra om en gubbe kommer med sexuella erbjudanden.Mvh Memma

#52  memma billie
2005-09-22 10:33:34

det var en 17 årig killes upplevelse att bli uppvaktad av en socialt klumpig homosexuell.
123456 hade lånat och gjort texten neutral? Det var inte hennes självupplevda berättelse. Jag förstod det först när hon avslöjade det och kände mig lurad. Man vill ju kunna lita på folk här.

#53  #52 123456
2005-09-22 11:32:35

Nej, jag har inte "gjort texten neutral". Jag har inte ändrat ett ord i den, den var skriven exakt så. För den som vill kontrollera finns länk i inlägg #15, som memma kanske skulle ta och titta på.

#54  Sv: Ofredande? BonzoBill
2005-09-22 15:40:27

Om man inte har genusperspektivs-solglasögonen på sig som fördunklar verkligheten så är det ganska självklart att det är vad det handlar om.

Frågeställaren i orginalversionen hör egentligen för sig för om det i kampsports-subkulturen är ok att "knacka bög" som det kallas i en del ungdomsgäng.

Att det är ok att slåss i feministsubkulturen verkar vara självklart.

#55  Sv: Ofredande? norrifra
2005-09-22 16:49:55

Jag skulle rusat fram till honom och kräkts på honom även om jag måste sätta fingrarna ner i halsen. Sedan skulle jag anmäla honom för sexuellt ofredande med mera som går att anmäla. Dessutom yrkat på rejält skadestånd. Jag hade ju blivit så sjuk och illamående av hans snack att jag var tvungen att kräkas. Jag visste inte bara var utan den enda sophögen där jag kunde kräkas var just karlslusken.

Det spelar ingen roll om karln var lesbisk eller androgyn eller om det var en pojke eller flicka som var 17 år.

#56  #54 BonzoBill 123456
2005-09-22 16:59:29

"Knacka bög" handlar väl om att gå på bögar för att misshandla dem bara för att de är bögar, inte främst att misshandla folk som stöter på en.

Den sista meningen är enbart märkligt. De enda som tyckt det varit OK att slåss i den situationen hittills, är väl pojkarna på kampsportsforumet?

#57  123456 BonzoBill
2005-09-22 17:58:10

"Knacka bög" handlar väl om att gå på bögar för att misshandla dem bara för att de är bögar, inte främst att misshandla folk som stöter på en.

Ja, men det ska finnas någon slags anledning för att det ska vara tillåtet att slå. Då får man både vara hjälte och slå på samma gång.

Jag tänkte på kampvisor och annat från Fis öppning och reportage från ROKS. Där våld förhärligas.

#58  123456 memma
2005-09-22 19:21:39

Tack för din upplysning. Jag kan vara en slarvmaja när jag har bråttom.

Mvh Memma

#59  #1 ultraliberal
2005-09-22 19:34:31

Jag tycker att en komplimang inte borde räcka för att misshandla eller polisanmäla någon. Det behövs våld eller hot för något sådant.

#60  Sv: Billie anneli
2005-09-22 20:11:09

"Heterosexuella killar sänder inte ut signaler att "Jag är öppen för inviter från bögar." däremot kan heteromän sända ut signaler till kvinnor som ser ut att välkomna detta."

Ok. Vi utgår från att det är som du säger.

Då undrar jag varför det bara tycks gälla heterosexuella mäns rättighet att slippa inviter från bögar.

Jag sänder absolut inte ut signaler om att "jag är öppen för inviter från män" på krogen, t-banan, simhallen eller vilka offentliga platser jag nu råkar befinna mig på. Tvärtom, är jag oftast tydligt ointresserad. ÄNDÅ händer det att jag får enträgna inviter från män på just nämnda ställen.

Vad är skillnaden?

#61  Sv: norrifra anneli
2005-09-22 20:17:14

Helt seriöst, nästa gång gör jag så.

Jag är dessutom ganska äckelmagad och har lätt för att kräkas. Och det kan jag ju inte rå för.. ;)

#62  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-22 21:29:08

Jag undrar samma som Annelie. Det skulle antagligen vara lättare för de karlar jag möter att komma innanför byxorna på en heterokille än att göra detsamma med mig.

#63  anneli mfl billie
2005-09-22 21:51:50

Skrev inte jag någonstans att det finns socialt klumpiga och även socialt hänsynslösa män. Dessa gör så som du beskriver.

Dessutom så finns det överenskomna ställen att ragga på. Krogen, Dansrestuarang mfl. Utanför dessa platser är det en gråzon där det inte anses helt ok att flörta med andra. Tbanan, Buss mm är nog inte accpterade att flörta på.

På ett torg, öppna platser trottoarer mm är ju gråzon. Förr fanns promenader. De som ville bli uppvaktade gick där på tider som ansågs ok. Det fanns regler för hur det skulel gå till. Tala om vädret var ok. Man mötte någon som såg intressant ut och tog av hatten och sa. Vilket härligt väder i dag. Sedan var det vara att avlyssna hennes kroppspråk om hon var intresserad eller inte. Dans har regler för hur ma nuppför sig. Man bockar och säger Får jag lov.

Däremot nu så är det många alternativa normsystem som finns parallellt. Ibland krockar dessa.

#64  Sv: Billie anneli
2005-09-22 23:07:58

"Skrev inte jag någonstans att det finns socialt klumpiga och även socialt hänsynslösa män."

Jo, men det förklarar fortfarande inte varför heterosexuella inviter skulle vara mer ok än homosexuella.

Jag går på krogen för att träffa vänner och ha roligt - inte för att ragga. Visst, många går ut i det syftet, men det gör inte krogen till ett ställe där det är "fritt fram" för vad som helst.

Jag vill också förtydliga att mitt förra inlägg inte handlade om diskret flirtande. Snarare har det handlat om grova sexuella inviter, alternativt mycket enträgen uppvaktning som inte slutat, trots att jag tydligt visat mig ointresserad.

#65  anneli billie
2005-09-23 01:03:35

Tydligen lyckas jag ine skriva så jag når fram till dig. Jag har redan svarat på dina frågor.

#66  Sv: Ofredande? CeNedra
2005-09-23 07:03:15

Jag kan tänka mig att orsaken till att de flesta män reagerar mer på homosexuella inviter beror på att det oftast är män som raggar och därmed är chansen/risken större att de blir raggade på av homosexuella män. Samt då att eftersom de så sällan/aldrig blir raggade på av kvinnor så är deras bild av den raggande kvinnan en som är sexig, snygg och läcker och inte en som har festat i tre dagar och glömt att duscha under lika många.

Om kvinnor raggade i samma utsträckning som män och på samma vis så tror jag nog att den hetrosexuella raggningen skulle uppfattas som precis lika jobbig..

#67  Sv: Ofredande? anneli
2005-09-23 09:44:41

Billie: Nej, vi befinner oss tydligen på helt olika plan.

#68  CeNedra billie
2005-09-23 09:44:59

så kan det också vara men jag tror mer på att män har en överenskommelse sedan de är små grabbar att man inte visar sexuellt intresse för kompisar. Man kan onanera tillsammans men inte vara kåta på varandra. Då går man över en gräns.

Kan det inte ha med manlig hierarki att göra? Att vara den som raggar är ok. Män har väl föreställningen att de är den aktive. Om då en annan man raggar på dig så säger han att du är kvinnan i mitt liv.

Låt oss kalla honom för Bullie, han är 50 år och stirrar länge på mig Billie som är 18 år och soldat under utbildning på reda till Stockholm.

"Grabben, ska du hänga med på en öl. Jag bjuder!" Billie känner sig inträngd i ett hörn. Va fan vill han mig? Jag går här för att för första gången våga flörta med nån snygg tjej. Så kommer en gammal gubbe och tränger in mig i ett hörn. Jag sprang därifrån skräckslagen. Om jag inte varit så skräckslagen för konflikter hade jag nog slgit ner honom. Man gör inte så som han gjorde enligt normer som fanns då för över 40 år sedan.

Två år senare efter att ha lärt känna många bögar så förstod jag att han var en osedvanligt socialt klumpig man som troligen var rätt desperat. De flesta bögar jag lärde känna var mycket försynta när de raggade. Klädval, leenden att titta bara en halv sekund för länge in i dina ögon, bara den som ville bli raggad på behövde veta om vad som skedde. Guldkedjor kring arm eller vrist var ett hemligt tecken ett tag. speciella märkeskläder av kända designers som var bögar.

Mycket subtilt.

Jag kan ju ha fel men jag tror att det finns en tyst överenskommelse att män raggar inte på män oc hom man är en man som tänder på andra män raggar man bara på dem som är samma sort.

Därför den starka reaktionen av 17 årige killen i texten. Mannen bröt en mycket stark norm. Motsvarande att en man skulle gå in fel dörr på badet och gå till dambastun och propsa på att få sitta där för jag är tjej innerst inne.

Däremot förväntas det av män att de ska visa sitt intresse för kvinnor när hon själv är intresserad. Han ska kunna läsa av att hon är det.

#69  Sv: Ofredande? Gullegubben
2005-09-23 10:16:52

Jag undrar hur stor andel av den kvinnliga befolkningen som någon gång eller ofta attraheras av män som är framfusiga och inte ger upp i första taget. Enligt skribenterna här verkar det som om de inte förekommer alls. Det måste ju vara fel. Om så vore, skulle denna typ av raggande ha dött ut redan eller åtminstone minskat, så mycket att få kvinnor hade erfarenhet av det.

Såg att det finns en stor eller liten minoritet av kvinnor som överhuvudtaget inte kan bli attraherade av en man om han inte är ledande rakt igenom, har skribenterna här rätt att säga att de är koko i huvudet och att deras känsloliv pajar för skribenterna här och att då får dessa kvinnors önskningar och behov vika för feminetik-tjerna och deras likars önskningar och behov?

Initiativkraft OCH hänsyn är givetvis bäst men det är faktiskt så att initiativkraft utan hänsyn funkar bättre än hänsyn utan initiativkraft.

Jag antar att bögar är bättre på att "läsa" andra män ("gaydar") än vad de flesta hetero-män är på att "läsa" kvinnor, sedan tror jag att koderna och signalerna är tydligare där också. Jag har aldrig blivit antastad av någon bög. Jag var på gay-klubb med en homosexuell kollega för ett par veckor sedan och det var helt lugnt där också. En bekant berättade att han varit på samma ställe och bara blivit artigt uppmärksammad en gång, vilket han inte stördes av, utan tyckte att han gott kunde acceptera "på deras ställe". Jag kan inte låta bli att dra parallellen med alla dessa kvinnor som piffar upp sig till tårna och går på ragg-ställen men ända bara är där för att snacka med sin kompis i lugn och ro och blir jättesura över jobbiga killar som raggar.

#70  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-23 13:08:17

Jag tror att felet GG gör är att sammankoppla trakasserier med uppvaktning.

Jag tror inte att de som ägnar sig åt et förra egentligen syftar till det senare. Jag tror at de gör det av helt anra anledningar: för att kränka, för att de tycker det är kul, för att de har fått en konstig uppfattning om relationer, t ex.

För att illustrera ska vi ta upp ett axplock av situationer ur mitt högst verkliga liv...

1. En man passerar och sträcker ut sin hand och tar tag i mitt bröst

2. En bekant säger "den där gången när du blev arg tyckte jag du var dum i huvet, men väldigt söt också"

3. En man går fram på stan och säger: "Ska du med hem på analsex?" (jag var f ö 13 år, och han 40, det kanske kan intressera nån åldersrasist?)

4. En bekant passar på att demonstrativt kika in i provhytten där jag står halvnaken, vid ett besök i hans affär.

5. En obekant man står en hel kväll vid bardisken när jag jobbar och säger "Du har så vackra ögon, du har så vackert ansikte, du lyssnar så bra...." osv i timmar.

6. En arbetskamrat håller fast mig, knäpper upp skjortan och trycker mitt ansikte mot sitt bröst varje gång jag går förbi

Ja, det var ett litet axplock.

Jag hävdar att nummer 1, 3, 4 och 6 inte rimligen kan ha väntat sig eller velat att få ut något annat av sitt beteende än att antingen kränka mig eller ta sig en frihet på min bekostnad för att bli sexuellt stimulerad.

Nummer 2 och 5 är exempel på mer eller mindre klantiga raggningsmetoder. Som kan vara irriterande, men som inte är menade att kränka eller irritera, utan är ett resultat av det bästa dessa personer kunde komma på för att ragga på mig just då. Och det händer väl alla att sånt blir lite klantigt. Och vissa är t o m notoriskt irriterande raggare. Det kan de kanske inte hjälpa. Och dessa ragningsmetoder kan säkert funka ibland.

#71  #70 Sv: Ofredande? Peggy billie
2005-09-23 21:21:36

Men inget av detta som hänt dig motsäger väl något som GG eller jag eller någon annan här redan bekräftat. Vi vet väl också att sådana män finns.

Verkar väl rimligt att se dem som utnyttjare av av att de inte stoppas.

Det vi tar upp är att eftersom enda sättet att bli ihop med någon är att leva upp till hennes krav gör att vi som män får prova oss fram.

Alla kvinnor är olika så det kräver en otrolig fantasi i at försöka tolka vad som funkar på just henne man har framför sig.

Kanske alla dessa övergrepp på dig är tecken på hur svårt det är att lyckas. De uppför sig lite som ett fotbollslag som förlorat. Börjar sparka på motståndarnas ben, sänka dem för att oskadligöra dem.

Nån slags psykning genom kränkningar.

Om det verkligen var så att män var överordnade kvinnor så skulle de aldrig behöva göra så här. Då skulle de få sex istället för att nöja sig med att förnedra utan att alls få till det. Kanske några hämnas på dig för att andra kvinnor varit så omöjliga att förstå sig på?

Finns ju kvinnor som hämnas på män när kvinnorna misslyckas också. Att hämnas är generellt och inte bara män gör så.

I många TVsåpor så talar kvinnor illa om de andra kvinnorna.

#72  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-24 09:18:14

Men asså Billie, min poäng är att nr 1, 3, 4 och 6 inte alls har NÅGOT med uppvaktning, raggning, sexuella inviter etc att göra. Dessa män var inte ute efter att få mig i säng. Det finns inget som säger att de ens var attraherade av mig.

De var bara ute efter att kränka, att känna makt, att såra....

De använde ett sexuellt uttryckssätt för att uppnå detta. De kunde ha valt att misshandla mig också - det har vissa män också gjort. Eller någon annan mobbningsmetod - been there, done that.

Men när man är en man som vill kränka en kvinna, verkar det som att sexuella övergrepp är medlet över andra att ta till.

#73  Peggy billie
2005-09-24 11:22:13

"Men inget av detta som hänt dig motsäger väl något som GG eller jag eller någon annan här redan bekräftat. Vi vet väl också att sådana män finns." av Billie

Hur menar du att vi är oense. Inget av det du skriver om Ofredande motsäger väl vad jag och andra tar upp. Vi är rörande eninga medans du tycks tro att vi är oeniga till max?

#74  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-24 11:24:53

Du fortsätter koppla ihop uppvaktning med trakasserier.

Min hela poäng är att de inte har ett dugg med varandra att göra.

#75  Sv: Ofredande? Apache
2005-09-24 11:37:29

Peggy skrev: "Du fortsätter koppla ihop uppvaktning med trakasserier. Min hela poäng är att de inte har ett dugg med varandra att göra."

Det du måste inse är att det någon ser som trakasserier, kan någon annan se som sexigt framfusig. Vi är alla individer.

#76  Sv: Ofredande? Apache
2005-09-24 11:44:21

Peggy skrev: "Men när man är en man som vill kränka en kvinna, verkar det som att sexuella övergrepp är medlet över andra att ta till."

Att ta upp vad ett ytterligt fåtal sjuka män kan tänkas göra, som ett slags exepel på vad "män" gör är ohyggligt fult och osakligt.

Att du haft otur eller varit synnerligen dålig på att välja man, och följdaktligen dejtat en sjuk man som misshandlar dig har noll och intet att göra med män som grupp.

Bland män sett som grupp tillhör kvinnomisshandlarna undantagen.
Tråkigt för dig att du valde att dejta en. Det är dock inte de friska männens fel.

#77  #74 Peggy billie
2005-09-24 12:08:48

"Du fortsätter koppla ihop uppvaktning med trakasserier.

Min hela poäng är att de inte har ett dugg med varandra att göra. "

Det var ju det jag var enig med dig om. så vem skriver du till?

Du tillskriver mig åsikter som jag inte har.

#78  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-24 12:19:47

Hm, Apache, så jag har dejtat en kvinnomisshandlare? Intressant. Vem då? Hade jag trevligt?

Jag har inget minne av det, ja, jag har inget minne av att ha "dejtat" nån karl öht.

Så du menar att dessa exempel jag tar på trakasserier skulle kunna tolkas som sexiga? Av vem? Hur?

Att de skulle kunna vara sätt för en person att försöka bli omtyckt av mig? Vem skulle använda den taktiken, kan du berätta det?

Billie, i nr 71 skriver du om sätt att bli ihop med nån etc. Det hör inte dit, anser jag.

#79  Sv: Ofredande? Apache
2005-09-24 12:34:23

Mitt resonemang utgår från de du skriver i #72

Peggy skriver: "De var bara ute efter att kränka, att känna makt, att såra....

De använde ett sexuellt uttryckssätt för att uppnå detta. De kunde ha valt att misshandla mig också - det har vissa män också gjort. Eller någon annan mobbningsmetod - been there, done that.

Men när man är en man som vill kränka en kvinna, verkar det som att sexuella övergrepp är medlet över andra att ta till."

Jag har inte läst hela tråden (fy skam!) :D
..Och utgick från att det du talade om var självupplevt.
Om så inte är fallet, my mistake, sorry. Mitt svar till ovanstående citat kvarstår dock.

Vad gäller det jag skrev i #75: Håller du med om att vi människor tolkar saker på olika sätt? Dvs. det som för någon är ovälkommet fjäsk, kan för en annan upplevas som mycket välkommen vänlighet.

Skall fö. i fortsättningen läsa hela tråden innan jag kastar mig in i debatten :)

#80  Sv: Ofredande? kezo
2005-09-24 12:52:27

En del män tänder bevisligen på kvinnor som kränker dem och gör dem illa, säger elaka saker osv.

Ger det mig rätt att gå på så mot en ny manlig bekantskap, bara för att det har "funkat tidigare"? Som Apache säger, alla är vi individer, och då måste man också behandla omgivningen (så långt det går) som individer - dvs med respekt! Att visa sitt intresse för någon är inte i sig respektlöst. Att förfölja, trakassera, inte bry sig om avvisanden, säga kränkade saker etc - det ÄR respektlöst!

De flesta kvinnor och män jag har träffat blir smickrade av uppvaktning, att någon tar initiativ mm. (Och ja, en hel del män skulle önska att det hände dem oftare...) Men jag kan inte minnas att jag har träffat NÅGON, av NÅGOT kön, som tycker det är smickrande att någon är "gå påig" på ett hänsynslöst sätt. (T ex de flesta av de fall som Peggy tar upp.) Därför undrar jag var ni har träffat alla dessa kvinnor som så gärna vill bli förnedrade och dominerade? I SM-kretsar? Vid porrfilmsinspelningar?

Och så återigen detta att en man måste "prova" sig fram för att se om han lever upp till kvinnans "krav". Har män då inga egna krav, över huvud taget? Det stämmer inte med mina manliga bekanta.

#81  Sv: Ofredande? Peggy
2005-09-24 12:53:03

Det är självupplevt. Jag har blivit misshandlad av en man. Men inte fan dejtade jag honom.

"Dvs. det som för någon är ovälkommet fjäsk, kan för en annan upplevas som mycket välkommen vänlighet."

Absolut.

Men jag har väldigt svårt att se något av exemplen 1,3, 4 och 6 som fjäsk. Eller vänlighet.

Ett bra exempel på vad du talar om är väl snarare nr 5.

#82  Kezo billie
2005-09-24 16:27:01

"Och så återigen detta att en man måste "prova" sig fram för att se om han lever upp till kvinnans "krav". Har män då inga egna krav, över huvud taget? Det stämmer inte med mina manliga bekanta."

Om det är mig du syftar på så heter jag Billie.

Hur menar du nu? Vad i min text går att tolka som att män eller jag inte har egna krav. Hur ändrar våra egna krav att kvinnor är kräsna?

Stämmer inte med mina manliga bekanta heller. Och inte med min erfarenhet av mitt eget handlande.

Varför tillskriver du mig uppfattningar jag inte har?

#83  Billie #82 kezo
2005-09-25 15:34:15

Vad jag menar är att om det bara är mannen som måste "testa" om han lever upp till kvinnans "krav" och inte tvärtom, så måste det ju betyda att mannen inte har några krav för egen del. För då skulle ju kvinnan också "testas", och (kanske) en mängd kvinnor inte leva upp till dem.

Och jag tillskriver ingen åsikter som de inte har. Men jag har sett ovanstående argument dras upp ett flertal gånger i olika versioner, inte bara från dig, och jag kan inte tolka det på något annat sätt än vad jag har gjort.

#84  Kezo billie
2005-09-25 19:14:30

då förstår jag bättre hur du menar.

Självklart ska man eftersträva millimeterrättvisa :) Om du testar mig så testar jag dig.

Men jag måste ha totalt misslyckats att nå fram med min text. För mig blir det som nån slags "Jaha, och?"

ditt inlägg ändrar inte på bilden, den snarare stärker det jag sa. du var bara mer allomfatande, tog med fler faktorer. Det ändrar väl inte relevansen för det jag tog upp? Har jag ändå missat något i din kritik.

Jag menar att det jag skrev gäller men att jag för att undvika missförstånd borde ha lagt till att samma gälelr förstås att män är kräsna och väljer bort de kvinnor som de inte känner för.

Jag erkänner gärna att jag är urusel på att beskriva min verklighet.

Jag var 19 när jag flyttade till Stockholm. Hade besökt staden som 18 åring i militära. Vi var placerade på utbildning på Helikopterskolan.

Jag flyttade ihop med min första sambo 1969/1970. Alltså ca 7 år efter att jag som oskuld kom till den stora staden.

Tänk dig då en tjej på 19 med mitt utsende. Inte hade det dröjt 7 år för henne att finna någon i Sveriges största stad att flytta iop med.

Kvinnor som grupp ställer mycket större krav på män som grupp än tvärtom. Hon som jag flyttade ihop med hade minst tre killar som uppvaktade henne på hennes jobb. Hon flyttade ihop med en av dem när jag gjorde slut. Jag hade ingen som var intresserad av mig men efter tre år fann en tjej som jag flörtat med 1968 mig. Hon kände igen mig tvärs över en stor samlinglokal med en 300 besökare och leta upp mig i en paus. Vi var ihop tio år. Under den tiden var det alltid killar som var intresserade av henne på Universitet och på sommarjobb hon hade. När hon och jag gjorde slut så hade hon minnst två som var mycket intresserad av hene och jag har nu efter 20 år inte funnit någon som intresserar sig för mig.

Visst kan jag vara ett undantag men att män som inte har någon och som jag fråga bekräftar att kvinnor som grupp är mer kräsna än män som grupp.

Visst kan jag ha fel men inget tyder på att detta är en social konstruktion. Det har alltid varit så. Det är rimligt att anta att det är medfött. Vi är olika.

Ofredande blir det för att männen är mer intresserade oc hkvinnor är mer passiva elelr ointresserade. Det är då fler män som får syn på någon de vill vara med och män är väldigt olika i förmåga att relatera så eftersom så många av dem vil lbli ihop med någon så är konkurrensen om de få kvinnor som vill mycket hård och då tar de mest otåliga männen till manipulativa metoder.

De försöker där de borde förstått att de inte var välkomna att försöka. De går bortom det rimliga i att tjata. De kan följa efter i timmar för att det till slut lönar sig att tjata. Det kan bli en ond cirkel.

Men det finns också män som gör det för att förnedra. Kan man inte få kärlek så kan man få hat. Hat är också något slags erkännanden jämfört med total ouppmärksamhet.

eftersom kvinnor får fler uppvaktningar än de känner för att välkomna så försöker de olika strategier för att slippa ovälkommen uppvaktning. Att helt ignorera de försök som inte lever upp till deras nivå är en modell. En annan är att aggressivt avvisa den som var för optimistisk om sina chanser.

#85  Billie kezo
2005-09-25 21:13:31

Du verkar på många sätt vara mycket insiktisfull i det här, och det märks att du har varit med ett tag : )
Men du målar upp en oerhört tragisk bild mäns situation, och som jag faktiskt tror bara stämmer in på vissa. De flesta män jag känner eller har känt, har inte mer problem att få tjejer än jag har att få killar. Och de är inga superrika, supersmarta sexgudar.
De är helt vanliga killar. De får inte alltid den de vill ha, men det får inte jag heller.

Samtidigt är jag inte säker på att det inte finns lika många kvinnor som har det så här. Fast jag tror att det kanske främst gäller lite äldre kvinnor. Men de märks inte lika mycket. Deras ensamhet blir osynlig. Eftersom männen är de som (förväntas) ta initiativ, så märks det.

Sedan tycker också jag att det verkar som om många kvinnor faktiskt har lättare att leva som singel än många män, och också oftare väljer att göra det om de inte hittar någon det verkligen funkar med. Detta kan bero på många saker, men jag tillskriver könsrollerna en stor skuld. Män får lära sig att de alltid ska vilja ha sex, och den som inte får till det så ofta, är en misslyckad man. Det är "okej" för en man att vara singel - men då ska han samtidigt få hyfsat många ligg. Jag tror inte att kvinnor har det kravet på sig på samma sätt.

Vidare har många män svårare att odla nära relationer, för det är inte förenligt med den traditionella mansrollen. Resultat: det lever ut alla sina känslor genom det sexuella. Där, och endast där, "tillåts" det för en man. Inte så konstigt att behovet av sex blir som en boja, och att det inte "räcker" med att runka när andan faller på!

#86  Kezo billie
2005-09-25 22:58:46

"jag tillskriver könsrollerna en stor skuld. Män får lära sig att de alltid ska vilja ha sex, och den som inte får till det så ofta, är en misslyckad man. Det är "okej" för en man att vara singel - men då ska han samtidigt få hyfsat många ligg. Jag tror inte att kvinnor har det kravet på sig på samma sätt.

Vidare har många män svårare att odla nära relationer, för det är inte förenligt med den traditionella mansrollen. Resultat: det lever ut alla sina känslor genom det sexuella. Där, och endast där, "tillåts" det för en man. Inte så konstigt att behovet av sex blir som en boja, och att det inte "räcker" med att runka när andan faller på!"

Och en könsroll är ju då något inlärt. Som jag förstått så är väl de flesta aktiva feminetiker i Tycka överens om att könsrollerna ska sluta vara en boja och i stället bli en frihet att vara den man vill vara.

Alltså det är min tolkning när jag läst er. alal kanske inte är överens men med variationer säger ni ungefär så???

Hur menar ni då att de ska gå till?

Ta nu detta med ofredande.

Tydlighet. Man kan göra som förr. Ha mycket tydliga signaler.

De har börjat med det. Snabbdejting eller vad det heter. Det finns nadra varianter. Singelträffar på varuhus? alla som är singlar och vill bli kontaktade väljer en varukorg med singelfärgen. Det är då accepterat att man talar med de andra som har samma korg utan att man känner varandra innan.

Smarta företag säljer speciella partyblink eller armband med text på.

Alltså ett yttre tecken på att jag är öppen för att bli kontaktad men har rätt att säga nej och det ska då accepteras utan argument annars tillkallar man vakten och personens namn skrivs upp och får aldrig mer vara med. Tydlighet är bra men passar bara för de som vet vad dom vill. Massor av folk vill det ska bara hända spontant.

Därför är dans ett vanligt sätt att träffas för där finns redan regler för hur man är mot varandra, eller konferenser inom jobbet.

I vissa kulturer har man system med att man frågar föräldrarna. Det verkar inte bra. Då blir ju kvinnan sedd som någon som är omyndig.

En rolig grej jag hörde av en som bott i USA. I vissa kristna miljöer får de ju bara ha sex om de är gifta och då vill alla gifta sig tidigt.

Då ordnar de redan gifta stora partyn där de bjuder in de ogifta och lsitigt placerar dem som de tror ska passa ihop bredvid varandra så de får en yttre anledning att tala med varandra. De har då påtvingade lekar som de gifta hittat på för att de ska tvingas samarbeta och de får då erfarenhet av hur de skulle kunna funka som om de redan var gifta. För att ta reda på om de funkar sexuellt med varandra så hittar de på sk "icke-sexuella anledningar att röra vid den andre oc hde får då chans att känna efter om det känns ok eller usch med just den som kanske blir deras för evigt :)

Jag var med om några sådana lekar hos Baptisterna i Stockholm. Korskyrkan. 20 eller 21 år var jag. Mycket blyg. En jättesnygg tjej och jag skulle då vara ett låtsaspar som de amerikanska lekledarna på Internationella avdelningen satt ihop. Vi fick röra en hel del vid varandra och titta varandra djupt in i ögonen i de finurligt konstruerade lekarna. Ungefär som scouterna? troligen har.

Otroligt barrnsligt och rädslan för att det kunde tolkas sexuellt gjorde att hysteriska skratt och fniss bröt ut så fort någon nuddade vid den andre. Vilket verkade vara avsikten. Att under jubel av alla andra vänja sig vid att hålla i den andre för att inte ramla omkull.

allt var så barnsligt så jag fattar inte att vuxna kan hålla på med sånt men rädslan för sexuell beröring var så stor så all beröring som inte var regelstyrd i en lek var helt tabu. Men nu eftersom Pastorer föräldrar mm var med så blev det tillåtet. Det skedde ju inget allvarligt och allt var under en tillåten lek. Tio år senare var jag med om en mer uxen variant hos Missionskyrkan mitt emot. Men då hette det Träning i samarbet eller nåt. Det var två Bildterapeupter från Danderyd som höll i det. Mycket entusiastiska tjejer ca 25 till 35

UngdomsPastorn hans fru och många fler. Vi öva oss att samarbeta och det var mycket nyttigt att verkligen lyssna och försöka förstå den andre på djupet. Jag upptäckte hur dålig jag var på att lyssna fokuserad på vad den andre verkligen menade oc hinte vad jag trodde den sade.

Man kunde ha sådana möten inom föreningar mm. Man lär känna folk på ett helt annat sätt i en relativt trygg miljö jämfört med stökiga raggställen som krog med hög musik och desperata one night stand raggande.

Ju fler ställen där verkliga möten sker ju färre anledningar till ofredanden.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?