feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mäns mognad


Gå till senaste inlägget#1  Mäns mognad Fiji
2004-06-13 11:41:48

Originalinlägget av Josefine:
"Nu bara slogs jag av en tanke, så ta det för vad det är.

Ni vet att man alltid säger att män mognar senare än kvinnor, ca två år. O så dör män tidigare än kvinnor - hur många år, två också va? Det drar av åtminstone fyra år vad gäller män: inte av deras levnadstid totalt, men av deras vuxna liv kan man säga.

Hur smart är det, om nu naturen kan tänka, att konstruera en varelse som dels klarat sig så förbannat bra genom historien och alltid legat på topp, o samtidigt skall han både mogna senare och dö tidigare? Jag har svårt att se en vettig evolutionär tanke med detta.

Men vad handlar det om? Varför mognar män senare, är det någon som vet det? Varför dör de tidigare? Jag har hört förklaringen att kvinnors celler helt enkelt lever längre. Sliter män ut sig mer, eller är det där åren de får betala för att de är barn längre än kvinnor? Dra av ett par år på ålderns höst, men få leka kravlöst i ungdomen ett par år extra? Låter ju som en okej deal, den skulle jag ta.

Vad innebär mannens senare mognad för vårt samhälle? Ibland får jag en känsla av, gud förbjude, att de där två åren är en del av manlig överordning. För det är ju under de åren som småflickorna lär sig att de skall låta pojkarna rasa, pojkarna kan inte koncentrera sig, pojkar slåss, flickorna skall lugna pojkarna, hjälpa fröken etc etc. Det där har vi hört. Men det drabbar ju inte bara flickorna. Pojkarna kommer ju efter, vad gäller språkutveckling och senare betyg. Jag tror att det garanterat har ett samband; att pojkar inte tas på allvar, och därmed inte agerar på samma sätt som flickor i klassrummet, det premieras inte för killar att vara bror duktig. Flitiga Lisa däremot, hon får betygen och berömmet. Men vad innebär dessa extra år av lek för pojkar? (Och tillsammans med leken kommer baksidan; dessa extra år av att inte tas på allvar, inte få ta ansvar, att behandlas som en bråkstake.)"

#2  hormoner hormoner... Fiji
2004-06-13 11:54:26

Hormonet testosteron har en försenande inverkan på mognad, både mental och fysisk. Det är inte den enda faktorn, men det finns ett samband.

Pojkar som mognar sent har ofta en hög testosteronhalt och vice versa. Pojkar med medfött höga (RIKTIGT höga) testosteronhalter mognar klart senare än de med normala halter.

Hormoner påverkar väldigt mycket, både fysiskt och psykiskt. Särskilt under puberteten.

Sedan verkar du gjort en väldigt vanlig tankevurpa vad gäller evolutionen. Du har gjort det man gärna vill göra, och försökt se någon slags tanke i den; ett syfte med alla våra beteendemönster.

Det finns ingen tanke att se. Naturen kan inte tänka så det finns inget syfte i hur vi är konstruerade. Den har blandat och gett, sedan har de individer som inte dött före sin fortplantning fått sprida vidare sina gener.

Även de meningslösa och negativa delarna av dessa gener. Är du med?

#3  Jo jag är med Alvunger
2004-06-13 14:32:41

Mitt paraduttryck är alltid "naturen kan inte tänka" så fort anti/ickefeminister skall förklara könsskillnaden med "naturens mening". Så jag väntar mig inte att det finns en evolutionär "naturlig" förklaring till pojkars senare mognad.

Men jag förstår ändå inte riktigt vad testosteron har med det att göra. Klart är att testosteron sätter igång den manliga pubertetsutvecklingen. Men kvinnor har inte något testosteron, o ändå mognar vissa kvinnor senare och tidigare än andra..

Tror du att puberteten sätter igång en mental mognad? Att en sen pubertet betyder sen mognad?

Men iofs... om testosteron nu har den inverkan som du säger, så betyder det att män för alltid, i alla åldrar, är något "mindre" mogna än kvinnor, eftersom de har testosteron...

Du får nog förklara det där med testosteronet lite mer utförligt. Jag kan inte riktigt se sambandet med mental mognad. Menar du att en hög halt testosteron försenar den fysiska utvecklingen? Att alltså de där killarna som inte ens hade fjun i 17-årsåldern var riktiga testosteronstinna "hingstar"? DavidM snackar alltid om att en högre halt av testosteron ger mer aggressivitet och mer sexlust. Hur hänger detta ihop egentligen?

Kan hormonet testosteron verkligen förväntas förklara i princip allt kring mäns beteende?

Har du någon aning hur det fungerar på kvinnor? Ger mkt östrogen en sen pubertet också?

#4  Mognad Thomas
2004-06-13 15:51:53

Trots hormoner kan både flickor och pojkar inhämta kunskaper och lära sig lika mycket.

Det jag tror verkligen skiljer pojkar och flickor är att det är mest kvinnor i skolan.Flickor har lättare ta till sig de mål kvinnor ställer upp i skolan:att effektivt studera.

Vad pojkar behöver är någon som hjälper dem att ställa upp mål,helst någon man,eftersom det är det de ska bli.

#5  Som jag minns det Fiji
2004-06-13 16:14:27

Som jag minns det, taget ur huvudet.

Puberteten innebär stora förändringar i såväl kropp som hjärna. Det är här den stora mognadsprocessen sker, både mentalt och fysiskt. Anledningen att tjejer mognar mentalt tidigare än killar är samma anledning som de mognar fysiskt tidigare, deras pubertet kommer helt enkelt tidigare. Jag tror det skiljer ett och ett halvt år också.

Tidpunkten som puberteten startas styrs också av hormoner, och mitt minne säger mig att testosteron har en fördröjande inverkan på denna pubertets-start.

När förloppet väl startat så är det en helt annan historia. Om man i slutändan är mer eller mindre mogen än någon annan tror jag inte styrs av tidpunkten som ens pubertet startar.

Man har fruktansvärt mycket mer testosteron när puberteten väl startat än före, så 17-åringarna utan fjun är inte testosteronstinna. Det finns också andra anledningar än hormoner som kan försena en pubertet.

Östrogens inverkan på pubertetens tidpunkt har jag ingen koll på. Det är mycket möjligt att den påverkar, men jag vet inte åt vilket håll.

Men jag har plockat det mesta ur minnet nu, ska försöka läsa på lite mer så jag kan ge en referens, och dessutom säkra svar.

#6  angående aggressivitet Fiji
2004-06-13 16:53:49

Lite svårt område, eftersom det finns ohyggligt många faktorer som påverkar aggressivitet och testosteron bara är en av dem. Det är också svårt att göra bra försök på människor.

På människoliknande djur är det lätt och ganska entydigt; ger man djur testosteron så ökar mängden våldsamma incidenter.

Men, för att sammanfatta det jag läst (säg till om ni vill ha referenser), så verkar det finnas statistisk korrelans mellan vissa former av aggressivitet och höga testosteronhalter.

Det är tillräckligt mycket för att synas i statistik, men så lite att det inte går att säga att någon som är aggressiv har mycket testosteron eller vice versa. Det kan i princip lika gärna vara helt tvärtom.

Tillförsel av hormoner kan också utlösa aggressivitet (se på anabola-killarna), men behöver inte nödvändigtvis göra det.

#7  Definiera David M
2004-06-13 18:40:49

Skulle gärna vilja att du definierade "mognad".

#8   M
2004-06-13 20:22:14

Men, för att sammanfatta det jag läst (säg till om ni vill ha referenser), så verkar det finnas statistisk korrelans mellan vissa former av aggressivitet och höga testosteronhalter.
--
Jag ät tveksamma till dessa studier, så var god ge referenser. Jag vet ju människor som använder prohormoner för att öka deras testosteronhalt o ändå va inte så särskild aggresiva. Däremot brukar dem som har ett för låg halt av testosteron bland män va lättirriterande o få aggersiva utbrott lättare också enligt en studie.

#9  Matti Fiji
2004-06-14 09:09:33

för att citera mig själv

"...det finns ohyggligt många faktorer som påverkar aggressivitet och testosteron bara är en av dem."

vilket innebär att dina vänner mycket väl kan vara lugna med mycket testosteron och vice versa.

Du kan få ett par på rak arm. Den ena beskriver ett antal studier på människor, den andra effekter från djurförsök

http://www.mesomorphosis.com/articles/bahrke/…

http://www.med.mcgill.ca/mjm/v06n01/v06p032/v…

Det finns rätt många liknande studier, samtliga jag läst har fått i princip samma resultat. Du får gärna visa en som inte gett det.

Har läst att, i synnerhet hos kvinnor, en alltför låg testosteronhalt kan leda till depressioner och ibland aggressivitet. Visst. Ge mig en referens till din studie är du snäll.

Återigen, det är inte så enkelt så att aggression är orsakat av testosteron, inte heller så enkelt att brist på aggressivitet är orsakat av brist på testosteron. Inte ens om du verkligen vill tro att det är det jag skrivit.

#10  Lite krtitik då idiot! Matti
2004-06-14 10:28:11

Till migsjälv ;)
Jag har nog gått till överdrift om de fall vart jag har inte funnit några större aggressiva utbrott eller tecken bland människor som har haft väldigt höga Testosteronhalter av att de har administrerat sigsjälva med prohormoner. T.ex testosteron gurun Dan Duchain som har nog bidragit mest om Anabola steroider o prohormoner. Men eftersom jag vet väldigt lite om deras privatliv och har utgått från dessa så är det klart jag borde, som jag känner att jag borde klappa till migsjälv. Hehe.
So. Jo. Jag kan inte neka till att dessa studier stämmer.

Däremot att testosteron skulle ha sänkt aggresiviteten hos vissa patienter var nåt jag läste i en tidning jag inte minns äns när o vilket. O då handlade det om för låga gemfört med normala mängder testosteron hos friska människor.
Iaf. Ska läsa på. Tack för länkarna.

#11   Alvunger, kvinnor har visst testosteron. Mikael
2004-07-01 00:08:25

"Men jag förstår ändå inte riktigt vad testosteron har med det att göra. Klart är att testosteron sätter igång den manliga pubertetsutvecklingen. Men kvinnor har inte något testosteron, o ändå mognar vissa kvinnor senare och tidigare än andra..

Tror du att puberteten sätter igång en mental mognad? Att en sen pubertet betyder sen mognad?

Men iofs... om testosteron nu har den inverkan som du säger, så betyder det att män för alltid, i alla åldrar, är något "mindre" mogna än kvinnor, eftersom de har testosteron..."

Kvinnor har testosteron, dock oftast i mindre mängd än män, och då pratar vi om generella skillnader. För självfallet är testorteronhalten män emellan också väldigt stor.

#12  Mognad Kalle
2004-07-01 14:19:40

Puberteten får väl snarare den mentala mognaden att gå baklänges, eller...? ;-)

#13  Ang testo... JoeHill
2004-07-01 15:18:24

Värt att läsa:
http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,…

...


Att sedan en "genusforskare" såsom Josefine inte kan ens de mest basala sakerna röranade hormonnivåer och kroppen är en annan femma. Jag antar att det inte ger så höga betyg för den genusveyenskapliga utbildningen i Lund.

#14  JoeHill Fredrik L
2004-07-01 17:42:40

Kan bara hålla med. Alvunger pladdrar mer osammanhängade än vanligt.

#15  Angående "ang testo..." av JoeHill Mikael
2004-07-02 01:41:34

Angående din länk: http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,…

Såg du/ni att det i den "gråa" faktarutan till höger i texten stod följande:
Testosteron är ett manligt könshormon som bildas i äggstockarna och i binjurarna – även efter klimakteriet.

Trodde att klimakteriet och liknande var något som hände kvinnor? Vad gör då "det manliga" Testosteronet i den kvinnliga kroppen?
(Naturligtvis pga att det finns i både män och kvinnor, om det var någon som missade min ironi i meningen ovan.)

Ps. Journalister, för mig, liknar mindre och mindre den tredje statsmakten och mer den skränande hopen nere vid korvmojen alternativt plattan för alla sthlm-are, alternativt folk som får utrymme i den allmänna debatten. Samma skrot och korn numera, om du frågar mig förstås.

Ps 2. Jag tycker att det som "ps 1" beskriver är väldigt synd och gör en stor skada.

Ps 3. För att vara dum-manlig, eller kanske inte! Så säger jag: släpp sargen och kom in i matchen!

#16  Till Josefine Mikael
2004-07-02 01:46:21

Jag vet inte något om din kunskap inom genusämnet eller liknande, var inte meningen att mitt första eller andra inlägg skulle bli en kritik mot dig eller någon annan. Ville bara framföra vad jag anser vara "rätt", men å andra sidan finns det inte några absoluta sanningar. Också det enligt vad jag anser vara "sant". :-))

#17  Testosteron monica
2004-07-03 11:21:09

Nä, men att kvinnors kroppar också innehåller testosteron är väl klarlagt? Förr trodde man att lesbiska hade mer av det än heterokvinnor t ex. Man har ju letat efter "homosexgenen" eller en anledning till homsexualitet rätt länge.

Från kriminologin: Kvinnor har kromosomerna XX och män XY. Men om jag minns rätt kan man utöka sökandet och en person kan ha XXY eller YYX. Detta har inget med sexuell läggning att göra, men med kroppsbyggnad och feminina/maskulina sidor. Det som vi människor har bestämt ska vara feminint resp. maskulint alltså, viktigt att komma ihåg.

Men jag kanske minns fel. Jag har för mig att det användes som förklaringsmodell till varför vissa män är grovt kriminella. De hade YYX i högre utsträckning än andra. Nån som vet? Det var länge sen jag läste kriminologi. Kanske var det Lombrosos teorier? Kanske bara påhitt?

#18  monica Fiji
2004-07-03 12:00:04

Taget mestadels ur huvudet, reservation för fel.

Har läst om XYY-syndromet. Det fanns en period (10-20 år sedan) när man trodde testosteron var orsaken till våldsamhet och många forskare gjorde karriär inom området. Det visade sig, efter många om och men, att det inte var sant, XYY är lika vanligt bland brottslingar som icke-brottslingar.

XYY är en genuppsättning som många killar har utan att någonsin veta om det. Det syns inte och märks inte på något uppenbart sätt. En effekt (den största?) är att personer med den här genuppsättningen har väldigt höga testosteronvärden.

Det finns några karaktäristiska drag för de som har rubbningen, och man tror de orsakas av den höga mängden testosteron.

*Något försenad pubertet (genomsnitt 6 månader)
*Vissa mildare inlärningssvårigheter (genomsnitt 10 lägre i IQ tror jag)
*Mycket acne
*Genomsnittslängden är 7 cm högre än för en XY-man
*I barndomen mer fysiskt aktiva och fler ilskeutbrott

Dessutom får de som har XYY-syndromet och växer upp i en "dålig" social omgivning oftare sociala problem än "vanliga" män från samma omgivning.

Ingen skillnad märks i en normal social omgivning.

Observera att alla dessa effekter ligger helt inom det normala spektrat för män. Det finns alltså många män med XY som avviker klart mer inom alla dessa områden. Det är statistiskt påvisade skillnader och genomsnitt jag presenterat.

#19  Till Monica Mikael
2004-07-04 04:10:09

Det jag fick lära mig angående hormonrubbningar var att XXY, för män är att de lider av Klinefelterssyndrom, förutom, att de nämligen: är långa men producerar sperma. De som LIDER av Klinefelterssyndrom vilket innebär 47 XXY, är långa och inte producerar spermier. Fast det var psykologi och inte kriminologi förstås.
Så så vitt jag vet har XXY väldigt mycket med manligt och kvinnligt att göra, då spermieproduktion, så vitt jag vet, är väldigt nära förknippat med manlighet.

Fast det är så vitt jag vet, och jag kan ha fel ;-)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?