feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

En kvinnas värde i Sverige


Gå till senaste inlägget#1  En kvinnas värde i Sverige memma
2005-09-20 16:33:15

I tråden 'en kvinnas värde' förs en generell debatt om kvinnans sk. värde. Man bör nog precisera sig. Jag antar att värdedeabatten blir intressantare om man koncentrerar sig på Sverige. Alla vet ju att kvinnans värde är lågt i många u-länder, men har detta värdeunderskott helt eliminerats i Sverige?

#2  Sv: En kvinnas värde i Sverige LostTranslation
2005-09-20 16:41:09

Ja.

#3  Sv: En kvinnas värde i Sverige TantMarcus
2005-09-20 16:47:11

Om vi nu ska snacka människovärde (brr...) så:

Är det bara jag som tycker att kvinnor värderas högre än män? Eller omvänt: att män värderas lägre än kvinnor.

#4  #3 TantMarcus MartinK
2005-09-20 16:54:54

Inte helt oväntat kanske men jag håller med dig. Jag tycker generellt att män värderas lägre, och dessutom har ett värde som är helt beroende av hur produktiva dem är..

#5  #3 LostTranslation
2005-09-20 16:58:37

Vi är väl människor? Eftersom vi i Sverige har nått till en punkt av relativ frihet, jämlikhet och "människoskap" så borde vi kunna konstatera att "människovärdet" på individnivå (vilket borde vara det vi pratar om) är lika för alla i vårt långa land.
Sen kan man ju fundera kring om en rik företagsledare har ett större "samhällsvärde" än en fattig narkoman. Det sista var ett konstaterande, inte en värdering.

#6  TantMarcus och MartinK Jpn
2005-09-20 17:11:18

Kan ni förklara tack, jag kan inte se några värderingsskillnader.

#7  Sv: En kvinnas värde i Sverige kezo
2005-09-20 17:12:59

Kvinnors värde är i högre grad kopplat till utseende, mäns till prestation. Frågan är vilket som är svårast att uppnå?

De som av olika anledningar faller utanför idealen, får anstränga sig mer för att bli omtyckta, uppskattade, få jobb, hitta en partner mm, än de som motsvarar idealen. Och jag kan inte se på vilket sätt detta skulle vara könsbundet.

En vacker kvinna kan kanske "bara vara" och ändå bli omtyckt. En alldaglig kvinna är det svårare för, och en ful kvinna funkar det absolut inte för.

På samma sätt behöver en man som föds hyfsat rik och smart, inte antsränga sig lika mycket som andra män.

#8  Kvinnors högre skyddsvärde är en patriarkal norm TKU
2005-09-20 17:34:52

Kvinnor har, i de flesta svenskars ögon, större skyddsvärde än män.

Det är därför som kvällspressen kallar Anders som slagit ihjäl Bertil för "mördare" (usch), men Charlie som slagit ihjäl Doris kallas "kvinnomördare" (dubbelt usch).

Att se strängare på en våldshandling mot en kvinna än en likadan våldshandling mot en man, är en kvarleva från ett patriarkalt samhälle där män har plikten att skydda sina kvinnor mot våld.

Många av de som kallar sig feminister använder denna skillnad i skyddsvärde i sin retorik. Jag tycker det är oärligt av den som påstår sig kämpa för jämställdhet att spela på en patriarkal norm.

#9  Jpn TantMarcus
2005-09-20 17:37:30

Du ber om en förklaring. Jag antar att du menar att du vill ha exempel. Det kan du få så småningom, men det jag vill säga just nu: det känns som det är så. Min känsla är som jag skrev i #3, och det kanske är något som bör tas på allvar, oavsett exempel eller bevis.

#10  TantMarcus Jpn
2005-09-20 17:50:53

Ja jag menade att jag ville ha exempel, och ja naturligtvis ska din känsla tas på allvar.
Jag är bara nyfiken eftersom jag själv inte ser/lägger märke till vad som är grunden för din känsla

#11   Fosfolipid
2005-09-20 17:54:27

Om män och kvinnor nu är olika mycket värda måste detta betyda att de båda på något sätt i alla fall är värda _något_. Är människovärdet ekonomiskt, praktiskt, estetiskt eller är det bara en sådan där sak man säger utan att mena något?

#12  TKU Jpn
2005-09-20 17:57:31

Handlar det inte en del om förmåga att försvara sig?
Samma våldshandling ses ju också som värre(och det tycker jag personligen också den är) om den drabbar någon som är mycket gammal eller mycket ung eller ät handikapad eller av annan anledningb inte har en rimlig chans att försvara sig.

#13  #6 MartinK
2005-09-20 17:58:35

Tja, i grund och botten tror jag det handlar om att feminismen har givit kvinnor ett större spektra att verka inom, det är okej att vara både stark och svag som kvinna, som man skall man fortfarande vara stark, mäns sexualitet har vi ju diskuterat till döds, den är fortfarande i grunden ful medans den kvinnliga är fin, oavsett hur den utövas, den man som är lyckligt lottad får ta del av den, den olyckligt lottade kvinnan får ta del av mannens. Män är våldsamma som slår allt och alla, kvinnor räknas fortfarande som mer moraliska.
Det handlar väl om att kvinnliga egenskaper uppvärderats och det är tabu att kritisera kvinnor medans det omvända gäller för män. Det är i grund och botten fritt fram att använda män som syndabockar för det mesta.
Tills helt nyligen så var det ju fritt fram att åldersdiskriminera efter kön, till mäns nackdel. Det visar ju tydligt att män inte har nått värde utan pengar, kvinnor däremot är ju vackra och trevliga..

#14  #7 MartinK
2005-09-20 18:01:03

Fast även en aldrig så ful kvinna har ju fortfarande ett mycket större värde än en utslagen man. Tittar man på uteliggare så är ju de flesta män, de kvinnliga kan fortfarande köpa sig ett hem med sin kropp..

#15  MartinK Jpn
2005-09-20 18:24:49

Åldergränserna på krogen var ett bra exempel, jag tänkte inte på dom.
Men där har det gått åt rätt håll i allefall, jag är en stark förespråkare för en helt könsneutral lagstiftning.
Och visst känner jag igen mycket av det du skriver, om man läser/tittar på en hel del media får man lätt intrycket att kvinnor är änglar och män är djävlar.
Men ute i det riktiga samhället tror jag att båda könen både hyllas och hånas ungefär lika mycket.

Slutligen
Efter att ha läst igenom tråden modifierar jag min åsikt lite, det finns värdeskillnader men dom är mycket små och vem som är värd mest varierar efter situationen.

#16  TKU millae
2005-09-20 18:44:17

Precis som Jpn skrev handlar det nog om faktiska möjligheten att försvara sig. Fysisk styrka och det det faktum att kvinnor inte är lika tränade i att försvara sig själva kan spela in.

Jag menar på inget sätt skuldbelägga kvinnor som blir våldtagna eller mördade, men en viss inlärd hjälplöshet och upprepning av kvinnan som offer i det offentliga rummet hjälper nog göra sitt.

Dessutom tänkte jag helt empiriskt att de flesta "hjältestoryn" handlar om män. Män som räddar en gamling ut ur ett brinnande hus får medaljer, ett kvinnligt vårdbiträde som stänger av plattan hos en senil gamling innan det börjar brinna stänger av plattan men får ingen uppmärksamhet för det.

Kanske ett dumt exempel, men ville bara säga att det är rätt vanligt och populärt att reproducera bilden av män som kapabla, starka hjältar. Kvinnor blir mer osynliga, eller exotiserade i dessa sammanhang.

#17  Våld mot starka/svaga, våld mot män/kvinnor TKU
2005-09-20 23:00:15

Jpn: "Handlar det inte en del om förmåga att försvara sig?
Samma våldshandling ses ju också som värre(och det tycker jag personligen också den är) om den drabbar någon som är mycket gammal eller mycket ung eller ät handikapad eller av annan anledningb inte har en rimlig chans att försvara sig."

Offrets kön, styrka och möjlighet att försvara sig är totalt oväsentligt i många fall. Om förövaren använder automatvapen eller en hästdos arsenik så är det i mitt tycke lika illa vare sig offret heter Paolo Roberto eller Linda Rosing.

Om förövaren i stället ger Linda en käftsmäll så kanske det är värre än att smocka till Paolo, men det beror knappast på hur de ser ut utan byxor. Ska en domstol vara hårdare mot den som ger en käftsmäll till en otränad man på 60 kilo, än den som ger samma käftsmäll till Ida-Theres Karlsson?

#18  Kezo #7 Ior
2005-09-21 02:55:50

Intressant:

"En vacker kvinna kan kanske "bara vara" och ändå bli omtyckt. En alldaglig kvinna är det svårare för, och en ful kvinna funkar det absolut inte för."

Kan du precisera hur du menar? Och hur ser en vacker kvinna ut till skillnad från en alldaglig?

#19  TKU Jpn
2005-09-21 05:29:56

"Offrets kön, styrka och möjlighet att försvara sig är totalt oväsentligt i många fall. Om förövaren använder automatvapen eller en hästdos arsenik så är det i mitt tycke lika illa vare sig offret heter Paolo Roberto eller Linda Rosing."

Ja ingen har någon egentlig möjlighet att försvara sig obeväpnad mot ett automatvapen.

"Om förövaren i stället ger Linda en käftsmäll så kanske det är värre än att smocka till Paolo, men det beror knappast på hur de ser ut utan byxor. Ska en domstol vara hårdare mot den som ger en käftsmäll till en otränad man på 60 kilo, än den som ger samma käftsmäll till Ida-Theres Karlsson?"

Jag skrev eller av någon annan anledning inte har möjlighet att försvara sig.
Din otränade 60-kilos man passar in där.
För övrigt kan man alltid rota fram något undantag men ärligt talat hur många män på 60 kilo känner du?

#20  Sv: En kvinnas värde i Sverige TKU
2005-09-21 08:06:08

Jag väger 63-64 kg och har många manliga bekanta som väger mindre än så.

#21  Sv: En kvinnas värde i Sverige puff
2005-09-21 08:18:15

jag väger 60kg

#22  Sv: En kvinnas värde i Sverige bengtboman
2005-09-21 11:41:13

Jag väger 69.

#23  Sv: En kvinnas värde i Sverige Kristin
2005-09-21 11:43:04

En otränad man på 60-kilo har förmodligen ändå mer sammanlagt muskelmassa än en lite tränad kvinna på 60-kilo. Tyvärr så är det så. Jag gillar det inte, men det går inte att bortse från fysiska faktorer.

DÄREMOT behöver inte mannen ha ett övertag i att slåss. Det handlar väl om upprepning. Om Anders slår till Markus en gång anses det inte lika farligt som om Anders slår Eva varje fredag kl 21. Om Anders slår Eva på samma sätt, och med samma resultat, som han tidigare slagit Markus så förutsätter jag att lagen bedömmer fallen lika. Görs inte det- Ja, då finns det ett strukturellt problem. Fast det visste vi ju redan sedan tidigare ;)

#24  Sv: En kvinnas värde i Sverige millae
2005-09-21 11:47:23

Just det, nu har den här tråden blivit en viktklubb också.

Men oavsett vikt (och ja, jag känner också mängder med sextiokilosmän) har många män större muskelmassa än många kvinnor. Detta gäller förstås inte alla kvinnor jämfört med alla män. Samt det jag tog upp tidigare att trots en vältrtänad kropp kan många kvinnor ändå inte använda den till självförsvar helt enkelt för att de inte har uppmuntrats till det. (inlägg #16)

#25  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 11:54:15

Jag har ett exempel på kvinnans värde i Sverige.

Jag besöker ofta arkiv. I veckan var jag i ett.

En person där hade beställt en skolkatalog från 1800-talet. Arkivarien kom med alla hans böcker, utom den. Arkivarien sa: "Ja, jag tog inte med den, för det var ju en flickskola!" Beställaren: "Ja?" Arkivarien: "Jaha, vill du ha den ÄNDÅ?"

Jag hoppas att det låg något annat bakom.

#26  #24 millae MartinK
2005-09-21 11:55:11

Jag skulle vilja påstå att kvinnor uppmuntras till att använda sin kropp i självförsvar mycket mer än vad män gör idag. Det finns ju otaliga självförsvarskurser för kvinnor och ständiga artiklar om hur man som kvinna kan försvara sig. Har aldrig sett sådana som riktar sig till män.

#27  Ior #18 kezo
2005-09-21 12:09:21

Tja, hur skiljer du en framgångsrik man från en utan framgång?

Allt är relativt, men jag tror de flesta är överens om att det ändå finns vissa ideal som gäller - både när det gäller utseende och annan typ av framgång. Att påstå att alla kvinnor anses ha ett högt värde och behandlas som guld jämfört med män, bara för att de är kvinnor, är i mina öron bullshit. Möjligen om man bara räknar "skyddsvärde". (Kvinnor är så fysiskt svaga att män måste försvara dem...)

#28  #25 LostTranslation
2005-09-21 13:01:37

Han kan ha letat efter en manlig person (släkt, etc) som levde under 1800-talet.

#29  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 13:04:19

Nej, han letade efter en kvinna. Det var därför han hade beställt katalogen.

Men arkivarien tyckte tydligen inte att kvinnor var värda att leta upp? Eller?

#30  Kristin bengtboman
2005-09-21 13:04:58

"DÄREMOT behöver inte mannen ha ett övertag i att slåss.".

Att slå är något som huvuddelen av befolkningen aldrig har gjort eller kommer att göra. Den som slår gör inte det för att den är starkare utan för att den har lägre moralisk betänklighet. Det är obehagligt att slåss även om man är den starkare. Det är därför inte så sällan som den svagare kan skada den starkare.

#31  Peggy bengtboman
2005-09-21 13:06:30

Ditt enskilda exempel säger mig absolut noll om något annat än att arkivarien möjligtvis är inskränkt.

#32  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 13:09:44

Eller helt jäkla bombad, snarare. Jag tappade iaf hakan.

#33  #7 LostTranslation
2005-09-21 13:20:42

"Kvinnors värde är i högre grad kopplat till utseende, mäns till prestation. Frågan är vilket som är svårast att uppnå?"

Det är sånt här som vi aldrig kommer finna någon lösning på, och definitivt inte kunna lagstifta om (för att upphäva för/nack -delar). Därför är det i mina ögon en ganska ointressant fråga. Alla är vi små myror i ett stort maskineri. Som jag ser det är det enda vi kan göra att ge så många så möjligt en så bra start som möjligt här i livet. Sen är det faktiskt inte upp till staten att i alla lägen dadda med medborgaren - en del måste medborgaren ta hand om själv!

#34  Peggy bengtboman
2005-09-21 13:52:23

Det är inte alltid kraften i orden som ger verkan.

"Inskränkt" för mig är kanske "helt jäkla bombad" för dig, vem vet?

#35  Självförsvar och slagsmål TKU
2005-09-21 13:56:34

MartinK: "Jag skulle vilja påstå att kvinnor uppmuntras till att använda sin kropp i självförsvar mycket mer än vad män gör idag. Det finns ju otaliga självförsvarskurser för kvinnor och ständiga artiklar om hur man som kvinna kan försvara sig. Har aldrig sett sådana som riktar sig till män."

Vi män behöver inte uppmuntras till sånt, vi tränar boxning/judo/taekwondo i alla fall.

Självförsvar är i och för sig mycket mer än att kunna slå en motståndare blodig. Exakt hur mycket en elev får lära sig om de andra aspekterna (psykologi, etik, stresshantering etc) varierar väldigt mellan de olika disciplinerna. Mitt intryck är att feministiskt självförsvar är en av de "kampsporter" som är minst inriktad på att slåss.

#36  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 14:03:26

En arkivarie som inte hämtar ut material (dvs förnekar ngn hans demokratiska rättighet, offentlighetsprincipen kanske är bekant) till någon pga att materialet behandlar kvinnor, den personen är inte inskränkt utan helt uppåt väggarna. Inkompetent, regelvidrig....

#37  #30 Kristin
2005-09-21 14:09:13

Självklart slåss inte alla män. Alla kvinnor tar heller inte emot stryk. Dock tror jag att män blir mer fostrade till att kunna reda sig med fysiska handbegripligheter än kvinnor (leker mer fysiska lekar etc) medan kvinnor i högre grad blir fostrade till en verbal kommunikation. Sorgligt och orättvist, men jag hävdar att vi uppfostrar barn väldigt olika beroende på kön. En pojke får ex. lära sig att det är hemskt fult att slå tjejer, inte att det är hemskt fult att slåss överhuvudtaget...

#38  #29 Peggy MartinK
2005-09-21 14:25:00

Personligen tycker jag mest det verkar vara du som är paranoid, förmodligen var det just det faktumet att det var en FLICK-skola som var problemet, om han letar efter en vuxen kvinna så är det ju naturligt att fråga om han verkligen vill leta bland småflickor också.

#39  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 14:57:13

Vill du höra hans exakta ord?

"Det ÄR en flicka jag är ute efter!"

Så nej, fel igen!

#40  #39 Peggy MartinK
2005-09-21 15:07:50

Det intressanta vore väl att höra exakt vad han bad om från början... ?

#41  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 15:12:10

En specifik skolkatalog. Man beställer på små blanketter där man skriver namnet på dokumentet samt dess lilla nummer.

#42  #41 Peggy MartinK
2005-09-21 15:27:37

Jag tycker fortfarande det låter som ett vanligt missförstånd. Men det är ju svårt att avgöra nånting alls av bara lösrykta meningar.. De kan ju ha haft en diskussion om nånting innan eller så stämde inte flickboken med resten av böckerna han hade beställt.
Framförallt så har jag svårt att tro att ens den värsta kvinnohatare inte skulle lämna ut en bok på det sättet om någon uttryckligen bett om den, det finns liksom ingen logik i det.

#43  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 15:31:24

Nej, det är verkligen ologiskt.

Arkivarier ska skita i om böckerna "stämmer med varandra".

Om jag vill läsa handlingar från socialnämnden på 80-talet och protokoll från Fältbiologernas groddjurskonferens så ska jag få göra det utan knussel.

#44  #43 LostTranslation
2005-09-21 15:33:05

Jag tycker också hela historien är märklig... Har aldrig varit med om något liknande själv. Du kan inte ha övertolkat historien?

#45  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 15:41:37

Jag hade inte heller varit med om något liknande, och jag tycker också att det är märkligt.

Och självklart kan det finnas en naturlig förklaring, jag skriver ju i mitt inläg att jag hoppas att det finns en sådan.

#46  #45 Peggy MartinK
2005-09-21 15:51:40

Och ändå tar du upp det som ett exempel på kvinnans värde??
För mig blir det ju mest en bekräftelse på hur feminister misstolkar saker med flit..

#47  Det sista inlägget om vikt Jpn
2005-09-21 15:58:12

Ok TKU jag ger mig, jag kollade statistik hos pliktverket medel år 2000 var 179,9cm och 73,6kg det var klart mindre än jag väntat mig.
Så uppenbarligen finns det nog ganska många män som väger runt 60kg, jag bara inte känner någon.

#48  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 16:02:46

Jag känner en karl som är över 1.90 och väger dryga 60 kg!

MartinK, ja, ändå gör jag det!

#49  #48 Peggy MartinK
2005-09-21 16:45:04

Ja, då var det väl ett ovanligt dåligt exempel.. ? Nästa gång kanske du kan ta ett exempel som faktiskt är ett exempel på det som det är avsett att vara ett exempel på?

#50  Sv: En kvinnas värde i Sverige Peggy
2005-09-21 17:17:42

Nej, jag tyckte att det var ett bra exempel.

Självklart finns risken för att jag misstolkat det. Om jag ser någon bli nerslagen på stan finns ju risken att det är fråga om en filminspelning. Självklart! Men jag tycker ändå att det är ok att ta det som exempel på gatuvåld.

#51  #50 Peggy MartinK
2005-09-21 17:35:50

Det var åtminstånde ett bra exempel på hur fördomar påverkar tolkningen av en situationen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?